Περάστε το 2018 και βλέπουμε...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΈντυπη Έκδοση

«Τα λέμε από το 2018» ήταν τελικά η απάντηση που απέσπασε η κυβέρνηση στο Eurogroup της 9ης Μαΐου, στην ερώτηση για τη διαγραφή του χρέους. Και σαν μην έφθανε αυτό, στη διάσκεψη αποφασίστηκε να παρθούν περισσότερα νέα μέτρα αμέσως μετά το καλοκαίρι. Μιλάμε για αυτόμα­τες περικοπές δαπανών - δηλαδή μισθών και συντάξεων - αλλά και νέα

φορολογικά μέτρα σε περί­πτωση απόκλισης από το στόχο για πλεόνασμα 3,5% το 2018, πράγμα πανεύκολο να γίνει.

Μάλιστα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ετοιμάζει ήδη το προεδρι­κό διάταγμα για τον «αυτόμα­το κόφτη», πριν από το επόμε­νο Eurogroup της 24ης Μαΐου, ώστε να προχωρήσει η αξιολόγηση.

Από τις αυτόματες περικοπές δεν εξαιρού­νται βασικές κρατικές δαπάνες, δηλαδή μισθοί και συντάξεις, αλλά μόνο λίγες κατηγορίες κοι­νωνικών δαπανών.

Όπως ήδη έχει συμφωνηθεί, δεν θα περι­λαμβάνονται ευαίσθητοι τομείς όπως η Άμυνα και η Υγεία.

Το πακέτο περιλαμβάνει μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, μεταρρύθμιση της ατομικής φορολογίας και πρόσθετους δημοσιονομικούς παράγοντες, όπως μεταρρύθμιση του ΦΠΑ και μέτρα για τους μισθούς του δημόσιου τομέα.

Είναι ένας πρόσθετος μηχανισμός επείγου­σας επέμβασης, ο οποίος θα νομοθετηθεί ώστε να διασφαλίσει πως ένα πακέτο μέτρων, συμπεριλαμβανομένων μη προαιρετικών μέ­τρων, θα εφαρμόζεται αυτόματα μόλις υπάρ­ξουν αντικειμενικά στοιχεία απόκλισης από τον ετήσιο στόχο του προγράμματος για πρω­τογενές πλεόνασμα. Εφόσον τα μέτρα ενεργο­ποιηθούν ως προσωρινά, όταν θα λειτουργή­σει ο μηχανισμός, μόνιμα δομικά μέτρα - που θα συμφωνηθούν με τους θεσμούς, συμπεριλαμβανομένων μέτρων για τα έσοδα - θα πρέ­πει να τεθούν σε ισχύ τον επόμενο χρόνο, ως μέρος της κανονικής διαδικασίας προϋπολογι­σμού, με στόχο να φέρουν δομικά τον προϋ­πολογισμό και πάλι στο σωστό δρόμο. Εξαιρέ­σεις στην ενεργοποίηση του μηχανισμού προ­βλέπονται μόνο σε έκτακτα γεγονότα εκτός ελέγχου της κυβέρνησης με μείζονες οικονο­μικές συνέπειες. Τέτοιες εξαιρέσεις θα πρέπει να συμφωνηθούν με τους θεσμούς.

Προαπαιτούμενα

Η πρώτη αξιολόγηση περιλαμβάνει επίσης την εφαρμογή της στρατηγικής για τα «κόκκι­να» δάνεια, η οποία θα συμβάλει στην ενδυνά­μωση των ισολογισμών των τραπεζών και θα καταστήσει δυνατή την επιστροφή της εσω­τερικής πιστωτικής ικανότητας στην ελληνική οικονομία. Ως προαπαιτούμενες δράσεις, θα ληφθούν μέτρα για να ανοίξει άμεσα η αγορά για την πώληση και εξυπηρέτηση των εξυπηρετούμενων και μη δανείων, με την προσωρι­νή εξαίρεση των μικρών δανείων που αφορούν κύρια κατοικία.

Με απλά λόγια, το Eurogroup καλεί την ελ­ληνική κυβέρνηση να καταθέσει ένα συμπλη­ρωματικό μνημόνιο (όπως άλλωστε χαρακτη­ρίζεται και στην ανακοίνωση), προκειμένου να υπάρξει ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολό­γησης και φυσικά εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Δηλαδή το μόνο που κέρδισε η ελληνική πλευρά είναι η δέσμευση των Ευρωπαίων δα­νειστών πως θέλουν να κλείσει η συμφωνία ως τις 24 Μαΐου και ότι δεν θα μείνει χωρίς δόση η Ελλάδα μέσα στο καλοκαίρι. Και αν δεν ήταν σε εξέλιξη το προσφυγικό όπως και το πιθανό Brexit, οι Ευρωπαίοι θα έκαναν σίριαλ τις διαπραγματεύσεις.

Οι προσεγγίσεις

Όσο για το χρέος, οι όποιες προσεγγίσεις εί­ναι τρεις. Θα εφαρμοστούν όμως μετά το πέ­ρας του προγράμματος και εφόσον αυτό έχει επιτύχει, παρά τη θεσμοθέτηση ενός ιδιαίτερα σκληρού μηχανισμού αυτόματης περικοπής δαπανών. Περικοπές στις οποίες η ελληνική κυβέρνηση δεν θα έχει δικαίωμα παρέμβασης ή μονομερών ενεργειών. Το δε μηχανισμό θα συμπληρώνει σειρά μόνιμων μέτρων, τα οποία θα αφορούν όχι μόνο σε περικοπές αλλά και σε αυξήσεις εσόδων (σ.σ.: αυξήσεις φόρων).

Άλλωστε η επίσημη ανακοίνωση είναι σαφής: «Το Eurogroup καλωσορίζει την ολοκλή­ρωση ενός πακέτου μέτρων, τα οποία μπο­ρούν να ανοίξουν το δρόμο για μια επιτυχημέ­νη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM, βάσει της υιοθέτη­σης των προαπαιτουμένων.

Η Ελλάδα θα εφαρμόσει, ως μέρος αυτών των προαπαιτουμένων, προκειμένου να υπάρ­ξει η πρώτη αξιολόγηση:

α. Ένα πρώτο πακέτο δημοσιονομικών πα­ραμετρικών μέτρων τα οποία θα φθάσουν στο 3% του ΑΕΠ έως το 2018. Σε αυτό το πακέτο πε­ριλαμβάνονται η συνταξιοδοτική μεταρρύθμι­ση, η μεταρρύθμιση του φορολογικού συστή­ματος και επιπλέον δημοσιονομικά παραμε­τρικά μέρα, όπως μεταρρύθμιση του ΦΠΑ και μέτρα που αφορούν το μισθολόγιο του δημό­σιου τομέα,

β. Έναν πρόσθετο προληπτικό μηχανισμό, ο οποίος θα νομοθετηθεί ώστε να διαβεβαιώσει πως ένα πακέτο μέτρων, συμπεριλαμβανομέ­νων και μέτρων που δεν μπορούν να «παρε­μποδιστούν», θα τίθεται σε εφαρμογή αυτό­ματα μόλις υπάρξουν αντικειμενικές ενδείξεις ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα επίτευξης των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα (3,5% του ΑΕΠ σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα). Εάν τα μέτρα τεθούν σε εφαρμογή, με προσωρινή μορφή, μόλις ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός, τότε θα πρέπει να συμφωνηθούν μόνιμα δομι­κά μέτρα με τους θεσμούς, συμπεριλαμβανομένων και μέτρων που αφορούν τα έσοδα, και αυτό θα συμβεί το επόμενο έτος, ως μία διαδι­κασία φυσιολογικής πορείας του προϋπολογι­σμού και με στόχο ο προϋπολογισμός να επα­νέλθει σε ορθή πορεία. Εξαιρέσεις στην ενεργοποίηση του μηχανισμού θα αφορούν μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, οι οποίες έχουν μεγάλες οικονομικές επιπτώσεις και δεν μπο­ρούν να ελεγχθούν από την κυβέρνηση. Αυτές οι εξαιρέσεις θα πρέπει πρώτα να συμφωνη­θούν με τους θεσμούς.

Για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγη­σης είναι απαραίτητη η εφαρμογή της στρα­τηγικής για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η οποία θα συνεισφέρει στην ενίσχυση των ισο­λογισμών των τραπεζών και θα διευκολύνει την επιστροφή των πιστώσεων στην ελληνική οι­κονομία. Ως προαπαιτούμενο θεωρείται και το άνοιγμα της αγοράς των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με προσωρινή εξαίρεση τα εγγυημένα δάνεια πρώτης κατοικίας.

Το Eurogroup επαναλαμβάνει ότι ένα ισχυ­ρό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων αποτελεί θε­μέλιο λίθο του προγράμματος του ESM. Υπό αυτό το πρίσμα, το Eurogroup καλωσορίζει τη συμφωνία για την υιοθέτηση του νόμου που αφορά το Ελληνικό Ταμείο Αποκρατικοποιήσε­ων και Επενδύσεων, αλλά και την αρχική μετα­φορά συγκεκριμένων περιουσιακών στοιχείων, τα οποία εντάσσονται στα προαπαιτούμενα της πρώτης αξιολόγησης. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου θα διορισθεί έως τον Ιούνιο του 2016 και το Ταμείο θα τεθεί σε πλήρη λειτουρ­γία όχι αργότερα από τον Σεπτέμβριο.

Πρόσθετα μέτρα

Σε πλήρη ευθυγράμμιση με την Ευρωπαϊ­κή Σύνοδο και το Eurogroup το καλοκαίρι του 2015, το Eurogroup παραμένει πρόθυμο να εξε­τάσει, εάν είναι απαραίτητο, πιθανά πρόσθε­τα μέτρα αναφορικά με το χρέος ώστε να δια­σφαλιστεί ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας είναι βιώσιμες και μάλιστα μακροπρό­θεσμα. Αυτά τα μέτρα εξαρτώνται από την πλή­ρη εφαρμογή των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί βάσει του προγράμματος του ESM και θα εξετασθούν μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και εφόσον όλα τα προαπαιτούμενα έχουν καλυφθεί.

Το Eurogroup συμφωνεί στις επόμενες γενικές αρ­χές για τα πιθανά πρόσθετα μέτρα για το χρέος: α. Εξασφά­λιση της πρόσβασης στις αγορές, β. Χαλάρωση των όρων αποπληρωμής, γ. Εξασφαλίζει την πορεία προσαρμογής της χώρας ακόμη και μετά το πέρας του προγράμ­ματος και δ.Ύπαρξη ευελιξίας αναφορικά με την αβέβαιη πορεία του ΑΕΠ και των επιτοκίων στο μέλλον.

Το Eurogrup συμφωνεί επίσης να δημιουργήσει μία βά­ση για την εξέταση της βιωσιμό­τητας του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με την οποία, και βάσει του κεντρικού σεναρίου της Ανάλυσης Βιωσιμότητας Χρέους (DSA), οι χρηματοδοτι­κές ανάγκες της Ελλάδας θα παραμείνουν σε βι­ώσιμη πορεία.

Το Eurogroup διαβλέπει μία πρόσθετη προ­σέγγιση, μέσω της οποίας μπορούν να τεθούν σε εφαρμογή σταδιακά μέτρα για το χρέος, προ­κειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί αναφορικά με τις συνολικές χρηματοδο­τικές ανάγκες και βάσει των όρων που ισχύουν στο πρόγραμμα του ESM. Το Eurogroup επα­ναλαμβάνει ότι δεν θα υπάρξει κούρεμα της ονομαστικής αξίας του χρέους, και ότι τα μέ­τρα που θα ληφθούν θα είναι ευθυγραμμισμέ­να με τους νόμους της Ε.Ε., αλλά και τους κανόνες που ισχύουν για τον ESM και τον EFSF. Το Eurogroup θα εξετάσει:

♦ Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο τις πιθανότητες για να βελτιστοποιηθεί η διαχείριση του χρέ­ους.

♦ Σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο το EWG θα εξετά­σει συγκεκριμένα μέτρα, όπως μεγαλύτερη πε­ρίοδο χάριτος, επιμήκυνση της περιόδου ωρί­μασης, τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιη­θούν, εάν χρειαστεί, στο τέλος του προγράμμα­τος του ESM. Επίσης, μέτρα όπως η χρή­ση των κερδών από τα προγράμματα

αγορών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (SM P και ANFA ). ♦ Και τέλος, σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, το Eurogroup παραμέ­νει έτοιμο, εάν χρειαστεί και με την προϋπόθεση συμμόρφωσης με τους στόχους για τα πρωτο­γενή πλεονάσματα, να αξιολογήσει περαιτέρω στο τέλος του προγράμμα­τος την ανάγκη για πιθα­νά επιπρόσθετα μέτρα στο χρέος, για να δια­σφαλιστεί ότι οι ακα­θάριστες δανεια­κές ανάγκες της Ελλάδας παρα­μένουν σε βιώ­σιμα επίπεδα.

Το Eurogroup εξουσιοδοτεί το EWG να εξε­τάσει περαιτέρω τις τεχνικές λεπτομέρειες του πακέτου μέτρων για το χρέος και να ενημερώ­σει το Eurogroup στην επόμενη τακτική συνε­δρίαση της 24ης Μαΐου.

Μαζί με τη συμφωνία και την εφαρμογή των πολιτικών, αυτή η συμφωνία για το χρέος και η διαβεβαίωση για τη χρηματοδότηση από τους Ευρωπαίους εταίρους αναμένεται ότι θα επιτρέ­ψουν στο ΔΝΤ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα.

Το Eurogroup καλεί τους θεσμούς και τις ελληνικές αρχές να ολοκληρώσουν εντός των επόμενων ημερών την τεχνική διεργασία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων για την πρώτη αξι­ολόγηση, συμπεριλαμβανομένου και του προ­ληπτικού μηχανισμού. Υπό αυτό το πρίσμα, το Eurogroup αναμένει με αγωνία να λάβει σύντο­μα το συμπληρωματικό Μνημόνιο Κατανόη­σης, στο οποίο θα περιλαμβάνονται μία πλήρης λίστα με προαιρετικά μέτρα, αλλά και η συμπλη­ρωματική αναφορά για την πρώτη αξιολόγηση. Καλεί τις ελληνικές αρχές να λάβουν άμεσα μέ­τρα για την ολοκλήρωση των προαπαιτουμένων, συμπεριλαμβανομένης και της νομοθετι­κής υιοθέτησής τους. Με την εφαρμογή των προαπαιτουμένων από τις ελληνικές αρχές και αφού υπάρξει, όπου είναι απαραίτητο, έγκριση από εθνικές αρχές, το Eurogroup είναι έτοιμο να στηρίξει την εκταμίευση της δεύτερης δόσης του προγράμματος του ESM».

EurogroupπροαπαιτούμεναμέτραESMΔΝΤαξιολόγησηχρέοςIssue: 1916Issue date: 12-05-2016Has video:
Keywords
Τυχαία Θέματα