Πιέσεις να «κάνει στην άκρη», χορηγοί φεύγουν, ασύλληπτες γκάφες, απαξιωτικά εξώφυλλα και ο Μπάιντεν μιλά για… κρυολόγημα

Μία εβδομάδα μετά το ντιμπέιτ με τον Τραμπ που άνοιξε εκ νέου τη συζήτηση για την πνευματική διαύγειά του και το ενδεχόμενο απόσυρσής του από την προεδρική κούρσα, ο Τζο Μπάιντεν φαίνεται πως ανησυχεί για… το κρυολόγημά του.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επιμένει πως θα παραμείνει υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, παρά τις πιέσεις από τους Δημοκρατικούς, ενώ με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται

η συνέντευξη που θα παραχωρήσει τα ξημερώματα του Σαββάτου ώρα Ελλάδας στο ABC.

Η απογοήτευση στους κόλπους των Δημοκρατικών είναι διάχυτη, αφού οι χορηγοί των Δημοκρατικών που απειλούν ανοιχτά με απόσυρση των κεφαλαίων τους αξιώνοντας απόσυρση της υποψηφιότητας του 81χρονου προέδρου. Ο παραγωγός του Χόλιγουντ Ντέιμον Λίντελοφ, κάλεσε τους δωρητές να «παγώσουν» τη χρηματοδότηση τους μέχρι να «κάνει στην άκρη» ο Μπάιντεν.

Η Abigail Disney, κληρονόμος της οικογενειακής περιουσίας της Disney, δήλωσε στο CNBC πως η πρόθεσή της είναι να αποσύρει την υποστήριξή της εδράζεται στον «ρεαλισμό και όχι σε ασέβεια». Ο Γκίντεον Στάιν, πρόεδρος του Moriah Fund, ανέφερε στους New York Times πως εάν ο Μπάιντεν δεν αντικατασταθεί θα αποσύρει τα συνολικά 3,5 εκατ. δολάρια που έχει προγραμματίσει να δωρίσει.

Κι ενώ γίνεται πάρτι με τα συνεχή ολισθήματά του και τα υποτιμητικά πρωτοσέλιδα έχουν πάρει «φωτιά» μετά το καταστροφικό ντιμπέιτ, ο Λεύκος Οίκος ανακοίνωσε πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε μια σύντομη, προφορική επικοινωνία με τον επικεφαλής των γιατρών του για το… κρυολόγημά του τις τελευταίες ημέρες.

Η επικοινωνία αυτή δεν ήταν ιατρική εξέταση, διευκρίνισε η εκπρόσωπος Καρίν Ζαν-Πιερ κατά το μπρίφινγκ των δημοσιογράφων. Ο Λευκός Οίκος είχε δώσει προηγουμένως αντικρουόμενες εκδοχές για το αν ο Μπάιντεν είχε δει γιατρό μετά την τηλεμαχία με τον Ρεπουμπλικάνο αντίπαλό του Ντόναλντ Τραμπ, την περασμένη εβδομάδα.

Νωρίτερα, ο Μπάιντεν προέβη σε ακόμη ένα ολίσθημα καθώς φάνηκε να συγχέει διαφορετικά πρόσωπα και περιόδους, όπως την περίοδο που υπήρξε ο ίδιος αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα και την αντίστοιχη θητεία της Κάμαλα Χάρις. Συγκεκριμένα δήλωσε πως «είναι περήφανος» που… «είναι η πρώτη μαύρη γυναίκα που υπηρέτησε με έναν μαύρο πρόεδρο».

Την ίδια ώρα, ο Economist καλεί τον Μπάιντεν να αποσυρθεί από την κούρσα των εκλογών με ένα εξευτελιστικό πρωτοσέλιδο, το οποίο κυκλοφορεί με τίτλο «Δεν γίνεται να διοικήσεις μια χώρα» και την εικονογράφηση να παρουσιάζει ένα «πι» που χρησιμοποιούν οι ηλικιωμένοι.

«Το προεδρικό ντιμπέιτ ήταν απαίσιο για τον Τζο Μπάιντεν, αλλά η συγκάλυψη που ακολούθησε ήταν ακόμα χειρότερη», γράφει στην ανάλυσή του ο Economist.

«Προκαλούσε άγχος το να παρακολουθεί κανείς έναν μπερδεμένο ηλικιωμένο άνδρα ο οποίος παλεύει να θυμηθεί λέξεις και γεγονότα. Η αδυναμία του να εκφράσει ένα επιχείρημα εναντίον ενός αδύναμου αντιπάλου ήταν αποκαρδιωτική. Αλλά η επιχείρηση που ακολούθησε από το γραφείο του να αρνηθεί αυτό που είδαν με τα μάτια τους δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανοί είναι πιο τοξική από καθετί άλλο, επειδή η ανεντιμότητα που τη διέπει προκαλεί περιφρόνηση», σχολιάζεται στη συνέχεια.

The presidential debate was awful for Joe Biden, but the cover-­up has been worse. The dishonesty of his campaign provokes contempt. He must withdraw https://t.co/hxzUalNiC0 pic.twitter.com/BrOqkKeiBG

— The Economist (@TheEconomist) July 5, 2024

Ενώ σε άλλο σημείο αναφέρεται: «Τον Μπάιντεν αξίζει να τον θυμόμαστε για τα επιτεύγματα και την ευπρέπειά του και όχι για την παρακμή του. Είναι επομένως σωστό που οι πρώτοι υψηλόβαθμοι Δημοκρατικοί άρχισαν να τον καλούν ανοιχτά να παραμερίσει».

Και καταλήγει: «Η ανανέωση της Αμερικής πρέπει να ξεκινήσει τώρα. Δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερος τρόπος από την επιλογή ενός νέου υποψηφίου για να νικήσει το

Γκάφες δίχως τέλος

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν βρέθηκε και πάλι στο επίκεντρο μιντιακής φρενίτιδας μετά από μια σειρά λεκτικών αστοχιών κατά τη διάρκεια των εορτασμών για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας. Αποκορύφωμα αυτών των αστοχιών ήταν η δήλωσή του ότι είναι «περήφανος που είναι η πρώτη μαύρη γυναίκα που υπηρετεί με έναν μαύρο πρόεδρο», συγχέοντας τον εαυτό του με την Κάμαλα Χάρις, τη σημερινή αντιπρόεδρο.

Η γκάφα αυτή έρχεται μόλις μια εβδομάδα μετά το ντιμπέιτ του Μπάιντεν με τον Ντόναλντ Τραμπ, το οποίο οδήγησε πολλούς να αμφισβητήσουν την ικανότητά του να διαχειριστεί με επιτυχία την προεκλογική εκστρατεία. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης στον ραδιοφωνικό σταθμό WURD της Φιλαδέλφειας, ο Μπάιντεν επιχείρησε να υπογραμμίσει τον ιστορικό ρόλο της Χάρις, αλλά κατέληξε να μπερδέψει τη δική του θητεία ως αντιπρόεδρος επί Μπαράκ Ομπάμα. «Παρεμπιπτόντως, είμαι περήφανος που είμαι, όπως είπα, ο πρώτος αντιπρόεδρος, η πρώτη μαύρη γυναίκα… που υπηρέτησε με έναν μαύρο πρόεδρο», είπε.

Οι λεκτικές αστοχίες του Προέδρου δεν αποφεύχθηκαν ούτε στην εκπομπή The Earl Ingram Show, μια εκπομπή που απευθύνεται σε μαύρους ακροατές στο Ουισκόνσιν, αλλά μεταδίδεται σε εθνικό επίπεδο. Όταν συζητούσε για τη σημασία της ψήφου, η απάντηση του Μπάιντεν ήταν συγκεχυμένη, καθώς φαινομενικά αναφερόταν στην πρόσφατη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που παρείχε στον Τραμπ σημαντική ασυλία από διώξεις. Συγκεκριμένα, είπε ότι «χρειάζεστε κάποιον, κάποιον που θα διασφαλίσει ότι – το Ανώτατο Δικαστήριο μόλις εξέδωσε μια απόφαση, παρεμπιπτόντως, που απειλεί την αμερικανική αρχή ότι δεν έχουμε βασιλιάδες στην Αμερική. Δεν υπάρχει κανείς πάνω από το νόμο».

Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, ο 81χρονος Μπάιντεν έκανε και πάλι λάθος ενώ απευθυνόταν σε οικογένειες στρατιωτών στον Λευκό Οίκο. Κατά τη διάρκεια της τετράλεπτης ομιλίας του, δήλωσε ότι «δεν πάω πουθενά», υπονοώντας ότι δεν πρόκειται να αποχωρήσει από την εκλογική κούρσα, αλλά αναφέρθηκε αδέξια στον Τραμπ ως «έναν από τους συναδέλφους μας». Τα λάθη αυτά έχουν εντείνει τις πιέσεις προς τον Μπάιντεν να εξετάσει το ενδεχόμενο να παραιτηθεί από την προεδρική υποψηφιότητα των Δημοκρατικών, ιδίως καθώς αυξάνονται οι αμφιβολίες για την ικανότητά του να νικήσει τον Τραμπ στις επερχόμενες εκλογές του Νοεμβρίου.

Οι επικριτές του υποστηρίζουν ότι η τάση του Μπάιντεν για λεκτικά ολισθήματα δεν είναι καινούργια, αλλά τονίζουν ότι η πρόσφατη 90λεπτη εμφάνισή του στο ντιμπέιτ, όπου εμφανίστηκε συχνά αποπροσανατολισμένος, έχει εντείνει τις ανησυχίες για τις ικανότητές του. Παρά το γεγονός ότι ο ίδιος παραδέχθηκε στους υποστηρικτές του ότι δεν μιλάει πλέον τόσο «ομαλά» όσο παλαιότερα, το ντιμπέιτ προκάλεσε περαιτέρω ερωτήματα σχετικά με την ικανότητά του να υπηρετήσει άλλη μια θητεία. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σημαντική πτώση της υποστήριξης για τον Μπάιντεν μετά το ντιμπέιτ, ενώ η εμπιστοσύνη στον Χάρις αυξήθηκε.

Σε μια προσπάθεια να αποδείξει ότι ακόμα απολαμβάνει της υποστήριξης του Δημοκρατικού Κόμματος, ο Μπάιντεν απευθύνθηκε την Τετάρτη στους κυβερνήτες που προέρχονται από το κόμμα του, διαβεβαιώνοντάς τους ότι είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει τον Τραμπ και ζητώντας την υποστήριξή τους. Παρ’ όλα αυτά, οι New York Times ανέφεραν ότι ο Μπάιντεν τους εκμυστηρεύτηκε ότι χρειάζεται περισσότερη ξεκούραση και λιγότερες ώρες εργασίας, λέγοντας ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να αποφεύγει τις εκδηλώσεις μετά τις 8 το βράδυ.

Αν και ορισμένοι Δημοκρατικοί έχουν ζητήσει δημοσίως από τον Μπάιντεν να αποχωρήσει, οι περισσότεροι απέφυγαν να κάνουν δηλώσεις. Κατά τα φαινόμενα οι περισσότεροι περιμένουν τις λεπτομερείς δημοσκοπήσεις από τις Πολιτείες που αναμένεται να διεξαχθούν τις επόμενες ημέρες για να μετρήσουν την υποστήριξη του Μπάιντεν προτού προβούν σε δημόσιες δηλώσεις.

Διαβάστε επίσης:

Αλβανία: Επισπεύδει ο Ράμα τις εκλογές στη Χειμάρρα μετά την καθαίρεση Μπελέρη – Για πράξη εκβιασμού μιλούν οι ομογενείς

Η πρώτη δήλωση του νέου υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας ήταν για τη Γάζα

Πρώην εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού «σφυροκοπεί» Νετανιάχου για «απώλεια της διεθνούς εμπιστοσύνης» κατά τη διάρκεια του πολέμου

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πιέσεις, Μπάιντεν,pieseis, bainten