Παρέμβαση Σπύρου Σπυρίδωνος στην Κομισιον των Περιφερειών για να μην χαθούν πόροι για Αττική και Δυτική Μακεδονία

Πολιτική

Παρέμβαση στην Ολομέλεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών για να για να αποφευχθεί η μείωση της Ευρωπαϊκής χρηματοδότησης στις περιφέρειες της Αττικής και της Δυτικής Μακεδονίας για την περίοδο 2021-2027 πραγματοποίησε ο Σπύρος Σπυρίδων.

Συγκεκριμένα ο πρώην περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας και Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου στην τοποθέτηση του, μετά την εισήγηση του Ευρωπαίου Επιτρόπου Tibor Navracsics, αρμόδιου για θέματα Εκπαίδευσης , αθλητισμού, πολιτισμού,

και νεολαίας, τόνισε: «Σοβαρό πρόβλημα διαφαίνεται ότι θα αντιμετωπίσουν δύο περιφέρειες της Ελλάδας, η Αττική και η Δυτική Μακεδονία, δύο στην Ισπανία, και από μία στη Σλοβενία και τη Πορτογαλία, οι οποίες αν και την περίοδο 2021 - 2027 πρόκειται να περάσουν σε κατηγορία λιγότερο οικονομικά ανεπτυγμένων περιφερειών, εν τούτοις αναμένεται να λάβουν χαμηλότερη κατά κεφαλήν ενίσχυση από ότι στην τρέχουσα περίοδο. Το θέμα έχει τεθεί από Ισπανούς συναδέλφους στην Commission αλλά δεν έχει μέχρι σήμερα δοθεί απάντηση. Ελπίζω η παρέμβασή μου να προσθέσει στην προσπάθεια άρσης αυτής της άδικης αντιμετώπισης που παραβιάζει την θεμελιώδη για την ΕΕ, αρχή της αλληλεγγύης όσο αφορά στις περιφέρειες που προανέφερα.»

Αναλυτικά, η τοποθέτηση του Σ. Σπυρίδων:

«Κύριε Πρόεδρε, κ Επίτροπε

Στον περιορισμένο χρόνο που διατίθεται , θα προσπαθήσω να θέσω υπ’όψιν σας ένα σημαντικό ζήτημα.

Αρχικά θέλω επιγραμματικά να τονίσω:

Την ανάγκη προώθησης δράσεων δια βίου μάθησης και επανακατάρτισης, ούτως ώστε οι περιφέρειές μας αφ ενός μεν να παραμείνουν ανταγωνιστικές στο επικείμενο ραγδαίως μεταβαλλόμενο παραγωγικό μοντέλο που διαμορφώνεται εν όψη της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, αφ΄ ετέρου δε να αντιμετωπίσουν την βαθιά κοινωνική κρίση που πιθανά να επέλθει λόγω της εξαφάνισης παραδοσιακών θέσεων εργασίας.

Την υποχρέωσή μας για δραστική μείωση της ανεργίας μέσα από προγράμματα απόκτησης νέων δεξιοτήτων, ανεργία που απειλεί με διάρρηξη του κοινωνικού ιστού και με αμφισβήτηση της ίδιας της ΕΕ, ιδιαίτερα από την νέα γενιά.
Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι στην πατρίδα μου την Ελλάδα η ανεργία των νέων αγγίζει το ποσοστό του 40%, την ώρα που στην ΕΕ το ποσοστό είναι κάτω από 20%.

Θα μπορούσα επίσης κ Πρόεδρε, αν ο χρόνος μου επέτρεπε, να αναφερθώ εκτενώς σε πρωτοβουλίες που πρέπει να αναλάβουμε για καινοτόμα προγράμματα εκπαίδευσης, πολιτισμού και αθλητισμού,
επαναπροσδιορίζοντας τους στόχους μας, ούτως ώστε να αγκαλιάσουμε και άλλες απειλούμενες κατηγορίες πολιτών σε μια Ευρώπη που ο πληθυσμός της γερνά και δυστυχώς παράλληλα οι γεννήσεις υποχωρούν.

Πολλές από αυτές τις πολιτικές όμως, που αφορούν την συνοχή της ΕΕ, αναμένεται να χρηματοδοτηθούν από το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο 2021-2027.

Στο σημείο λοιπόν αυτό θέλω να εστιάσω την προσοχή σας, αφού αποτελεί τον λόγο που ζήτησα να παρέμβω και να δώσω έμφαση στο πρόβλημα που μέχρι τώρα διαφαίνεται ότι θα αντιμετωπίσουν δύο περιφέρειες της Ελλάδας, η Αττική και η Δυτική Μακεδονία, δύο στην Ισπανία, και από μία στη Σλοβενία και τη Πορτογαλία, οι οποίες αν και την περίοδο 2021-2027 πρόκειται να περάσουν σε κατηγορία λιγότερο οικονομικά ανεπτυγμένων περιφερειών, εν τούτοις αναμένεται να λάβουν χαμηλότερη κατά κεφαλήν ενίσχυση από ότι στην τρέχουσα περίοδο.

Το θέμα έχει τεθεί από Ισπανούς συναδέλφους στην Commission αλλά δεν έχει μέχρι σήμερα δοθεί απάντηση.

Ελπίζω η παρέμβασή μου να προσθέσει στην προσπάθεια άρσης αυτής της άδικης αντιμετώπισης που παραβιάζει την θεμελιώδη για την ΕΕ, αρχή της αλληλεγγύης όσο αφορά στις περιφέρειες που προανέφερα».

Σπύρος ΣπυρίδωνπαρέμβασηΕυρωπαϊκή ΕπιτροπήΜακεδονίαπόροιΑττικήHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα