Πόλεμος στην Ουκρανία: Το «πάρε-δώσε» Ζελένσκι – Μπάιντεν στην Ουάσινγκτον και οι κόκκινες γραμμές (Videos)

Μπροστά σε ένα ακροατήριο πολιτικών με την ενδυμασία που προβλέπει το πρωτόκολλο, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι εμφανίστηκε με την χακί στολή του πολιτικού που έχει μετατραπεί σε πολεμιστή ηγούμενος μίας χώρας που μάχεται εναντίον του εισβολέα, αλλά δεν έπεισε.

Παρά το εντυπωσιακό χειροκρότημα που εισέπραξε από το μεγαλύτερο μέρος του ακροατηρίου του, πολλοί ρεπουμπλικανοί βουλευτές έμειναν σχεδόν απαθείς στις θέσεις τους, δεν σηκώθηκαν να χειροκροτήσουν και έστειλαν ένα σαφέστατο μήνυμα: ότι το Κίεβο δεν έχει πλέον «λευκή επιταγή».

Η εικόνα των ρεπουμπλικανών βουλευτών

που παρακολουθούν χωρίς να χειροκροτούν αντανακλά τον σκεπτικισμό που υπάρχει στην Ουάσινγκτον για την συνεχιζόμενη βοήθεια στην Ουκρανία.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ήθελε να περάσει το μήνυμα ότι οι Ουκρανοί δεν πολεμούν μόνο για την πατρίδα τους, αλλά σε ένα κόσμο διασυνδεδεμένο, η τυραννία δεν σταματά στην Ουκρανία. Με τη ελπίδα ότι το μήνυμα αυτό θα υιοθετηθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, την οποία από την Πρωτοχρονιά θα ελέγχουν –έστω οριακά- οι ρεπουμπλικανοί.

Η απερχόμενη πρόεδρος του Σώματος, Νάνσι Πελόζι, υποδέχτηκε θερμά τον Ζελέσνκι και θυμήθηκε ότι ο πατέρας της ήταν βουλευτής όταν μίλησε στο αμερικανικό κογκρέσο ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, το 1941, στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Δύο πολέμαρχοι έχουν μιλήσει στο Σώμα στη διάρκεια πολέμων- αυτόν τον παραλληλισμό ήθελε να περάσει η Πελόζι. Μόνο που δεν μπορεί να γίνει καμία σύγκριση ανάμεσα στον Τσόρτσιλ και τον Ζελένσκι.

Όπως σημειώνει το CNN, ο κωμικός ηθοποιός που έγινε ήρωας πολέμου, στην πραγματικότητα απόθεσε τις τύχες εκατομμυρίων Ουκρανών στα χέρια των Αμερικανών βουλευτών και των Αμερικανών φορολογούμενων σε μία περίοδο αυξανόμενου σκεπτικισμού για το κόστος της αμερικανικής εμπλοκής στον πόλεμο της Ουκρανίας και με δεδομένο ότι το κογκρέσο ελέγχεται από τη ρεπουμπλικανική πλειοψηφία.

Στον Λευκό Οίκο τα πράγματα ήταν καλύτερα για τον Ζελένσκι. Η σχέση του με τον πρόεδρο Μπάιντεν εδράζεται στα αμοιβαία συμφέροντα και στη συνέντευξη Τύπου ήταν εμφανής η άνεση που αισθανόταν, καθώς δεν έλειψε και το χιούμορ.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν υποσχέθηκε ότι θα στείλει συστοιχίες Πάτριοτ και «έξυπνες» βόμβες ακριβείας στην Ουκρανία, καθώς έχει επιλέξει να χρησιμοποιεί την Ουκρανία ως «αντ΄ αυτού» δύναμη στον πόλεμο κατά της Ρωσίας.

Η παραχώρηση πυραύλων Πάτριοτ στην Ουκρανία συνιστά κλιμάκωση της αμερικανικής στρατιωτικής εμπλοκής, αλλά εκ του ασφαλούς, αφού τα ρίσκα τα αναλαμβάνουν όλα οι Ουκρανοί που αντιμετωπίζουν τους Ρώσους.

Το μόνο ρίσκο που αναλαμβάνει ο Μπάιντεν είναι ότι από την έκβαση του πολέμου μπορεί να κριθεί και στην πιθανή προσπάθειά του για επανεκλογή στο προεδρικό αξίωμα. Αλλά ακόμα δεν έχει πάρει τις αποφάσεις του. Αν καταφέρει να εξωθήσει τη Ρωσία στο περιθώριο θα έχει ένα ισχυρό όπλο στην προεκλογική φαρέτρα του, σε περίπτωση που αποφασίσει να διεκδικήσει και πάλι το ύπατο αξίωμα στις ΗΠΑ. Αλλά αυτά είναι ακόμα θεωρητικά σενάρια.

Προφανώς η επίσκεψη στον Λευκό Οίκο ενίσχυσε το προφίλ του Ζελένσκι, αλλά ο Ουκρανός πρόεδρος δεν ήταν ο μόνος παίκτης. Ο βασικός πρωταγωνιστής παρέμεινε ο Τζο Μπάιντεν, όπως σημειώνει το βρετανικό Sky News. Έτσι γράφεται η πολιτική ιστορία του πολέμου.

Η Ουκρανία έχει λάβει μέχρι τώρα συνολικά 50 δισεκατομμύρια δολάρια σε αμερικανική βοήθεια και ο Ζελένσκι ζήτησε περισσότερα: «βοηθήστε μας να υπερασπιστούμε τις αξίες μας και την ανεξαρτησία μας», είπε.

Αλλά οι ρεπουμπλικανοί του απάντησαν με την στάση τους ότι δεν θα έχει «λευκή επιταγή».

Πρόσφατη έρευνα, τον Νοέμβριο, έδειξε πως μόνο οι μισοί υποστηρικτές του ρεπουμπλικανικού κόμματος θέλουν να συνεχιστεί η παροχή βοήθειας, ποσοστό σημαντικά μικρότερο σε σχέση με τον περασμένο Μάρτιο, όταν ήταν στο 80%.

Αλλά ο κύριος Ζελένσκι εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «ανεξάρτητα από τις αλλαγές στο Κογκρέσο» θα υπάρχει διακομματική υποστήριξη στη χώρα του και υποσχέθηκε ότι τον επόμενο χρόνο θα υπάρξει «σημαντική αλλαγή» στην κατάσταση στα μέτωπα.

Ο Ζελένσκι απευθυνόταν σε πολλαπλά ακροατήρια, μιλώντας στο Κογκρέσο. Ήθελε να δείξει την αποφασιστικότητά του στον Βλαντίμιρ Πούτιν, να εκφράσει την ευγνωμοσύνη των Ουκρανών προς την Αμερική για την βοήθεια σε όλα τα επίπεδα, να πείσει τους ρεπουμπλικανούς ότι δεν πρέπει να τον εγκαταλείψουν και να δείξει στους Ευρωπαίους ότι δεν πρέπει να πιέσουν για συνθηκολόγηση με τους όρους του Πούτιν.

Ωστόσο παρά την ηρωική ρητορική που υιοθέτησε, ο Ουκρανός πρόεδρος γνωρίζει πως το μόνο βέβαιο είναι η αβεβαιότητα ενός πολέμου στον οποίο παραδέχτηκε πως η χώρα του εξακολουθεί να μην έχει την ίδια ισχύ με τον αντίπαλό της.

Ο Ζελένσκι θα ήθελε να εξασφαλίσει την υπόσχεση ότι θα πάρει υπερσύγχρονους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, με τους οποίους θα μπορούσε να πλήξει στόχους μέσα στη Ρωσία. Αλλά δεν άκουσε λέξη γι’ αυτό.

Ο Τζο Μπάιντεν ισορροπεί ανάμεσα στην ανάγκη να υπερασπιστεί την ευρωπαϊκή δημοκρατία, μέσω των Ουκρανών, και την επιθυμία να μην προκαλέσει μία καταστροφική σύγκρουση των ΗΠΑ με την Ρωσία – κάτι που θα μπορούσε να θεωρηθεί  από τον Πούτιν ως υπέρβαση των κόκκινων γραμμών.

«Θα δώσουμε στη Ουκρανία ό, τι χρειάζεται για να αμυνθεί, για να πετύχει στα πεδία των μαχών», είπε ο Τζο Μπάιντεν για να προσθέσει ότι και οι Ευρωπαίοι αντιλαμβάνονται το διακύβευμα. «Όμως κι εκείνοι (οι Ευρωπαίοι) δεν θέλουν να εμπλακούν σε πόλεμο με την Ρωσία», πρόσθεσε ο Μπάιντεν, «δεν θέλουν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο». Ούτε ο Τζο Μπάιντεν θα ήθελε να κάνει το λάθος που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια παγκόσμια σύγκρουση, τονίζει το CNN.

Διαβάστε επίσης:

Βενεζουέλα: «Τελειώνει» τον Γκουαϊδό η αντιπολίτευση – Αντίστροφη μέτρηση για τον εκλεκτό των ΗΠΑ και ΕΕ

Ο Νετανιάχου σχηματίζει την πιο δεξιά κυβέρνηση στο ιστορία του Ισραήλ – Με ποιους θα συγκυβερνήσει

Η ζωή των Ουκρανών προσφύγων «σε άλλο πλανήτη» (Photos/Video)

Keywords
Τυχαία Θέματα