Πλατίνα: Εκτόξευση της τιμής της προβλέπεται διεθνώς – Τι την κάνει πιο περιζήτητη κι από τον χρυσό!

Δημοσίευμα του Forbes επισημαίνει πως η τιμή της πλατίνας αναμένεται να αυξηθεί κατακόρυφα, καθιστώντας τη το πιο πολύτιμο και ακριβό μέταλλο στον κόσμο. Αιτίες πίσω από την ενδεχόμενη αύξηση είναι η σπανιότητα του μετάλλου.

Κλασικά, τα πολύτιμα μέταλλα είναι ο χρυσός, το ασήμι και η πλατίνα. Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα ο χρυσός και το ασήμι έπαιζαν καθοριστικό ρόλο στις κοινωνίες, δυτικές και ανατολικές, καθώς συνδέονται με τον υλικό πλούτο.

Από την άλλη η πλατίνα αν και γνωστή από τα αρχαία χρόνια, τον 20ο αιώνα απέκτησε μία νέα

ιδιότητα εκτοξεύοντας την τιμή της: χρησιμοποιήθηκε στους κινητήρες των αυτοκινήτων.

Μάλιστα, όπως είναι γνωστό τα κράτη διέθεταν και διαθέτουν αποθέματα κυρίως σε χρυσό και όχι σε ασήμι ή πλατίνα. Το φανταχτερό κίτρινο μέταλλο είχε αναπτυχθεί για πολλούς αιώνες στην ελεύθερη αγορά ως η καλύτερη μορφή χρήματος, ως το αγαθό που πρόσφερε το πιο σταθερό και επιθυμητό συναλλακτικό μέσο. 

Η επιλογή ενός μετάλλου δεν έγινε επειδή πιστεύουν πως το μέταλλο έχει τις ίδιες ιδιότητες με το χρήμα, αλλά γιατί εν καιρώ πολέμου ο χρυσός είναι από τα ελάχιστα «νομίσματα» που μπορεί να κινηθεί – όπως ένα τανκ.

Με άλλα λόγια, ο χρυσός είναι το χρήμα του πολέμου. Είναι το καλύτερο μέσο για εμπορικές συναλλαγές σε περιόδους ένοπλων συρράξεων, λόγω της πυκνότητας. Ωστόσο, είναι εμπόρευμα: η αξία του καθορίζεται από την προσφορά και τη ζήτηση. Ο χρυσός αποτιμάται σε δολάρια και όχι τα δολάρια σε χρυσό.

Ρίχνοντας μία ματιά στο κόστος, όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, σε μια κανονική χρονιά εξορύσσονται 3.000 τόνοι χρυσού και μια ουγγιά κοστίζει 1.950 δολάρια, ενώ ένα νόμισμα πλατίνας μιας ουγγιάς κοστίζει 940 δολάρια και εντούτοις εξορύσσονται μόνο 190 τόνοι ετησίως. Η ποσότητα της πλατίνας που έχει εξορυχθεί ίσως αγγίζει το 5% των 170.000 τόνων χρυσού που βρίσκονται διασκορπισμένοι στους λαιμούς, στα δάχτυλα, στα δόντια, στις πλακέτες κυκλωμάτων και στα θησαυροφυλάκια ανά τον κόσμο.

Ωστόσο, αν τα πολύτιμα μέταλλα είναι το νόμισμα του μέλλοντος ή ότι θα αποτελέσουν το στήριγμα του παγκόσμιου νομισματικού συστήματος, τότε  η τιμή της πλατίνας είναι λάθος. Όποιος εξετάσει ιστορικά την τιμή της σε σύγκριση με τον χρυσό θα διαπιστώσει ότι η πλατίνα ήταν πιο ακριβή από τον χρυσό. Κάτι που φαίνεται να μην ισχύει τώρα, καθώς έχει τη μισή τιμή του.

Η μείωση της τιμής της πλατίνας οφείλεται στη στροφή της αυτοκινητοβιομηχανίας από τον κινητήρα εσωτερικής καύσης, όπου η πλατίνα χρησιμοποιείται στους καταλύτες, στα ηλεκτρικά οχήματα, που προφανώς δεν διαθέτουν καταλύτη.

Αυτό που έχει ενδιαφέρον, όπως επισημαίνει το Forbes, είναι το πολύ μικρό αποτύπωμα της πλατίνας. Το 2019 η αγορά της πλατίνας ήταν μόλις στα 7 δισ. δολάρια, ένα ποσό «λογικό» σε έναν κόσμο που μιλάει πλέον με τρισεκατομμύρια.

Παρόλα αυτά, η τιμή της πλατίνας υπολογίζεται πως δεν θα εκτοξευθεί από τη μία μέρα στην άλλη. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να καταλαμβάνει –όπως ο χρυσός και το ασήμι– μικρό ποσοστό ενός στρατηγικά διαφοροποιημένου χαρτοφυλακίου, αφού η πλατίνα έχει πιο βαριά στάθμιση από ό,τι πιστεύεται.

Διαβάστε επίσης:

Ελληνική αμπελουργία: Η κλιματική αλλαγή μειώνει την παραγωγή – στροφή σε περιοχές με πιο ψυχρό κλίμα

Παγκρήτια Τράπεζα: Μετά την απορρόφηση της HSBC αναπτύσσει το δίκτυο και ενισχύει το ανθρώπινο δυναμικό της

Barbie: Από κούκλα σε χρυσοφόρο franchise – Η ταινία σπάει τα ταμεία και σώζει οικονομικά τη Mattel

Keywords
Τυχαία Θέματα