Πολωνία – Μπάιντεν: Η ουκρανική αεράμυνα είναι υπεύθυνη για την έκρηξη (Videos)

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε στους εταίρους των ΗΠΑ στην G7 και στο ΝΑΤΟ ότι η χθεσινή (15/11) πυραυλική έκρηξη στην Πολωνία ήταν αποτέλεσμα της ουκρανικής αεράμυνας.

Αυρό δήλωσε στο Reuters πηγή από τη Συμμαχία. «Ο Μπάιντεν ενημέρωσε τους εταίρους σε G7 και ΝΑΤΟ

ότι η έκρηξη στην Πολωνία προκλήθηκε από πύραυλο της ουκρανικής αεράμυνας», τόνισε συγκεκριμένα η πηγή.

Ο Μπάιντεν είχε ήδη δηλώσει σε δημοσιογράφους στην Ινδονησία, όπου βρίσκεται για τη σύνοδο της G20, ότι είναι «απίθανο» η Ρωσία να εξαπέλυσε τον πύραυλο αυτό.

Διπλωματικός «πυρετός» για να αποφευχθεί η κλιμάκωση

Την ίδια ώρα σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται ο στρατός της Πολωνίας μετά την χθεσινοβραδινή πτώση του πυραύλου, σε χωριό στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Η προέλευση του πυραύλου παραμένει ακόμα άγνωστη, με την Μόσχα πάντως να μιλάει για προβοκάτσια της Δύσης και τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να δηλώνει ότι είναι απίθανό να εκτοξεύτηκε από την πλευρά της Ρωσίας.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Πολωνίας (BBN) ανακοίνωσε σήμερα (16/11) ότι θα συνεδριάσει εκ νέου στις 13:00 (ώρα Ελλάδας) εν μέσω ανησυχιών ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία ενδέχεται να εξαπλωθεί και στις γειτονικές χώρες μετά και την πτώση πυραύλου χθες στο πολωνικό έδαφος.

«Το BBN εξετάζει τις διευθετήσεις που έχουν γίνει ως αυτή την ώρα με τους διοικητές, τους επικεφαλής υπηρεσιών και τους συμμάχους», επεσήμανε ο επικεφαλής του Γιάτσεκ Σιβίρα σε ανάρτησή του στο Twitter.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας συνεδρίασε ήδη χθες Τρίτη το βράδυ, αφού έγινε γνωστό ότι πύραυλος έπεσε σε πολωνικό χωριό κοντά στη μεθόριο με την Ουκρανία, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άνθρωποι.

ΝΑΤΟ: Η Πολωνία δεν ζήτησε την ενεργοποίηση του Άρθρου 4

Εν τω μεταξύ, συνεδριάζει σήμερα το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο του ΝΑΤΟ, σε επίπεδο Μονίμων Αντιπροσώπων, με αποκλειστικό θέμα τις εκρήξεις σε πολωνικό έδαφος.

Όπως αναφέρει το ΝΑΤΟ σε ανακοίνωσή του, «ο Γενικός Γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ θα προεδρεύσει του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου με θέμα τις εκρήξεις στην Ανατολική Πολωνία, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία». Θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ.

Διπλωματικές πηγές δήλωσαν στο ΑΠΕ ότι, μετά τις πρώτες ενδείξεις πως οι πύραυλοι που χτύπησαν πολωνικό έδαφος μάλλον είναι ουκρανικοί, θεωρείται λιγότερο πιθανό η Πολωνία να ζητήσει την ενεργοποίηση του Άρθρου 4 της Συνθήκης της Συμμαχίας.

Το Άρθρο 4 προβλέπει ότι μια χώρα-μέλος μπορεί να ζητήσει να γίνουν διαβουλεύσεις για ένα ζήτημα που δημιουργεί ανησυχίες σχετικά με την ασφάλειά της.

Έτσι, η συνεδρίαση φαίνεται να αποδραματοποιείται μετά τις πρώτες ενδείξεις ότι ο πύραυλος που χτύπησε πολωνικό έδαφος ήταν ουκρανικός, εκτιμούν διπλωμάτες.

Μεντβέντεφ: Η Δύση πλησιάζει εγγύτερα σε παγκόσμιο πόλεμο

Νωρίτερα το πρωί της Τετάρτης (16/11), ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε σήμερα ότι το πυραυλικό πλήγμα στο πολωνικό έδαφος δείχνει πως η Δύση πλησιάζει περισσότερο σε άλλον ένα Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Το περιστατικό με το καταγγελλόμενο από την Ουκρανία “πυραυλικό πλήγμα” σε πολωνικό αγρόκτημα αποδεικνύει μόνο ένα πράγμα: διεξάγοντας υβριδικό πόλεμο κατά της Ρωσίας, η Δύση πλησιάζει εγγύτερα σε παγκόσμιο πόλεμο», αναφέρει σε μήνυμά του στο Twitter ο Μεντβέντεφ.

The incident with the Ukrainian-alleged “missile strike” on a Polish farm proves just one thing: waging a hybrid war against Russia, the West moves closer to the world war.

Dmitry Medvedev (@MedvedevRussiaE) November 16, 2022

Ο πρόεδρος της Πολωνίας Άντρζεϊ Ντούντα, που είναι χώρα μέλος του NATO, δήλωσε νωρίτερα ότι η χώρα του δεν έχει «αδιάσειστα στοιχεία» που να δείχνουν ποιος εξαπέλυσε τον πύραυλο.

Μήνυμα Πούτιν στους G20 βλέπει το Κίεβο

Το πυραυλικό πλήγμα στην Πολωνία «δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μήνυμα της Ρωσίας προς τη σύνοδο της G20», εκτίμησε από την πλευρά του ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι μιλώντας μέσω βιντεοδιάσκεψης στους ηγέτες της G20 που συνεδριάζουν στο Μπαλί της Ινδονησίας.

Υπάρχει «ένα τρομοκρατικό κράτος μεταξύ σας, εναντίον του οποίου πρέπει να αμυνθούμε», πρόσθεσε, αναφερόμενος στη Ρωσία.

Στο μεταξύ ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολέξι Ρέζνικοφ ζήτησε να επιβληθεί πάνω από την Ουκρανία ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, μετά την πτώση πυραύλου στην Πολωνία.

«Ζητάμε να κλείσει ο ουρανός, διότι ο ουρανός δεν έχει σύνορα. Όχι για τους ανεξέλεγκτους πυραύλους. Όχι για την απειλή που εγείρουν για τους γείτονές μας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ», έγραψε στο twitter ο Ρέζνικοφ.

Poland. This is not a self-fulfilling prophecy. This is the reality we’ve been warning about. We were asking to close the sky, because sky has no borders. Not for uncontrolled missiles. Not for the threat they carry for our EU&NATO neighbours. Gloves are off. Time to win.

— Oleksii Reznikov (@oleksiireznikov) November 15, 2022

«Αυτή είναι η πραγματικότητα για την οποία προειδοποιούσαμε», πρόσθεσε.

Ηρεμία και προσοχή ζητούν Γαλλία, Κίνα, Γερμανία, Βρετανία

Ηρεμία και προσεκτικές κινήσεις ζητούν και οι υπόλοιπες λεγόμενες «μεγάλες δυνάμεις» του πλανήτη, ορισμένες εκ των οποίων διαθέτουν και πυρηνικά όπλα.

Η Κίνα απηύθυνε έκκληση για ηρεμία με εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας να δηλώνει ότι «δεδομένης της κατάστασης όλα τα εμπλεκόμενα μέρη θα πρέπει να παραμείνουν ήρεμα και να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση προκειμένου να αποφευχθεί η κατάσταση».

Η Γαλλία από την πλευρά της ζήτησε «ύψιστη προσοχή» όσον αφορά την προέλευση του πυραύλου που χτύπησε κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ με αξιωματούχο του Ελιζέ να σημειώνει ότι αρκετές χώρες στην περιοχή διαθέτουν παρόμοια όπλα.

Σημειώνεται ότι οι S-300 που χρησιμοποιεί η Ουκρανία για την αεράμυνά της είναι κατασκευασμένοι στη Ρωσία, όπως αναφέρουν ειδικοί επί των οπλικών συστημάτων.

«Αυτό είναι ένα θέμα για το οποίο δεν θέλουμε να υπάρξουν λάθη», πρόσθεσε ο Γάλλος αξιωματούχος προειδοποιώντας για τον «σημαντικό κίνδυνο της κλιμάκωσης».

«Το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να αναγνωρίσουμε τον λόγο για τον οποίο η Ουκρανία υποχρεούται να χρησιμοποιήσει τέτοιους πυραύλους για να προστατεύσει το έδαφός της. Το κάνει για να προστατευτεί από την παράνομη και βάρβαρη επίθεση της Ουκρανίας», ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού της Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ.

I have just spoken to Polish President @AndrzejDuda following reports of a missile strike in Poland.

I reiterated the UK’s solidarity with Poland and expressed condolences for the victims.

We will remain in close contact and continue to coordinate with our NATO allies.

— Rishi Sunak (@RishiSunak) November 15, 2022

«Προσεκτική διευκρίνιση», των συνθηκών του περιστατικού με τον πύραυλο που έπεσε στην Πολωνία ζήτησε ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, ο οποίος καταδίκασε τους πρόσφατους ρωσικούς βομβαρδισμούς εναντίον της Ουκρανίας.

«Βρίσκουμε σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος κατεστραμμένους, πλήττονται υποσταθμοί, καταστρέφονται αποθέματα νερού. Αυτή δεν είναι αποδεκτή μορφή πολέμου σε αυτόν τον ήδη αδικαιολόγητο πόλεμο. Και μάλιστα όλα αυτά συμβαίνουν ενώ βρισκόμαστε όλοι εδώ, στη Σύνοδο Κορυφής της G20, και δηλώνουμε ότι αυτός ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει και η Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της και να σταματήσει αυτές τις βάρβαρες επιθέσεις», καγκελάριος της Γερμανίας.

Διαβάστε επίσης:

Επιστήμη: Σε ΗΠΑ και Χάρβαρντ οι περισσότεροι ερευνητές με διεθνή απήχηση – Ποιοι Έλληνες είναι στη λίστα

Αrtemis 1: Εκτοξεύτηκε με επιτυχία η αποστολή με προορισμό τη Σελήνη (Video/Photo)

Τραμπ: «Θα είμαι υποψήφιος στις εκλογές του 2024»

Keywords
Τυχαία Θέματα