Πόλεμος στην Ουκρανία: Το νέο πρέσινγκ Τραμπ σε Πούτιν για συμφωνία, οι ανησυχίες της Μόσχας και η απελπισία στο Κίεβο

Εντείνει την πίεση προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν να βάλει τέλος στις πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία ο Ντόναλντ Τραμπ με νέες του δηλώσεις, με το Κρεμλίνο να επιμένει πως προέχει πρωτίστως η αντιμετώπιση των αιτίων της ουκρανικής κρίσης.

Το Κρεμλίνο δεν έχει κατανοήσει πώς αντιλαμβάνεται ο πρόεδρος των ΗΠΑ μια «συμφωνία» για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Ντμίτρι Πολιάνσκι, μετά τις απειλές Τραμπ

για επιβολή δασμών και κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας εάν δεν σταματήσει η ένοπλη σύγκρουση.

«Δεν πρόκειται απλώς για τον τερματισμό του πολέμου», τόνισε ο Πολιάνσκι στο Reuters. «Προέχει πρωτίστως η αντιμετώπιση των αιτίων της ουκρανικής κρίσης», συμπλήρωσε.

Στη συνέχεια ο ρώσος διπλωμάτης δήλωσε: «Πρέπει να δούμε πώς αντιλαμβάνεται ο Τραμπ αυτήν τη “συμφωνία”. Δεν είναι υπεύθυνος για όσα έχουν κάνει οι ΗΠΑ στην Ουκρανία από το 2014, καθιστώντας την “αντιρωσική” και προετοιμάζοντας τον πόλεμο εναντίον μας, αλλά είναι στο χέρι του να σταματήσει αυτήν την κακόβουλη πολιτική».

Νωρίτερα, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ δήλωσε ότι η Μόσχα βλέπει ένα μικρό παράθυρο ευκαιρίας για συμφωνίες με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, όπως μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

«Δεν μπορούμε να πούμε τίποτα σήμερα για τον βαθμό της ικανότητας της εισερχόμενης κυβέρνησης να διαπραγματευτεί, αλλά και πάλι συγκριτικά με την ανικανότητα, από κάθε άποψη, του προηγούμενου επικεφαλής του Λευκού Οίκου (Τζο Μπάιντεν), υπάρχει σήμερα ένα παράθυρο ευκαιρίας, αν και μικρό», δήλωσε ο Ριαμπκόφ, σύμφωνα με το Interfax.

«Είναι άρα σημαντικό να καταλαβαίνουμε τι και ποιον θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε, πώς να οικοδομήσουμε με τον καλύτερο τρόπο σχέσεις με την Ουάσινγκτον, πώς να μεγιστοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο τις ευκαιρίες και να ελαχιστοποιήσουμε τους κινδύνους», δήλωσε, μιλώντας στο Ινστιτούτο για Αμερικανικές και Καναδικές Μελέτες, στη Μόσχα.

Η απειλή Τραμπ

Νωρίτερα, με άμεση επιβολή δασμών στη Ρωσία αν ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία μέσω μιας συμφωνίας που θα αποδεχτεί, απείλησε ο νέος Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Συγκεκριμένα, αν η Μόσχα δεν καταλήξει «τώρα» σε συμφωνία για την Ουκρανία, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι δεν θα έχει άλλη επιλογή από «την επιβολή υψηλών φόρων, δασμών και κυρώσεων σε ό,τι πουλάει η Ρωσία στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες», που συμμετέχουν στον πόλεμο.

Breaking news: Donald Trump’s statement in a Truth Social post on Wednesday comes as the new US president tries to ratchet up the pressure on Moscow to launch negotiations with Ukraine. https://t.co/eq26RNVUom pic.twitter.com/PITxFot9Xi

Financial Times (@FT) January 22, 2025

«Ήρθε η ώρα ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΜΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ», έγραψε ο Τραμπ στο Truth Social, λέγοντας: «Δεν προσπαθώ να βλάψω τη Ρωσία. Αγαπώ τον ρωσικό λαό και πάντα είχα μια πολύ καλή σχέση με τον πρόεδρο Πούτιν».

Υπενθύμισε, δε, τη συμβολή της Ρωσίας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, λέγοντας: «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ρωσία μας βοήθησε να νικήσουμε στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, θυσιάζοντας σχεδόν 60 εκατομμύρια ζωές».

Trump to Putin: “We can do it the easy way, or the hard way.”

Trump’s Truth Social post regarding possible sanctions and tariffs should Putin not be willing to negotiate a peace deal: https://t.co/MQqlfvT3HF pic.twitter.com/TjV4xVuzky

— Conflict Dispatch (@ConflictDISP) January 22, 2025

Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν προσδιόρισε τις χώρες που θεωρεί ότι συμμετέχουν στον πόλεμο.

Ο Τραμπ έκλεισε το μήνυμά του καλώντας σε άμεση λύση: «Ας τελειώνουμε με αυτόν τον πόλεμο, ο οποίος δεν θα είχε ξεκινήσει ποτέ αν ήμουν πρόεδρος. Μπορούμε να το κάνουμε εύκολα ή δύσκολα, αλλά η εύκολη λύση είναι πάντα καλύτερη. Ας κάνουμε μια συμφωνία! Δεν πρέπει να χαθούν άλλες ζωές».

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη επιβάλλει υψηλούς δασμούς στα ρωσικά μέταλλα και η κυβέρνηση Μπάιντεν προχώρησε στην επιβολή σαρωτικών κυρώσεων για να πλήξει τη ρωσική οικονομία.

Ο Τραμπ είχε δώσει ένα πρώτο στίγμα των προθέσεών του δηλώσεις του την Τρίτη όπου ανέφερε ότι είναι «πιθανή» η επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας αν η Μόσχα δεν διαπραγματευτεί το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία.

«Αυτό μοιάζει πιθανό» είπε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος, ερωτηθείς σχετικά κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στον Λευκό Οίκο, επαναλαμβάνοντας εξάλλου πως «ο πόλεμος δεν θα είχε γίνει ποτέ» αν ήταν εκείνος πρόεδρος το 2022.

Ανέφερε ακόμη πως η Ουάσιγκτον θα «εξετάσει» το ζήτημα της συνέχισης της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας και άλλης στο Κίεβο, που ανήλθε σε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια μετά την εισβολή του ρωσικού στρατού στην ουκρανική επικράτεια την 24η Φεβρουαρίου 2022.

«Μιλάμε με τον (ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ) Ζελένσκι», σημείωσε. «Θα μιλήσουμε πολύ σύντομα με τον (ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ) Πούτιν, και θα δούμε τι θα γίνει».

Εξάλλου ο πρόεδρος Τραμπ, που υποσχόταν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας πως θα βάλει τέλος στον πόλεμο μέσα σε 24 ώρες, καταφέρθηκε ξανά εναντίον της ΕΕ, που θα έπρεπε κατ’ αυτόν «να πληρώνει πολλά περισσότερα από όσα το τρέχον διάστημα» για την υποστήριξη του ουκρανικού στρατού, κατ’ αυτόν.

Την Δευτέρα, ο Ρεπουμπλικάνος φάνηκε αποφασισμένος να αυξήσει την πίεση, κρίνοντας πως η Ρωσία θα οδηγηθεί σε «καταστροφή» αν δεν διαπραγματευτεί και κλείσει συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ή ειρήνης με την Ουκρανία.

Αναφερόμενος στον ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι έκρινε πως «θέλει συμφωνία», ενώ επανέλαβε την εκτίμηση πως πως ο αριθμός των θυμάτων του πολέμου είναι πολύ υποτιμημένος.

Politico: Απελπισμένοι οι Ουκρανοί αγκαλιάζουν τον Τραμπ – Οι δύο «φούσκες» της Ουκρανίας

Μόλις πριν από λίγους μήνες, το Κίεβο φοβόταν πως μια δεύτερη προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ θα ανάγκαζε την Ουκρανία να συνθηκολογήσει με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Σήμερα, εναποθέτει τις ελπίδες της στον Τραμπ που θα τερματίσει επιτέλους τα τρία χρόνια πολέμου.

Οι Ουκρανοί και οι υποστηρικτές τους που συγκεντρώνονται στο Νταβός για το ετήσιο Παγκόσμιο Φόρουμ, βλέπουν τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών ως διακόπτη που θα μπορούσε να αναγκάσει τον Πούτιν να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να προσφέρει στον Ουκρανό Πρόεδρο μια διέξοδο.

«Υπάρχει πραγματική αισιοδοξία», δήλωσε στο POLITICO ο Kurt Volker, ο οποίος υπηρέτησε κατά την πρώτη θητεία του Τραμπ ως ειδικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ για την Ουκρανία. «Το 2024 έμοιαζε με ένα έτος αναμονής. Είχαμε εκλογές, είχαμε περισπασμούς, η κυβέρνηση Μπάιντεν έλεγε όχι, μετά έλεγε ναι… Το 2025 μοιάζει με έτος δράσης. Επιτέλους κινούμαστε».

Το Κίεβο δεν έχει αυταπάτες: Ξέρει πως το εμπόδιο στην ειρήνη δεν είναι ο ένοικος του Λευκού Οίκου, αλλά αυτός στο Κρεμλίνο, σύμφωνα με το Politico.

Ο ίδιος ο Ζελένσκι αναγνώρισε ότι ο Τραμπ μπορεί επιτέλους να φέρει τη Μόσχα και το Κίεβο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. «Ο Τραμπ είναι επιχειρηματίας. Ξέρει πώς να ασκεί πίεση», είπε ο Ζελένσκι σε συγκέντρωση δημοσιογράφων την Τρίτη, αφού απηύθυνε την ομιλία του στο πλήθος του Νταβός, προσθέτοντας ότι είναι «αισιόδοξος» για τη νέα κυβέρνηση.

«Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι βεβαιότητα», δήλωσε ο Maksym Timchenko, διευθύνων σύμβουλος της DTEK, του κορυφαίου ιδιώτη επενδυτή στην ενεργειακή βιομηχανία της Ουκρανίας. «Και νομίζω ότι η κυβέρνηση Τραμπ μπορεί να φέρει περισσότερη βεβαιότητα. Σίγουρα, αυτή η βεβαιότητα δεν πρέπει να θέτει σε κίνδυνο μια δίκαιη ειρήνη στην Ουκρανία. Αλλά αυτό πρέπει να είναι έτος δράσης».

Ποιο είναι το πρόβλημα; Αυτή η «δράση» μπορεί να μην είναι… όμορφη.

Ο Ζελένσκι μπορεί να ωθηθεί να κάνει παραχωρήσεις που μέχρι πρόσφατα φαινόταν αδιανόητες — πιθανότατα θα πρέπει να αποδεχθεί ότι η Ουκρανία δεν θα μπορέσει να επιστρέψει στα προπολεμικά της σύνορα (αν και δεν θα αναγνωρίσει ποτέ τα κατακτημένα εδάφη της ως ρωσικό έδαφος) και ότι η προσπάθειά της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ είναι μια τρύπα στο νερό. Αυτό ήταν ξεκάθαρο τόσο από τις παρατηρήσεις του ίδιου του προέδρου στο Νταβός όσο και από τους Ουκρανούς που ταξίδεψαν εκεί για να εστιάσουν ξανά την προσοχή στον πόλεμο στην πατρίδα τους (και να κάνουν συμφωνίες).

Ωστόσο, μιλώντας στο POLITICO στο περιθώριο ενός πάρτι για την ορκωμοσία Τραμπ, ο πρόεδρος της Σχολής Οικονομικών Επιστημών του Κιέβου Τιμοφί Μυλοβάνοφ ανυπομονούσε να ξεκινήσει η εποχή του Τραμπ.

Μπορεί να μην είναι καλό – αλλά θα είναι πολύ καλύτερο από ό,τι επί Μπάιντεν», είπε ο Μιλόβανοφ, πρώην υπουργός της Ουκρανίας, αναφερόμενος στην τύχη της χώρας του υπό τον Τραμπ. «Ο Μπάιντεν διαχειρίστηκε τον πόλεμο ως κρίση – σκέφτηκε ότι αν αντέξει αρκετά, η καταιγίδα θα περάσει. Αλλά δεν περνάει. Ο Τραμπ έχει την προοπτική ότι πρέπει να σταματήσουμε την καταιγίδα. Δεν ανησυχεί για το πώς θα σταματήσει».

Ο Ζελένσκι στο πλευρό του Τραμπ

Η απρόβλεπτη ρητορική του Τραμπ και η τάση του για δυναμική ρητορική θα μπορούσαν να δώσουν στον Ζελένσκι την ώθηση που χρειάζεται για να συμμετάσχουν οι εξουθενωμένοι Ουκρανοί σε μια ειρηνευτική συμφωνία που θα αναγνωρίζει την πραγματικότητα: οι δυνάμεις του Κιέβου δεν έχουν το ανθρώπινο δυναμικό για να ανακαταλάβουν την Κριμαία ή το ανατολικό Ντονμπάς περιοχή.

Αλλά αν ο Ζελένσκι παίξει σωστά τα χαρτιά του, ο Πούτιν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τον δικό του απολογισμό.

Ο πληθωρισμός στη Ρωσία είναι εκτός ελέγχου, τα επιτόκια έχουν παγώσει τεχνητά στο ήδη υψηλό 21%, υπάρχει έλλειψη εργατικού δυναμικού και μαζικές απώλειες πολέμου — «αυτό δεν είναι βιώσιμο ως κοινωνία», είπε ο Volker, ο κάποτε ειδικός του Τραμπ στην Ουκρανία. εκπρόσωπος.

Σε γραμμή Τραμπ, κουνάει το δάκτυλο στην Ευρώπη

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην ομιλία του χθες από το Νταβός αηύθυνε έκκληση για την “ενότητα” της Ευρώπης στο θέμα της ασφάλειας και της άμυνας κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

“Χρειαζόμαστε μια ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική ασφάλειας και άμυνας”, δήλωσε ο Ζελένσκι τονίζοντας ότι η “η Ευρώπη πρέπει να ξέρει να αμύνεται μόνη της”, ενώ δεν παρέλειψε να κουνήσει το δάχτυλο, λέγοντας πως τα ευρωπαϊκά κράτη θα πρέπει να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες έως και στο 5% του ΑΕΠ, αν χρειαστεί, πλήρως ευθυγραμμισμένος με τις απόψεις Τραμπ.

Στις αρχές Ιανουαρίου, ο Αμερικανός πρόεδρος επέκρινε τα μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, ζητώντας τους να αυξήσουν την οικονομική τους συμμετοχή στην άμυνα στο 5% του ΑΕΠ τους.

Ο Ζελένσκι διερωτήθηκε επίσης για τις προθέσεις του νέου προέδρου των ΗΠΑ όσον αφορά την υποστήριξή του στο ΝΑΤΟ, το οποίο έχει επικρίνει επανειλημμένα, καθώς και για την ασφάλεια της ευρωπαϊκής ηπείρου.

“Ο πρόεδρος Τραμπ θα δώσει προσοχή στην Ευρώπη; Θεωρεί το ΝΑΤΟ απαραίτητο; Και θα σεβαστεί τους ευρωπαϊκούς θεσμούς;” διερωτήθηκε ο Ζελένσκι στην ομιλία του αυτή, χαρακτηρίζοντας παράλληλα τις ΗΠΑ “απαραίτητο σύμμαχο”.

Δήλωσε επίσης ότι η Ουάσινγκτον είχε αναφέρει ανοιχτά ότι οι προτεραιότητές της στον τομέα της ασφάλειας εστιάζουν στη Μέση Ανατολή και στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.

“Η Ευρώπη αξίζει να είναι περισσότερο από ένας απλός παρατηρητής, με τους ηγέτες της να περιορίζονται να αναρτούν στην πλατφόρμα Χ αφότου μια συμφωνία έχει ήδη συναφθεί”, κατηγόρησε επίσης ο Ζελένσκι.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας κάλεσε επίσης την Ευρώπη να επενδύσει στα ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Παράλληλα, αναφερόμενος στις εγγυήσεις ασφαλείας των συμμάχων προς την Ουκρανία τόνισε ότι ο αριθμός των στρατευμάτων της ειρηνευτικής δύναμης θα πρέπει να είναι το λιγότερο 200.000, «διαφορετικά δεν είναι τίποτα».

Μιλώντας για τη δέσμευση του Ντόναλντ Τραμπ να επεκτείνει τις εξαγωγές ενέργειας των ΗΠΑ, τόνισε πως είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν εξαρτάται από έναν μόνο προμηθευτή ενέργειας – ειδικά όχι από τη Ρωσία», δήλωσε.

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι το Κίεβο εργάζεται για να κανονίσει μια συνάντηση μεταξύ του ιδίου και του Ντόναλντ Τραμπ. “Οι ομάδες εργάζονται για (να οριστεί) μια συνάντηση, αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε αυτή τη διαδικασία”, τόνισε αναφερόμενος στις προσπάθειες για να οριστεί η συνάντηση αυτή.

«Ο πρόεδρος Ζελένσκι το έπαιξε εξαιρετικά καλά», παρατήρησε ο Βόλκερ.

«Ευθυγραμμιζόμενος με αυτό που θέλει ο πρόεδρος Τραμπ, κατέστησε σαφές ότι το πρόβλημα δεν είναι η Ουκρανία. Το πρόβλημα είναι ο Πούτιν», σημείωσε.

Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες για το Κίεβο και τη Μόσχα. «Νομίζω ότι ο Τραμπ θα τηλεφωνήσει στον Πούτιν και θα του πει να τερματίσει τον πόλεμο. Νομίζω ότι ο Πούτιν δεν θα συμφωνήσει … και νομίζω ότι η ομάδα του Τραμπ θα καταλάβει ότι πρέπει να δείξει δύναμη. Να δείξουν μεγαλύτερη αποφασιστικότητα. Και βάλτε τα όλα στο τραπέζι», σχολίασε ο Βόλκερ.

Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει αυστηρότερες κυρώσεις, ουσιαστική αύξηση των αμερικανικών ενεργειακών εξαγωγών για να λιμοκτονήσει ο πολεμικός προϋπολογισμός του Πούτιν και συνεχή στρατιωτική υποστήριξη για την Ουκρανία.

«Όχι με χρήματα των φορολογουμένων, αλλά υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να γίνει αυτό, συμπεριλαμβανομένου ενός προγράμματος δανεισμού, συμπεριλαμβανομένης της κατάσχεσης από την Ευρώπη των 300 δισεκατομμυρίων ευρώ σε ρωσικά περιουσιακά στοιχεία και της χρήσης αυτών των χρημάτων για την αγορά αμερικανικού αμυντικού εξοπλισμού», δήλωσε ο Βόλκερ. «Αυτό θα στείλει ένα μήνυμα στον Πούτιν: Τα πράγματα δεν θα γίνουν καλύτερα».

Οι δύο φούσκες της Ουκρανίας

Η Zoya Lytvyn, επικεφαλής του Παγκόσμιου Κέντρου Τεχνολογίας της Κυβέρνησης στο Κίεβο, είπε ότι η ουκρανική κοινή γνώμη για τον Τραμπ χωρίζεται σε δύο «φούσκες». Η πρώτη περιέχει εκείνους που εκφράζουν τις δυτικές αξίες, ευθυγραμμίζονται με το Δημοκρατικό Κόμμα των ΗΠΑ — και «φοβούνται τον Τραμπ και τον (αντιπρόεδρο) JD Vance».

Εν τω μεταξύ, «αυτοί που βρίσκονται στη δεύτερη φούσκα λένε ότι έχουμε ήδη δει όλα όσα μπορούσε να κάνει ο Μπάιντεν και το επίπεδο υποστήριξης που μπορούσε να παράσχει, και δεν ήταν αρκετά». Ο Τραμπ, τουλάχιστον, «έχει αρκετή δύναμη για να φέρει σταθεροποίηση».

Ο ιδρυτής του Προγράμματος Ελευθερίας της Ουκρανίας, Στίβεν Μουρ, ο οποίος πέρασε επτά χρόνια στο Καπιτώλιο, ως επί το πλείστον ως επιτελάρχης του πρώην γενικού αναπληρωτή αντιπροέδρου του GOP Whip Peter Roskam, είπε: «Οι Ουκρανοί δεν ξέρουν τι θα κάνει ο Τραμπ. Αλλά ξέρουν τι έκανε ο Μπάιντεν».

«Η κυβέρνηση Μπάιντεν καθυστερούσε, αργοπορούσε τα όπλα. Κάτι έπρεπε να αλλάξει».

«Οι Ουκρανοί με τους οποίους μιλάω αισθάνονται ότι ο Τραμπ είναι ένας ισχυρός ηγέτης, ενώ ο Μπάιντεν δεν μπορούσε να συντάξει μια πρόταση μερικές φορές», είπε.

Διαβάστε επίσης:

Μήνυμα Μακρόν και Σολτς σε Τραμπ: «Η Ευρώπη δεν θα πτοηθεί, ούτε θα κρυφτεί»

Βαυαρία: Συνελήφθη ένας 28χρονος για την επίθεση με μαχαίρι – Νεκροί ένας 41χρονος και ένα παιδί δύο ετών (photos/videos)

ΗΠΑ: Ο Τραμπ μπορεί να μετανιώσει για τη χάρη στους εισβολείς του Καπιτωλίου – Αυτοί είναι οι λόγοι (video)

Keywords
ουκρανια, κιεβο, πουτιν, financial times, ηπα, reuters, νέα, ρωσία, news, wednesday, president, ukraine, https, twitter, times, putin, easy, peace, deal, λύση, εκλογες, δραση, νατο, αεπ, συμμετοχή, σημαίνει, προυπολογισμος, whip, συλληψεις, video, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, καθαρα δευτερα, τραπεζα της ανατολης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, εκλογες ηπα, τελος του κοσμου, εκλογες 2014, ξανα, χωρες, ρωσία, αεπ, γνωμη, ηγετης, ηπα, θεμα, θητεια, οικονομια, πιεση, ρωσικα, τυχη, ωθηση, ωρα, news, reuters, times, ukraine, αγορα, αυξηση, αξιζει, αμυνα, εβδομαδες, γινει, δαχτυλο, δευτερο, δευτερα, δυναμη, δηλωσεις, δωσει, δυναμικο, ευκολα, ευρω, ειπε, υπαρχει, ειρηνη, εκτιμηση, ελλειψη, εποχη, επρεπε, επτα, ετων, ετος, ευρωπη, υφυπουργος, οικο, ομιλια, κυβερνηση, κομμα, λύση, μηνες, μικρο, μοσχα, νατο, νερο, νταβος, ομαδα, παντα, ομορφη, ορκωμοσια, ουασιγκτον, παιδι, πληθωρισμος, ρητορικη, σιγουρα, συνεχεια, συντομα, συγκεντρωση, συμμετοχή, στιγμα, ταση, τρια, τριτη, ισχυρος, χερι, ωρες, ασφαλεια, deal, easy, εξαγωγες, financial times, φουσκες, ηγετες, https, χωρα, εισβολη, λευκο, μοιαζει, νεκροι, ομαδες, peace, president, putin, σημαίνει, ουασινγκτον, wednesday, whip
Τυχαία Θέματα