Πόλεμος στην Ουκρανία: Ασκήσεις ισορροπίας από τον πλουσιότερο Ρώσο επιχειρηματία

Η Ρωσία γυρίζει 100 χρόνια πίσω προειδοποιεί ο πλουσιότερος Ρώσος επιχειρηματίας, ο οποίος δεν κρύβει τις ανησυχίες του για τη κύμα φυγής δυτικών εταιριών από την ρωσική αγορά εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία και για τις συνέπειες που θα έχει μία πιθανή απόφαση του Βλαντίμιρ Πούτιν για κρατικοποίηση των περιουσιακών στοιχείων αυτών των εταιριών.

Ο Βλαντίμιρ Ποτάνιν, πρόεδρος και μεγαλομέτοχος της μεταλλουργικής εταιρίας NorilskNickel (NILSY) λέει ότι η Ρωσία

αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να γυρίσει στις μέρες της Επανάστασης του 1917 αν κλείσει την πόρτα στις δυτικές εταιρίες και τους επενδυτές.

«Αρχικά θα μας πάει εκατό χρόνια πίσω, στο 1917 και τις συνέπειες ενός τέτοιου βήματος – παγκόσμια έλλειψη εμπιστοσύνης των επενδυτών για την Ρωσία – θα την βιώνουμε για πολλές δεκαετίες», υποστηρίζει ο Βλαντίμιρ Ποτάνιν, σε μήνυμά του που αναρτήθηκε στον λογαριασμό της εταιρίας του στην πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτωνTelegram.

«Κατά δεύτερο λόγο, η απόφαση πολλών εταιριών να αναστείλουν τις δραστηριότητές τους στην Ρωσία είναι, θα έλεγα, συναισθηματικής φύσης και πολλοί ίσως την θεωρούν ως αποτέλεσμα της απροσδόκητης πίεσης που ασκήθηκε από την κοινή γνώμη στο εξωτερικό. Άρα είναι πιθανό να επιστρέψουν», λέει ο Ποτάνιν στο CNN.

Είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Ρωσία, με περιουσία που υπολογίζεται στα 22,5 δισεκατομμύρια δολάρια -σύμφωνα με τον Bloomberg– παρόλο που έχασε το ένα τέταρτο της περιουσίας του από την κατάρρευση των μετοχών της NorilskNickel.

Η συγκεκριμένη εταιρία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός παλλάδιου και νικελίου στον κόσμο και ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πλατίνας και χαλκού. Η εταιρία και τα βασικά προϊόντα της δεν υφίστανται τις συνέπειες των κυρώσεων που επιβλήθηκαν από την Δύση κατά της ρωσικής οικονομίας.

Η φυγή των δυτικών, τα ρωσικά «αντίποινα» και οι ανησυχίες του Ποτάνιν

Δεκάδες αμερικανικές, ευρωπαϊκές και ιαπωνικές εταιρίες έχουν εγκαταλείψει τις θέσεις τους σε κοινοπραξίες, εργοστάσια, καταστήματα, γραφεία και άλλες επιχειρήσεις τις τελευταίες δύο εβδομάδες και τις ακολούθησαν η GoldmanSachsκαι η JPMorgan, οι πρώτες μεγάλες δυτικές τράπεζες που ανακοίνωσαν ότι θα εγκαταλείψουν πλήρως την Ρωσία.

Από την άλλη πλευρά ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι υποστηρίζει ένα σχέδιο για την επιβολή «εξωτερικού μάνατζμεντ» στις ξένες εταιρίες που φεύγουν από την Ρωσία.

«Χρειάζεται να ενεργήσουμε αποφασιστικά με αυτές τις εταιρίες που κλείνουν την παραγωγή τους», δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, «είναι απαραίτητο να τοποθετήσουμε εξωτερικό μάνατζμεντ και μετά να δώσουμε αυτές τις επιχειρήσεις σε εκείνους που θέλουν να δουλέψουν».

Η εφημερίδα Izvestiya έγραψε ότι η ρωσική οργάνωση για τα δικαιώματα των καταναλωτών έχει ήδη κάνει κατάλογο με τις εταιρίες που αποφάσισαν να φύγουν από την Ρωσία και θα μπορούσαν να εθνικοποιηθούν. Το έγγραφο αυτό εστάλη στην κυβέρνηση και στις αρμόδιες δικαστικές αρχές, που το μελετούν. Μεταξύ των εταιριών που εγκατέλειψαν την ρωσική αγορά είναι οι Volkswagen, Apple, IKEA, Microsoft, IBM, Shell, McDonald’s, Porsche, Toyota και H&M.

Ο Ποτάνιν θεωρεί ότι δεν είναι τόσο απλό να γίνεται συζήτηση για εθνικοποίηση, αλλά το Κρεμλίνο μπορεί να επιτρέψει «στους ιδιοκτήτες να διατηρήσουν την ιδιοκτησία και στις εταιρίες να αποφύγουν την κατάρρευση, να συνεχίσουν να παράγουν τα προϊόντα τους και να πληρώνουν τους εργαζόμενους».

«Καταλαβαίνω ότι υπό το φως των οικονομικών περιορισμών κατά της Ρωσίας, ίσως να υπάρχει μία κατανοητή επιθυμία για συμμετρική αντίδραση», υποστηρίζει ο Ποτάνιν, προσθέτοντας: «Εμείς πρέπει να είμαστε πιο σοφοί και να αποφύγουμε ένα σενάριο με το οποίο οι κυρώσεις αντιποίνων τελικά θα πλήξουν εμάς».

Ο Ποτάνιν προσπαθεί να ισορροπήσει σε ένα τεντωμένο σχοινί, κρατώντας ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με το Κρεμλίνο, χωρίς να ρίχνει στην φωτιά το εγχειρίδιο του καλού καπιταλιστή. Εξάλλου στη Ρωσία εδρεύει η εταιρία του και στη Δύση βρίσκονται οι αγορές στις οποίες εξάγει τα προϊόντα του. Όπως και αρκετοί άλλοι από τους Ρώσους μεγιστάνες πρέπει να επιβιώσει βρίσκοντας ισορροπίες. Κάτι που δεν είναι εύκολο σε τέτοιες εποχές.

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το Χρηματιστήριο του Λονδίνου αναστέλλει όλες τις υπηρεσίες του στη Ρωσία

Τρόφιμα: Τρομακτικό «άλμα» ακρίβειας 22% προβλέπει ο ΟΗΕ

Ρωσικές δυνάμεις απήγαγαν τον δήμαρχο της Μελιτόπολης σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πόλεμος, Ουκρανία, Ασκήσεις, Ρώσο,polemos, oukrania, askiseis, roso