Πόλεμος πολλών μετώπων για το Ισραήλ

Μετά τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου 2023 στο Ισραήλ που κόστισε τη ζωή σε περίπου 1.180 Ισραηλινούς και την ομηρία 250 πολιτών, ήταν απολύτως σίγουρο ότι το Ισραήλ δεν θα αντιδρούσε με μια τυπική διευθέτηση αλλά θα προχωρούσε σε μια αποφασιστική στρατηγική επανεκτίμηση των δεδομένων. Η υπόθεση εργασίας που προφανώς απασχολεί εδώ και καιρό το Ισραήλ, ότι δηλαδή κάποια στιγμή θα βρισκόταν αναγκασμένο να διεξαγάγει έναν πολυμέτωπο αγώνα, φαίνεται ότι είχε μετατραπεί σε πιεστικό δεδομένο.

Αίφνης το Τελ Αβίβ βρέθηκε στη δεινή θέση να πρέπει να

δράσει με βάση αυτό το σχέδιο: να βρεθεί δηλαδή έτοιμο να διεξαγάγει έναν πολυμέτωπο πολεμικό αγώνα τόσο εναντίον της Χαμάς στα παλαιστινιακά εδάφη και εναντίον του Ιράν και των πολιτοφυλακών του στο Λίβανο, με την πολύ καλά εξοπλισμένη και οργανωμένη Χεζμπολάχ, όσο και με τους Χούθι της Υεμένης και τους Αδελφούς Μουσουλμάνους στη Συρία. Αυτός ο πολυμέτωπος πόλεμος είναι ήδη μια πραγματικότητα.

Το Ισραήλ στον πόλεμο με τη Χαμάς, ύστερα από ένα πολύμηνο καθημερινό σφυροκόπημα αλλά και με την εξόντωση του αρχηγού της που έλαβε μυθιστορηματικές διαστάσεις, έχει καταφέρει συντριπτικά πλήγματα που δύσκολα θα επουλωθούν. Την ίδια ώρα το Ιράν για πρώτη φορά ενεπλάκη άμεσα εκτοξεύοντας δεκάδες ντρόουν, βαλλιστικούς πυραύλους και πυραύλους Κρουζ εναντίον του Ισραήλ αλλάζοντας πλέον τα δεδομένα της σύγκρουσης αυτής έτσι που για την αναχαίτιση αυτής της επίθεσης χρειάστηκε η πολεμική συνδρομή των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας.

Παράλληλα οι Χούθι, εκτός από επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ με μεγάλου βεληνεκούς ιρανικούς πυραύλους, σαμποτάρει συστηματικά την ελεύθερη ναυσιπλοΐα με αποτέλεσμα το πέρασμα από την Ερυθρά Θάλασσα να αποτελεί τεράστιο ρίσκο.

Η ζώνη και αντίποινα

Ωστόσο η πιο επικίνδυνη και άμεση στρατηγικά απειλή ήταν η Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο, η οποία ενοχλούσε διακριτά και έντονα το Ισραήλ τόσο ώστε η κυβέρνηση Νετανιάχου να αναγκαστεί, υπό το βάρος των συνεχών βομβαρδισμών, να μεταφέρει από τις εστίες τους γύρω στους 85.000 κατοίκους από το βόρειο τμήμα της χώρας.

Αυτό αρχικά δεν έγινε ευρέως γνωστό, καθώς στη διάρκεια του καλοκαιριού και με τα σχολεία κλειστά οι Ισραηλινοί μπορούσαν να διαχειριστούν αυτήν την κατάσταση, που ωστόσο εδραίωνε ένα βασικό δεδομένο. Αυτό δεν ήταν άλλο από το ότι η Χεζμπολάχ άρχισε να δημιουργεί μια νεκρή ζώνη στο βόρειο Ισραήλ και να διατηρεί μια μορφή ελέγχου στην περιοχή.

Τόσο η ανάγκη των πολιτών να επιστρέψουν στις εστίες τους όσο και να λειτουργήσουν ξανά τα σχολεία και να αποκατασταθεί κάπως η καθημερινότητα, κυρίως όμως η πίεση της Χεζμπολάχ να δημιουργήσει νέα δεδομένα στην περιοχή, ανάγκασαν το Ισραήλ να επικεντρώσει το ενδιαφέρον του κυρίως στη Χεζμπολάχ, που λειτούργει ως πολεμικός βραχίονας του Ιράν.

Έτσι, με όλα αυτά τα σκηνοθετικά εφέ που άφησαν έκπληκτο τον πλανήτη, από την εξόντωση μέσα στο πιο καλά φυλασσόμενο μέρος της Τεχεράνης του αρχηγού της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια έως την εξόντωση των ηγετικών στελεχών της Χεζμπολάχ και τη χολιγουντιανής φαντασίας εξολόθρευση μέρους του στρατιωτικού πυρήνα της Χεζμπολάχ, τυφλώνοντας ή ακρωτηριάζοντας πάνω από 1.500 μέλη της, το Ισραήλ χτυπά αμέτρητους στρατιωτικούς στόχους, εξοντώνει ηγετικά στελέχη και σκορπά τον πανικό στον ανήμπορο να αντιδράσει Λίβανο αλλά και στην κεραυνόπληκτη Χεζμπολάχ, που αδυνατεί να συνέλθει από τα συντριπτικά χτυπήματα ακριβείας της ισραηλινής αεροπορίας.

Πιθανή η χερσαία επιχείρηση

Είναι πλέον εξαιρετικά πιθανό ότι οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στον νότιο Λίβανο θα συνεχιστούν με χερσαίες δυνάμεις, που θα εισβάλουν με σκοπό να πετύχουν αυτό που πέτυχαν και με τη Χαμάς, δηλαδή την αποδυνάμωσή της και τον δραστικό περιορισμό των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της.

Το ότι οι Αμερικανοί, οι Βρετανοί και άλλες δυτικές χώρες πιέζουν τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν τη Βηρυτό άμεσα, τονίζοντας εμφατικά ότι πρέπει να απομακρυνθούν όσο υπάρχουν ακόμα πτήσεις, είναι χαρακτηριστικό αυτού που ενδέχεται να επακολουθήσει και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις εξελίξεις.

Επιβεβαιώνοντας τα ανωτέρω, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ ήταν περισσότερο από σαφής εκθέτοντας τους στόχους του Ισραήλ. Ο πόλεμος, δήλωσε, βρίσκεται σε μια νέα φάση, καθώς οι πόροι και η ενέργεια μετατοπίζονται προς τα βόρεια, δίχως ωστόσο οι στρατιωτικές επιχειρήσεις να σταματούν στη Γάζα. Η βασική επιδίωξη σε αυτή τη φάση είναι να καταστεί εφικτή η επιστροφή των δεκάδων χιλιάδων Ισραηλινών που αναγκάστηκαν να εκκενώσουν τα σπίτια τους κοντά στα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου. Η επιχείρηση αυτή δεν είναι καθόλου εύκολη και προφανώς απαιτείται υπομονή και χρόνος για να γίνει με επιτυχία και, στο μέτρο του δυνατού, δίχως θύματα, καθώς είναι γνωστό ότι η Χεζμπολάχ διαθέτει τεράστια οπλικά αποθέματα, που ανέρχονται περίπου σε 150.000 ρουκέτες και πυραύλους, ενώ από την αρχή των εχθροπραξιών έχουν χρησιμοποιηθεί εναντίον του Ισραήλ για την επίτευξη του σκοπού της γύρω στις 50.000 ρουκέτες και πύραυλοι. Από ό,τι φαίνεται, για το Ισραήλ είναι μονόδρομος το να μετατρέψειτον Λίβανο σε Γάζα.

Διαβάστε επίσης:

Ισραήλ: Ετοιμάζεται για χερσαία εισβολή στον Λίβανο – Άλλες δύο ταξιαρχίες εφέδρων στα βόρεια σύνορα

Μόσχα: Ουκρανικό drone έπληξε τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια (Video)

Το viral βίντεο που δείχνει οδηγούς να σώζουν σκύλο σε αυτοκινητόδρομο

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πόλεμος, Ισραήλ,polemos, israil