Πλακιωτάκης: Τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον για τα περιφερειακά λιμάνια

Πολιτική

 

«Υπάρχει τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον από σημαντικούς διεθνείς παίκτες και παγκόσμιους παρόχους λιμενικών υπηρεσιών, οπότε η συγκεκριμένη διαδικασία θα ξεκινήσει πάρα πολύ σύντομα», δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, βουλευτής Λασιθίου Γιάννης Πλακιωτάκης, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο FM 104,9» για την αξιοποίηση, σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ, των δέκα μεγάλων περιφερειακών λιμανιών της χώρας.

«Είμαι σε στενή επαφή με το ΤΑΙΠΕΔ. Έχω ζητήσει να μου αποτυπώσουν τις

δυνατότητες αξιοποίησης μέσα από μια μελέτη βιωσιμότητας του κάθε λιμανιού ξεχωριστά και πολύ σύντομα, τις αμέσως επόμενες ημέρες, θα έχουμε έναν πρώτο σχεδιασμό για το πώς μπορεί να αξιοποιηθεί με τον βέλτιστο τρόπο το κάθε λιμάνι ξεχωριστά. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι θα διασφαλίσουμε επενδύσεις, θα διασφαλίσουμε δημόσια έσοδα και θέσεις απασχόλησης προς όφελος της τοπικής, περιφερειακής και εθνικής μας οικονομίας», επισήμανε ο υπουργός.

Ερωτηθείς ποια θα είναι τα βήματα στον σχεδιασμό αυτόν απάντησε: «Το πρώτο στάδιο είναι η μελέτη, η οποία θα μας υποδείξει με ποιον τρόπο θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε το κάθε λιμάνι ξεχωριστά, στη συνέχεια να μπούμε στους οικονομικούς όρους και το τρίτο στάδιο είναι ότι θα γίνει διεθνής διαγωνισμός με βάση το εθνικό και ενωσιακό δίκαιο για να προχωρήσουμε στην ανακήρυξη του αναδόχου. Από τη νέα χρονιά θα περιμένουμε σημαντικές εξελίξεις, πριν όμως το κλείσιμο της χρονιάς θα έχουμε μια πρώτη σαφή εικόνα για το πώς θα προχωρήσουμε, χρονοδιάγραμμα συγκεκριμένο για το επόμενο διάστημα».

Αναφερόμενος, εξάλλου, στην πολιτική για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής σημαίας και την ενίσχυση του ελληνικού νηολογίου τόνισε ότι «είναι από τις βασικές προτεραιότητες του υπουργείου». «Αυτό πρακτικά σημαίνει πιο ανταγωνιστικό θεσμικό πλαίσιο, μείωση της γραφειοκρατίας και βέβαια ενίσχυση της ναυτικής εκπαίδευσης στη χώρα. Η Ελλάδα, η κορυφαία ναυτιλιακή δύναμη του κόσμου, οφείλει να έχει και την πρώτη ναυτική εκπαίδευση στον κόσμο, άρα κινούμαστε και προς αυτή την κατεύθυνση, συστήνεται επιτροπή που θα αναμορφώσει συνολικά το σύστημα ναυτικής εκπαίδευσης στη χώρα με έναν νόμο πλαίσιο και σε αυτό θα δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση και σε επίπεδο υποδομών και σε επίπεδο εξοπλισμού και επίσης σε επίπεδο στελέχωσης με ανθρώπινο δυναμικό».

Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του προσφυγικού- μεταναστευτικού ο κ. Πλακιωτάκης τόνισε: «Η Ελλάδα έχει επωμιστεί ένα πολύ μεγάλο βάρος σε ένα πρόβλημα που απαιτεί εθνική προσπάθεια και υπερβαίνει και τις δυνατότητες της χώρας, ένα πρόβλημα που η Ευρώπη απαιτείται να δείξει την αλληλεγγύη της και πρέπει να τη δείξει εμπράκτως, γιατί ο στόχος πρέπει να είναι κοινός: Κοινή ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου, κοινή ευρωπαϊκή φύλαξη των συνόρων της πατρίδας μας [...] Η Ευρώπη θα πρέπει να δράσει άμεσα και έμπρακτα. Όχι μόνο η ΕΕ. Και η Frontex οφείλει να στηρίξει την προσπάθεια της Ελλάδας και να την ενισχύσει και με προσωπικό και με μέσα και με συστήματα, διότι το πρόβλημα αυτό θα ενταθεί την επόμενη περίοδο».

Κληθείς, να σχολιάσει την κριτική από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και την αναφορά του Αλέξη Τσίπρα σε «ξεδιάντροπη» πολιτική ο κ. Πλακιωτάκης είπε: «Ξεδιάντροπη είναι η πολιτική που ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ και ταυτόχρονα και υποκριτική σε όλα τα μεγάλα ζητήματα, αρχής γενομένης από το προσφυγικό και από την οικονομική διαχείριση της χώρας, τη μεγάλη περιπέτεια που μας έβαλε στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κάνει μεγάλη προσπάθεια να ενισχύσει την αξιοπιστία της χώρας, να αλλάξει το οικονομικό- πολιτικό κλίμα, να αυξήσει τις επενδύσεις, να μειώσει την ανεργία, αλλά κυρίως να αποκαταστήσει την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. Η Ελλάδα πλέον είναι μια κανονική χώρα, κινούμαστε πλέον με πολύ γρήγορους ρυθμούς και με συγκεκριμένο σχεδιασμό και αυτό θα κάνουμε με ακόμη πιο έντονους ρυθμούς το αμέσως επόμενο διάστημα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πλακιωτάκηςενδιαφέρονεπενδυτέςπεριφερειακά λιμάνιαHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα