Παζάρι σε θολό τοπίο

ΠΟΛΙΤΙΚΗΈντυπη Έκδοση

Καθοριστικής σημασίας μοιάζει - ακόμη μια φορά - η σημερινή συ­νεδρίαση του Eurogroup, καθώς αναμένεται να καταγραφούν οι προ­θέσεις όλων των εμπλεκόμενων μερών στη διαπραγμάτευση, ύστερα από μακρό διάστημα «παγώματος» των διαπραγματεύσεων και ανταλ­λαγής μηνυμάτων μέσω δηλώσεων.

Κατ’ επέκταση αναμένεται να διαφα­νεί αν απεμπλέκεται και με ποιον τρόπο η κατάσταση, με την κυβέρ­νηση να επιμένει σε όλους τους τό­νους ότι δεν μπορεί να πάει πίσω από την κόκ­κινη γραμμή τής μη νομοθέτησης μέτρων από τώρα για το 2019. Το παζάρι αναμένεται σκλη­ρό

μέχρι την έναρξη της συνεδρίασης, όπως δείχνουν οι επίσημες τοποθετήσεις των τελευ­ταίων ημερών, αλλά και το χθεσινό συμβιβα­στικό σενάριο.

Στόχος της κυβέρνησης είναι «να γίνουν τα απαραίτητα βήματα για την υπέρβαση της α­συμφωνίας που έχει προκύψει μεταξύ των ευ­ρωπαϊκών θεσμών, του ΔΝΤ και άλλων εμπλε­κόμενων στο πρόγραμμα».

Την προοπτική της δυνατότητας απεμπλο­κής, αλλά όχι και συμφωνίας άμεσα, έδειξε ο επίτροπος Οικονομικών της Ε.Ε. Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος σε δηλώσεις του σε δημοσιογρά­φους στις Βρυξέλλες την Τρίτη σημείωσε πως επιζητείται λύση για γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης προσθέτοντας ότι «αυτό προ­φανώς δεν μπορεί να επιτευχθεί την Πέμπτη», αλλά «ελπίζουμε ότι μπορεί να γίνει το συντο­μότερο δυνατόν».

«Aνάποδος» κόφτης

Τα εμπλεκόμενα μέρη, στο πλαίσιο του πα­ζαριού που εκτυλίσσεται τις τελευταίες εβδο­μάδες μεταξύ Σόιμπλε, ΔΝΤ, ελληνικής κυβέρ­νησης και Κομισιόν, έχουν εκφράσει τις θέσεις με τις οποίες προσέρχονται στο σημερινό Eurogroup και μένει να φανεί ποιο σενάριο συμβιβα­σμού θα πριμοδοτήσουν όλες οι πλευρές.

Χθες, από πλευράς των δανειστών διακινή­θηκε το σενάριο σύμφωνα με το οποίο συμφω­νούν να «δώσουν» στην Ελλάδα τα μεσοπρόθε­σμα μέτρα για το χρέος και άρα μια σημαντική ελάφρυνσή του, με αντάλλαγμα να ικανοποιη­θεί η απαίτηση του ΔΝΤ για άμεση ψήφιση μέ­τρων υπό τον όρο ότι εφόσον επιτευχθεί ο στό­χος πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% δεν θα εφαρμοστούν.

Η ελληνική πλευρά πάντως, τουλάχιστον μέ­χρι χθες, επέμενε στην πρότασή της για τον κό­φτη και έδειχνε αμετακίνητη από τη γραμμή ότι «δεν πρόκειται να νομοθετηθεί ούτε ένα ευρώ μέτρα για μετά τη λήξη του προγράμματος». Το αυτό άλλωστε δήλωσε με τον πλέον ηχηρό κι επίσημο τρόπο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην συνέντευξη που παραχώρησε στην «Εφημερίδα των Συντακτών». Σε αυτήν τη θέση επέμεναν και κυβερνητικές πηγές λίγο πριν από την αναχώρηση Τσακαλώτου για τις Βρυξέλλες χθες το μεσημέρι, υπογραμμίζοντας πως δεν υ­πάρχει το προαναφερθέν σενάριο στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.

Η Αθήνα πάνω απ’ όλα ζητά λύση - πακέτο, δηλαδή α) κλείσιμο της τεχνικής συμφωνίας για το τρέχον πρόγραμμα στα σημεία που μέχρι τώρα παραμένουν ανοιχτά, δηλαδή το δημοσι­ονομικό κενό, τα εργασιακά και τα ενεργειακά, β) προσδιορισμό τού τι σημαίνει «μεσοπρόθε­σμος ορίζοντας» (τρία, πέντε, ή δέκα χρόνια όπως ζητά ο Σόιμπλε) επίτευξης πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% και γ) να εξειδικευτούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Λύση - πακέτο

Τόσο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος όσο και ο κυβερνητικός εκπρό­σωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος χάραξαν τις προηγούμενες μέρες τη γραμμή πως όλα πρέπει να αποφασιστούν ταυτόχρονα και πως «αν δεν συμφωνηθούν όλα δεν έχει συμφω­νηθεί τίποτα». Η θέση αυτή αφήνει ανοιχτό το σενάριο η κυβέρνηση να μη βιαστεί να κλείσει την αξιολόγηση αν δεν «πάρει» τα μεσοπρόθε­σμα, εξέλιξη που, αν υπάρξει, θα της στερήσει την άμεση ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στις αρχές Μαρτίου (9.3) οπότε συ­νεδριάζει το Δ.Σ. της ΕΚΤ προκειμένου να απο­φασίσει.

Παράλληλα, η κυβέρνηση στέλνει το μή­νυμα προς τους δανειστές ότι η νομοθέτηση μέτρων εδώ και τώρα είναι ένα δυσβάστακτο πολιτικό κόστος που δεν μπορεί και δεν προ­τίθεται να σηκώσει. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφερόμενος στη δυνατότητα να νομοθετηθεί η επέκταση του κόφτη για έναν χρόνο, εφόσον συμφωνη­θούν όλα τα υπόλοιπα, σημείωσε ότι αυτός θα περιγράφει τα πεδία από τα οποία μπορεί να γίνει εξοικονόμηση αν δεν πιαστούν οι στό­χοι. Κι εξήγησε πού κολλάει η νομοθέτηση μέ­τρων: «Είναι διαφορετικό να ψηφίζεις ένα μέ­τρο που λέει ότι “από την 1.1.2019 ο ΦΠΑ είναι σε ποσοστό τάδε” και εντελώς διαφορετικό να λες ότι “εφόσον δεν επιτευχθούν οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων τότε θα υπάρξει σε πρώτο στάδιο μια συζήτηση του υπουργού Οικονομικών με τους θεσμούς για να βρεθούν οι τρόποι κάλυψης του συγκεκριμένου κενού και στη συνέχεια, αν δεν επιτευχθεί συμφω­νία, τότε θα μπαίνει σε εφαρμογή ο αυτόμα τος δημοσιονομικός διορθωτής”». Ένα ακόμη επιχείρημα που επικαλείται η κυβέρνηση είναι ότι λόγω της θετικής πορείας της οικονομίας ο κόφτης δεν θα εφαρμοστεί.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομά­δα ο Σόιμπλε επαναδιατύπωσε τη θέση του χωρίς ασάφειες καταλήγοντας στο ότι χωρίς το ΔΝΤ δεν υπάρχει τρίτο ελληνικό πρόγραμ­μα, ενώ μετά τη συνάντηση που είχε με την Κριστίν Λαγκάρντ στο Νταβός η επικεφαλής του Ταμείου προέβη σε μια δήλωση «καλών προθέσεων» για την προοπτική της συμμε­τοχής του στο ελληνικό πρόγραμμα με ρόλο χρηματοδότη: «Το ΔΝΤ θα συνεχίζει να είναι απολύτως προσηλωμένο στις συζητήσεις, με στόχο τη σύντομη επίτευξη συμφωνίας επί ε­νός προγράμματος που θα μπορούσε να υπο­στηρίζεται από τη χρήση των πόρων του Τα­μείου».

αξιολόγησηΚυβέρνησηEurogroupΔΝΤμέτραδανειστέςδιαπραγμάτευσηIssue: 1953Issue date: 26-1-2017Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα