Πάρτι γενεθλίων για τον κορωνοϊό

Γενέθλια έχει ο… κορωνοϊός. Στις 26 Φεβρουαρίου 2020 έκανε την πρώτη του εμφάνιση στην Ελλάδα. Και από τότε άλλαξαν τα πάντα. Η ζωή μας, οι κοινωνικές μας επαφές, η εργασία μας, η καθημερινότητά μας.

● Το σύνολο των κρουσμάτων του ιού που έχουν επιβεβαιωθεί στη χώρα είναι 2.109.999.

● Οι νεκροί είναι ήδη 24.410.

● Οι εμβολιασμοί έχουν ξεπεράσει τα 19,6 εκατομμύρια στο σύνολο.

● Οι πλήρως εμβολιασμένοι συμπατριώτες μας είναι

λίγο πάνω από 7,4 εκατομμύρια.

● Η τηλεργασία μπήκε για τα καλά στη ζωή μας.

Ας δούμε όμως τα πράγματα με τη σειρά.

Το χρονικό του πανικού

Τον Μάρτιο του 2020, λόγω της εμφάνισης – τριών, τεσσάρων, ελάχιστων δηλαδή – κρουσμάτων του άγνωστου και επικίνδυνου ιού σε διάφορες περιοχές της χώρας, αποφασίστηκε το πανελλαδικό κλείσιμο όλων των εκπαιδευτικών δομών και σταδιακά καταστημάτων εστίασης, εμπορικών καταστημάτων και χώρων λατρείας.

Ήταν τότε που ο Σπύρος Παπαδόπουλος, στο γνωστό σποτ στην τηλεόραση, μας ενημέρωνε ότι «τα πράγματα είναι σοβαρά» και μας ζητούσε να… πλένουμε τα χέρια μας.

Από τις 16 Μαρτίου καθιερώθηκαν καθημερινές τηλεοπτικές ενημερώσεις από το υπουργείο Υγείας σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα και τις έκτακτες αποφάσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπισή της, και στα σαλόνια όλων μας έμπαινε ένα καινούργιο πρόσωπο, ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Από τις 23 Μαρτίου επιβλήθηκαν σημαντικοί περιορισμοί στην κυκλοφορία και μετακίνηση των πολιτών σε ολόκληρη την επικράτεια, πλην συγκεκριμένων εξαιρέσεων.

Ήταν το πρώτο Πάσχα στην ελληνική ιστορία που οι εκκλησιές ήταν άδειες από πιστούς.

Από τις 4 Μαΐου τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο της κυβέρνησης για τη σταδιακή αποκλιμάκωση των έκτακτων μέτρων, με την άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις και την επανέναρξη λειτουργίας των επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των σχολείων από τον Ιούνιο και των τουριστικών επιχειρήσεων από τον Ιούλιο.

Όμως δεν ξεμπερδέψαμε. Από τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς η εξέλιξη του αριθμού κρουσμάτων, νοσηλευμένων και θανόντων ήταν εκ νέου σε άνοδο.

Τα χειρότερα όμως ήταν μπροστά μας. Στις 5 Νοεμβρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Σωτήρη Τσιόδρα, ανακοίνωσε νέο καθολικό περιορισμό μετακινήσεων για όλη τη χώρα, που τέθηκε σε ισχύ από το Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2020.

Η επανάληψη της καραντίνας ήταν αποτέλεσμα της αύξησης των κρουσμάτων σε διάφορες περιοχές της χώρας. Προηγουμένως είχαν τεθεί σε περιορισμό συγκεκριμένες περιοχές, όπως η Θεσσαλονίκη, όπου η ίδια η κυβέρνηση παραδέχτηκε ότι έκανε λάθος αφήνοντας να γίνουν οι εορτασμοί του Αγίου Δημητρίου.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας είχε επισημάνει πως το δεύτερο κύμα ήταν πιο επικίνδυνο και ότι σε εκείνη τη φάση η πανδημία ήταν αδύνατο να ελεγχθεί.

Τα σχολεία παρέμειναν κλειστά μέχρι τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021 που άνοιξαν τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία ενώ τα γυμνάσια άνοιξαν τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2021.

Οι αθλητικές δραστηριότητες απαγορεύθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια του λοκντάουν και οι δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις παρέμειναν κλειστές. Αθλητικοί χώροι που δεν υπάγονταν στους δήμους εξαιρούνταν των μέτρων, αρκεί να μην υπήρχε συνωστισμός άνω των τριών ατόμων.

Το σχέδιο «Ελευθερία»

Όμως άρχισε να φαίνεται ένα αχνό φως στον ορίζοντα. Η Ευσταθία Καμπισιούλη, νοσηλεύτρια ΜΕΘ στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, ήταν ο πρώτος άνθρωπος που εμβολιάστηκε στην Ελλάδα στις 27 Δεκεμβρίου 2020, με δεύτερο τον Μιχάλη Γιοβανίδη, φιλοξενούμενο σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων. Ακολούθησαν την ίδια μέρα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η πρώτη φάση του σχεδίου «Ελευθερία» ξεκίνησε στις 4 Ιανουαρίου με τον εμβολιασμό των υγειονομικών δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Από τις 20 Ιανουαρίου ξεκίνησε η δεύτερη φάση με τον εμβολιασμό πολιτών άνω των 85 ετών (Pfizer / BioNTech και Moderna), σύμφωνα με την προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Υπολογιζόταν ότι στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα θα εμβολιάζονταν περισσότερα από 100.000 άτομα.

Η τρίτη φάση εμβολιασμού στην Ελλάδα ξεκίνησε στις 22 Ιανουαρίου για την ηλικιακή ομάδα 80-84 ετών (Pfizer / BioNTech και Moderna), ενώ για το κλείσιμο των ραντεβού η διαδικασία γινόταν μέσω ειδικής εφαρμογής.

Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. Η δεύτερη επέτειος της πανδημίας, στις μέρες μας, αφήνει μια γλυκόπικρη γεύση, καθώς παρά την ταχεία επιστημονική πρόοδο ο SARS-CoV-2 παραμένει πρόκληση για τα συστήματα Υγείας και εμπόδιο για την επιστροφή μας στην κανονικότητα.

Μοιραία το ερώτημα που πλανάται είναι: «Και τώρα, τι;». Τι ακόμα θα χρειαστεί να θυσιάσουμε για να πάρουμε πίσω τις ζωές μας; Τι μας επιφυλάσσει το μέλλον;

Η απάντηση της επιστημονικής κοινότητας μπορεί να συρρικνωθεί κάλλιστα σε μία πρόταση: «Θα μάθουμε να συμβιώνουμε αρμονικά με τον ιό». Άλλωστε πλέον – εκτός απροόπτου – είναι ορατή η εποχή όπου η υγειονομική κρίση θα μετατραπεί σε διαχειρίσιμη υγειονομική απειλή. Θα έρθει όμως ή μια νέα μετάλλαξη του ιού θα μας γυρίσει πίσω; Όλα παραμένουν ανοιχτά…

Διαβάστε επίσης:

Συνδρομητική έκρηξη στην TV

Startup: Σημαντικές εξαγορές από κολοσσούς δίνουν κίνητρα ανάπτυξης και σε άλλες

Αφιέρωμα: Η προσγείωση στη Γιάλτα – Παραλειπόμενα της Γιάλτας

Keywords
Τυχαία Θέματα