Πολεμικά σενάρια από τον φιλοκυβερνητικό τουρκικό Τύπο - Παραμονές των εκλογών

ΚΟΣΜΟΣ

Ένα 24ωρο πριν από τις δημοτικές εκλογές στην Τουρκία, η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak, επιλέγει να αναδείξει ένα σενάριο πιθανής αμερικανοτουρκικής σύγκρουσης στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο εμπλέκοντας και την Ελλάδα.

Η Yeni Safak παίρνει ένα σενάριο που αναπτύσσεται στο βιβλίο με τίτλο «Τακτικές στόλου και ναυτικές επιχειρήσεις» δύο αποστράτων του

Αμερικανικού Ναυτικού, το οποίο προλογίζει ο αρχηγός Ναυτικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ Τζον Ρίτσαρντσον.

Στο βιβλίο περιλαμβάνονται χάρτες που υποστηρίζουν ένα σενάριο που περιγράφεται στο 15ο κεφάλαιό του βιβλίου. Βάσει αυτού, η Ελλάδα αποφασίζει να αναπτύξει τακτικούς βαλλιστικούς πυραύλους στα νότια της Κύπρου και η Αγκυρα σε απάντηση επιτίθεται σε Λήμνο, Λέσβο, Χίο, Σάμο και Κω. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τουρκία και η Ελλάδα περιγράφονται στο βιβλίο, το οποίο έχει εκδοθεί από τον περασμένο Ιούνιο, ως «δύο ορκισμένοι εχθροί».

Στη συνέχεια του σεναρίου ο 6ος στόλος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ θα παρέμβει στη σύγκρουση με στόχο να την σταματήσει υποστηρίζοντας όμως την ελληνική πλευρά και όχι τα τουρκικά στρατεύματα.

Το αεροπλανοφόρο του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού «Harry Truman» μαζί με άλλα πλοία που βρίσκονται στην περιοχή προετοιμάζονται, σύμφωνα με το σενάριο πάντα, για μια σύγκρουση ενώ ο αμερικανικός στρατός που έχει αναπτυχθεί στη Χίο και την Αμοργό ετοιμάζεται με τη σειρά του να επιτεθεί στις τουρκικές πόλεις Αϊβαλί, Σμύρνη, Τσεσμέ, Κουσάντασι και Αλικαρνασσό. Την ίδια στιγμή ο αμερικανικός στόλος αναμένεται να εμπλακεί σε σύγκρουση με το τουρκικό ναυτικό βόρεια της Κρήτης.

Αν και η εισαγωγή του βιβλίου περιέχει σημείωση ότι όλα τα γεγονότα που περιγράφονται σε αυτό είναι υποθετικά και προσωπική άποψη των συγγραφέων η τουρκική εφημερίδα επισημαίνει ότι αυτοί που συμμετείχαν στη δημιουργία του περιεχομένου καθώς και ο επικεφαλής του αμερικανικού Ναυτικού Ινστιτούτου, είναι όλοι πρώην Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι. Αυτός είναι και ο λόγος που κατά τον συντάκτη του άρθρου θα πρέπει κανείς να διατηρεί τις επιφυλάξεις του για το έαν πρόκειται όντως για υποθετικά σενάρια που περιγράφονται στο βιβλίο ή για υπαινιγμούς σχετικά με την πιθανή στάση που θα τηρούσε η Ουάσινγκτον σε περίπτωση που ξεσπούσε μια πραγματική σύγκρουση μεταξύ της Αθήνας και της Άγκυρας.

Οι προαναφερθείσες υποτιθέμενες συγκρούσεις γίνονται με φόντο και τις εντάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο σχετικά με το καθεστώς της Κύπρου, προσθέτει η εφημερίδα ενώ δεν παραλείπει και την αναφορά στις τεταμένες σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας έπειτα από την απόφαση της τελευταίας να αγοράσει τα ρωσικά αντιπυραυλικά συστήματα S-400.

Πηγή: kathimerini

Τουρκίαφιλοκυβερνητικός Τύποςσενάρια πολέμουεκλογέςHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα