Εισβολή στην Ουκρανία: Για «ρωσικό εργοστάσιο τρολ και fake news στην Αγία Πετρούπολη» μιλάει η βρετανική κυβέρνηση

«Πόλεμο πληροφοριών μέσα από ένα παλιό εργοστάσιο στην Αγία Πετρούπολη διεξάγουν φιλόρωσα τρολ στοχοποιώντας δυτικούς ηγέτες και διαδίδοντας την προπαγάνδα του Κρεμλίνου για τον πόλεμο στην Ουκρανία», προειδοποιεί η βρετανική κυβέρνηση, που ανέθεσε τη διενέργεια μιας μελέτης για το θέμα.

Οι συντάκτες της μελέτης δεν κατονομάζονται για λόγους ασφαλείας και η δουλειά τους «δείχνει πώς το Κρεμλίνο χρησιμοποιεί ένα εργοστάσιο τρολ για να διαδίδει ψέματα σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και με σχόλια σε ιστότοπους με μεγάλη επισκεψιμότητα», όπως υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του

το Φόρεϊν Όφις.

Σύμφωνα με το Λονδίνο, αυτή η ρωσική εκστρατεία παραπληροφόρησης «έχει σχεδιαστεί για να χειραγωγήσει τη διεθνή κοινή γνώμη σχετικά με τον ρωσικό πόλεμο στην Ουκρανία».

Σύμφωνα με την έρευνα, φιλορώσοι πράκτορες στρατολογούν τρολ στο Telegram που πληρώνονται για να στοχοποιούν λογαριασμούς μέσων κοινωνικής δικτύωσης και ηγετών της Δύσης για να μεταδίδουν προπαγάνδα υπέρ του Κρεμλίνου.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στο Κρεμλίνο και στα εργοστάσια τρολ του να εισβάλλουν στους διαδικτυακούς μας χώρους με τα ψέματά τους», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Λιζ Τρας. «Η βρετανική κυβέρνηση έχει ειδοποιήσει τους εταίρους της στο εξωτερικό και θα συνεχίσει να εργάζεται με συμμάχους και διαδικτυακές πλατφόρμες για την καταπολέμηση των ρωσικών επιχειρήσεων».

Μεταξύ των στόχων των τρολ είναι ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

Οι Daft Punk, ο Νταβίντ Γκετά και το γερμανικό μουσικό συγκρότημα Rammstein έχουν επίσης αποτελέσει στόχος αυτής της εκστρατείας παραπληροφόρησης, καθώς αυτοί είναι δραστήριοι σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με συχνές αναρτήσεις στο Instagram, στο YouTube και στο Tiktok.

Μια άλλη τεχνική που χρησιμοποιούν αυτά τα τρολ είναι να ενισχύουν και να δίνουν μεγαλύτερη προβολή σε δημοσιεύσεις από απλούς χρήστες που είναι προς την κατεύθυνση του Κρεμλίνου, αναφέρει η μελέτη. Ένας τρόπος να ξεφύγουν από τα μέτρα που εφαρμόζουν τα κοινωνικά δίκτυα για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης στις πλατφόρμες τους.

Μια ομάδα γνωστή στο Telegram ως «Cyber Front Z» λέγεται ότι βρίσκεται στο επίκεντρο αυτών των δράσεων και έχει δημιουργήσει τις εγκαταστάσεις της σε ένα πρώην εργοστάσιο όπλων που βρίσκεται στην Αγία Πετρούπολη.

Η ομάδα θεωρείται ύποπτη ότι συνδέεται με τον Γεβγκένι Πριγκόζιν, έναν ολιγάρχη που πρόσκεται στο Κρεμλίνο, ο οποίος κατηγορείται κυρίως ότι διαδραμάτισε ρόλο στη ρωσική ανάμειξη κατά τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016, ανέφερε το βρετανικό ΥΠΕΞ.

Ο Πριγκόζιν είναι μεταξύ των προσώπων που το Λονδίνο επέβαλε κυρώσεις για τις σχέσεις του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία: Περισσότερες από 200 συλλήψεις στις διαδηλώσεις της Πρωτομαγιάς (Photos)

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Αντζελίνα Τζολί τρέχει στο καταφύγιο την ώρα που ηχούν σειρήνες (Video)

Αιχμές Βαρθολομαίου για Πατριάρχη Μόσχας: Δεν μπορεί να ακούγονται κηρύγματα που να χαρακτηρίζουν τον πόλεμο «ιερό»

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πόλεμος, Ουκρανία, Αγία Πετρούπολη,polemos, oukrania, agia petroupoli