Πολακονοβαρτισμού το ανάγνωσμα

ΠολιτικήΈντυπη Έκδοση

Όσο πάνε και πυκνώνουν τα σύννεφα στην ευρύτερη γειτονιά μας. Ήδη, μετά τη νέα κλιμάκωση της πίεσης των ΗΠΑ μέσω της επιβολής οικονομικών περιορισμών στην Τεχεράνη, ήταν θέμα χρόνου το Ιράν να εκδηλώσει την αντίδρασή του. Το έκανε δηλώνοντας τη μερική αποχώρησή του από τη συμφωνία για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Η αμερικανική απάντηση ήταν η αποστολή αεροπλανοφόρου στον Περσικό Κόλπο. Η αιτιολογία ήταν ότι υπάρχουν «πολλαπλές αξιόπιστες απειλές»

εναντίον αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ και άλλες περιοχές, είτε από τις ιρανικές ένοπλες δυνάμεις είτε από συμμάχους της Τεχεράνης στην περιοχή.

Ταυτοχρόνως οι Αμερικανοί αποφάσισαν να αυξήσουν στο 25% τους δασμούς στα προϊόντα που εισάγονται από την Κίνα στο πλαίσιο του οικονομικού «πολέμου» της Προεδρίας Τραμπ με το Πεκίνο. Η απόφαση αυτή αναμένεται να επηρεάσει κινεζικές εισαγωγές στις ΗΠΑ 200 δισ. δολαρίων.

Στην Τουρκία, όπως οι περισσότεροι ανέμεναν, η αρμόδια αρχή διέταξε την επανάληψη των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη. Η απάντηση της αντιπολίτευσης, η οποία έχει ταχθεί σύσσωμη κατά του Ερντογάν, ζητάει από την πλευρά της επανάληψη όλων των τελευταίων (δηλαδή βουλευτικών και προεδρικών) εκλογών. Απέναντι στον Ερντογάν στέκονται και οι παλαιοί του σύμμαχοι Αμπντουλάχ Γκιουλ και Αχμέτ Νταβούτογλου. Κι όλα αυτά εν μέσω της κατακόρυφης αύξησης που καταγράφει η τουρκική επιθετικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο εις βάρος των συμφερόντων και της κυριαρχίας της Κύπρου και της Ελλάδας.

Λίγο παραδίπλα, το Ισραήλ βομβάρδισε 320 στόχους στη Γάζα και επιδεικτικά έπληξε τα γραφεία του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων Αναντολού τις ημέρες που η Άγκυρα απέρριπτε με έμφαση τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ για τις τουρκικές κινήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου. Το Ισραήλ ταυτοχρόνως συμβάλλει στη δημιουργία αρνητικού κλίματος για το Ιράν υπενθυμίζοντας ότι δεν θα επιτρέψει σε καμιά περίπτωση την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων από τον μεγάλο γεωπολιτικό του αντίπαλο.

Αυτό είναι το κλίμα μέσα στο οποίο ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας ανήγγειλε την αποστολή και δεύτερου γεωτρύπανου στην Ανατολική Μεσόγειο εντείνοντας την ανησυχία στην Ελλάδα για το ενδεχόμενο πρόκλησης μιας κρίσης στο Καστελλόριζο, το οποίο έχουν ήδη «σημαδέψει» οι Τούρκοι.

Υπάρχει όμως κάτι απ’ όλα αυτά στη δημόσια πολιτική συζήτηση/αντιπαράθεση στην Ελλάδα; Απολύτως τίποτε. Τα πάντα καλύπτονται από κραυγές περί «ηθικών πλεονεκτημάτων» και διαπλοκής – εξαίρεση αποτελούν μόνο τα θετικά φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης. Μήπως όμως υπάρχει κάποια άλλη συζήτηση, έστω κάτω από το τραπέζι; Κάτι σαν υπόγεια συνεννόηση μεταξύ των κομμάτων εξουσίας για το πώς η χώρα θα αντιμετωπίσει την αυξανόμενη ρευστότητα; Δύσκολο σε μια χώρα όπου όλα τα σκιάζει η Novartis και τα πλακώνει ο Πολάκης...

ΗΠΑΤραμπΤεχεράνηΙσραήλΤουρκίαΚυβέρνησηIssue: 2072Issue date: 9-5-2019Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα