Πιέσεις στην ΕΚΤ για τα «κόκκινα» δάνεια

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

H τραπεζική εποπτική Αρχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) πρέπει να ξανασκεφθεί τις προτάσεις της για την αντιμετώπιση του τεράστιου όγκου των «κόκκινων» δανείων της Ευρωζώνης, μετά τις ενστάσεις της Ιταλίας ότι αυτές θα εμποδίσουν την ανάκαμψη της οικονομίας της, δήλωσαν τέσσερις υψηλόβαθμες πηγές της κεντρικής τράπεζας στο Reuters.

Ο Ενιαίος Εποπτικός

Μηχανισμός (SSM) της ΕΚΤ αναμένεται να παρουσιάσει ένα νέο σύνολο κανόνων έως τον Μάρτιο σχετικά με το ύψος των προβλέψεων που πρέπει να σχηματίζουν οι τράπεζες για τα κόκκινα δάνειά τους, ένα ακανθώδες ζήτημα για την Ιταλία, στις τράπεζες της οποίας αντιστοιχεί πάνω από το 25% των μη εξυπηρετούμενων δανείων της Ευρωζώνης (συνολικού ύψους 865 δισ. ευρώ).

Οι πηγές δήλωσαν, ωστόσο, ότι η ισχυρή αντίδραση της Ιταλίας κατά των τελευταίων προτάσεων του SSM για την αντιμετώπιση των νέων κόκκινων δανείων σημαίνει ότι θα πρέπει να επανεξετάσουν και την προσέγγισή τους για την αντιμετώπιση των δανείων που έχουν ήδη «κοκκινίσει». «Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ότι η επικείμενη πρόταση του SSM θα είναι πολύ ήπια», δήλωσε μία από τις πηγές, οι οποίες είναι όλες κοντά ή μετέχουν στο όργανο λήψης αποφάσεων της ΕΚΤ.

Η κύρια ανησυχία για την Ιταλία είναι ότι, αν ζητηθεί αύξηση των προβλέψεων, οι τράπεζές της θα μειώσουν τον δανεισμό τους. Ορισμένες θα χρειασθεί να προχωρήσουν σε αύξηση κεφαλαίων, κάτι που δεν μπόρεσαν να κάνουν η Monte dei Paschi di Siena και δύο περιφερειακά πιστωτικά ιδρύματα τους τελευταίους μήνες.

Καμία πρόταση δεν έχει σταλεί ακόμη στην Εποπτική Αρχή της ΕΚΤ, καθώς οι νέες κατευθυντήριες γραμμές δεν θα ανακοινωθούν έως το πρώτο τρίμηνο του 2018. Τα στελέχη του SSM επεξεργάζονται, όμως, τέσσερα σενάρια, που βασίζονται στις σημερινές κατευθυντήριες γραμμές για τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (ΜΕΔ), οι οποίες δίνουν στις τράπεζες επτά χρόνια για να σχηματίσουν προβλέψεις για ενυπόθηκα δάνεια και δύο χρόνια για τα δάνεια χωρίς υποθήκες, δήλωσε μία άλλη πηγή.

Ένα από τα σενάρια αυτά θα απαιτούσε από τις τράπεζες να αρχίσουν τον σχηματισμό προβλέψεων αμέσως, αλλά σταδιακά. Ένα πιο γενναιόδωρο, θα έδινε μεγαλύτερη προθεσμία ενός ή δύο ετών, δίνοντας έτσι περιθώριο στις τράπεζες έως το 2021 και το 2026 για να επιτύχουν τους στόχους τους.

Ένα πιο ακραίο σενάριο, το οποίο θα συναντήσει, σύμφωνα με τις πηγές, πιθανόν αντίσταση από τον SSM, προβλέπει ότι οι Εποπτικές Αρχές δεν θα θεσπίσουν κανόνες για όλες τις τράπεζες της Ευρωζώνης, δημοσιεύοντας απλώς τα κριτήρια που θα μπορούσαν να εφαρμόζονται με διαφορετικό τρόπο ανά χώρα και εταιρεία.

Η Ιταλία, αναφέρει το δημοσίευμα του Reuters, ελπίζει να έχει τη στήριξη άλλων χωρών με μεγάλο όγκο κόκκινων δανείων, όπως της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας. Οι πηγές δήλωσαν ότι δεν θα είναι εύκολο, καθώς οι χώρες αυτές έχουν δαπανήσει ή κρατούν πολιτικό κεφάλαιο στην ΕΚΤ για εσωτερικά τους θέματα, όπως την τελευταία αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, την πώληση της κρατικής πορτογαλικής τράπεζας Novo Banco και τους κινδύνους που συνδέονται με την προσπάθεια ανεξαρτησίας που κάνει η καταλανική κυβέρνηση, δήλωσαν οι πηγές.

Αν και η συντονισμένη αντίδραση από τον Ιταλό Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, την ιταλική κυβέρνηση, την κεντρική τράπεζα και το τραπεζικό λόμπι της χώρας είναι πιθανόν να οδηγήσει σε κάποιες αλλαγές των κατευθυντήριων γραμμών για τα κόκκινα δάνεια, που θα βρίσκονται σε διαβούλευση έως τις 8 Δεκεμβρίου, μία ριζική αναθεώρησή τους είναι απίθανη, καθώς αυτό θα έπληττε την αξιοπιστία του SSM, δήλωσαν οι πηγές. Τόνισαν, όμως, ότι οι νέοι κανόνες επιτρέπουν ήδη μία ευελιξία, καθώς οι τράπεζες επιτρέπεται να αποκλίνουν από τις προβλεπόμενες προθεσμίες, εάν μπορούν να εξηγήσουν τον λόγο.

Πηγή: Reuters

ΕΚΤκόκκιναδάνειαπιέσειςReutersHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα