Πιερ Καρντέν: Ο πρωτοπόρος της υψηλής ραπτικής μάγεψε τον κόσμο (Photos)

ΚΟΣΜΟΣ

 

Υπήρξε πρωτοπόρος της γαλλικής υψηλής ραπτικής, ένας καλλιτέχνης με φουτουριστικές δημιουργίες και επαναστατικά σχέδια. Λάνσαρε την πρώτη κολεξιόν για άντρες, συνέδεσε το όνομά του με πληθώρα προϊόντων, υπήρξε σπουδαίος επιχειρηματίας και έντυσε απαιτητικές κυρίες του διεθνούς τζετ σετ, ενώ τα ντεφιλέ του άφησαν εποχή. Ο Πιέρ Καρντέν, ο μεγάλος σχεδιαστής και μόδιστρος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 98 ετών, τη Τρίτη 29 Δεκεμβρίου, στο νοσοκομείο του Νεϊγί.

Από τα εμβληματικά, μαύρα αυστηρά κοστούμια των Βρετανών σκαθαριών,

των Μπιτλς, βρέθηκε να κάνει τη δική του φεμινιστική επανάσταση σχεδιάζοντας μικροσκοπικά φορέματα με φερμουάρ για γυναίκες. Οι διάσημες φουτουριστικές δημιουργίες του έχουν αφήσει ιστορία. Ήταν ένας επαναστάτης της μόδας του οποίου το όνομα ήταν τόσο διάσημο όσο της Κόκα- Κόλα!

Τα πρώτα χρόνια

Γεννήθηκε στην Ιταλία, από γονείς αγρότες, όμως ο Πιέντρο Κονστάντε Καρντέν έλαβε γαλλική ανατροφή, αφού οι γονείς του μετανάστευσαν στη Γαλλία λόγω της έξαρσης του φασισμού όταν ήταν ακόμα σε μικρή ηλικία. Όπως διάφοροι Ιταλοί καλλιτέχνες, έτσι κι εκείνος γίνεται θύμα της προκατάληψης με την οποία αντιμετωπίστηκαν οι Ιταλοί μετανάστες εκείνης της περιόδου στη Γαλλία. Αυτό το κλίμα ξενοφοβίας αποτύπωσε στην έκθεσή του «Ciao Italia !» το 2017 στο Μουσείο Μετανάστευσης στο Παρίσι. Η Γαλλία όμως δεν είχε μόνο αυτό το πρόσωπο να του δείξει. Στη Γαλλία ξαναγεννήθηκε ως Pierre Cardin και εξελίχθηκε σε δαιμόνιο επιχειρηματία, γεγονός που τον γέμιζε με υπερηφάνεια: «Είμαι παιδί των προαστίων. Έγινα ο Pierre Cardin. {…} Αν έπρεπε να αρχίσω από την αρχή, θα το έκανα με τεράστιο ενθουσιασμό!»

Ως ο τελευταίος μιας οικογένειας με επτά παιδιά, σε ηλικία 17 ετών εργάστηκε για έναν ράφτη στο Σαιντ Ετιέν, όπου ξεκίνησε να φτιάχνει γυναικεία κοστούμια. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου εργάστηκε και στον Ερυθρό Σταυρό.

Το 1945 πάτησε για πρώτη φορά το πόδι του στο μυθικό Παρίσι και στον περίφημο Οίκο Paquin, όπου σχεδίασε τα παραμυθένια κοστούμια και τις περίτεχνες μάσκες του έργου «Η Πεντάμορφη και το Τέρας», του Ζαν Κοκτώ. Έπειτα, εργάστηκε για την διάσημη σχεδιάστρια των Παρισίων, Έλσα Σκιαπαρέλι, επίσης ιταλικής καταγωγής, όπου γνώρισε τους φίλους της. Ανάμεσά τους και τον Σαλβαντόρ Νταλί και τον Αλμπέρτο Τζιακομέττι.

Πρωτοπόρος

Το 1947 αναλαμβάνει τον οίκο Ντιόρ. Συμμετείχε στη δημιουργία του ανάρπαστου Tailleur Bar, του σακακιού με τη λεπτή μέση και την ανοιχτή λεκάνη, που έγινε ανάρπαστο στη Νέα Υόρκη!

Τρία χρόνια αργότερα, το 1950, ανοίγει τον δικό του οίκο, στο 8ο Διαμέρισμα των Παρισίων. Από εκεί ξεκινά μιαν επανάσταση στην υψηλή ραπτική! Ο Καρντέν θεωρεί τον εαυτό του γλύπτη κι έτσι δημιουργεί τη σπουδαία σειρά του Cosmocorps,στην οποία το γεγονός ότι οι γούνες ήταν οικολογικές, δημιούργησε μεγάλο σκάνδαλο. Βινίλ, αφαιρετικά κυκλικά σχήματα, ρούχα που θυμίζουν γλυπτά, κίνηση στον ποδόγυρο όπως οι φούστες των τσιγγάνων και χρώμα! Χρώμα εμπνευσμένο από την τέχνη της ποπ αρτ. «Ξεκίνησα ως γλύπτης: δημιούργησα πρώτα φόρμες κι έπειτα προσπάθησα να βάλω μέσα το σώμα», διευκρίνιζε.

Πρώτος εκείνος τόλμησε να προτείνει το 1962, κομμάτια της συλλογής του σε ένα μεγάλο παριζιάνικο περιοδικό, το Le Printemps. Εκείνη την εποχή δέχθηκε σφοδρή κριτική από το Συνδικάτο των Σχεδιαστών. Τρία χρόνια αργότερα, τον εξέλεξαν πρόεδρο!

Ο ίδιος έδινε μεγάλη σημασία στην εμφάνισή του και υπήρξε από τους πιο κομψούς, με όλη τη σημασία της λέξης, του διεθνούς τζετ σετ. Δημιούργησε κοστούμια για τον Σαλβαντόρ Νταλί, την Ρίτα Χέιγουορθ, ακόμα και τον ίδιο τον Ντιόρ για τους μεγάλους χορούς του 20ου αιώνα. Η μούσα του ήταν η ηθοποιός Ζαν Μορώ, με την οποία έζησε έναν παθιασμένο έρωτα για τέσσερα χρόνια.

Ο Πιερ Καρντέν ήταν ο πρώτος που εισήγαγε το λογότυπο του σχεδιαστή στα ρούχα, τη δεκαετία του ’60, εκείνος που δημιούργησε τις πρώτες μίνι και μάξι φούστες τη δεκαετία του ’70 και καθιέρωσε τη νέα μόδα του mod chic, δημιουργώντας φόρμες που κανένας δεν είχε τολμήσει να φανταστεί! Εμπνεύστηκε από τον αστροναύτη Νιλ Άρμστρονγκ και δημιούργησε στολή για τη ΝΑΣΑ. Στα 50 του χρόνια πόζαρε γυμνός για το εξώφυλλο του περιοδικού Time. Επανασχεδίασε το Barong Tagalog, την εθνική στολή των Φιλιππίνων. Άνοιξε μπουτίκ επίπλων τα οποία ήταν εμπνευσμένα από τις κολεξιόν του. Του απονεμήθηκε δύο φορές (1977 και 1979), το Cartier Golden Thimble για την πιο δημιουργική κολεξιόν της σεζόν. Μάγεψε και κατέκτησε τον κόσμο!

Διέθετε αστείρευτο ταλέντο το οποίο διοχέτευε παντού γύρω του. Αναρωτιόταν συχνά εάν η ιστορία θα δικαίωνε το ταλέντο του, το όραμά του : «Οι χρωματιστές κάλτσες, μου είπαν πως είναι χυδαίες. Τα κομμένα βιζόν ότι ήταν απαίσια. Τις ψηλές μπότες στην αρχή κανείς δεν ήθελε να τις φορέσει…». Δημιούργησε τη μόδα όπως την ξέρουμε σήμερα: ανατρεπτική και ελεύθερη.

Adieu Grand Maitre!

Πιέρ ΚαρντένμόδαHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα