Πληθωρισμός και αυξημένη φορολογία «γέμισαν» τα δημόσια ταμεία

Σκέψεις για νέο έκτακτο πακέτο παροχών, ενδεχομένως με κάποιο ακόμη… pass, κάνει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Και αυτό καθώς τα υπερέσοδα που καταγράφονται στο επτάμηνο του έτους δημιουργούν… πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο.

Η εκτέλεση του Προϋπολογισμού Ιανουαρίου – Ιουλίου 2023 ήταν πολύ καλύτερη απ’ ό,τι αναμενόταν, ενώ η εκτίμηση για το πρωτογενές πλεόνασμα αναθεωρείται ήδη προς τα πάνω.

Συγκεκριμένα, το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε στα 3,555 δισ. ευρώ έναντι στόχου για 1,888 δισ. ευρώ που περίμενε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Παράλληλα, ο φετινός

στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα ανέβηκε στο 1,1% του ΑΕΠ αντί για 0,7% του ΑΕΠ.

Πλέον, το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι το πρωτογενές πλεόνασμα μπορεί να διαμορφωθεί στο 1,3% – 1,4% του ΑΕΠ έναντι της πρόβλεψης για 1,1% του ΑΕΠ στο Πρόγραμμα Σταθερότητας.

Έτσι, υπουργείο Οικονομικών και το Μέγαρο Μαξίμου έχουν ξεκινήσει τους… υπολογισμούς και όλα δείχνουν ότι πάμε σε νέες παροχές και μέτρα οικονομικής ενίσχυσης.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες, όποιες «παρεμβάσεις» αποφασιστούν θα τις ανακοινώσει πιθανότατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ.

Πώς γέμισε όμως ο «κουμπαράς»;

Το πώς γέμισαν τα κρατικά ταμεία με έξτρα έσοδα αποτυπώνεται ξεκάθαρα στα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, τα οποία ανακοινώθηκαν χθες, Τετάρτη 16/8.

Μπορεί το κυβερνητικό επιτελείο να σημειώνει ότι κομβικό ρόλο έπαιξε ο τουρισμός, όμως παράλληλα, όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται, η υπερεκτέλεση οφείλεται κατά βάση στα αυξημένα φορολογικά έσοδα του επταμήνου.

Πιο αναλυτικά, τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 33.768 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 2.347 εκατ. ευρώ ή 7,5% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2023.

Τμήμα της αύξησης αυτής, ποσού 470 εκατ. ευρώ περίπου, αφορά την παράταση της προθεσμίας πληρωμής των τελών κυκλοφορίας μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2023, ενώ είχε εκτιμηθεί ότι το ποσό αυτό θα εισπραττόταν κατά τον μήνα Δεκέμβριο 2022.

Το υπόλοιπο ποσό της υπερεκτέλεσης προέρχεται από την καλύτερη απόδοση των φόρων εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, του προηγούμενου έτους που εισπράχθηκαν σε δόσεις μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου 2023, όσο και από την καλύτερη απόδοση στην είσπραξη των φόρων τρέχοντος έτους (ΦΠΑ, φόρος καυσίμων κα).

«Ασπιρίνες» ενώ ο πληθωρισμός παραμένει στα ύψη

Βέβαια, ακόμα και αν δοθεί κάποια έξτρα οικονομική παροχή σε κάποιες ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, η μεγάλη «πληγή» για τα νοικοκυριά παραμένει ο πληθωρισμός που βρίσκεται στα ύψη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, τον Ιούλιο διαμορφώθηκε στο 2,5% ενώ τον Ιούνιο ήταν στο 1,8%.

Μάλιστα, σύμφωνα με τη Eurostat, τον Ιούνιο στην Ελλάδα καταγράφηκε η μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση στις τιμές των τροφίμων μεταξύ των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αύξηση της τάξης του 3,5%.

Την ίδια στιγμή, εκτιμήσεις κάνουν λόγο για εκ νέου αύξηση των τιμών σε είδη πρώτης ανάγκης και καύσιμα από τον Σεπτέμβριο.

Ίσως λοιπόν, το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να εστιάσει στο πώς θα βάλει επιτέλους ένα «φρένο» στον πληθωρισμό και την αισχροκέρδεια στην αγορά και όχι στο πώς και εάν θα μοιράσει μερικά ακόμα «ψίχουλα» στους πολίτες….

Διαβάστε επίσης:

Εφορία: 1.453 ευρώ φόρο πληρώνει ένας στους τρεις – 600.000 δεν έχουν υποβάλει ακόμα δηλώσεις

Αντιδράσεις για την πολλαπλή απασχόληση

Φορολογικές δηλώσεις 2023: Λήγει η προθεσμία στις 31 Αυγούστου

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πληθωρισμός,plithorismos