Πόλεμος στην Ουκρανία: Αναθεώρηση της Εθνικής Αμυντικής Στρατηγικής των ΗΠΑ, με φόντο την ρωσική εισβολή

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία υποχρεώνει το αμερικανικό Πεντάγωνο να αναθεωρήσει τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό του για την Εθνική Αμυντική Στρατηγική και μάλιστα λίγες μέρες πριν από τη δημοσιοποίησή του.

Οι επιτελείς της κυβέρνησης Μπάιντεν σπεύδουν να επανεξετάσουν την αμυντική στρατηγική, στη σκιά της αναθεωρητικής πολιτικής του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η Εθνική Αμυντική Στρατηγική αποτυπώνει την αμερικανική πολιτική για την αντιμετώπιση των άμεσων και μακροπρόθεσμων προκλήσεων για την ασφάλεια των ΗΠΑ

και η τελευταία αναθεωρημένη εκδοχή επρόκειτο να δοθεί στη δημοσιότητα στο τέλος Φεβρουαρίου.

Ωστόσο «την ξαναγράφουν για να συμπεριλάβουν περισσότερα στοιχεία με άρωμα Ρωσίας, ως συνέπεια των όσων συμβαίνουν στην Ουκρανία», δήλωσε ο Μαρκ Κάνσιαν, σύμβουλος του Κέντρου Στρατηγικών και  Διεθνών Σπουδών, που έχει ρόλο συμβούλου του Πενταγώνου.

Due to Russian strikes on Chernihiv today, 22 were killed.
State Service of Ukraine for Emergencies (DSNS) pic.twitter.com/D9GE8oYl1e

— Aleph א #IStandWithUkraine (@no_itsmyturn) March 3, 2022

«Η προηγούμενη εκδοχή ήταν πολύ σινο-κεντρική και την ξαναγράφουν για να είναι κάπως πιο διεθνής, παρόλο που η Κίνα θα εξακολουθήσει να θεωρείται η κύρια πρόκληση», πρόσθεσε ο Μαρκ Κάνσιαν.

«Η κατάσταση ασφαλείας στην Ευρώπη έχει μεταβληθεί ριζικά προς μία κατεύθυνση που δεν είχαμε δει εδώ και δεκαετίες. Η Εθνική Αμυντική Στρατηγική θα πρέπει να το αντικατοπτρίζει αυτό», δήλωσε μέλος του κογκρέσου.

Νο1 κίνδυνος η Κίνα, αλλά τώρα υπάρχει και ο ρωσικός «πονοκέφαλος»

Η κυβέρνηση Μπάιντεν εξακολουθεί να θεωρεί ότι η Κίνα είναι η Νο1 απειλή για τις ΗΠΑ, αλλά η ουκρανική κρίση την υποχρεώνει να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στην Ρωσία.  Η τελευταία έκθεση για την Εθνική Αμυντική Στρατηγική δόθηκε στη δημοσιότητα το 2018 και θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά έγγραφα που έδωσε στη δημοσιότητα το Πεντάγωνο καθώς επηρέασε όλους τους τομείς χάραξης της κυβερνητικής πολιτικής. 

Στην έκθεση αυτή οι επιτελείς του Πενταγώνου αποτύπωσαν την αλλαγή του ενδιαφέροντος των ΗΠΑ από τους πολέμους στη Μέση Ανατολή προς την Κίνα – κατά κύριο λόγο – και την Ρωσία.

The risks of Ukrainian civilians driving through Ukraine isn’t a simple traffic ticket, it’s a Russian missile. #ukrainerussianwar #ukrainerussiaconflict #ukraine #ukrainewar #ukrainerussia pic.twitter.com/Az50jmrvFZ

Aaron Hudson (@AaronLeeHudson) March 3, 2022

Η στρατηγική του Πενταγώνου εστίαζε την προσοχή όχι πλέον σε πυρήνες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν εξεγέρσεις, αλλά στον πιο παραδοσιακό ανταγωνισμό της αμυντικής βιομηχανίας. Η απόφαση Πούτιν για εισβολή στην Ουκρανία, που δεν έχει σαφή ορίζοντα εξόδου, προσθέτει ένα στοιχείο που κάνει περισσότερο απρόβλεπτο τον ανταγωνισμό ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις.

Τα 180 δευτερόλεπτα του Μπάιντεν

Ο πρόεδρος Μπάιντεν προϊδέασε για την κατεύθυνση στην οποία κινείται η αναθεώρηση της Εθνικής Αμυντικής Στρατηγικής, όταν στην ομιλία του προς το έθνος, αναφέρθηκε στην «μάχη ανάμεσα στη δημοκρατία και την απολυταρχία», περιγράφοντας τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν καταδίκασε την πολιτική Πούτιν αφιερώνοντας 180 δευτερόλεπτα από την ομιλία του για την κατάσταση του έθνους.

Στην Κίνα αναφέρθηκε δύο φορές και εστίασε στον οικονομικό ανταγωνισμό με το Πεκίνο και όχι σε κινεζική στρατιωτική απειλή.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η δυνητική απειλή για τα ανατολικά σύνορα του ΝΑΤΟ υποχρεώνουν τους επιτελείς του Μπάιντεν να αλλάξουν θεώρηση. Τώρα πλέον η Ρωσία καθίσταται εκ των πραγμάτων μία πολύ μεγαλύτερη δυνητική απειλή για τις ΗΠΑ. Ίσως αυτός να είναι και ένας από τους στόχους του Βλαντίμιρ Πούτιν: να ξαναβάλει τη Ρωσία στο τραπέζι ως ισότιμο συνομιλητή των ΗΠΑ σε ένα νέο γεωστρατηγικό πλαίσιο.

Το Πεντάγωνο θεωρούσε ότι ήταν επαρκής ο αριθμός των δυνάμεων που διατηρούσε μέχρι σήμερα στην Ευρώπη. Αυτό όμως επανεξετάζεται και ήδη έχουν σταλεί αρκετές χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες στη Γερμανία και την Πολωνία τις τελευταίες εβδομάδες. Στο Πεντάγωνο γίνονται συζητήσεις για το κατά πόσο η ενισχυμένη αμερικανική παρουσία στα μέλη του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη πρέπει να έχει μόνιμο χαρακτήρα. Στέλεχος του Κογκρέσου λέει πως η κατάσταση έχει μία νέα δυναμική και πρέπει να διασφαλιστεί μία νέα αποτρεπτική δύναμη έναντι της Ρωσίας.

Μέλος της επιτροπής ενόπλων δυνάμεων της Γερουσίας δήλωσε ότι η στρατηγική του Πενταγώνου πρέπει να προβλέπει «ισχυρή παρουσία στην Ευρώπη» ως ανάχωμα έναντι της Ρωσίας και παράλληλα να υπάρχουν προβλέψεις για την αντιμετώπιση των κινεζικών προκλήσεων. Η συνεχιζόμενη οικονομική ανάπτυξη της Κίνας εξακολουθεί να θεωρείται όμως η κύρια απειλή για τις ΗΠΑ.

Τα χρυσά συμβόλαια του Πενταγώνου

Η αναθεώρηση της στρατηγικής του Πενταγώνου γίνεται με φόντο την κατάρτιση του προϋπολογισμού του, που ήδη κατά το τρέχον οικονομικό έτος αυξήθηκε κατά 25 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η συζήτηση αυτή έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για εταιρίες όπως η General Dynamics, η Lockheed Martin και η Raytheon Technologies, που προσβλέπουν σε συμβόλαια ύψους αρκετών δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ενίσχυση του αντιαεροπορικού και αντιαρματικού οπλοστασίου των ΗΠΑ.

Είναι προφανές ότι η εντολή Πούτιν για την εισβολή στην Ουκρανία, θα έκανε κάποια στελέχη αυτών των εταιριών να τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση.

Διαβάστε επίσης

Μην χάσετε το «ΠΟΝΤΙΚΙ» που κυκλοφορεί την Πέμπτη 3 Μαρτίου

Τετραπλή δολοφονία στην Ανδραβίδα: Αναζητείται ο σπιτονοικοκύρης!

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αυτοσχέδια χαρακώματα στο Κίεβο – Περικυκλωμένη από Ρώσους η Μαριούπολη

Keywords
Τυχαία Θέματα