Πόλεμος στη Γάζα: Πώς άλλαξε το καφέ που ήταν παράδεισος συνύπαρξης Παλαιστίνιων και Ισραηλινών, στην Ιερουσαλήμ

To Aroma Espresso Bar, είναι ένα μοδάτο καφέ κοντά στο κάμπους του Εβραϊκού Πανεπιστημίου και ενός νοσοκομείου, σε έναν λόγο που έχει υψόμετρο 834 μέτρων. Συνήθως σφύζει από ζωή. Εδώ συναντιούνται γιατροί, καθηγητές από το πανεπιστήμιο και φοιτητές για ένα σνακ ή για να απολαύσουν τον καφέ τους.

Εδώ και 20 χρόνια πρόσφερε μια μοναδική ατμόσφαιρα στην βαθύτατα διχασμένη Ιερουσαλήμ, καθώς ήταν σημείο συνύπαρξης Παλαιστίνιων

και Ισραηλινών.
Η Ράνια Αμπού αλ – Χάουα, καθηγήτρια μαθηματικών, λέει ότι στο καφέ πηγαίνουν όλοι «για να χαλαρώσουν, ανεξάρτητα από το από πού προέρχονται». «Εδώ ξεχνούμε τα πάντα, δεν συζητούμε για την πολιτική όση ώρα είμαστε εδώ, όταν βγαίνουμε όμως είμαστε αντιμέτωποι με την πραγματικότητα».
Η χαλαρή ατμόσφαιρα συνύπαρξης Παλαιστίνιων και Ισραηλινών σκιάστηκε αφότου ξέσπασε ο πόλεμος.
Οι Παλαιστίνιοι που εργάζονται στο καφέ ετοιμάζουν τις παραγγελίες των πελατών και ο Άχμαντ, που είναι σερβιτόρος, παίρνει παραγγελίες στα αραβικά. Όταν βλέπει έναν ισραηλινό στρατιώτη να πλησιάζει στο ταμείο, του μιλάει στα εβραϊκά.
Ο Άχμαντ λέει ότι έχει Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς φίλους στη δουλειά του. Μιλούν μαζί, το καφέ ήταν πάντα ένας χώρος όπου οι πολιτικές διαφορές έμπαιναν στην άκρη.
Τώρα ο Άχμαντ προσέχει πως μιλάει και σίγουρα συζητά λιγότερο με τους Ισραηλινούς φίλους του. «Είναι επικίνδυνο», εξηγεί, μιλώντας στο al Jazeera. Αφότου ξέσπασε ο πόλεμος οι πελάτες έχουν λιγοστέψει. Οι καρέκλες όπου κάθονταν οι πελάτες και έπιναν τον καφέ τους ανεβάζοντας φωτογραφίες στα social, είναι τώρα άδειες.
Ο Ντάνι, ένας 44χρονος Ισραηλινός που εργάζεται στον τομέα των ακινήτων, λέει πως του αρέσει να μένει μακριά από την πολιτική και γι αυτό το καφέ ήταν το στέκι του. Οι άνθρωποι που έρχονταν εδώ έβλεπαν τη δουλειά τους και πάντα υπήρχαν καλές σχέσεις μεταξύ Παλαιστίνιων και Ισραηλινών.
Ο Άχμαντ προσθέτει ότι η «ιδιαίτερη δυναμική της περιοχής» κρατούσε μακριά τους φανατικούς και προσέλκυε τους «ανοιχτόμυαλους».
Οι περισσότεροι εργαζόμενοι είναι Παλαιστίνιοι, αλλά το καφέ ανήκει σε μια ισραηλινή αλυσίδα που έχει συνολικά 200 καταστήματα. Μέρος των κερδών πηγαίνει στο ταμείο του ισραηλινού στρατού.
Κι αυτό έχει φέρει σε δύσκολη θέση τους Παλαιστίνιους υπαλλήλους, μετά την έναρξη του πολέμου.
«Κάποιοι με ρωτούν γιατί συμβάλλω στην ενίσχυση του στρατού. Αλλά δεν είμαστε μόνο εμείς. Σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις το κάνουν αυτό, πάρτε για παράδειγμα τα McDonald’s», λέει ο Άχμαντ.
Η εταιρία McDonald’s Israel ανακοίνωσε στον λογαριασμό της στα social media ότι προσφέρει χιλιάδες δωρεάν γεύματα στον ισραηλινό στρατό.
Η αλυσίδα Aroma Espresso Bar στο παρελθόν έκανε μια απόπειρα να ανοίξει κατάστημα σε παλαιστινιακή γειτονιά, αλλά όπως λέει ο Άχμαντ, έκλεισε γρήγορα επειδή έγινε στόχος επίθεσης.
Αφότου ξέσπασε ο πόλεμος άλλαξε και το κλίμα στον εργασιακό χώρο, οι υπάλληλοι προσέχουν να μην αναφέρονται καθόλου στα γεγονότα.
Πολλοί Παλαιστίνιοι που εργάζονται σε ισραηλινές εταιρίες και μίλησαν στο aljazeera
είπαν πως τους προειδοποίησαν να μην εκφράζουν καμία φιλοπαλαιστινιακή θέση. Δεκάδες Παλαιστίνιοι απολύθηκαν από τις δουλειές τους, με το πρόσχημα ότι εξέφρασαν υποστήριξη στην Χαμάς.
Η Ουάντ Σουμπ Λαμπάν, μια 20χρονη Παλαιστίνια φοιτήτρια συνηθίζει να ανεβαίνει από την ανατολική πλαγιά του λόφου όπου βρίσκεται το καφέ. Περνά από δύο μπάρες ελέγχου, όπου υπάρχουν Ισραηλινοί στρατιώτες που ελέγχουν όποιον ανεβαίνει στο καφέ. Της αρέσει να ανεβαίνει μέχρι εκεί στα διαλείμματα ανάμεσα στα μαθήματά της για να απολαύσει μια ζεστή σοκολάτα. Αλλά το αγαπημένο της στέκι δεν είναι πια ένας παράδεισος συνύπαρξης. Οι Παλαιστίνιοι υπάλληλοι προσέχουν πολύ τι λένε και οι πελάτες είναι περισσότερο ανήσυχοι από ποτέ. Η ατμόσφαιρα στο καφέ έχει αλλάξει … Το μόνο που έμεινε ίδιο είναι η εκπληκτική θέα στην Ιερουσαλήμ.

(Το Al Jazeera σημειώνει ότι τα ονόματα των ατόμων που αναφέρονται στο ρεπορτάζ έχουν αλλάξει για να προστατευθεί η ταυτότητά τους)

Διαβάστε επίσης:

Μεσανατολικό: Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν την απομάκρυνση εκατοντάδων χιλιάδων Αμερικανών (videos)

Βόρεια Θάλασσα: Σύγκρουση φορτηγών πλοίων κοντά σε γερμανικό νησί – Αρκετοί αγνοούμενοι

Η στιγμή που η Χαμάς απελευθερώνει δύο ηλικιωμένες Ισραηλινές ομήρους (Video)

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πόλεμος, Γάζα, Παλαιστίνιων, Ισραηλινών, Ιερουσαλήμ,polemos, gaza, palaistinion, israilinon, ierousalim