«Πόλεμος» κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για το ακαταδίωκτο των λοιμωξιολόγων (Video)

Νέα σύγκρουση, και μάλιστα ιδιάιτερα σφοδρή μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης προκαλεσε η τροπολογία που κατέθεσε την Πέμπτη στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης ο υπουργός Υγείας και προβλέπει το ακαταδίωκτο των μελών των επιτροπών που σχετίζονται με την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Υπενθυμίζεται ότι η επίμαχη τροπολογία αναφέρει: «Ευθύνη των μελών της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού, της

Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από λοιμογόνους παράγοντες και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών δεν ευθύνονται δεν διώκονται και δεν εξετάζονται για γνώμη που διατύπωσαν ή ψήφο που έδωσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους στο πλαίσιο της λειτουργίας των ως άνω επιτροπή. Δίωξη επιτρέπεται μόνο για συκοφαντική δυσφήμιση ή εξύβριση».

ΝΔ: Τείχος προστασίας από τους ψεκασμένους

Στη Βουλή, η Νέα Δημοκρατία διά στόματος του κοινοβουλευτικού της εκπροσώπου, Θάνου Πλεύρη υπερασπίστηκε την απόφαση αυτή, λέγοντας ότι θέλει να προστατεύσει τους επιστήμονες από νομικά προβλήματα που ενδεχομένως τους προκαλέσουν αρνητές της πανδημίας, των μέτρων της καραντίνας, του εμβολιασμού, κλπ, λέγοντας μάλιστα ότι «η διάταξη προστατεύει τους επιστήμονες από τον κανιβαλισμό που ζούμε, από ψεκασμένους και από fake news» και προσθέτοντας ότι «τα μέλη των επιτροπών αυτών δεν ασκούν διοίκηση και συνεπώς δεν έχουν ποινική ευθύνη, αλλά μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με σωρεία μηνύσεων από εκείνους που νομίζουν ότι με το self test μπορεί να σου βάλουν τσιπάκι στον εγκέφαλο».

Σε ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε την Παρασκευή και ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος μιλώντας στο ΟΡΕΝ σημείωσε χαρακτηριστικά: «Φαντάζεστε, όταν τελειώσει αυτή η πανδημία με τους εμβολιασμούς σε λίγες εβδομάδες, οι άνθρωποι που συμμετείχαν ένα χρόνο σε αυτή την επιτροπή και λάμβαναν αποφάσεις να ήταν εκτεθειμένοι σε οποιονδήποτε παλαβό από αυτούς που βλέπουμε στο Facebook στο Twitter και παντού, να τους κάνουν μηνύσεις και αγωγές και να τρέχουν τα επόμενα 30 χρόνια της ζωής τους στα δικαστήρια επειδή δέχθηκαν να συμβουλεύουν μία κυβέρνηση ένα κράτος πως να αντιμετωπίσει την πανδημία. Εγώ απορώ και το πως γίνεται η συζήτηση».

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση κάτι θέλει να κρύψει

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, οι εξηγήσεις αυτές δεν έγιναν δεκτές. Αντιθέτως, μιλώντας στον ρ/σ «Στο Κόκκινο», ο εκπρόσωπος του κόμματος, Νάσος Ηλιόπουλος, υπογράμμισε ότι «πρόκειται για παραδοχή ότι υπάρχουν πράγματα που πρέπει να κρυφτούν», υποστηρίζοντας πως «είναι μια τροπολογία που αφορά τρεις επιτροπές, στις οποίες συμμετέχουν και πολιτικά πρόσωπα». «Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση θέλει να προστατεύσει πολιτικά πρόσωπα, θέλει να μην αναγκαστούν μέλη της επιτροπής να βγουν και να μιλήσουν για παρεμβάσεις που έχουν γίνει στο έργο τους από πολιτικά πρόσωπα», πρόσθεσε λέγοντας: «Για αυτό και δεν είναι τυχαίο ότι η τροπολογία έρχεται λίγες μέρες μετά την αποκάλυψη αποσπασμάτων από τα πρακτικά της επιτροπής».

Ακόμα πιο οξύς ήταν ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος με δήλωσή του υποστήριξε ότι «η νομοθετική αυτή ρύθμιση θα ήταν τελείως αχρείαστη, αν η κυβέρνηση είχε από την αρχή ξεκαθαρίσει στην κοινή γνώμη ότι ο ρόλος της Επιτροπής είναι αμιγώς επιστημονικός και γνωμοδοτικός και ότι την ευθύνη των πολιτικών αποφάσεων και της εξειδίκευσης των μέτρων την έχει αποκλειστικά η ίδια, αν δημοσιοποιούνταν τα πρακτικά της Επιτροπής και μπορούσε κάθε πολίτης να παρακολουθήσει τον επιστημονικό διάλογο για την εκτίμηση κινδύνου και την ενδεικνυόμενη υγειονομική στρατηγική».

Τα «πολιτικά» πρόσωπα

Ο κ. Ξανθός υπογράμμισε ότι «είναι υποκριτική, επιλεκτική και προσβλητική αυτή η ρύθμιση. Γιατί προφανώς δεν μπορεί να ποινικοποιείται η επιστημονική γνώμη, αλλά δεν μπορεί ταυτόχρονα να παραμένει τελείως απροστάτευτο νομικά το ιατρικό έργο και η νοσηλευτική φροντίδα που παρέχεται κάτω από αντίξοες συνθήκες στους ασθενείς. Δεν μπορεί δηλαδή οι γιατροί και οι νοσηλευτές του ΕΣΥ να είναι τελείως έκθετοι σε μια «βιομηχανία» αγωγών και μηνύσεων εναντίον τους από συγγενείς ασθενών που έχασαν τη ζωή τους λόγω covid-19. Και φυσικά, δεν μπορεί την ίδια ώρα η κυβέρνηση να καλύπτει Διοικήσεις νοσοκομείων που έχουν ασκήσει πειθαρχικές διώξεις ή έχουν στείλει στον Εισαγγελέα συνδικαλιστές υγειονομικούς επειδή ανέδειξαν υπαρκτά προβλήματα και ελλείψεις στα νοσοκομεία ή τραγικά λάθη στη διαχείριση της πανδημίας».

Στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι η τροπολογία κατατέθηκε για να προστατεύσει τα πολιτικά στελέχη που απαρτίζουν την Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κοροναϊού COVID-19, δηλαδή, τον πρόεδρό της και γ.γ. Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας, Παναγιώτη Πρεζεράκο, τον γ.γ. Υπηρεσιών Υγείας, Ιωάννη Κωτσιόπουλο, τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα, τον πρόεδρο του ΕΟΦ, Δημήτρη Φιλίππου και τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ, Νίκο Παπαευσταθίου, αν και πρέπει να σημειωθεί ότι ο ρόλος και αυτής της επιτροπής ως εκ της συστάσεώς της είναι συμβουλευτικός.

Εξαδάκτυλος: Αποποιούμαι των προνομίων

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η στάση του προέδρου του ΠΙΣ και μέλους της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, Αθανάσιου Εξαδάκτυλου, ο οποίος δήλωσε ότι «μέχρι να προβλεφθεί ασυλία για όλους τους γιατρούς και νοσηλευτές της χώρας που εμπλέκονται στην πανδημία και δίνουν καθημερινά τη μάχη στα νοσοκομεία, αποποιούμαι των προνομίων που μου παρέχει η συγκεκριμένη τροπολογία για το ακαταδίωκτο, ως μέλος της Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας.

Είχαμε ζητήσει από τον Μάρτιο του 2020 να υπάρξει η συγκεκριμένη δίκαιη ρύθμιση για όλο το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων που παλεύουν καθημερινά κάτω από αντίξοες και πολεμικές συνθήκες με τον κορονοϊό και μπορεί να αντιμετωπίσουν νομικά ζητήματα. Ένα αίτημα που είχε δει με κατανόηση ο Υπουργός Δικαιοσύνης. Η ρύθμιση είναι απολύτως λογική και αναγκαία, γι’ αυτό εξάλλου ισχύει σε πολλές χώρες του κόσμου όπως στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Ιταλία κ.α. Πρέπει ωστόσο να προηγηθούν οι γιατροί και νοσηλευτές όλης της χώρας που δίνουν τη μάχη».

Keywords
Τυχαία Θέματα