Πόλεμος στην Ουκρανία: Το νέο Σχέδιο Μάρσαλ, οι ρωσικές αντοχές και τα όρια της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας

Το Σχέδιο Μάρσαλ, για την ανοικοδόμηση της Ευρώπης μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, είναι μηδαμινό σε σύγκριση με την δυτική υποστήριξη στην Ουκρανία, σύμφωνα με την Οντίλ Ρενόντ-Μπασό, πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).

Η γαλλίδα πρόεδρος της EBRD, χαρακτήρισε «τεράστια» την υποστήριξη της Δύσης στην Ουκρανία, παρά την κόπωση που παρατηρείται σε ορισμένες χώρες, την ώρα μάλιστα

που εκτιμάται ότι η Ρωσία έχει δυνατότητες να στηρίξει τις πολεμικές επιχειρήσεις για άλλα τρία χρόνια.

«Η οικονομική βοήθεια της ΕΕ είναι πολύ μεγαλύτερη σε πραγματικούς όρους από το Σχέδιο Μάρσαλ μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, λαμβάνοντας υπόψη τη βοήθεια επί του ποσοστού του ΑΕΠ», δήλωσε στο Politico η Οντίλ Ρενόντ-Μπασό.

Οι Βρυξέλλες και η Ουάσινγκτον είναι οι βασικοί οικονομικοί υποστηρικτές της Ουκρανίας, έχοντας δώσει βοήθεια ύψους 27,5 δισεκατομμυρίων ευρώ και 22,9 δισεκατομμυρίων ευρώ, αντίστοιχα, στο Κίεβο, από τον Φεβρουάριο του 2022 μέχρι το τέλος του προηγούμενου χρόνου. «Το ότι χρηματοδοτήθηκε το 50% του προϋπολογισμού της Ουκρανίας από εξωτερική βοήθεια είναι τεράστιο», τόνισε η Ρενόντ-Μπασό.  

Για το 2024, η ΕΕ θα δώσει ακόμα 18 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ουκρανία, ποσό που αντιστοιχεί στο ένα δέκατο του ΑΕΠ της χώρας.

Η Ρωσία αντέχει – Η ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία δεν καλύπτει τις ουκρανικές ανάγκες

Την ίδια ώρα, η Ρωσία δαπανά περίπου το ένα τρίτο του προϋπολογισμού της για την άμυνα, αλλά η συνέχιση των δαπανών για όπλα και πυρομαχικά είναι μη βιώσιμη, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών. Ο διευθυντής του ινστιτούτου, στρατηγός Μπαστιάν Γκέγκεριτς δήλωσε ότι η Ρωσία έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει τις πολεμικές δαπάνες για άλλα «δύο ή τρία χρόνια», αλλά «κάνοντας κάτι τέτοιο θυσιάζει την ποιότητα για την ποσότητα».

Η έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών, που είναι μια δεξαμενή σκέψης με έδρα το Λονδίνο, αναφέρει ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία προκάλεσε έναν κατακλυσμό αμυντικών δαπανών σε όλο τον κόσμο, με το μεγαλύτερο μέρος να δαπανάται από τους αντιπάλους της Ρωσίας. Συγκεκριμένα οι παγκόσμιες αμυντικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 9% το 2023 και ξεπέρασαν τα 2,2 τρισεκατομμύρια δολάρια, με τις χώρες του ΝΑΤΟ να ξοδεύουν περίπου το μισό από αυτό το ποσό.

Ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία «αποκάλυψε και τις προκλήσεις στην αύξηση της παραγωγής για να καλυφθούν οι ανάγκες» και έδειξε τις ρωγμές στην ευρωπαϊκή στρατιωτική ετοιμότητα, πρόσθεσε ο Μπαστιάν Γκέγκεριτς.

Παρά την εντυπωσιακή αύξηση των αμυντικών δαπανών υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στη Δύση ως προς τις δυνατότητες παραγωγής στρατιωτικού υλικού. Στην έκθεση τονίζεται ότι η ΕΕ είναι δύσκολο να πιάσει τον στόχο για την παράδοση στην Ουκρανία ενός εκατομμυρίου οβίδων πυροβολικού των 155 χιλιοστών μέχρι τον Μάρτιο.

Διαβάστε επίσης:

Νικολά Σαρκοζί: Ένοχος για παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του

Influencers και Tik Tok επιστρατεύονται για την αποτροπή της παράνομης μετανάστευσης στη Βρετανία

Τουρκία: Συνεχίζονται οι έρευνες για τους 9 αγνοούμενους μετά την κατολίσθηση σε χρυσωρυχείο (Videos)

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πόλεμος, Ουκρανία, Σχέδιο Μάρσαλ,polemos, oukrania, schedio marsal