Πίεση στην Τουρκία, για τη μείωση των ροών ζήτησε ο Τσίπρας στην τριμερή με Μέρκελ - Ολάντ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, συναντήθηκε για περίπου 45 λεπτά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, πριν από τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό.

Στη συνέχεια, ο Αλέξης Τσίπρας

προσήλθε στην συνεδρίαση των ευρωπαίων Σοσιαλιστών, στην οποία έλαβε μέρος με την ιδιότητα του παρατηρητή.

Κατά την τριμερή συνάντηση ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να υπάρξει πίεση προς την Τουρκία για να εφαρμόσει τη συμφωνία επανεισδοχής ενώ μετέφερε στους δύο ηγέτες τις βασικές κυβερνητικές θέσεις.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το κλίμα στη συνάντηση ήταν καλό και οι τρεις ηγέτες εκτίμησαν πως έχουν σημειωθεί σημαντικά βήματα για μια καλή, λειτουργική και αποτελεσματική συμφωνία με την Τουρκία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Ελλάδα ζήτησε πίστωση χρόνου για την εφαρμογή της συμφωνίας και τεχνική υποστήριξη έτσι ώστε να λειτουργήσει με αξιόπιστο τρόπο το ελληνικό σύστημα ασύλου, ενώ συμφωνήθηκε πως όλες οι διαδικασίες που θα απορρέουν από τη συμφωνία θα είναι νόμιμες, συμβατές με το διεθνές δίκαιο και τη συνθήκη της Γενεύης. Επ' αυτού πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά ζητά η ανακήρυξη της Τουρκίας ως "ασφαλούς χώρας" να γίνει από την ΕΕ και όχι από την Ελλάδα για "ευνόητους λόγους".

Ειδικότερα, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προσήλθε στην τριμερή συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άγγελα Μέρκελ και το Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ με τέσσερις βασικούς άξονες, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές:

την άσκηση πίεσης στην Τουρκία για μείωση των ροών μέσα από την εφαρμογή του σχεδίου δράσης και την αποτελεσματικότερη λειτουργία της επιχείρησης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. την εφαρμογή του διμερούς πρωτοκόλλου επανεισδοχής. την επιτάχυνση της μετεγκατάστασης και την εφαρμογή ενός αξιόπιστου συστήματος επανεγκατάστασης από την Τουρκία (αναφορικά με τις χώρες που αντιδρούν στη μετεγκατάσταση προσφύγων η ελληνική πλευρά θεωρεί 'οτι πρέπει να αντιπετωπιστούν συνολικά από την Ε.Ε. και επομένως δεν τέθηκε στο επίπεδο της τριμερούς). τη στήριξη της Ελλάδας μέσω παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας και οικονομικής ενίσχυσης.

Στο τέλος της συνάντησης το περιβάλλον του Φρανσουά Ολάντ έκανε γνωστό πως οι ηγέτες της Γαλλίας, της Ελλάδας και της Γερμανίας είχαν μια "εποικοδομητική συζήτηση για την απαραίτητη στήριξη προς την Ελλάδα ώστε η χώρα να ανταποκριθεί στις ανάγκες που συνδέονται με την αύξηση του αριθμού των προσφύγων που έφθασαν πρόσφατα".

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, υπάρχει γενικά "πλήρης σύγκλιση απόψεων" ανάμεσα στους τρεις ηγέτες, η συνάντηση των οποίων διήρκεσε σχεδόν μία ώρα στις Βρυξέλλες πριν από την ευρωπαϊκη σύνοδο κορυφής.

Συνάντηση και με Τουσκ

Συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, θα έχει ο πρωθυπουργός λίγη ώρα πριν την έναρξη της Συνόδου.

Σύμφωνα με πηγές του Συμβουλίου, ιδιαίτερη σημασία δίνεται στο να προχωρήσει πολύ γρήγορα η εφαρμογή της συμφωνίας, έτσι ώστε να μην δημιουργηθούν οι συνθήκες για αύξηση των ροών προς στην Ελλάδα, στο διάστημα που θα μεσολαβήσει από τη συμφωνία μέχρι την ημερομηνία εφαρμογής της.

Η ελληνική πλευρά επισημαίνει, ωστόσο, ότι χρειάζεται επαρκής χρόνος για την πρακτική εφαρμογή της συμφωνίας καθώς και υποστήριξη από το Ευρωπαϊκό Γραφείο Ασύλου, τόσο τεχνική όσο και σε επίπεδο προσωπικού.

Οι ίδιες πηγές από το Συμβούλιο σημείωσαν πως κατά τη διμερή συνάντηση Τουσκ-Τσίπρα θα τεθούν επί τάπητος οι ανάγκες της ελληνικής κυβέρνησης και οι τρόποι υποστήριξής της.

Τι περιλαμβάνει το προσχέδιο συμπερασμάτων που διέρρευσε στο Reuters

Σύμφωνα με το προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων της Συνόδου για το Προσφυγικό, που διέρρευσε στο Reuters, παραμένει ο σχεδιασμός της προηγούμενης συνόδου για ανταλλαγή προσφύγων με το σύστημα «ένας προς έναν».

Οι νεοαφιχθέντες θα καταγράφονται και θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση για άσυλο, η οποία θα εξετάζεται από τις ελληνικές αρχές. Όσοι δεν προχωρήσουν σε αυτή τη διαδικασία ή κριθεί πως δεν πληρούν τις προϋποθέσεις θα επιστρέφονται στην Τουρκία.

Η Τουρκία θα διαθέτει αξιωματούχους της στην ελληνική πλευρά για να επιβλέπουν τη διαδικασία, ενώ οι επιστροφές θα γίνονται με βάση το Διεθνές Δίκαιο.

Μετανάστες που βρίσκονται ήδη στα ελληνικά νησιά θα μεταφερθούν σε κέντρα υποδοχής στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Όσον αφορά το ζήτημα του ανοίγματος κεφαλαίων για την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας, που προκάλεσε εντονότατες αντιδράσεις από την πλευρά της Κύπρου, η ΕΕ παραμένει στην γραμμή που καταλήχθηκε στην προηγούμενη κοινή σύνοδο ΕΕ - Τουρκίας.

«Η ΕΕ, μαζί με την Τουρκία, θα προετοιμάσει την απόφαση για το άνοιγμα νέων κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις όσο το δυνατόν νωρίτερα, στη βάση των συμπερασμάτων του Συμβουλίου του Οκτωβρίου του 2015», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με το ζήτημα της βίζα, παραμένει η αρχική διατύπωση για «επιτάχυνση του οδικού χάρτη απελευθέρωσης της βίζα» με στόχο την ολοκλήρωση «το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο του 2016», ωστόσο ξεκαθαρίζεται ότι «προς αυτό τον σκοπό, η Τουρκία θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις που απομένουν ώστε η Κομισιόν να κάνει, μετά την απαραίτητη αξιολόγηση της συμμόρφωσης με τα εκάστοτε σημεία αναφοράς, την ανάλογη πρόταση μέχρι το τέλος Απριλίου».

Σύνοδος ΚορυφήςΕλλάδαΕ.Ε.ΤσίπραςσυνατήσειςHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα