Πόλεμος στην Ουκρανία: Κραυγή αγωνίας από τα παιδιά στο Κίεβο – 222 νεκροί στην πόλη σύμφωνα με την δημοτική αρχή

Κυριαρχούν η απόγνωση και ο φόβος ανάμεσα στα παιδιά που παραμένουν στο Κίεβο εν μέσω πολέμου και βλέπουν τα σπίτια και τα σχολεία τους να βομβαρδίζονται.

Τα χείλη της Άννας Μαρίας Ρόμαντσουκ, μιας 14χρονης μαθήτριας, τρέμουν ακόμη, μετά τον βομβαρδισμό του σχολείου της, του «Γυμνασίου Αρ. 34» στο Κίεβο, το πρωί της Παρασκευής.

«Φοβήθηκα», λέει, σε σπαστά αγγλικά, με το πρόσωπο χλωμό, ενώ η μητέρα της η Οξάνα προσπαθεί να την παρηγορήσει. «Ελπίζω μόνο να πάνε όλα καλά».

lang="es" dir="ltr"> Rusia destruye guardería y centro escolar en #Kiev; hay un muerto https://t.co/SY5jZLF1Th

— La Silla Rota (@lasillarota) March 18, 2022

Σε μικρή απόσταση από εκεί, ένα πτώμα σκεπασμένο με σεντόνι, ακριβώς δίπλα στον τεράστιο κρατήρα που άνοιξε ο ρωσικός πύραυλος ο οποίος έπεσε ανάμεσα στο σχολείο, έναν παιδικό σταθμό και διάφορα κτίρια διαμερισμάτων της σοβιετικής εποχής.

Από το ωστικό κύμα έσπασαν όλα τα παράθυρα του σχολείου, ενός από τα καλύτερα στο Ποντίλ, σε αυτό το προάστιο στο βορειοδυτικό Κίεβο που κάποτε έσφυζε από ζωή. Την ίδια τύχη είχε και ο γειτονικός παιδικός σταθμός που κοσμείται από έναν τεράστιο, ζωγραφιστό σκίουρο: τα παράθυρα έσπασαν και η στέγη του βούλιαξε.

Η Άννα Μαρία και η Οξάνα βρίσκονταν στο σπίτι τους όταν έγινε η έκρηξη, αφού τα σχολεία έχουν κλείσει μετά τη ρωσική εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου και τα μαθήματα γίνονταν διαδικτυακά. Όμως οι κάτοικοι της συνοικίας εξήγησαν ότι στο σχολείο κατέφευγαν άμαχοι για να προστατευθούν από τις βόμβες και δεν καταλαβαίνουν γιατί στοχοθετήθηκε.

«Ο διευθυντής μας έγραψε και μας ζήτησε να έρθουμε να βοηθήσουμε, να καθαρίσουμε τα σπασμένα τζάμια», είπε η Τετιάνα Τερετσένκο, 41 ετών, με μια σκούπα στο χέρι. Η κόρη της, επίσης 14 ετών, κλαίει. «Ελπίζαμε να γυρίσουμε στο σχολείο. Κάναμε μάθημα εξ αποστάσεως, τώρα δεν ξέρουμε τι θα συμβεί».

Ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο είπε ότι ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και άλλοι 19 τραυματίστηκαν στην επίθεση. Μεταξύ των τραυματιών είναι και τέσσερα παιδιά.

Друзі! Дорогі кияни! 
Ворог продовжує атакувати столицю. Зранку житловий квартал в Подільському районі обстріляний орками. Одна людина загинула, 19 постраждали, із них четверо дітей.
Пошкоджені 6 житлових будинків, дитсадок та школа.
На місці працюють рятувальники та медики. pic.twitter.com/w9aIrqogPx

— Віталій Кличко (@Vitaliy_Klychko) March 18, 2022

Για τη Unicef, τα παιδιά της Ουκρανίας αντιμετωπίζουν «μια άμεση και εντεινόμενη απειλή». Τουλάχιστον 103 έχουν σκοτωθεί από την αρχή του πολέμου, τα τέσσερα από αυτά στο Κίεβο, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές. Έξι γυμνάσια και τέσσερα δημοτικά έχουν υποστεί ζημιές από τις συγκρούσεις και εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά εγκατέλειψαν τη χώρα. Εκατομμύρια άλλα όμως παραμένουν ακόμη στην Ουκρανία.

Η κατάσταση στο Κίεβο δεν είναι τόσο κρίσιμη όσο σε άλλες πολιορκημένες πόλεις, όπως στο Χάρκοβο και τη Μαριούπολη. Όμως η πρωτεύουσα δέχεται και αυτή αλλεπάλληλες επιθέσεις από τον ρωσικό στρατό τις τελευταίες ημέρες.

«Είναι ο απόλυτος παραλογισμός», εξεγείρεται ο Βλαντίμιρ Κλίτσκο, ο αδελφός του δημάρχου, που επισκέφθηκε το σημείο της επίθεσης. «Είναι εδώ στρατιωτική βάση;» διερωτάται.

Από την έκρηξη καταστράφηκε επίσης η πρόσοψη ενός κτιρίου διαμερισμάτων και το εσωτερικό του φαίνεται απ’ έξω, σαν να ήταν κουκλόσπιτο. Έξω, σε έναν χώρο όπου συνήθως έπαιζαν τα παιδιά, κομμάτια τσιμέντου και καμένα αυτοκίνητα.

Banlieue de Kyiv.
Un quartier résidentiel touché par une frappe russe.#Ukraine #Kiev
@tf1Info ⁦@LCI⁩ pic.twitter.com/MNQ0bQI9wO

INFO QUÉBEC ( spécial Russie/Ukraine ) (@INFOQUBEC) March 18, 2022

«Ένας στρατιώτης πρέπει να πολεμά έναν στρατιώτη, όχι τους πολίτες. Το χειρότερο σε όλα αυτά είναι ότι σκοτώνονται μικρά παιδιά και γυναίκες», παρατηρεί ο 53χρονος Ρομάν Βασιλένκο, ένας κάτοικος που λέει ότι έσπασαν η πόρτα και ένα παράθυρο του σπιτιού του από την έκρηξη.

Ο Βασιλένκο δείχνει ένα πιστοποιητικό που μαρτυρά ότι εργάστηκε ως «εκκαθαριστής» – ήταν δηλαδή ένας από τους ανθρώπους που πήγαν από τους πρώτους στο Τσερνομπίλ μετά το πυρηνικό δυστύχημα του 1986. Δείχνει επίσης στους δημοσιογράφους τις φωτογραφίες της κόρης και των εγγονών του που έφυγαν από τη χώρα και τώρα ζουν στη Ρουμανία.

Μέσα από τις τρύπες που έμειναν στους τοίχους αφού έσπασαν τα παράθυρα του Γυμνασίου Αρ. 34, μπορεί κανείς να πάρει μια ιδέα της ζωής πριν από τον πόλεμο: μια αφίσα με το αλφάβητο καρφωμένη στον τοίχο, δίπλα στον πίνακα. Στον χώρο, δεκάδες εθελοντές καθαρίζουν τα χαλάσματα, ελπίζοντας ότι κάποια μέρα το σχολείο θα λειτουργήσει ξανά.

Ο επαναλαμβανόμενος ήχος των ρουκετών θυμίζει ότι το σχολείο απέχει μόλις μερικά χιλιόμετρα από τη γραμμή του μετώπου, εκεί όπου βρίσκονται οι Ρώσοι στρατιώτες οι οποίοι επιχειρούν να περικυκλώσουν το Κίεβο.

Για τους Ουκρανούς, αυτός ο πόλεμος δεν έχει λογική.

«Ο παππούς μου είναι Ρώσος, εγώ είμαι Ουκρανή. Δεν καταλαβαίνω τον σκοπό όλων αυτών. Γιατί να σκοτωθούν τόσοι άνθρωποι;» λέει η 33χρονη Ίνα, μια άλλη κάτοικος της περιοχής. «Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε στην πολυκατοικία. Τα παιδιά κρύβονται στο σχολείο. Γιατί να υποφέρουν;» συνεχίζει η γυναίκα.

Ο φόβος μιας ρωσικής επίθεσης στο Κίεβο άδειασε την πρωτεύουσα των 3,5 εκατομμυρίων κατοίκων. Ο μισός πληθυσμός της έφυγε. Αλλά για την Τετιάνα Τερετσένκο, είναι αδύνατον να φύγει. «Πού να πάμε; Αυτή είναι η πόλη μας. Δεν θέλουμε να την αφήσουμε»

222 νεκροί στο Κίεβο από την έναρξη της ρωσικής εισβολής

Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία πριν από τρεις εβδομάδες, 222 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων 56 αμάχων, μεταξύ των οποίων τέσσερα παιδιά, έχουν σκοτωθεί στο Κίεβο, την πρωτεύουσα, ανακοίνωσε σήμερα το δημαρχείο.

Συνολικά 889 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων 241 αμάχων, έχουν επίσης τραυματιστεί σε αυτή την πόλη από την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου, ανέφερε το δημαρχείο στο Telegram.

Ανάμεσα στους τραυματίες είναι 18 παιδιά, τρεις οδηγοί ασθενοφόρων και ένας γιατρός σε επείγοντα περιστατικά, σύμφωνα με το δημαρχείο, το οποίο ανέφερε επίσης ζημιές σε 36 κτίρια κατοικιών και δέκα σχολεία.

Ρωσικά στρατεύματα έχουν πάρει τον έλεγχο ορισμένων περιοχών γύρω από το Κίεβο, το οποίο επιδιώκουν να περικυκλώσουν, αλλά η προέλασή τους αυτή τη στιγμή έχει σταματήσει, σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό.

#Kiev #kyiv #RussianUkrainianWar continues hitting residential areas. #StandWithUkraine #StopPutinsWar #SupportUkraine #PutinWarCriminal
https://t.co/CGbOb9EfgY

— Laurie M. (@LaurieMit) March 18, 2022

Το Κίεβο κατηγορεί τις ρωσικές δυνάμεις ότι εξαπολύουν σχεδόν καθημερινά πλήγματα εναντίον κατοικημένων περιοχών της πρωτεύουσας, τις περισσότερες φορές τα ξημερώματα, μια τακτική που οι ουκρανικές αρχές καταγγέλλουν ότι έχει ως στόχο να τρομοκρατήσουν τον πληθυσμό και να αποθαρρύνουν τους υπερασπιστές της πόλης.

Τις τελευταίες τέσσερις ημέρες, μεμονωμένες επιθέσεις σε πολυκατοικίες έχουν σκοτώσει τουλάχιστον επτά ανθρώπους συνολικά, εκ των οποίων έναν σήμερα, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

On the highway near #Makarov in the #Kiev region, #Russian tanks from machine guns opened fire on civilians traveling in cars.
There were 7 children in the car of the author of the video. Two women were injured.#Ukraine #war #WarCrimes #WARINUKRAINE #UkraineUnderAttack pic.twitter.com/abGYhdEgI1

— Andrii K. (@andkomx) March 18, 2022

Το Κίεβο είχε σχεδόν 3,5 εκατομμύρια κατοίκους πριν από τον πόλεμο, αλλά σχεδόν οι μισοί από τους κατοίκους έχουν εγκαταλείψει την πόλη από την έναρξη της εισβολής, σύμφωνα με εκτιμήσεις των ουκρανικών αρχών.

Διαβάστε επίσης:

Ρότζερ Φέντερερ: Δωρίζει 500.000 δολάρια για τα παιδιά της Ουκρανίας

«Εκατοντάδες άνθρωποι είναι ακόμα κάτω από τα συντρίμμια» του θεάτρου της Μαριούπολης, λέει ο Ζελένσκι

«Είμαστε στα μέσα της διαδρομής» για την αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας, ισχυρίζεται η Μόσχα

Keywords
Τυχαία Θέματα
iNews > Ειδήσεις > Το Ποντικι
Πόλεμος, Ουκρανία, 222, Κίεβο,polemos, oukrania, 222, kievo