«Ζουμ» και στις λιγότερο «φωτισμένες» πτυχές του πολέμου – Τι γράφουν τα Διεθνή ΜΜΕ (Photos/Video)

Στις 7 Μαρτίου, στο εθνικό μουσείου της ουκρανικής πόλης Λβιβ επικρατούσε μεγάλη κινητικότητα. Οι αίθουσες του μουσείου ήταν άδειες από έργα Τέχνης ενώ υπάλληλοι αποκαθήλωναν το τελευταίο το πορτραίτο του αρχιεπισκόπου της ελληνικής Καθολικής Εκκλησίας Αντρέι Σεπτίτσκι φιλοτεχνημένο από τον σημαντικό ιμπρεσιονιστή εικαστικό Ολέξα Νοβακιφσκι.

Οι άνθρωποι του μουσείου είχαν στήσει μια επιχείρηση «φυγάδευσης» των εκθεμάτων για να τα σώσουν από τυχόν βομβαρδισμούς.

Στην Οδησσό εθελοντές, στις 10 Μαρτίου, «κουκούλωσαν» το περίβλεπτο άγαλμα του Ρισελιέ, εκ των ιδρυτών της πόλης, με σακιά

άμμου για να το «γλιτώσουν» από τις ρωσικές οβίδες και βόμβες.

Οι παραπάνω περιγραφές αποτελούν δύο, ενδεικτικές, εικόνες από ρεπορτάζ ξένων ΜΜΕ , οι απεσταλμένοι των οποίων δεν μεταφέρουν τί συμβαίνει από τις πόλεις που ισοπεδώνονται ή προετοιμάζονται ως επόμενοι ρωσικοί στόχοι για τα χειρότερα, μόνον.

Τα διεθνή μέσα που καλύπτουν την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δείχνουν να αντιλαμβάνονται ότι ένας πόλεμος είναι πολλά περισσότερα από τα προφανή.

Η ανάδειξη των συνεπειών του πολέμου στην πολιτιστική κληρονομιά, στην Τέχνη, το πλήγμα που μπορεί να προκαλέσει στην οικουμενικότητα της, μπαίνει στο «κάδρο».

Ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα και παραδοσιακός Τύπος με τις ντίτζιταλ εκφάνσεις του, έχουν το ένα βλέμμα μόνιμα πάνω στις κινήσεις αμυνόμενων- επιτιθέμενων και στη διπλωματία, ενώ με το άλλο έχουν αρχίσει να εντοπίζουν και να προβάλλουν παράπλευρους τομείς που επηρεάζονται από την απόφαση του προέδρου Πούτιν. Διαρκώς διευρύνουν το εύρος του οπτικού πεδίου τους.

Euronews και Washington Post για παράδειγμα έκαναν θέμα για τα ζώα στο ζωολογικό πάρκο του Κιέβου

Στο μεταξύ όλο και πυκνώνουν οι ειδήσεις για νεκρούς και τραυματίες δημοσιογράφους

Επαναξιολόγηση και επαναδραστηριοποίηση

Τα δυτικά ΜΜΕ έπειτα από το πρώτο σοκ που προκάλεσε ο νέος σκληρός νόμος ης ρωσικής βουλής για τα ΜΜΕ, επαναξιολόγησαν την κατάσταση και κάποια έκαναν επανεκκίνηση επι ρωσικού εδάφους.

Το BBC που αρχικά είχε αναστείλει την αγγλόφωνη υπηρεσία του στη Μόσχα, την επανέφερε σε λειτουργία θέλοντας να μεταδίδει τί συμβαίνει στη Ρωσία. Έπειτα από δεύτερη- ψύχραιμη- σκέψη, ο ιταλικός όμιλος Mediaset επανέφερε τον ανταποκριτή του Tg5 στη Μόσχα.

Δεν έπραξαν αναλόγως άλλοι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς, όπως για παράδειγμα τα μεγάλα ΜΜΕ της Ιταλίας RAI και ANSA.

Στα ξένα ΜΜΕ φιλοξενούνται πλέον ρεπορτάζ για τις κινήσεις Κίνας και Ινδίας αλλά και ανταποκρίσεις από τις πρωτεύουσες τους.

Στα τηλεοπτικά πλατό και τα «παράθυρα» δεν εμφανίζονται πλέον διεθνολόγοι, οικονομικοί αναλυτές, πρώην ανώτατοι εκπρόσωποι ενόπλων δυνάμεων και στρατιωτικοί αναλυτές μόνον.

Τα ρεπορτάζ με εντοπισμό fake news και κακοπληροφόρηση, προϊόντα τις προπαγάνδας των εμπόλεμων πλευρών «παίζουν ψηλά» σε δελτία ειδήσεων και στις σελίδες παραδοσιακού και ψηφιακού Τύπου.

Το CNN, για παράδειγμα, αφιέρωσε στην αρχή της εβδομάδας (13/3) κατατοπιστικό ρεπορτάζ για χαρακτηριστικές περιπτώσεις κατασκευασμένων ειδήσεων με «στόχο» το συναίσθημα.

Κάποια ΜΜΕ έχουν αντιληφθεί ότι ο καθολικός αποκλεισμός της ρωσικής πλευράς πλήττει την ενημέρωση.

«Φωνές» για την κατανόηση της άλλης πλευράς

Έχουν αρχίσει να βγαίνουν στον αέρα ρεπορτάζ για την ρωσική κοινή γνώμη και αντιδράσεις για τη εισβολή στην Ουκρανία

Το γύρο του κόσμου έχει κάνει το απόσπασμα από το δελτίο ειδήσεων του Pervy Kanal, του πρώτου καναλιού της κρατικής τηλεόρασης, με την δημοσιογράφο Μαρίνα Οβσιανικοβα να σηκώνει πλακάτ με το αντιπολεμικό μήνυμα «Σταματήστε τον πόλεμο! Σταματήστε να πιστεύετε την προπαγάνδα! Σας λένε ψέματα εδώ!», πίσω από την πλάτη της παρουσιάστριας Αικατερίνας Αντρέγιεβα του κεντρικού δελτίου του σταθμού. Η Οφσιανικοβα συνελήφθη.

Πριν όμως από την πράξη της ανέβασε στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης βίντεο στο οποίο κατηγορούσε το Κρεμλίνο για χειραγώγηση των ΜΜΕ.

Ο Ρώσος δημοσιογράφος και συγγραφέας του βιβλίου «Όλοι οι άνθρωποι του Κρεμλίνου» («All the Kremlin’s men») Μιχαηλ Ζουγκαρ μιλώντας από τη Μόσχα με την Κριστίν Αμανπούρ του CNN για την ρωσική προπαγάνδα περιέγραψε τον τρόπο που καλύπτουν τα ΜΜΕ της χώρας του την ρωσική εισβολή επισημαίνοντας ότι «όλο αυτό είναι περισσότερο στο μυαλό του Πούτιν, ο oποίος έχει φτιάξει ένα αφήγημα ανακαλώντας στη μνήμη του τί συνέβη με τον Σανταμ Χουσεϊν , τον Μουαμάρ Καντάφι και άλλους, για να δικαιολογήσει τον πόλεμο».

Την ίδια άποψη για τον πρόεδρο Πούτιν εξέφρασε και η πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στη Μόσχα, Μαρί Γιοβάνοβιτς, μιλώντας στο CNN και περιέγραψε αυτό που συμβαίνει ως «μία μάχη ανάμεσα στην ελευθερία και την τυραννία». «Ο Πούτιν προσπαθεί να «αγκαλιάσει» την Ουκρανία αλλά δεν τα κατάφερε. Είναι σα να λέμε «αν δεν με παντρευτείς θα σε σκοτώσω». Αυτό κάνει», είπε η πρώην Αμερικανή διπλωμάτης.

Στο BBC και την εκπομπή «Hard talk» μέλος του βρετανικού κοινοβουλίου, στο πλαίσιο συζήτησης, εξήγησε, απευθυνόμενος στους συμπατριώτες του και στους απανταχού που θέλουν εθελοντικά να πολεμήσουν στο πλάι των Ουκρανών, ότι μια τέτοια απόφαση και ενέργεια μπορεί να αποβεί μοιραία, ειδικά- όπως τόνισε- αν είναι κάποιος ανεκπαίδευτος και με μηδενική εμπειρία.

Διαβάστε επίσης:

Σασμός – Spoiler: Η Αργυρώ γνωρίζει έναν νέο άνδρα

OPEN: Αρπάχτηκαν πάλι Βαλασόπουλος και Αυγερινός – «Μην ερμηνεύεις τα λόγια μου, βγαίνει σε κακό» (video)

MasterChef: «Έφυγε» αλλά… έμεινε ο Μόμπαινας – Η ανατροπή που ξενέρωσε το Twitter

Keywords
Τυχαία Θέματα