Πετρέλαιο κίνησης: Μπαράζ αυξήσεων σε είδη πρώτης ανάγκης φέρνει η κατάργηση της επιδότησης (Video)

Η κατάργηση από 1η Οκτωβρίου της επιδότησης των 15 λεπτών στην αντλία για το πετρέλαιο κίνησης, αναμένεται να οδηγήσει σε νέα επιβάρυνση στην τσέπη των καταναλωτών.

Και αυτό καθώς θα προκαλέσει νέο τεράστιο κύμα ανατιμήσεων σε είδη πρώτης ανάγκης, όπως το ελαιόλαδο, η φέτα, το γάλα και τα τυροκομικά αλλά και σε υπηρεσίες.

Όπως εξηγούν παράγοντες της αγοράς, η κατάργηση της επιδότησης αυτόματα θα πολλαπλασιάσει το κόστος μεταφοράς ειδικά για τα φρέσκα προϊόντα, και κατά συνέπεια και την τελική τιμή των προϊόντων.

Αυτό

εξήγησαν, μιλώντας στο Mega το πρωί της Τρίτης (4/10), o πρόεδρος του Συλλόγου Μικρών και Μεσαίων Super Market Γιώργος Πηλίδης, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Χερσαίων Οδικών Εμπορευματικών Μεταφορών Παναγιώτης Τεγρέλης, όπως και η πρόεδρος των βενζινοπωλών της Αττικής, Μαρία Ζάγκα.

«Το πεντάλιτρο εξαιρετικά παρθένο θα πάει στα 29-30 ευρώ»

Αρχικά, ο Γιώργος Πηλίδης κατήγγειλε ότι οι μικρομεσαίοι του λιανεμπορίου δεν κλήθηκαν στην συνάντηση που θα έχει ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης με τον κλάδο, καθώς προσκάλεσε μόνο τους «μεγάλους» του κλάδου, πρακτικά αδιαφορώντας για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στις περιοχές μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα.

«Τα τυροκομικά είναι προϊόντα στα οποία θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα τον χειμώνα … οι έμποροι φέτας λένε ότι λόγω της μεγάλης έλλειψης γάλακτος και της ανατίμησης της, η φέτα μπορεί το Φεβρουάριο να φτάσει ως τα 14-15 ευρώ», τόνισε.

«Το ελαιόλαδο έχει επίσης μεγάλη ανοδική πορεία, το πεντάλιτρο εξαιρετικά παρθένο θα πηγαίνει περίπου στα 29-30 ευρώ», προσέθεσε, «ενώ ήταν γύρω στα 22-23 ευρώ, δηλαδή αυξάνεται κατά 30% περίπου. Πλέον οι πολίτες αγοράζουν συσκευασίες του 1 λίτρου», πρόσθεσε ο Γ. Πηλίδης.

Επίσης προσέθεσε ότι αναμένονται αντίστοιχες αυξήσεις στο γάλα και στα αυγά.

Εξάλλου, σχολιάζοντας ότι πολλές εταιρείες μικραίνουν τις συσκευασίες για να «κρύψουν» τις ανατιμήσεις, ο ίδιος ζήτησε από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων να ελεγχθεί το κατά πόσο τηρούνται οι νόμοι όσον αφορά το περιθώριο κέρδους «στην τιμή της μονάδας, πόσο ήταν πριν και πόσο μετά την αλλαγή της συσκευασίας. Αν αυτή η διαφορά υπερβαίνει το ποσοστό κέρδους που είχε παλαιότερα, υπάρχει πρόβλημα».

Επιβεβαίωσε παράλληλα ότι το φαινόμενο καταγράφεται αυτή την περίοδο σε προϊόντα όπως τα συσκευασμένα ημίσκληρα τυριά, οι μαργαρίνες, κατεψυγμένα λαχανικά (φασολάκια), τα αφρόλουτρα, τα απορρυπαντικά πλυντηρίου σε σκόνη κ.ά.

«Άλλες επιχειρήσεις μειώνουν την ποσότητα και διατηρούν ίδια την τιμή της μονάδας, άλλες παρά την μείωση της ποσότητας αυξάνουν και την τιμή. Μόνο στα κατεψυγμένα φαίνεται η μείωση της ποσότητας να οδηγεί και σε μείωση τιμής», τόνισε ο Γ. Πηλίδης.

«Ό,τι παράγεται, μεταφέρεται»

«Ό,τι παράγεται, μεταφέρεται», υπογράμμισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Χερσαίων Οδικών Εμπορευματικών Μεταφορών, Παναγιώτης Τεγρέλης.

Ανέφερε ενδεικτικά ότι για μια διαδρομή μετ’ επιστροφής Αθήνας-Θεσσαλονίκης, που είναι περίπου 1.000 χλμ., «με 2,5 χλμ. ανά λίτρο, μιλάμε για 440 λίτρα καυσίμων, το επιπλέον κόστος είναι περίπου 220 ευρώ, είναι ασύλληπτο νούμερο».

Ακόμη χειρότερα είναι τα πράγματα για τα νησιά όπου απαιτείται και μεταφορά με την ακτοπλοΐα, όπου επιβλήθηκαν και επίναυλοι. «Τα μέτρα που επέβαλαν οι ναυτιλιακές στις μεταφορικές επιχειρήσεις κάνουν και εκεί δυσβάσταχτο το κόστος. Δεν μπορώ να καταλάβω πλέον με ποιο τρόπο μπορούμε να λειτουργήσουμε», τόνισε.

Κατήγγειλε παράλληλα ότι την ίδια ώρα υπάρχει «εισβολή» από φορτηγά και επιχειρήσεις γειτονικών χωρών, με φορτηγά ιδιωτικής χρήσης που λόγω της απουσίας κρατικών ελέγχων προκαλούν στον εγχώριο κλάδο επιπλέον ζημιά.

Η «κυβέρνηση πήρε πίσω τα 15 λεπτά ανά λίτρο που έδινε “στην αντλία” για το πετρέλαιο κίνησης», θύμισε από την πλευρά της η πρόεδρος των βενζινοπωλών της Αττικής Μαρία Ζάγκα.

«Λυπάμαι πάρα πολύ. Θα φέρει αύξηση σε πολλά προϊόντα και σε παροχές υπηρεσιών. Οι μεταφορές θα φτάσουν στο “κόκκινο“. Στα νησιά ξεπέρασε ήδη τα 2 ευρώ, στα 2,07-2,08 ευρώ, ως 2,17 ευρώ», προσέθεσε.

Διαβάστε επίσης:

Συντάξεις: Έρχονται αναδρομικά άνω των 6.000 ευρώ για 115.000 δικαιούχους (Πίνακες)

Φυσικό αέριο: Εφαρμόσιμες λύσεις για μείωση τιμών μέσω πλαφόν θα ζητήσουν οι 27 της ΕΕ

«Σφίξτε το ζωνάρι» το μήνυμα του Eurogroup – Τέλος οι οριζόντιες παροχές, μόνο στοχευμένα και προσωρινά μέτρα

Keywords
Τυχαία Θέματα