ΠΑΣΟΚ και ΝΔ θέλουν Εξεταστική και για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - «Φωτιά στα τόπια» από Λαπαβίτσα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι πρώτες «φωτοβολίδες» εκτοξεύτηκαν, πρόσωπα και καταστάσεις μπαίνουν στο κάδρο της κάθε πλευράς και όλα δείχνουν ότι με τις συνεδριάσεις της Εξεταστικής Επιτροπής δεν θα πλήξουμε... Τουλάχιστον αυτό έδειξε η πρώτη μέρα της Επιτροπής που καλείται να εξετάσει τις συνθήκες και τις ευθύνες για την υπαγωγή της Ελλάδας στα Μνημόνια.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Λαπαβίτσας

κατά την διάρκεια της εναρκτήριας συνεδρίασης της Εξεταστικής Επιτροπής για τα Μνημόνια έβαλε «φωτιά στα τόπια» με την τοποθέτηση του. Ζήτησε να κληθούν εκπρόσωποι ελληνικών και ξένων τραπεζών, εκπρόσωποι του ΔΝΤ και στην συνέχεια υποστήριξε «να μην διαχωρίσουμε τις έρευνες κατά περιόδους», συμπληρώνοντας «πρέπει να δούμε ποιο σκεπτικό οδήγησε στην επιβολή των μνημονίων και αν αυτό μας οδηγεί μέχρι σήμερα τότε δεν θα βάλουμε γκιλοτίνα στην έρευνα για το ποιος φταίει και τι έγινε»...

Από την πλευρά της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίνα Κασιμάτη υποστήριξε ότι το έργο της Επιτροπής, μιας και ο χρόνος είναι περιορισμένος, όπως είπε, πρέπει να εστιάσει στην υπαγωγή της Ελλάδας στα Μνημόνια καθώς «εδώ δεν θα μιλήσουμε γενικά για την κρίση. Η πρόταση που ψήφισε η Ολομέλεια είναι συγκεκριμένη», ανέφερε, δείχνοντας με την άποψη που κατέθεσε ότι δεν... βρίσκεται ακριβώς σε «ευθεία γραμμή» με τον Κώστα Λαπαβίτσα.

Είχαν προηγηθεί οι εκπρόσωποι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στην Εξεταστική, οι οποίοι είχαν θέσει λίγο νωρίτερα θέμα για την έρευνα και τον έλεγχο και της τρέχουσας περιόδου, δηλαδή της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ βάζοντας στο «κάδρο» τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, «πατώντας» στο επιχείρημα της υπογραφής τρίτου μνημονίου, αυτή την φορά από την σημερινή κυβέρνηση.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος από το ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι υπάρχει η ανάγκη διερεύνησης της περιόδου της διακυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή και έκανε λόγο για την τεράστια αύξηση των ελλειμμάτων στο χρονικό διάστημα 2004-2009. Και πρόσθεσε ότι «δεν μπορεί ωστόσο να αποφύγει κανείς και την εξέταση ή την αναφορά στα παρόντα». Σημείωσε μάλιστα πως «εάν ισχύουν όσα ακούμε για την νέα συμφωνία της κυβέρνησης Τσίπρα και για μέτρα 4,5 δις ευρώ κατ’ έτος, 2015, 2016, τότε υπάρχει θέμα για την επιτροπή μας. Προκύπτει θέμα που θα απασχολήσει τις έρευνες της επιτροπής μας ακόμα και αν η πλειοψηφία δεν το επιθυμεί».

Και έκλεισε την τοποθέτηση του λέγοντας πως «σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης είπε ορισμένα τραγικά πράγματα για το PSI. Για τον κ. Βαρουφάκη οι μομφές από τον προεδρεύοντα της Βουλής (σ.σ. Αλέξη Μητρόπουλο) ήταν σαφείς. Δεν θα δεχθείτε την εξέταση αλλά εξ’ αντικειμένου προκύπτει η ανάγκη διερεύνησης. Σήμερα ο Νίκος Παππάς μίλησε για ορισμένους την Γερμανία που διακινούν σενάρια Grexit και την ίδια ώρα στο εσωτερικό της χώρας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως η χώρα μπορεί να περπατήσει και μόνη της».

Ο Μάκης Βορίδης, από την πλευρά της ΝΔ, δεν αναφέρθηκε στην εξέταση της περιόδου πριν το 2009, ωστόσο «άρπαξε» την ευκαιρία και σημείωσε για την διερεύνηση ευθυνών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας: «Είτε το θέσουμε τώρα ή το θέσουμε σε ένα μήνα. Αυτό το κεφάλαιο θα ανοίξει μοιραία αφού θα ψηφιστεί και το τρίτο μνημόνιο. Δεν είναι δυνατόν να μην το ερευνήσει η Εξεταστική Επιτροπή».

Όρεξη να έχουμε και θα ακούσουμε και θα δούμε πολλά καθώς, όπως αποφασίστηκε, η Εξεταστική Επιτροπή θα συνεδριάζει δυο φορές της εβδομάδα, με προοπτική, αν χρειαστεί, και τρίτης ημέρας. Στην επόμενη συνεδρίαση αναμένονται οι ομιλίες των εισηγητών αλλά και η κατάθεση του καταλόγου των μαρτύρων και ο τρόπος και η σειρά με τον οποίους θα καλούνται στις συνεδριάσεις.

«Εγώ προσπαθώ να έχω ανοικτό μυαλό... Όπως το αλεξίπτωτο. Αν δεν ανοίξει σκοτώνεσαι. Προσπαθώ να δω με συμπάθεια όλες τις προτάσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής Δημήτρης Βίτσας, ο οποίος τόνισε ότι «δεν θα υπάρχει καμία δέσμευση για τίποτα», ενώ για τους μάρτυρες δήλωσε ότι «δεν θα κάνουμε εξαιρέσεις»...

Βουλήεξεταστική επιτροπήμνημόνιακόμματαHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα