Παρέμβαση Μιχάλη Σάλλα: Ο τόπος έχει ανάγκη από ένα νέο αναπτυξιακό αφήγημα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σήμα ότι «όλοι οι Ελληνες, και πρώτη η επιχειρηματική κοινότητα, καλούνται τώρα να δώσουν το «παρών» για την επανεκκίνηση της οικονομίας» έστειλε ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας.

Σε παρέμβαση που έκανε στο «ΘΕΜΑ» μετά την ψήφιση από τη Βουλή της συμφωνίας με τους εταίρους, τόνισε ότι «η χώρα έχει ανάγκη από ένα νέο αφήγημα, από μια νέα αρχή.

Πρέπει να δούμε όλοι, και αυτοί του «Ναι» και αυτοί του «Όχι», τη νέα συμφωνία ως ευκαιρία για την εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών και την ενίσχυση του ανταγωνισμού της χώρας.

Είναι ανάγκη να τεθούν οι βάσεις για τον εκσυγχρονισμό και την ανάκαμψη της οικονομίας», ενώ κατέληξε τονίζοντας: «Όλο το βάρος πλέον πρέπει να δοθεί στις επενδύσεις για την αναβάθμιση και την ανάπτυξη του τόπου και κυρίως για την αντιμετώπιση της ανεργίας.

Οφείλουμε να δώσουμε προοπτική στους νέους και το επιστημονικό δυναμικό της χώρας».

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς μιλώντας στο «ΘΕΜΑ» σχετικά με την ψηφοφορία της Βουλής για τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας και τα αποτελέσματα που δημιουργεί, «η χώρα έχει ανάγκη από μια νέα αφήγηση. Η συμφωνία είναι μια καλή ευκαιρία για μια νέα αρχή. Για μια νέα προσπάθεια που να κοιτάζει στο μέλλον, να εμπνέει και να δίνει προοπτικές στους νέους, τους άνεργους και το επιστημονικό δυναμικό της χώρας».

«Σήμερα είναι ανάγκη και ευκαιρία να τεθούν οι βάσεις για τον εκσυγχρονισμό και την ανάκαμψη της οικονομίας. Να ενισχυθούν η παραγωγικότητα, η επιχειρηματικότητα, η καινοτομία και οι επενδύσεις. Να ισχυροποιηθούν οι δεσμοί συνοχής της κοινωνίας μας με πρόνοιες για τα ασθενέστερα και πιο ευάλωτα μέλη της από τις συνέπειες της κρίσης.

Χρειαζόμαστε ένα καινούριο παραγωγικό αφήγημα, στο οποίο η κρίση θα είναι η αφετηρία μιας περιόδου οικονομικής ανάπτυξης, τεχνολογικής προόδου και κοινωνικής αποκατάστασης», σημειώνει.

Φορολογία: Σε ερώτηση για τα φορολογικά μέτρα που προβλέπει η συμφωνία και τις επιπτώσεις που θα έχουν στους πολίτες ο κ. Σάλλας λέει: «Τα δημοσιονομικά μέτρα της συμφωνίας προβληματίζουν και ανησυχούν τους περισσότερους συμπολίτες μας. Ας μη μείνουμε σε αυτό μοιρολατρικά. Οφείλουμε να συνεργαστούμε, να σκεφτούμε και να ενισχύσουμε με έξυπνο τρόπο το οπλοστάσιο των δράσεων και των πολιτικών μας. Χρειάζονται, καταρχάς, μέτρα για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, γεγονός που θα επιτρέψει στο μέλλον τη βαθμιαία αποκλιμάκωση των φορολογικών επιβαρύνσεων και των υφεσιακών επιπτώσεών τους στην οικονομία».

«Στην κατεύθυνση αυτή», συνεχίζει ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, «θα συνέβαλε καθοριστικά η πολυσυζητημένη ρύθμιση της φορολογικής νομιμοποίησης περιουσιακών στοιχείων στην Ελλάδα ή το εξωτερικό σε συνδυασμό με την εφαρμογή του Περιουσιολογίου.

Θα απάλλασσε χιλιάδες νοικοκυριά και επαγγελματίες από το άγχος του "πόθεν έσχες", θα αύξανε τις τραπεζικές καταθέσεις και τη ρευστότητα -προαπαιτούμενο για ανάπτυξη-, θα ενίσχυε τα δημόσια έσοδα με έναν έκτακτο πόρο ικανό να καλύψει το δημοσιονομικό κενό της διετίας 2015-2016 και θα απελευθέρωνε χιλιάδες υπαλλήλους και δικαστικούς που ασχολούνται με υποθέσεις του παρελθόντος. Η συγκυρία είναι ευνοϊκή. Νομιμοποίηση περιουσιακών στοιχείων και Περιουσιολόγιο θα δημιουργήσουν μια νέα φορολογική βάση και θα επιτρέψουν στο κοντινό μέλλον τη δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών. Αν αυτό συμπληρωθεί με ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ενίσχυσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών, συνδυαζόμενο με την άμεση απόδοση του ΦΠΑ αυτών των συναλλαγών από τις τράπεζες κατευθείαν στο Δημόσιο, θα θέσουμε σύντομα υπό πλήρη έλεγχο και για πολλά χρόνια τα έσοδα του Ελληνικού Δημοσίου».

Ανεργία: Για τον κ. Σάλλα το μεγαλύτερο πρόβλημα της οικονομίας σήμερα είναι η ανεργία: «Επείγει να αντιμετωπίσουμε την ανεργία, να δημιουργήσουμε νέες θέσεις απασχόλησης. Ας σκεφτούμε συνδυαστικά και δημιουργικά. Για παράδειγμα στις μεταφορές θα μπορούσαμε να προωθήσουμε την αναβίωση της ναυπηγικής βιομηχανίας εντάσσοντάς την σε ένα πρόγραμμα ανανέωσης και εκσυγχρονισμού του ακτοπλοϊκού μας στόλου και εξυπηρέτησης ανάλογων αναγκών του πολεμικού ναυτικού», επισημαίνει.

Αγροτική παραγωγή: «Στον πρωτογενή τομέα είναι ανάγκη να εκσυγχρονίσουμε την αγροτική μας παραγωγή. Να πολλαπλασιάσουμε το αγροτικό προϊόν και να βελτιώσουμε την ποιότητα και την αξία του με τη χρήση έξυπνων τεχνολογικών εφαρμογών. Εμείς στην Τράπεζα Πειραιώς μελετάμε ήδη ένα επενδυτικό σχέδιο για την ανάπτυξη της ευφυούς γεωργίας. Το σχέδιο προβλέπει την εγκατάσταση ενός δικτύου τηλεμετρικών σταθμών για εφαρμογές γεωργίας ακριβείας με περιβαλλοντικά δεδομένα -ιστορικά και σε πραγματικό χρόνο-, όπως προειδοποιήσεις για ασθένειες καλλιεργειών, για άρδευση, λίπανση, καιρικά φαινόμενα κ.λπ., με στόχο εντός μιας 5ετίας να καλυφτεί σταδιακά το σύνολο της καλλιεργήσιμης γης της χώρας», συμπληρώνει.

Τουρισμός: Όσον αφορά στον τουρισμό ο κ. Σάλλας αναφέρει: «Λόγω της σημαντικής αύξησης του τουριστικού ρεύματος επείγει η ανάπτυξη υποδομών και η ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος. Επείγει να ξεφύγουμε από βραχυχρόνιες επιλογές και να στραφούμε στον καθορισμό προτύπων ποιότητας και αισθητικής για ολόκληρες περιοχές και για το σύνολο των τουριστικών δραστηριοτήτων από τα καταλύματα μέχρι την εστίαση, τους αρχαιολογικούς χώρους και τους χώρους αναψυχής. Να αξιοποιήσουμε και να προβάλουμε το σύνολο των πλεονεκτημάτων κάθε περιοχής από τα τοπικά προϊόντα μέχρι τις πολιτιστικές και φυσιολατρικές δραστηριότητες».

Έρευνα-καινοτομία: «Στην έρευνα και την καινοτομία οφείλουμε να δώσουμε προτεραιότητα επιλέγοντας τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας όπως τα νέα υλικά», λέει ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς και συνεχίζει: «Η ενσωμάτωση εφαρμογών σύγχρονης τεχνολογίας σε ευρεία κλίμακα είναι συστατικό στοιχείο ενός νέου προτύπου ανάπτυξης. Χρειαζόμαστε ένα πρόγραμμα ενθάρρυνσης της μαζικής εφαρμογής σύγχρονης τεχνολογίας και μεθόδων οργάνωσης, παραγωγής και διαχείρισης στο επιχειρησιακό δυναμικό της χώρας, με τον καθορισμό ζωνών υψηλής τεχνολογίας. Οι ζώνες αυτές να υποστηρίζονται από αντίστοιχα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας και του εξωτερικού, να υπάρχουν ειδικά κίνητρα εγκατάστασης επιχειρήσεων τεχνολογικών εφαρμογών, εργαστηρίων ερευνών, κέντρων τεχνολογικής εξειδίκευσης νέων επιστημόνων και ειδικές πρόνοιες για την εγκατάσταση ξένων επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας».

Πράσινη ανάπτυξη: Επίσης, ο κ Σάλλας τονίζει ότι «υπάρχουν σημαντικοί νέοι κλάδοι, όπως η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ή οι μονάδες περιβαλλοντικής χρησιμότητας, μεταξύ των οποίων η κομποστοποίηση απορριμμάτων, η παραγωγή ενέργειας από απορρίμματα, η επεξεργασία αστικών και βιομηχανικών λυμάτων, η αφαλάτωση ύδατος, οι υδροπονικές καλλιέργειες σε θερμοκήπια και, γενικότερα, κλάδοι συναφείς με την πράσινη επιχειρηματικότητα. Η ανάπτυξη των κλάδων αυτών, εφόσον ενθαρρυνθεί η προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων, μπορεί να δημιουργήσει χιλιάδες νέες θέσεις απασχόλησης».

Έργα υποδομής: «Με δεδομένο τα περιορισμένα δημοσιονομικά περιθώρια», καταλήγει ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς «οι δημόσιες δαπάνες και το ΠΔΕ θα πρέπει να προσανατολιστούν σε έργα υποδομής στρατηγικής σημασίας που συνδέονται με επενδύσεις και ανάπτυξη, αξιοποιώντας καλύτερα τα ταμεία της Ε.Ε. και δημιουργώντας ένα πιο πρόσφορο περιβάλλον για ιδιωτικές επενδύσεις. Στο πλαίσιο αυτό μπορεί να αξιοποιηθεί το εμπροσθοβαρές πρόγραμμα για την ανάπτυξη ύψους 35 δισ. ευρώ, για το οποίο δεσμεύτηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της συμφωνίας».

Μιχάλης ΣάλλαςΠειραιώςHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα