Πλαίσιο νομοθετικής ρύθμισης για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο και την αποκατάσταση των δανειοληπτών

Η νομοθετική ρύθμιση για την ανακούφιση των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο, την οποία είχε προαναγγείλει πριν από λίγες ημέρες ο Υφυπουργός Οικονομικών, Χρίστος Δήμας, επιβεβαιώθηκε χθες από τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη. Η ρύθμιση αναμένεται να πάρει σάρκα και οστά πριν από το Πάσχα.

Η υπόθεση αυτή χρονολογείται από την περίοδο 2006-2009, όταν συνήφθησαν δάνεια που ανέρχονται σε περίπου 10 δισ. ευρώ.

Οι δανειολήπτες, παρασυρμένοι από το χαμηλό επιτόκιο του ελβετικού φράγκου και την ισοτιμία του νομίσματος, η οποία τότε κυμαινόταν περίπου στο 1,64, βρέθηκαν να αντιμετωπίζουν αδιέξοδα όταν η ισοτιμία άλλαξε προς το χειρότερο. Το αποτέλεσμα ήταν ένα χρέος που, πρακτικά, ήταν αδύνατο να εξυπηρετηθεί. Οι όποιες λύσεις και ρυθμίσεις που προτάθηκαν από τις τράπεζες απέτυχαν να εφαρμοστούν. Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες των κυβερνήσεων να επιλύσουν το θέμα, το πρόβλημα παρέμεινε άλυτο. Σήμερα, η πολιτική ηγεσία φαίνεται έτοιμη να παρουσιάσει μια λύση που θα προσφέρει πραγματική ανάσα σε 70.000 δανειολήπτες, αριθμός που φτάνει κοντά στις 100.000 αν συμπεριληφθούν οι συν-οφειλέτες και οι εγγυητές.

Αξιοσημείωτο είναι ότι από τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Κωστής Χατζηδάκης είχε αναφέρει ότι η κυβέρνηση προγραμματίζει κινήσεις και για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο. Στη Βουλή, ο Υφυπουργός Οικονομικών, Χρίστος Δήμας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της βουλευτού Βόρειου Τομέα του ΠΑΣΟΚ, Μιλένας Αποστολάκη, ανέφερε ότι εξετάζεται η δυνατότητα ρύθμισης η οποία θα λάβει υπόψη τη νομική πραγματικότητα, χωρίς όμως να αποσταθεροποιεί το τραπεζικό σύστημα.

Όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες, οι τράπεζες πρότειναν στην κυβέρνηση μια λύση για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο, η οποία περιλαμβάνει τον καθορισμό σταθερού επιτοκίου για ορισμένο χρονικό διάστημα και τη μετατροπή του υπολοίπου σε ευρώ, με βελτιωμένο επιτόκιο.

Σημειώνεται ότι από την αρχή, οι τράπεζες είχαν προχωρήσει σε ρυθμίσεις για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο, καθώς η μεγάλη άνοδος της ισοτιμίας του νομίσματος καθιστούσε αδύνατη την ομαλή εξυπηρέτηση των δόσεων. Παρά τις ρυθμίσεις αυτές, οι δανειολήπτες συνέχισαν να προσφεύγουν στα δικαστήρια, ζητώντας το πάγωμα των δόσεων σύμφωνα με την ισοτιμία στην οποία είχαν συνάψει τα δάνεια.

Οι δανειολήπτες επικαλούνταν ότι δεν είχαν ενημερωθεί επαρκώς από τις τράπεζες για τους κινδύνους που συνεπαγόταν η δανειοδότηση σε ελβετικό φράγκο. Ωστόσο, οι αιτήσεις τους απορρίφθηκαν από τον Άρειο Πάγο, ο οποίος αποφάνθηκε ότι δεν υπήρξε παραβίαση της προστασίας του καταναλωτή.

Αντιδρώντας στην απόφαση του Αρείου Πάγου, οι δανειολήπτες του ελβετικού φράγκου, θεωρώντας ότι η ερμηνεία του Ανώτατου Δικαστηρίου για την προστασία των καταναλωτών διαφέρει από τα προβλεπόμενα στο δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προχώρησαν σε καταγγελία κατά της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Επιτροπή, ωστόσο, δεν ανέλαβε δράση κατά της χώρας μας και συνέστησε στους δανειολήπτες να προσφύγουν στα εθνικά δικαστήρια για να διεκδικήσουν αποζημιώσεις από το Ελληνικό Δημόσιο.

Κατόπιν αυτών, ο Σύλλογος Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου βρίσκεται στην τελική φάση για την κατάθεση της πρώτης αγωγής κατά του Ελληνικού Δημοσίου. Στην αγωγή έχουν δηλώσει συμμετοχή 1.500 δανειολήπτες, οι οποίοι ζητούν αποζημίωση για την ηθική βλάβη που υπέστησαν λόγω της άρνησης του Αρείου Πάγου να αποστείλει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προδικαστικό ερώτημα για την υπόθεση. Το ποσό της αποζημίωσης κυμαίνεται μεταξύ 100.000 και 170.000 ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

ΔΥΠΑ: Στην Ελευσίνα στις 15 Φεβρουαρίου η 39η «Ημέρα Καριέρας»

Γιατί καταργούνται οι προσφορές στα σούπερ μάρκετ – Τι αυξήσεις έρχονται

ΔΥΠΑ: Σημαντική διάκριση μαθητών της ΕΠΑΣ Μαθητείας Ξάνθης σε διεθνή Διαγωνισμό Μαγειρικής και Ζαχαροπλαστικής

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πλαίσιο,plaisio