Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για την πρώτη μαστογραφία

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος καρκίνος του γυναικείου πληθυσμού στις ανεπτυγμένες χώρες του δυτικού κόσμου και αποτελεί συνολικά τη δεύτερη αιτία θανάτου των γυναικών από κακοήθες νεόπλασμα και την πρώτη αιτία θανάτου για τις γυναίκες μεταξύ 45 και 60 ετών.

Στη χώρα μας έχουμε περισσότερες από 5.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου μαστού κάθε χρόνο, με τη συχνότητα της νόσου να αυξάνεται συνεχώς μέχρι την ηλικία των 75 ετών. Γι΄αυτό όσο πιο έγκαιρα διαγνωστεί τόσο πιο αποτελεσματική είναι η θεραπεία. Μια από τις βασικές διαγνωστικές εξετάσεις είναι η μαστογραφία.

Όμως σε ποια

ηλικία θα πρέπει να κάνει η γυναίκα την πρώτη μαστογραφία;

«Η μαστογραφία είναι ένα κρίσιμο εργαλείο για την πρόληψη και την ανίχνευση ασθενειών του μαστού και παράλληλα αποτελεί ένα πολύτιμο δώρο για τις γυναίκες», αναφέρει ο κ. Κωνσταντίνος Συργιάννης Διευθυντής Ιατρός Ακτινολόγος Ειδικός Απεικόνισης Μαστού στο Metropolitan Hospital. Ο γιατρός μας ενημερώνει για όλα όσα θα θέλαμε να γνωρίζουμε για τις εξετάσεις που αφορούν στην υγεία των μαστών:

«Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση παίζουν καθοριστικό ρόλο, τόσο στην εύρεση παθολογιών όσο και στην κατάλληλη αντιμετώπισή τους. Η μαστογραφία προτείνεται να ξεκινά από την ηλικία των 40 ετών και να διενεργείται ετησίως έως τα 74-75 έτη. Παρόλα αυτά, εν όψει της αύξησης του προσδόκιμου ζωής και της καλής υγείας και φυσικής κατάστασης πολλών γυναικών σε μεγαλύτερες ηλικίες, η παρακολούθηση μπορεί να επεκταθεί ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε γυναίκας και την αξιολόγηση της γενικής της υγείας. Σαφώς, ενδιάμεσα από τον προληπτικό έλεγχο, μπορεί να προκύψει ανάγκη να γίνουν εξετάσεις, ωστόσο αυτό καθορίζεται κατά περίπτωση», εξηγεί.

Κάθε πότε πρέπει να γίνεται μαστογραφία και τι πρέπει να γνωρίζουν οι γυναίκες

Η συχνότητα και η ηλικία κατά την οποία οι γυναίκες πρέπει να υποβάλλονται σε μαστογραφία μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τις κατευθυντήριες γραμμές που εκδίδονται από διάφορους ιατρικούς οργανισμούς και τον κίνδυνο που μπορεί να διατρέχει κάθε γυναίκα, αναφέρει ο γιατρός.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες γενικές συστάσεις που μπορούν να είναι χρήσιμες:

Ξεκινήστε τακτικούς ελέγχους μαστού σε ηλικία 40 ετών: Πολλοί ιατρικοί οργανισμοί, όπως η Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου (American Cancer Society) και ο Ιατρικός Σύλλογος των Ηνωμένων Πολιτειών (American Medical Association), συνιστούν ότι η μαστογραφία πρέπει να ξεκινά στα 40 έτηΚάντε 1 μαστογραφία κάθε χρόνο: Σε γενικές γραμμές, οι γυναίκες που είναι στο μέσο κίνδυνο καρκίνου του μαστού πρέπει να υποβάλλονται σε μαστογραφίες κάθε χρόνο από την ηλικία των 40 ετώνΕνημερωθείτε για τις διαφορετικές μεθόδους μαστογραφίας: Υπάρχουν δύο κύριες μέθοδοι μαστογραφίας, η ψηφιακή μαστογραφία και η τρισδιάστατη ψηφιακή μαστογραφία (τομοσύνθεση). Είναι σημαντικό να συζητήσετε με τον γιατρό σας και να επιλέξετε την κατάλληλη μέθοδο για εσάς.

«Σε κάθε περίπτωση, ο σημαντικότερος παράγοντας είναι η συνεργασία με τον γυναικολόγο ή τον γιατρό σας, οι οποίοι θα μπορέσουν να οργανώσουν το βέλτιστο πρόγραμμα κλινικής και απεικονιστικής παρακολούθησης σύμφωνα με τις ατομικές σας ανάγκες. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό κάθε γυναίκα να γνωρίζει το οικογενειακό ιστορικό όσον αφορά στον καρκίνο του μαστού και να ενημερώνει τον γιατρό της σχετικά», καταλήγει ο κ. Συργιάννης.

Διαβάστε επίσης:

Επικίνδυνο το ωμό γάλα – Τι αγνοούν οι περισσότεροι ενήλικες

Νοσοκομείο «Γεννηματάς»: Πρωτοποριακή επέμβαση έσωσε τη ζωή ενός δίχρονου μωρού – Τα συγχαρητήρια του Άδωνι Γεωργιάδη

Πάτρα: Επαναλειτουργεί από σήμερα το Καραμανδάνειο

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ποια,poia