Πόλος σταθερότητας σε νοτιοανατολική Ευρώπη και ανατολική Μεσόγειο η Ελλάδα
Αναξιοποίητο πέρασε το μήνυμα του Πάσχα των Χριστιανών και ο μήνας του μουσουλμανικού Ραμαζανίου. Την Κυριακή του Πάσχα (με ημερολογιακή διαφοροποίηση Ορθοδόξων και Καθολικών) ο χριστιανικός κόσμος αναγεννιέται. Με το Αΐντ, που ακολουθεί τη μακρά, αυστηρή νηστεία και προσευχή του Ραμαζανίου, ο μουσουλμανικός κόσμος πνευματικά αναγεννημένος εισέρχεται και αυτός στη νέα εποχή, που ανατέλλει για
Τη χρονική περίοδο της ψυχικής και πνευματικής κάθαρσης, ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας και ο ομόλογός του της Τουρκικής Δημοκρατίας αυξάνουν την ένοπλη επεκτατική τους πολιτική σε βάρος ομοθρήσκων και αλλοθρήσκων, παρεμβαίνουν με μεθοδεύσεις σε χώρες βιάζοντας αρχές και συνήθειες πολιτικές, πολιτισμικές, θρησκευτικές.
Το Περιβόλι της Παναγιάς, η ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης, επίσης αποτελούν κατά προτεραιότητα πεδία αντιπαράθεσης για τους δύο ηγέτες, που μεταφράζουν τις διεθνείς σχέσεις κατά το δοκούν επιλέγοντας τη σκληρή αναμέτρηση αντί της διπλωματίας.
Βία, θάνατος και εξανδραποδισμοί προτιμώνται από την πλευρά δύο ηγετών, που δεν κατανόησαν ακόμη την αλλαγή του κόσμου. Παγιδευμένοι στην αυταρχική αντίληψή τους για τον κόσμο επιλέγουν τον πόλεμο, επειδή η διπλωματία, όπως την άσκησαν και οι προκάτοχοί τους αυτοκράτορες, σουλτάνοι ή δικτάτορες, το δόγμα της βίας και τρομοκρατίας υπηρέτησε, αποστασιοποιούμενη πάντοτε από την αποτροπή και την καταλλαγή.
Θετικό πρόσημοΕμάς μας ενδιαφέρει η ελληνική πολιτική στην περιφέρεια και διεθνώς. Χωρίς να παραβλέπονται οι διεθνές ακρότητες, αλλά και καθυστερήσεις στην υλοποίηση αποφάσεων, διαπιστώνεται ότι στη διάρκεια των πολλαπλών κρίσεων το επιτευχθέν αποτέλεσμα έχει θετικό πρόσημο, κυρίως στην πρόσφατη πολεμική εποχή που εγκαινίασε και διατηρεί η Ρωσία προκαλώντας την Ευρώπη και τη διεθνή κοινότητα.
Μπροστά σε αυτή την πραγματικότητα οι κύριοι Πούτιν και Ερντογάν με έκπληξη διαπίστωσαν ότι η Αθήνα γνωρίζει να τιμά με χαρακτηριστική συνέπεια μακροχρόνιες προσπάθειες προσέγγισης και αλληλοκατανόησης, κάποιες φορές με τόση ανοχή που παρεξηγείται όχι μόνο από τους συνομιλητές, αλλά και από τον ίδιο τον ελληνικό λαό.
Η πολιτικοποίηση των Ελλήνων και η ευαισθησία σε θέματα παραβίασης ελευθεριών του άλλου συχνά γίνονται αντικείμενο προπαγανδιστικής εκμετάλλευσης με αποτέλεσμα μειοψηφικές, αλλά δραστήριες ομάδες πολιτών να μετατρέπουν την πολιτική συζήτηση σε άσκηση πόλωσης και εξοστρακισμού των πολιτικών.
Μητσοτάκης – ΜπάιντενΟ πρωθυπουργός της Ελλάδας σύντομα θα συναντήσει τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών με αποφασισμένη ατζέντα, την οποία αποκάλυψε στη συνέντευξή του ο απερχόμενος Πρέσβης των ΗΠΑ («Καθημερινή», Αθ. Ελις, 30.04.2022).
Κατά τον Πάιατ προτεραιότητα των συνομιλιών είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία και η αποτελεσματική αντιμετώπισή του με την προώθηση συνεργασιών και συμπράξεων. Η μεγάλη αυτή συζήτηση εκ των πραγμάτων θα οδηγήσει σε ανάλυση της στρατηγικής σχέσης ΗΠΑ – Ελλάδας, στην εξυπηρέτηση των γεωστρατηγικών στόχων της Δύσης και της αμυντικής αναβάθμισης του ΝΑΤΟϊκού δόγματος με στόχο τον τερματισμό του πολέμου, αλλά και την αποτροπή οποιασδήποτε μελλοντικής παρόμοιας επιδίωξης.
Στη συζήτηση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ φυσιολογικά υπεισέρχεται, όχι ως πιεστική προτεραιότητα, η τουρκική συμπεριφορά. Κυρίως μετά την απόφαση της Άγκυρας να συνδεθεί αμυντικά και εξοπλιστικά με τη Μόσχα αποσταθεροποιείται πρωτίστως η νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, αλλά και η αμυντική στρατηγική στην ανατολική γραμμή του Βορειοαταλαντικού Συμφώνου. Προφανώς θα ακολουθήσει συζήτηση για την ενεργειακή ασφάλεια της Ε.Ε., την οποία οι ΗΠΑ θεωρούν γεωστρατηγική προτεραιότητα πολύ πριν από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Η συζήτηση θα αφορά και τις επιλογές κρατών – μελών της Ε.Ε., που προχώρησαν σε μονοπωλιακές επιλογές ενεργειακής προμήθειας από τη Ρωσία.
«Μεγάλη Ιδέα» η Ε.Ε.Η ελληνική διπλωματία διαχρονικά εργάζεται μέσα σε δυσκολίες, που προκαλούν στιγμιαία αναστολές και παλινδρομήσεις, επιτυγχάνοντας τελικώς, σε χρονικό διάστημα τριάντα ετών, που δεν θεωρείται πολύ μεγάλος χρόνος για την ιστορική εξέλιξη της διεθνούς πρακτικής, να ανακτήσει θέση αξιόπιστου συνομιλητή.
Η τουρκική προκλητικότητα και η ρωσική σκληρότητα στις θέσεις και στις δημόσιες δηλώσεις αναμένονται. Η συμπεριφορά των δύο κρατών μάλλον ενδυναμώνει τις ελληνικές επιλογές. Στο βιβλίο τους οι Αγγ. Συρίγος και Ευαν. Χατζηβασιλείου «Μικρασιατική Καταστροφή, 50 ερωτήματα και απαντήσεις», σελ. 251, εκδόσεις Πατάκη, σημειώνουν: «… Ο άνθρωπος που πραγμάτωσε το όνειρο της εντάξεως στην Ευρώπη, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, αποκάλεσε το ευρωπαϊκό εγχείρημα “τη νέα Μεγάλη Ιδέα” του έθνους. Η ειδοποιός διαφορά της επιλογής εστιάζεται στη στροφή προς τη Δύση, χωρίς να λησμονιέται η “καθ ημάς Ανατολή”»… Την εξέλιξη της σύγχρονης ελληνικής πολιτικής όχι μόνο δεν αντιλαμβάνονται, αλλά και δεν μπορούν να «χωνέψουν» η δήθεν «νεοοθωμανική» Τουρκία, πολύ περισσότερο η Μόσχα, που προέρχεται από άλλη κοσμοθεωρία γεωστρατηγικής αλλά και εμμονικής διεκδίκησης μονοκρατορίας στην Οικουμενική Ορθοδοξία.
Ο ακρότητες επιβεβαιώνουν ότι ο πόλος σταθερότητας στη νοτιοανατολική Ευρώπη και την ανατολική Μεσόγειο είναι η Ελλάδα. Η πρόσφατη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν σηματοδότησε πολιτικές που δεν μπορεί πολιτικά και διπλωματικά να ανατρέπονται με επίκληση επερχόμενων εκλογικών αναμετρήσεων ή τεχνοκρατικών καθυστερήσεων. Οι αποφάσεις των πολιτικών ηγετών προφανώς δεσμεύουν και υποχρεώνουν τις διοικήσεις των κρατών να εργασθούν ταχύτατα και πολύ προσεκτικά, αλλά σε ένα τόσο βεβαρημένο διεθνές περιβάλλον απαιτείται χρόνος ωρίμανσης των ενεργειών, οι οποίες δεν μπορεί να διαμορφώνονται και να εξαρτώνται από λαϊκίστικη προσέγγιση και πολιτικές επιλογές με αποκλειστικό στόχο να εξασφαλισθούν εσωτερικά εκλογικά αποτελέσματα.
Η ενημέρωση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ από τον Έλληνα πρωθυπουργό με την απαραίτητη προετοιμασία των εμπλεκομένων υπηρεσιών του υπουργείου Εξωτερικών δεν αποτελούν εχθρική κίνηση κατά της Τουρκίας, αλλά επιβεβλημένη πραγματικότητα των διεθνών σχέσεων.Τα διαβήματα του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών, αλλά και όσα ταυτοχρόνως πραγματοποιούνται από τους πρέσβεις σε Άγκυρα, Λονδίνο, Παρίσι, Βερολίνο, Ουάσιγκτον, Άμπου Ντάμπι, Ριάντ, Πεκίνο, Καμπέρα, Οττάβα αλλά και στον ΟΗΕ, συνιστούν εργαλεία συνεπούς και συνεκτικής διπλωματίας.Η υπηρεσιακή τηλεδιάσκεψη του υπουργού Εξωτερικών με τους προξένους και την πρέσβη στη Ρωσία, με συμμετοχή του γενικού γραμματέα και του πολιτικού διευθυντή του ΥΠΕΞ, για συντονισμό της διμερούς διπλωματίας, δεν συνηθιζόταν να δημοσιοποιείται στο διαδίκτυο, αλλά στον 21ο αιώνα ίσως να αποτελεί η επιλογή της ηγεσίας νεωτερισμό της δημόσιας διπλωματίας.Ελληνική αναβάθμισηΣυμβαίνει αυτή την εποχή οι ελληνικές μετοχές στο διεθνές χρηματιστήριο να αποκτούν σταθερή αναβάθμιση, τόσο στη διπλωματία όσο και στην οικονομία. Η εναρμόνιση των ελληνικών επιδιώξεων με τις προσδοκίες της πλειοψηφίας των κρατών δημιουργεί πρόβλημα στις τουρκικές επιλογές, που κινούνται από την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους μέχρι την προσπάθεια συνδυασμού του αμυντικού ΝΑΤΟϊκού δόγματος με τα ρωσικά οπλικά συστήματα, κυρίως αν η Τουρκία, ως μέλος του ΝΑΤΟ, κληθεί να διαθέσει μέρος του ρωσικού της οπλοστασίου στην Ουκρανία, ώστε να αποδεσμευθεί και από τους S-400 για να επανέλθει με καλύτερους όρους στις στρατηγικές συνομιλίες του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.
Η συνάντηση Μπάιντεν – Μητσοτάκη διευρύνει τις προοπτικές συνεργασιών σε όλο το φάσμα των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, επαναφέρει την προοπτική συμπαραγωγών στην αμυντική βιομηχανία, όπως συνέβαινε στο παρελθόν και συνηθίζεται μεταξύ συμμαχικών χωρών, χωρίς περιορισμούς και αποκλεισμούς.
Σε μία περίοδο διεθνούς προβληματισμού και αναζητήσεων, τώρα που το σύνολο της διεθνούς κοινότητας αναζητά συνεργασίες και προσεγγίσεις, ευτυχώς ελάχιστοι επιλέγουν τον πόλεμο. Ας γίνει δικό τους πρόβλημα η συνάντηση του Αμερικανού Προέδρου με τον Έλληνα πρωθυπουργό, και ας αναζητήσουν εναγωνίως τις λεπτομέρειες των ουσιαστικών σημείων της ημερησίας διάταξης που έχουν συμφωνήσει οι δύο πλευρές και θα αναδειχθούν από τον Έλληνα πρωθυπουργό σε όλη τη διάρκεια του επίσημου προγράμματός του στις ΗΠΑ.
Ακόμη και στην αρένα της καθημερινής διεκδίκησης απαιτείται σεβασμός στο διεθνές δίκαιο, έστω και αν επιδεικνύεται ανοχή στην άποψη «a la guerre comme a la guerre», δηλαδή σε συνθήκες σκληρής αναμέτρησης να επιδιώκεται το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Η Ελλάδα εξελικτικά κινείται στην πολιτική και οικονομική λογική που αποφέρει οφέλη και εξασφαλίζει τη διεθνή παρουσία της.
*Ο Θεόδωρος Ι. Θεοδώρου είναι πρέσβης επί τιμή
Διαβάστε επίσης:
Ελλάδα – ΗΠΑ και το παιχνίδι του Ερντογάν
Νέα Δημοκρατία: Σαν ηφαίστειο που ξυπνά
ΣΥΡΙΖΑ: Μήνυμα πολιτικής αλλαγής η κάλπη της 15ης Μαΐου
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ένταση και ξύλο στο Survivor - Αποβλήθηκε ο Γιώργος Κατσαούνης
- Survivor: Ένταση και ξύλο, αποβλήθηκε ο Κατσαούνης
- Τροχαίο με έναν νεκρό και έναν τραυματία στη Μονεμβασιά – Ο οδηγός έπεσε σε περιπολικό
- Ελλάδα έχεις Ταλέντο: Είναι ο μεγάλος νικητής και είναι 14 ετών- Η συγκίνηση και τα πρώτα λόγια του!
- Φωτιά στη Σιβηρία: 200 κτίρια καίγονται - Τουλάχιστον 5 νεκροί
- Πάτρα: Συνομιλίες «φωτιά» του ζεύγους Δασκαλάκη - Πισπιρίγκου – «Με είχες κάνει τάρανδο»
- Εορτολόγιο Μαΐου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Κυριακή 8/5
- Επίδομα ρεύματος: Τι ισχύει για όσους δεν έχουν τον λογαριασμό στο όνομά τους
- Χανιά: Η δήμαρχος της Γαύδου προσπαθεί να ξηλώσει με τα χέρια της τις καλύβες των «Survivors»
- Λάρισα: Αυτοκίνητο έκανε όπισθεν και παρέσυρε 14χρονη
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Το Ποντικι
- ΕΟΔΥ: Που μπορείτε να κάνετε σήμερα δωρεάν rapid test
- Στην Αλαμπάμα με …ουκρανικά κουτάλια, ή πως η πολεμική φάμπρικα στην Ουκρανία στέλνει χρήμα στις ΗΠΑ
- Ο Καραμανλής μιλάει για τον Καραμανλή
- Η Δόμνα έχει… ρεύμα με τη νεολαία
- Πόλος σταθερότητας σε νοτιοανατολική Ευρώπη και ανατολική Μεσόγειο η Ελλάδα
- ΗΠΑ: Η CIA δεν έχει ενδείξεις ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα
- Ουκρανία: Ο Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι διασώθηκαν περισσότεροι από 300 άμαχοι από το Αζοφστάλ
- Καιρός: Λίγες νεφώσεις, σκόνη και φυσιολογικές θερμοκρασίες την Κυριακή (Video)
- Τελευταία Νέα Το Ποντικι
- Πόλος σταθερότητας σε νοτιοανατολική Ευρώπη και ανατολική Μεσόγειο η Ελλάδα
- Στην Αλαμπάμα με …ουκρανικά κουτάλια, ή πως η πολεμική φάμπρικα στην Ουκρανία στέλνει χρήμα στις ΗΠΑ
- ΕΟΔΥ: Που μπορείτε να κάνετε σήμερα δωρεάν rapid test
- Ουκρανία: Ο Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι διασώθηκαν περισσότεροι από 300 άμαχοι από το Αζοφστάλ
- Καιρός: Λίγες νεφώσεις, σκόνη και φυσιολογικές θερμοκρασίες την Κυριακή (Video)
- Ο Καραμανλής μιλάει για τον Καραμανλή
- Η Δόμνα έχει… ρεύμα με τη νεολαία
- ΗΠΑ: Η CIA δεν έχει ενδείξεις ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα
- Κούβα: Στους 26 οι νεκροί και 46 οι τραυματίες από την έκρηξη στο ξενοδοχείο Saratoga (Video)
- Μάκης Βορίδης: Η «σωστή» και η «λάθος πλευρά της Ιστορίας»
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Πότε λήγει η προθεσμία για υποβολή δικαιολογητικών
- Η πιο τρελή πολυκατοικία στη Γαλλία
- Θεσσαλονίκη: Όλα έτοιμα για τη μεγάλη αντιπολεμική συναυλία στην Αριστοτέλους
- Τζώνυ Θεοδωρίδης: «Δεν είναι αυτό το πραγματικό μου όνομα»
- Σύρος: Αποστολή στην αρχόντισσα των Κυκλάδων
- Σκουρλέτης: Η Αττική Οδός να παραχωρηθεί σε Δημόσιο φορέα
- Ουκρανία: Η Βρετανία ανακοινώνει τη χορήγηση επιπλέον βοήθειας αξίας 1,3 δισεκ. λιρών
- Κοραλία Καράντη: «Ήμουν πικραμένη με τον πατέρα μου κι πήρα άλλο όνομά»
- ΣΕΒ: Ο ψηφιακός μετασχηματισμός οικονομίας και επιχειρήσεων στη χώρα κινείται ταχύτερα, αλλά όχι ακόμα αρκετά
- Τροχαίο με έναν νεκρό και έναν τραυματία στη Μονεμβασιά - Ο οδηγός έπεσε σε περιπολικό