Πολιτικός «σεισμός» στη Βρετανία από την εκλογή του ριζοσπάστη Κόρμπιν στην ηγεσία των Εργατικών

ΚΟΣΜΟΣ

Αναταράξεις στο ελιτίστικο και συντηρητικό πολιτικό σύστημα της Βρετανίας, προκαλεί η εκλογή του ριζοσπαστικού 66χρονου Τζέρεμι Κόρμπιν, στην ηγεσία του Εργατικού Κόμματος.

Ο Κόρμπιν, κέρδισε την μάχη για την ηγεσία κερδίζοντας το 59,5% των ψήφων έναντι των τριών αντιπάλων του Άντι Μπέρμαν, Ιβέτ Κούπερ και Λιζ Κένταλ.

Η νίκη του Κόρμπιν μοιάζει με μια μικρή επανάσταση στο εσωτερικό των Εργατικών, οι οποίοι μέχρι πρότινος ακολουθούσαν το σοσιαλδημοκρατικό μοντέλο του πρώην ηγέτη τους και πρώην πρωθυπουργού της

Βρετανίας Τόνι Μπλερ.

Γεγονός είναι ότι το κόμμα δεν είχε έναν τόσο αριστερό ηγέτη εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια.

Όλες οι συντηρητικές δυνάμεις της χώρας είχαν συσπειρωθεί εναντίον του, εξαπολύοντας λυσσαλέες επιθέσεις με την βοήθεια των ΜΜΕ, πραγματοποιώντας εκστρατεία δυσφήμησης με το όνομα «ΑΒC» ( Anything but Corbyn).

Αμέσως μετά την εκλογή του, ξεκίνησε νέος γύρος επιθέσεων για τις θέσεις του, που τον τοποθετεί στα όρια της εθνικής προδοσίας.

Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε πως με την εκλογή του στην ηγεσία των Εργατικών, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνιστά στο εξής «απειλή» για την «εθνική ασφάλεια» της Βρετανίας.

«Οι Εργατικοί συνιστούν τώρα απειλή για την εθνική μας ασφάλεια , την οικονομική μας ασφάλεια και την ασφάλεια της οικογένειάς σας», έγραψε ο Κάμερον στον λογαριασμό του στο Twitter.

Ο υπουργός Άμυνας Μάικλ Φάλον είχε κάνει παρόμοιες δηλώσεις λίγο μετά τη νίκη του Κόρμπιν.

Οι ριζοσπαστικές του θέσεις

Πεπεισμένος αντιμιλιταριστής, ο 66χρονος Τζέρεμι Κόρμπιν τάσσεται υπέρ του παροπλισμού των βρετανικών πυρηνικών υποβρυχίων Trident.

Επίσης, είναι αντίθετος με το ΝΑΤΟ όπως λειτουργεί σήμερα και μπορεί να περιπλέξει το σχέδιο του Κάμερον να εξασφαλίσει τη συγκατάθεση του Κοινοβουλίου προκειμένου να αρχίσει να εξαπολύει αεροπορικά πλήγματα στη Συρία εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

"Δεν έχω πειστεί ότι τα πλήγματα στη Συρία έχουν οποιοδήποτε άλλο αποτέλεσμα εκτός από τον θάνατο αμάχων", έχει δηλώσει ο Κόρμπιν.

Εξάλλου, στη διάρκεια της εκστρατείας για τις προκριματικές εκλογές των Εργατικών, είχε δηλώσει πως αν εκλεγεί ηγέτης των Εργατικών θα ζητήσει συγγνώμη για την επέμβαση των Βρετανών στο Ιράκ.

Ακόμη, ασκεί έντονη κριτική κατά του νομοσχεδίου της συντηρητικής κυβέρνησης που έχει στόχο να καταστήσει αυστηρότερες τις προϋποθέσεις για την κήρυξη απεργίας και το οποίο περιέγραψε ως επίθεση ενάντια στους εργαζομένους και τα συνδικάτα.

Η συντηρητική κυβέρνηση «επιτέθηκε στους εργαζομένους με ένα νομοσχέδιο που θα δυσκολέψει τους εργαζομένους να σχηματίσουν ένα συνδικάτο και τους συνδικαλιστές να πραγματοποιούν απεργίες για να υπερασπιστούν τις θέσεις εργασίας, τους μισθούς και τις συντάξεις τους», ανέφερε σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στην Daily Mirror.

Στην ομιλία που εκφώνησε μετά την εκλογή του ο Κόρμπιν, εστιάζοντας την προσοχή του στα θέματα εσωτερικής πολιτικής, κατήγγειλε «τις ανισότητες που έφθασαν σε δυσθεώρητα ύψη» και «ένα άδικο σύστημα κοινωνικής προστασίας».

Επίσης κάλεσε τη συντηρητική κυβέρνηση να δείξει μεγαλύτερη «συμπόνια» προς τους πρόσφυγες που ζητούν άσυλο στην Ευρώπη και ανακοίνωσε πως θα λάβει μέρος στη διαδήλωση που θα πραγματοποιήθηκε υπέρ των προσφύγων στο Λονδίνο.

Η «σκιώδης» κυβέρνησή του

Ο Κόρμπιν ανακοίνωσε τα περισσότερα ονόματα της σκιώδους κυβέρνησής του αρχής γενομένης από τον σκιώδη υπουργό του των Οικονομικών, τον Τζον ΜακΝτόνελ, έναν σκληροπυρηνικό αριστερό, πρώην υψηλόβαθμο συνδικαλιστή, ο οποίος επιθυμεί την επιβολή μεγαλύτερων φόρων στους πλούσιους και στις επιχειρήσεις και ο οποίος υπήρξε ο μάνατζερ της προεκλογικής του εκστρατείας.

"Χρειαζόμαστε μία οικονομική στρατηγική για να πατάξουμε τις στρεβλές, βασικές αρχές του οικονομικού μας συστήματος. Η δημόσια ιδιοκτησία έχει πράγματι έναν σημαντικό ρόλο να παίξει, αλλά αυτό θα γίνει μέσα από έξυπνες μορφές του 21ου αιώνα κοινής ιδιοκτησίας και ελέγχου", είχε γράψει ο ΜακΝτόνελ στην εφημερίδα Guardian τον Αύγουστο.

Το 2010, ο ΜακΝτόνελ είχε προκαλέσει αντιδράσεις αστειευόμενος ότι, αν μπορούσε να επιστρέψει στη δεκαετία του ΄80, θα δολοφονούσε την Μάργκαρετ Θάτσερ, την συντηρητική πρωθυπουργό της χώρας κατά την περίοδο 1979-1990. Στη συνέχεια, ζήτησε συγγνώμη για το σχόλιό του αυτό, το οποίο χαρακτήρισε αστείο.

Ο βασικότερος αντίπαλος του Κόρμπιν στην κούρσα για την διεκδίκηση της ηγεσίας των Εργατικών, ο Άντι Μπέρναμ, ορίστηκε σκιώδης υπουργός Εσωτερικών, ενώ η Χίλαρι Μπεν διατηρεί τη θέση της σκιώδους υπουργού Εξωτερικών.

Η Άντζελα Ιγκλ θα είναι η νέα σκιώδης υπουργός Επιχειρηματικότητας, ενώ η βουλευτής του Λιούισαμ Χάιντ Αλεξάντερ θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο που είχε ο Μπέρναμ (σκιώδης υπουργός Υγείας), και ο Λόρδος Φάλκονερ, πρώην συγκάτοικος του Τόνι Μπλερ, θα συνεχίσει να έχει το χαρτοφυλάκιο του σκιώδους υπουργού Δικαιοσύνης.

Ο Τσούκα Ουμούνα, πρώην υπουργός Επιχειρηματικότητας της σκιώδους κυβέρνησης, δήλωσε ότι δεν θα είναι μέλος της νέας σκιώδους κυβέρνησης, διότι ο Τζέρεμι Κόρμπιν αρνήθηκε να αποκλείσει ότι το Εργατικό Κόμμα θα ταχθεί υπέρ της εξόδου της χώρας από την ΕΕ.

Μεταξύ άλλων, η Νταϊάν Αμποτ θα είναι η νέα σκιώδης υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης, ο Βέρνον Κόκερ σκιώδης υπουργός για την Βόρεια Ιρλανδία και ο Ίαν Μάρεϊ θα συνεχίσει να κατέχει το σκιώδες υπουργείο για την Σκωτία.

Η υπεύθυνη του πολιτικού ρεπορτάζ του BBC Λόρα Κένσμπεργκ σχολίασε ότι ο Κόρμπιν πέτυχε τον πρώτο στόχο του ως νέος ηγέτης των Εργατικών, δηλαδή να συμπεριλάβει στη σκιώδη κυβέρνησή του πρόσωπα από το κέντρο του κόμματος, ανάμεσά τους και γνωστά ονόματα.

ΒρετανίαΚόρμπινΕργατικοίεκλογήριζοσπαστικόςειδήσειςHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα