Ποια είναι η πιο διεφθαρμένη χώρα στην ΕΕ – Σε ποια θέση είναι η Ελλάδα

Η Ουγγαρία θεωρείται ότι έχει το χειρότερο ρεκόρ διαφθοράς στον δημόσιο τομέα στην ΕΕ, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας.

Με βαθμολογίες που κυμαίνονται από 42 έως 46 στα 100, η ​​Ουγγαρία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία βρίσκονται πολύ πίσω από την πρώτη τριάδα της Σκανδιναβίας, με τη Δανία να στέφεται ως καλύτερη στην κατηγορία (90), ακολουθούμενη από τη Φινλανδία (87) και τη Σουηδία (83).

Η Δανία και η Φινλανδία βρίσκονται επίσης στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης, η τελευταία ισοβαθμεί

με τη Νέα Ζηλανδία (87), χάρη στους «ισχυρούς δημοκρατικούς τους θεσμούς και το σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα», ενώ η Συρία και το Νότιο Σουδάν (13) και η Σομαλία (12) «μπλέκονται σε παρατεταμένες συγκρούσεις», σύμφωνα με τη λίστα.

Το Λουξεμβούργο, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Αυστρία έχουν δει τη βαθμολογία τους να μειώνεται σημαντικά από το 2017, ενώ η Ιρλανδία είναι η μόνη χώρα μέλος της ΕΕ της οποίας η βαθμολογία έχει βελτιωθεί. Η Μολδαβία, στην οποία χορηγήθηκε καθεστώς υποψήφιας χώρας στην ΕΕ τον περασμένο Ιούνιο, βελτίωσε επίσης τη βαθμολογία της.

Ο ορισμός της «διαφθοράς» εστιάζει σε συγκεκριμένα παραδείγματα που αφορούν δημόσιους λειτουργούς, από τη δωροδοκία έως την εκτροπή δημοσίων πόρων, καθώς και την ικανότητα των κυβερνήσεων να περιορίζουν τη διαφθορά στο δημόσιο τομέα.

Η κατάταξη της Ελλάδας στον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς

Άνοδο για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, σημείωσε η Ελλάδα στον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς (CPI), σύμφωνα με την έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Ειδικότερα, η Ελλάδα το 2022 βελτίωσε την κατάταξή της κατά 16 θέσεις (από 67η σε 51η) σε σχέση με το 2018.

Ο Δείκτης Αντίληψης Διαφθοράς (CPI) της Διεθνούς Διαφάνειας αποτυπώνει το επίπεδο αντίληψης της διαφθοράς σε 180 χώρες του κόσμου, χρησιμοποιώντας μια κλίμακα αξιολόγησης από 0-100, με το 0 αντιστοιχεί σε χώρες όπου υπάρχει υψηλό επίπεδο αντίληψης διαφθοράς και το 100 στις χώρες με χαμηλό επίπεδο αντίληψης διαφθοράς.

Η χώρα μας βελτίωσε τη βαθμολογία της κατά 7 μονάδες (από 45 σε 52), σημειώνοντας την υψηλότερη επίδοση της τελευταίας δεκαετίας. Η Ελλάδα πλέον συγκαταλέγεται στο 30% των χωρών με τα καλύτερα αποτελέσματα παγκοσμίως, ξεπερνώντας σημαντικά τον μέσο όρο των 180 χωρών (43/100).

Σε σχετική ανακοίνωσή της η Εθνική Αρχή Διαφάνειας αναφέρει ότι η ίδια συμβάλλει στα αποτελέσματα αυτά «με το πολυσχιδές ελεγκτικό έργο της, τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Καταπολέμησης της Διαφθοράς 2022-2025, την εφαρμογή κρίσιμων μεταρρυθμίσεων στα πεδία: του Εσωτερικού Ελέγχου, της ρύθμισης Δραστηριοτήτων Επιρροής (lobbying), της Πολιτικής Δώρου, της Σύγκρουσης Συμφερόντων και της προστασίας προσώπων που αναφέρουν παραβιάσεις (whistleblowers), καθώς και με την εισαγωγή καινοτομιών όπως, ο θεσμός του Συμβούλου Ακεραιότητας».

Διαβάστε επίσης:

Ιράν: Ακραία απόφαση από Δικαστήριο – Φυλάκισε ζευγάρι σε δέκα χρόνια κάθειρξη, επειδή… χόρευε στο δρόμο (Video)

Hulk Hogan: «Παρέλυσε από τη μέση και κάτω» μετά από χειρουργείο

Σε κλαματα ξέσπασε ο θρύλος των Sex Pistols, Τζον Λίντον

Keywords
Τυχαία Θέματα