ΠΟΕΣΥ: Σχεδιάζει κώδικα δεοντολογίας για την Τεχνητή Νοημοσύνη – «Στον αέρα» ήδη ιστοσελίδα με ειδήσεις ΤΝ

Επιτροπή η οποία θα αναλάβει το έργο της δημιουργίας Κώδικα Δεοντολογίας για την Τεχνητή Νοημοσύνη σύστησε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ– https://www.poesy.gr/) με αφορμή τις εξελίξεις στο χώρο της Τεχνητής Νοημοσύνης και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η δημοσιογραφία και τα ΜΜΕ από τη χρήση της.

Η επιτροπή της ΠΟΕΣΥ αποτελείται από τους: καθηγητή Νομικής του ΕΚΠΑ,

Σπύρο Βλαχόπουλο (πρόεδρο) , Άρη Βραχάτη, επίκουρο καθηγητή ΤΝ στο Ιόνιο πανεπιστήμιο, Βασίλη Βασιλόπουλο, δημοσιογράφο- υπεύθυνος Προστασίας Δεδομένων ΕΡΤ και υποψήφιος διδάκτωρ ΑΠΘ στα Πρότυπα Διακυβέρνησης Μέσων , Ανδρέα Παναγόπουλο, οργανωτικό γραμματέα ΠΟΕΣΥ, Νίκο Ελευθέρογλου, μέλος του γενικού συμβουλίου ης ΠΟΕΣΥ, Μαρία Τσίπρα, νομική σύμβουλο ΠΟΕΣΥ.

Όμως η τεχνολογία κινείται με ρυθμούς πολύ πιο γρήγορους από εκείνους της ζωής και των ανθρώπων.

Ήδη βρίσκεται σε λειτουργία η ενημερωτική ιστοσελίδα botnews με ενημερωτικό περιεχόμενο εξολοκλήρου προϊόν Τεχνητής Νοημοσύνης μόνον. Ευθαρσώς δηλώνεται από το σάιτ ότι «η τεχνολογία συναντά πληροφορίες + άρθρα, φωτογραφίες, τάσεις ειδήσεων και podcast που δημιουργούνται αποκλειστικά από τεχνητή νοημοσύνη».

Το σάιτ, έχει ειδήσεις και ρεπορτάζ σε οκτώ γλώσσες, μεταξύ αυτών και στα ελληνικά. Τα κείμενα, προφανώς και δεν είναι δρέπουν «δάφνες» δημοσιογραφίας- άλλωστε είναι προϊόντα «γενετικής νοημοσύνης»-, περισσότερο θυμίζουν εκθέσεις Λυκείου ή παραπομπές της Wikipedia.

Το περιεχόμενο της ιστοσελίδας ΤΝ είναι κατηγοριοποιημένο σε επτά ενότητες: Τεχνολογία, Επιστήμη, Οικοσύστημα, Πολιτισμός, Διακυβέρνηση, Πολυθεματική, Ψυχαγωγία. Στην ενότητα «ΤΝ στην πράξη» δίνεται το πλαίσιο στο οποίο κινείται η ιστοσελίδα, η ταυτότητα της οποίας (το ιδιοκτησιακό καθεστώς δηλαδή) όμως δεν είναι γνωστή.

Πάντως παρά τις προειδοποιήσεις από διεθνείς οργανισμούς και δημοσιογραφικές ενώσεις για την ανεξέλεγκτη είσοδο της τεχνητής νοημοσύνης στην παραγωγή ειδήσεων και τις απρόβλεπτες συνέπειες της, διεθνείς όμιλοι Μέσων Ενημερώσης διαπραγματεύονται ήδη με τους τεχνολογικούς κολοσσούς (Google, Amazon, Facebook, Apple, Microsoft) την παραχώρηση περιεχομένου τους, για να «εκπαιδευτούν» τα προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης με σκοπό την αυτόνομη παραγωγή πληροφοριών και ενημέρωσης.

Διαβάστε επίσης

Open: Φέρνει ριάλιτι που θα ταράξει τα νερά

J2US – Κοκλώνης: «Μας έφαγε το “μάτι” Παναγία μου» (Video)

«Μαμά, έρχομαι»: Ντοκιμαντέρ για την τραγωδία των Τεμπών (Video)

Keywords
Τυχαία Θέματα