Πόλεμος στην Ουκρανία: Επικίνδυνες ισορροπίες – Το Κίεβο εισέβαλλε στη Ρωσία και η Μόσχα συνεχίζει τις επιχειρήσεις στα ανατολικά της Ουκρανίας – Τι θα κάνει ο Πούτιν;

Κυριολεκτικά στην κόψη του ξυραφιού βρίσκονται οι ισορροπίες στον πόλεμο στην Ουκρανία, μετά την τολμηρή απόφαση του Κιέβου να εισβάλλει σε ρωσικά εδάφη στην περιφέρεια Κουρσκ, αιφνιδιάζοντας τη Μόσχα, η οποία τους τελευταίους μήνες έβλεπε τις ρωσικές δυνάμεις να προελαύνουν αργά αλλά σταθερά στα ανατολικά μέτωπα επί ουκρανικού εδάφους.

Συνεχιζεται η ρωσική πίεση

Ενδεικτικό της επικρατούσας κατάστασης είναι ότι το Κίεβο ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η ρωσική στρατιωτική πίεση υποχωρεί κατά μήκος του ανατολικού μετώπου εντός

των συνόρων της, μία και πλέον εβδομάδα μετά την εισβολή της στη Ρωσία και έκανε λόγο για τις σφοδρότερες μάχες εδώ και εβδομάδες κοντά στο Ποκρόβσκ. Ο εκπρόσωπος Τύπου του στρατού Ντμίτρο Λικόβιι είπε ότι η Ρωσία έχει μετακινήσει ορισμένα στρατεύματα από τον κατεχόμενο ουκρανικό νότο σε άλλες περιοχές, όμως αυτό δεν συνιστά προς το παρόν μία μεγάλη αναδιάταξη.

«Δεν έχουν καταγραφεί σημαντικές αλλαγές στο μέγεθος των δυνάμεων και ο αριθμός του στρατιωτικού προσωπικού δεν έχει αλλάξει αρκετά ώστε να υποδείξει οποιαδήποτε αλλαγή ή εξασθένιση… των εχθροπραξιών», επισήμανε ο Ουκρανός αξιωματικός σε δηλώσεις του στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο. Ο Σερχίι Τσεχότσκιι, ένας αξιωματικός της 59ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας, δήλωσε πως δεν υπάρχει χαλάρωση στη ρωσική πίεση στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, όπου η Ρωσία έχει επικεντρώσει τις επιθέσεις της εδώ και μήνες.

«Ο εχθρός, παρά τα όσα συμβαίνουν στο έδαφος της Ρωσίας, συνεχίζει να διατηρεί τον όγκο των στρατευμάτων του σε αυτήν την κατεύθυνση και προσπαθεί να καταγράψει επιτυχίες», είπε ο Τσεχότσκιι στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο. Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν χρησιμοποιήσει όλες τις διαθέσιμες εφεδρικές δυνάμεις τους στο ανατολικό Ντονέτσκ και έχουν «πραγματικά πιέσει» την Ουκρανία εκεί, συμπλήρωσε. Από την πλευρά του, το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας της Ουκρανίας ανακοίνωσε πως βρίσκονται σε εξέλιξη 58 μάχες μεταξύ των δυνάμεων του Κιέβου και της Μόσχας στο μέτωπο κοντά στην πόλη Ποκρόβσκ, που βρίσκεται υπό τον ουκρανικό έλεγχο, οι περισσότερες που έχουν αναφερθεί στο πλαίσιο μίας μονάχα ημέρας αυτόν τον μήνα.

Χάος στο ρωσικό έδαφος

Από την άλλη πλευρά, πάντως η κατάσταση δεν είναι και πολύ ομαλή: ουκρανικός πύραυλος καταρρίφθηκε στη ρωσική πόλη Λγκοβ στην περιφέρεια του Κουρσκ, δήλωσε ο ασκών χρέη κυβερνήτη Αλεξέι Σμιρνόφ. Σύμφωνα με τον ίδιο, δύο κάτοικοι της περιοχής τραυματίστηκαν από την πτώση των θραυσμάτων. Υπενθυμίζεται ότι οι αρχές στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ αποφάσισαν να απομακρύνουν τους κατοίκους από την περιοχή Γκλούσκοφ, δήλωσε αργά χθες ο Σμιρνόφ, καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να προωθούνται στη συνοριακή περιοχή.

Παράλληλα, το ρωσικό υπουργείο αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών κήρυξε σήμερα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε ομοσπονδιακό επίπεδο την περιφέρεια του Μπέλγκοροντ, που συνορεύει με το Κουρσκ, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του υπουργείου Αλεξάντερ Κουρενκόφ. «Η κατάσταση στην περιοχή παραμένει περίπλοκη και τεταμένη. Ως αποτέλεσμα των τρομοκρατικών επιθέσεων από ουκρανικές ένοπλες ομάδες στην περιφέρεια του Μπέλγκοροντ, κατοικίες και εγκαταστάσεις υποδομών υπέστησαν ζημιές, υπάρχουν νεκροί και τραυματισμένοι πολίτες», δήλωσε ο ίδιος.

Η Μόσχα παίζει με τις λέξεις

Σύμφωνα με ανάλυση του Guardian, καθώς η επίθεση της Ουκρανίας στο Κουρσκ της Ρωσίας συνεχίζεται, το επίχειρημα της Μόσχας ότι όλα είναι υπό έλεγχο έχει αρχίσει να εξασθενεί. Τελευταίο χτύπημα οι εικόνες της ουκρανικής τηλεόρασης την Τετάρτη με δημοσιογράφο να μεταδίδει από την πόλη Σούντζα, χωρίς εμφανή σημάδια μάχης στο βάθος. Οι εικόνες αυτές φάνηκε να καταρρίπτουν τους ρωσικούς ισχυρισμούς ότι «η ανεξέλεγκτη πορεία του εχθρού έχει ήδη σταματήσει» και ότι ο ρωσικός στρατός έχει ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων.

H εφημερίδα αναφέρει ότι «όσο περισσότερο διαρκεί η εισβολή, τόσο πιο δύσκολο είναι για τον Βλαντιμίρ Πούτιν να την αποσιωπήσει ως μια αναποδιά σε μια κατά τα άλλα επιτυχημένη πολεμική προσπάθεια. Συνήθως είναι σημάδι ότι κάτι ταράζει το Κρεμλίνο όταν η ελίτ αρχίζει να χρησιμοποιεί ευφημισμούς για να αναφερθεί σε αυτό. Η πλήρους κλίμακας επίθεση του Κρεμλίνου στην Ουκρανία δεν ήταν, για μεγάλο χρονικό διάστημα, “πόλεμος” ή “εισβολή”, αλλά αντίθετα μια “ειδική στρατιωτική επιχείρηση”».

Η ανάλυση υπογραμμίζει «ο Πούτιν αρνήθηκε να προφέρει το όνομα του εκλιπόντος ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι όσο ήταν εν ζωή, αναφερόμενος σε αυτόν ως “μια συγκεκριμένη προσωπικότητα” ή “ο πολίτης που αναφέρατε”». Το ίδιο κόλπο φαίνεται να εφαρμόζεται και τώρα που ουκρανικές δυνάμεις προελαύνουν βαθιά στο ρωσικό έδαφος με την FSB να κάνει λόγο για «μέτρα» κατά μιας «ένοπλης προβοκάτσιας». Στο ίδιο πλαίσιο ο Πούτιν και άλλοι αξιωματούχοι αναφέρθηκαν σε «κατάσταση», «τρομοκρατική επίθεση» και «τα γεγονότα στην περιοχή του Κουρσκ» με εμφανή την απουσία λέξεων όπως «εισβολή» ή «ουκρανικός έλεγχος» του ρωσικού εδάφους.

«Το έχει ακόμα ο Πούτιν;»

Η εισβολή σε τμήματα της Ρωσίας κάνει πιο επιτακτική την απάντηση σε ένα δίλημμα που αντιμετωπίζει το Κρεμλίνο από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία: αν πρέπει να παρουσιάσει τον πόλεμο ως υπαρξιακή μάχη μέχρι θανάτου με τη Δύση και ως προοίμιο του τρίτου παγκόσμιου πολέμου ή αν πρέπει να υποστηρίξει ότι πρόκειται για μια τοπική σύγκρουση που είναι πλήρως υπό έλεγχο και δεν χρειάζεται να ανησυχεί κανείς. Τα ελεγχόμενα από το Κρεμλίνο ρωσικά μέσα ενημέρωσης έχουν προωθήσει και τις δύο αυτές αντιφατικές αφηγήσεις κατά καιρούς, αλλά την τελευταία εβδομάδα προτίμησαν τη δεύτερη εκδοχής.

Σύμφωνα με τον Guardian η ρωσική ελίτ έχει συνηθίσει να βλέπει τον Πούτιν να ανακαταλαμβάνει την πρωτοβουλία των κινήσεων με την πάροδο του χρόνου. «Βλέπε Πριγκόζιν. Η αντίδραση στο ίδιο το πραξικόπημα ήταν αξιοθρήνητη, αλλά ποιος γέλασε τελευταίος; Έναν μήνα αργότερα ανατινάχθηκε στις φλόγες», δήλωσε αναλυτρια καθώς ο Πούτιν εμφανιζόταν απών από την εξέλιξη των γεγονότων. Ωστόσο, τώρα η ρωσική ελίτ αναμένει να δει αν ο Ρώσος πρόεδρος μπορεί και πάλι να πάρει την πρωτοβουλία μετά την ασταθή αντίδραση στα γεγονότα του Κουρσκ. «Αυτό που υποψιάζομαι ότι παρακολουθούν είναι το εξής: Έχει ακόμα δύναμη; Το έχει ακόμα μέσα του;» αναρωτιέται ο Guardian.

Διαβάστε επίσης

Ο Τζορτζ Χέλμι θα είναι ο διάδοχος του Μπομπ Μενέντεζ στη Γερουσία

NASA: Tο Βόρειο Σέλας σε timelapse όπως το κατέγραψε αστροναύτης από το διάστημα

Γερμανία: Ακτιβιστές για το κλίμα προκάλεσαν αναστάτωση σε 4 αεροδρόμια – Ανεστάλησαν πτήσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πόλεμος, Ουκρανία, Επικίνδυνες, Κίεβο, Ρωσία, Μόσχα, Ουκρανίας –, Πούτιν,polemos, oukrania, epikindynes, kievo, rosia, moscha, oukranias –, poutin