Πλημμύρες: “Καν’ το όπως ο Κικίλιας” – Τι προσπαθεί να προλάβει ο υπουργός μετά το κάζο με τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες

Οι καταστροφικές πλημμύρες στην Θεσσαλία και τα όσα ακολούθησαν τις επόμενες μέρες τόσο σε πολιτικό όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο έθεσαν επί τάπητος την ανάγκη να υπάρχει ουσιαστική πρόληψη και συγκεκριμένες κινήσεις από την πλευρά της πολιτείας και του υπουργείου κλιματικής κρίσης και πολιτικής προστασίας προκειμένου οι πολίτες να μην αισθάνονται κάθε φορά που συμβαίνει ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο ότι η πολιτεία δρα εκ των υστέρων ή πιάνεται στον ύπνο.

Ο Βασίλης Κικίλιας ως υπουργός κλιματικής κρίσης και πολιτικής προστασίας τότε είχε δεχθεί αρκετή

κριτική, ορισμένοι στην κυβέρνηση μιλούσαν ακόμα και για την επικείμενη αντικατάσταση του και χρειάστηκε να βγει ο ίδιος σε συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1 και στο Νίκο Χατζηνικολάου
έχοντας δίπλα του πάκο χαρτιών με αποφάσεις που έδειχναν ημερομηνίες αλλά και παραλήπτες για να πέσουν οι τόνοι, να μπει ο επικείμενος ανασχηματισμός στο συρτάρι και να γίνει στη συνέχεια κατανοητό τι ακριβώς είχε γίνει και τι δεν έγινε.

Στην πολιτική όμως όταν το πάθημα γίνεται μάθημα τα πράγματα δουλεύουν καλύτερα. Και φαίνεται πως στην περίπτωση του Βασίλη Κικίλια αυτό έγινε απολύτως κατανοητό. Έτσι ο υπουργός ενόψει του χειμώνα δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια ούτε περίμενε απλά να αρχίσουν οι βροχές και οι
πλημμύρες για να εισπράξει εκ των υστέρων πάλι κριτική ότι η πολιτεία είναι ανοχύρωτη και έχουμε μία από τα ίδια.

Γι’ αυτό και μία από τις πρώτες κινήσεις του στα τέλη Σεπτεμβρίου ήταν να θέσει σε κατάσταση ειδικής κινητοποίησης 24 δήμους και την περιφέρειας Αττικής, δήμοι που συνδέονται με την κοίτη του Κηφισού καθώς και με τα υδατορέματα το Ποδονίφτη και της Εσχατιάς. Ο στόχος ήταν για να πιεστούν οι 24 δήμοι που μπήκαν σε καθεστώς ειδικής κινητοποίησης και η περιφέρεια προκειμένου να προχωρήσουν άμεσα στην διενέργεια έργων καθαρισμού και αποκατάστασης υδατορεμάτων προκειμένου να μην τρέχουμε όλοι μετά την πρώτη μεγάλη καταιγίδα.

Η απόφαση του Κικίλια δεν ελήφθη εν κενώ αλλά μετά από επιτόπιο έλεγχο που έκανε στον Κηφισό, στο Ποδονίφτη και στο ρέμα Εσχατιάς για το κίνδυνο πλημμυρικών φαινομένων από τον οποίο είδε πως ελάχιστα πράγματα είχαν γίνει με βάση αυτά που έπρεπε να κάνουν οι δήμοι για να είναι προετοιμασμένοι για το χειμώνα.

Άλλωστε είναι χαρακτηριστικό πως μετά την απόφαση του κ. Κικίλια να τεθούν σε καθεστώς ειδικής κινητοποιήσης, πολλοί αντιδήμαρχοι άρχισαν τις δικαιολογίες του τύπου «δεν είναι δική μας ευθύνη, είναι ευθύνη της περιφέρειας».

Είχε προηγηθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου κατεπείγουσα επιστολή του κ. Κικίλια προς την περιφέρεια και τους δήμους όλης τη χώρας προκειμένου να προχωρήσουν στην εκπόνηση και ολοκλήρωση αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων. Αλλά ο υπουργός επειδή θυμήθηκε την παλιά ρήση του
Κωνσταντίνου Καραμανλή ότι στην Ελλάδα δεν αρκεί να κουρδίζεις το ρολόι για να δείχνει την ώρα, πρέπει να γυρνάς και τους δείκτες με το χέρι, στη συνέχεια ξεκίνησε τις επιτόπιες αυτοψίες.

Έτσι μετά τον Κηφισό πήγε στα ρέματα της Δυτικής Αττικής στον Ασπροπύργο και τη Μάνδρα όπου και εκεί η κατάσταση ήταν απογοητευτική. Γι’ αυτό όπως είπε με νόημα μετά το τέλος της αυτοψίας: «Για όσους δεν καταλαβαίνουν ότι η προστασία των πολιτών από τα πλημμυρικά φαινόμενα χωρίς έργα πρόληψης και μέτρα δεν υπάρχει είμαστε ξανά εδώ. Όπου τα έργα καθυστερούν λόγω γραφειοκρατίας μήνες ή και χρόνια η δουλειά μας είναι να παρεμβαίνουμε και να δίνουμε λύσεις και όχι να καθόμαστε και να κοιτάμε απαθείς».

Προφανώς το αυτί κάποιων δήμων δεν φαίνεται να ίδρωσε τόσο από τις αυτοψίες όσο και από τις αποφάσεις του κ. Κικίλια γι’ αυτό και ο υπουργός πήγε και στο ρέμα της Ραφήνας όπου μπροστά στις κάμερες μίλησε για μεγάλο χάλι και ζήτησε και στη Ραφήνα «να γίνει η δουλειά τώρα, σήμερα, όχι αύριο, όχι μεθαύριο, όχι «ωχ αδερφέ», όχι ασυνεννοησία. Εχω την απαίτηση, όπως μπήκαν- και σωστά- και καθάρισαν και καθαρίζουν τον Κηφισό, ομοίως το ίδιο να γίνει και εδώ στην Ανατολική Αττική».

Φυσικά και αυτή η αυτοψία υπογεγραμμένη όπως και οι προηγούμενες θα πάει σε όλους τους αρμόδιους, προκειμένου να πράξουν τα δέοντα. Και επειδή μετά από μια πλημμύρα πάντα συζητάμε για τα μπαζωμένα ρέματα και για τα κακώς κείμενα του κράτους τις τελευταίες δεκαετίες, πριν από λίγες μέρες σε νέα του συνέντευξη, ο κύριος Κικίλιας έκανε λόγο για την επιτακτική ανάγκη να ανοίξουν τα μπαζωμένα ρέματα στις περιοχές όπου υπάρχει κίνδυνος εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων και στα οποία έχουν γίνει κατασκευές, εργοστάσια, σπίτια κλπ.

Μάλιστα ο υπουργός ανέφερε ότι το κράτος πρέπει να δει το θέμα γενναία και να αποζημιώσει εκεί όπου υπάρχει ανάγκη προκειμένου να ανοίξουν και να ξεμπαζωθούν αυτά τα ρέματα. Συμπερασματικά κανένας από τους 24 δήμους της Αττικής και την περιφέρεια Αττικής δεν θα μπορεί αυτόν τον χειμώνα να έχει δικαιολογία ότι δεν ήξερε, δεν ενημερώθηκε, δεν κινητοποιήθηκε
το κράτος προληπτικά σε περίπτωση που υπάρξουν ακραία καιρικά φαινόμενα και πλημμύρες. Γιατί τουλάχιστον φέτος θα ξέρουμε ότι την ευθύνη για ό,τι συμβεί θα την έχουν αυτοί που προειδοποιήθηκαν εγκαίρως και που για ακόμα μια φορά λειτούργησαν στην λογική του ωχ αδερφέ και που αν δεν συνέβαιναν όλα αυτά θα μπορούσαν να δικαιολογηθούν ότι φταίει ο Κικίλιας που δεν ήρθε με το φτυάρι να ανοίξει τα ρέματα.

Διαβάστε επίσης:

Δ. Μάντζος: «Η κυβέρνηση να εξηγήσει την αποχή της από το ψήφισμα του ΟΗΕ για τη Γάζα»

Σπαρτιάτες: Περνάνε άμεσα την πόρτα της εισαγγελέως – Τι θα συμβεί εάν χάσουν τις βουλευτικές έδρες

Κασσελάκης: «Ημέρα ντροπής για τον ελληνικό λαό η αποχή από το ψήφισμα για Γάζα»

Keywords
Τυχαία Θέματα