Πορεία προς το Κέντρο με «αριστερό φλας»

Ικανοποίηση προεδρικών και Ομπρέλας για τα μηνύματα Τσίπρα για κόμμα και διεύρυνση

Όλοι ικανοποιημένοι φαίνεται να βγαίνουν από την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, καθώς φάνηκε από τις ομιλίες Τσίπρα να τηρούνται οι εσωκομματικές ισορροπίες: και την κατεύθυνση προς το Κέντρο διατήρησε και έδωσε δημόσια αριστερό πρόσημο στη διαδικασία

της διεύρυνσης και της προσέγγισης του Κέντρου και του μεσαίου χώρου. Τώρα πώς μεταφράζει η κοινωνία αυτά τα μηνύματα μένει να φανεί, ωστόσο στο εσωτερικό φαίνεται να χαμηλώνουν οι τόνοι το επόμενο διάστημα, όπως χαμηλοί παρέμειναν και κατά τη διάρκεια των διήμερων διαδικτυακών διαδικασιών, τη συζήτηση στα θεματικά τραπέζια και τη συζήτηση στην ολομέλεια.

Οι όποιες αιχμές, εκφράστηκαν με ήπιο τρόπο, κάνοντας τον Αλέξη Τσίπρα στην καταληκτική του ομιλία την Κυριακή να επισημάνει ότι «μάθαμε να κουβεντιάζουμε εποικοδομητικά μέσα απ’ το διαδίκτυο». Σε κάθε περίπτωση η κάθε πλευρά έθεσε τις θέσεις και την ατζέντα της χωρίς να προκληθεί αντιπαράθεση.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. με την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη επιχείρησε μια «φυγή προς τα μπρος» από τον εσωκομματικό προβληματισμό για τη δημοσκοπική στασιμότητα πολύ κάτω του εκλογικού ποσοστού και τις διαφορετικές προσεγγίσεις για τις αιτίες και τους τρόπους αντιμετώπισης που προκαλούν τριβές.

Την Παρασκευή, από το Κατράκειο, ανέβασε κατακόρυφα τον προεκλογικό συναγερμό: χωρίς να ζητά ευθέως εκλογές (κάτι που υπάρχει ως αίτημα από μερίδα της βάσης), τόνισε πως «η ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη πρέπει να ηττηθεί» και πρόσθεσε πως «η κυβέρνηση αυτή, είναι καθήκον μας, πρέπει να φύγει το συντομότερο δυνατό. Όσο πιο γρήγορα τόσο το καλύτερο για τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού». Ταυτόχρονα, άφησε να εννοηθεί πως έτσι κι αλλιώς ο δρόμος από εδώ και πέρα είναι προεκλογικός με ευθύνη της κυβέρνησης: «Η συμπλήρωση δύο ετών θητείας για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι η αρχή της προεκλογικής περιόδου» σημείωσε χαρακτηριστικά. «Οι εκλογές, άλλωστε, είναι το μόνο πράγμα στο οποίο επικεντρώνεται εδώ και καιρό η επικοινωνιακή μηχανή της Ν.Δ. Δεν την αφορούν ούτε τα προβλήματα της κοινωνίας, ούτε η πανδημία, ούτε η οικονομία, ούτε ο εμβολιασμός του πληθυσμού. Το μόνο που τους νοιάζει είναι η αντιμετώπιση του ΣΥΡΙΖΑ».

Επιπλέον, έθεσε όχι μόνο το κόμμα σε εκλογικό συναγερμό – κάτι που συνέβαλε και στους ήπιους τόνους του διημέρου που ακολούθησε –, αλλά και τον εκλογικό στόχο: «νίκη έστω και με μία ψήφο».

Οι προϋποθέσεις νίκης

Ως προϋποθέσεις για τη νίκη κατέδειξε τις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, τη διεύρυνση του κόμματος, τις πολιτικές συμμαχίες και την απεύθυνση στο Κέντρο.

Ειδικότερα, την Παρασκευή από το Κατράκειο ο Αλέξης Τσίπρας έκανε μια εκτεταμένη αναφορά στο άνοιγμα του κόμματος και στην εξωστρέφεια ως συνθήκη απαραίτητη για τη νίκη στις εκλογές, με ισχνή αναφορά στην Αριστερά.

Ενδεικτικά σημείωσε:

«Η εξαγγελία το βράδυ των εκλογών του Ιούλη του ’19 για τη διεύρυνση και τον ποιοτικό μετασχηματισμό του κόμματος με στόχο να αντιστοιχηθεί με την εκλογική του βάση, δεν ήταν μια εκφώνηση ευκαιρίας. Ούτε η συγκρότηση της Προοδευτικής Συμμαχίας ήταν μια ευκαιριακή κίνηση προς άγρα ψήφων». Ήταν «όραμα» και «στρατηγική απόφαση».«Ο μόνος τρόπος να ανταποκριθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στις απαιτήσεις των καιρών είναι να ανοίξει τις πόρτες του, να διευρύνει τις γραμμές του με τα πιο ζωντανά και δημιουργικά κομμάτια της κοινωνίας μας».«Η προϋπόθεση, λοιπόν, της νίκης μας στις εκλογές είναι να είναι γερό και ευρύχωρο το σπίτι μας, το κόμμα μας να είναι γερό και ευρύχωρο. Να χωρά πολλούς και πολλές, τα θέλω, τις ιδέες, τις ικανότητες και την όρεξή τους για δουλειά».«Έχουμε ανάγκη ένα κόμμα που αντιλαμβάνεται πέρα για πέρα την ευθύνη απέναντι στον λαό. Όχι ένα κόμμα που νομίζει ότι η ιστορία το περιμένει για να το δικαιώσει».«Ένα κόμμα λοιπόν στραμμένο στον αντίπαλο. Όχι ένα κόμμα στραμμένο στον εαυτό του. Ένα κόμμα των μελών και όσων ελπίζουν σε αυτό. Όχι ένα κόμμα βαστάζο προσωπικών στρατηγικών. Ένα κόμμα σύγχρονο, ανοιχτό, νεανικό. Όχι ένα κόμμα φοβικό και αγκυλωμένο. Ένα κόμμα που παίρνει δύναμη από τη δυναμική των κινημάτων και των προοδευτικών ιδεών της εποχής. Όχι ένα κόμμα που μεμψιμοιρεί και μηρυκάζει τις ήττες του».

Με αναφορές όπως οι πιο πάνω, καθώς και με την επισήμανση ότι εκ της πραγματικότητας δεν υπάρχει χρόνος για δισταγμούς και εσωστρέφεια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. έστειλε το μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματος ότι η διεύρυνση πρέπει να προχωρήσει και η εσωτερική ιδεολογική, πολιτική διαμάχη πρέπει να σταματήσει.

Θετική υποδοχή

Στην ομιλία της Κυριακής, με την οποία έκλεισε τις εργασίες της Συνδιάσκεψης ο Αλέξης Τσίπρας, και καθότι απευθυνόταν, πιο στενά, στο εσωκομματικό ακροατήριο, έδωσε «αριστερή» χροιά και κατεύθυνση στη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως για να κερδίσει το Κέντρο πρέπει να στρίψει αριστερά.

Κάτι που ικανοποίησε ιδιαιτέρως την εσωκομματική μειοψηφία, που ζητά εδώ και καιρό «αριστερή στροφή». Σαφώς στους κόλπους της «Ομπρέλας» (η εσωκομματική «αντιπολίτευση» που απαρτίζεται από την ομάδα των 53 υπό τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ιστορικά στελέχη όπως οι Βούτσης, Σκουρλέτης, Φίλης, την τάση Βίτσα κ.ά.) αναμένουν να δουν και τη συνέχεια. Ωστόσο θεωρούν ότι η αναφορά αυτή αποτελεί μια δημόσια δέσμευση του προέδρου, την οποία θα μπορούν να επικαλούνται έναντι όσων εντός κι εκτός κόμματος ασκούν την κριτική περί του κόμματος του 3% που είναι βαρίδι στον κυβερνητικό ΣΥΡΙΖΑ. Σε κάθε περίπτωση θεωρούν ότι και με τη βούλα του προέδρου μπορούν να υπερασπίζονται την «αριστερή στροφή», αδυνατίζουν δε τα επιχειρήματα της άλλη πλευράς. Στέλεχος μάλιστα αυτής θεωρεί ότι οι πρόσφατες αντιδράσεις για το θέμα της Fraport έθεσαν ένα όριο και το μήνυμα αυτό το έλαβε υπόψη ο πρόεδρος.

Πάντως και η πλευρά της πλειοψηφίας έδειξε ικανοποιημένη για τα μηνύματα που εξέπεμψε ο πρόεδρος για τη διεύρυνση, το ανοιχτό κόμμα και την ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει το Κέντρο – χωρίς χρονοτριβές και εσωστρέφεια –, και για το προσκλητήριο στις προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις.

Κέντρο και μεσαίος χώρος

Όσο για τον Αλέξη Τσίπρα, με το «αριστερή στροφή» ουσιαστικά δείχνει να περιγράφει όσα αναφέρει τον τελευταίο καιρό ως μοντέλο για την επόμενη μέρα ή αλλιώς τις αξίες που – σύμφωνα με τη ρητορική του – διέπουν το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και οι οποίες, αν και παραγνωρίστηκαν τις προηγούμενες δεκαετίες κατά τις οποίες προωθήθηκε το νεοφιλελεύθερο μοντέλο, δείχνουν να επιστρέφουν: η στήριξη στο κοινωνικό κράτος και την εργασία, η τοποθέτηση της αξίας της ανθρώπινης ζωής στο επίκεντρο έναντι του κέρδους, η δικαιοσύνη. Όσον αφορά το κοινό στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να απευθυνθεί με αυτές τις πολιτικές, και για το οποίο χρησιμοποίησε τους όρους «Κέντρο» και «μεσαίο χώρο», αναφέρθηκε πιο συγκεκριμένα αφενός σε προοδευτικούς πολίτες, αφετέρου σε μικρομεσαίους, αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και νέους.

Συνοψίζοντας και επιστρέφοντας στα των εκλογών, σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα πολιτική προϋπόθεση για να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ τις εκλογές είναι να απευθυνθεί στο Κέντρο και εκλογική προϋπόθεση για να σχηματίσει προοδευτική κυβέρνηση και να υλοποιήσει το «ρεαλιστικό» και ταυτόχρονα «ριζοσπαστικό» πρόγραμμά του είναι η «νίκη έστω και με μία ψήφο».

Δεδομένου ότι τους τελευταίους μήνες η Κουμουνδούρου προβάλλει το αφήγημα ότι εν όψει εκλογών με το μοντέλο της απλής αναλογικής που είχε ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μονόδρομος οι διπλές κάλπες, αλλά μπορεί, από την πρώτη κάλπη, να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας από τις προοδευτικές δυνάμεις, ο Αλέξης Τσίπρας υπογραμμίζει ότι για να γίνει αυτό στις συνθήκες της απλής αναλογικής ουσιαστικά πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να έρθει πρώτο κόμμα, για να μπορεί να προχωρήσει στις διερευνητικές εντολές για τον σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης. Αν η Ν.Δ. είναι πρώτο κόμμα και δεν έχει την πλειοψηφία για να κυβερνήσει, προφανώς θα προσφύγει σε νέες κάλπες, στις οποίες θα εφαρμοστεί ο νέος εκλογικός νόμος με το μπόνους στο πρώτο κόμμα.

Πίεση στις «προοδευτικές δυνάμεις»

Έτσι, ένα ακόμη στοιχείο στη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ, πέρα από το πρόγραμμα, τη διεύρυνση και το κάλεσμα στους προοδευτικούς πολίτες, είναι και το προσκλητήριο στις πολιτικές δυνάμεις. Κατ’ αρχάς, ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τις προοδευτικές δυνάμεις – χωρίς να τις κατονομάσει – να τοποθετηθούν πάνω στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.

Επί της ουσίας το προσκλητήριο στρέφεται σε ΚΙΝΑΛΛ και ΜέΡΑ25 (προς το οποίο εκτιμάται ότι υπάρχουν διαρροές). Βέβαια ο ίδιος ο Τσίπρας έχει αναγνωρίσει ότι προ εκλογών τα κόμματα για λόγους αυτοσυντήρησης δεν μπορούν να εμμένουν στην αυτόνομη πορεία τους. Εκ των πραγμάτων, άρα το προσκλητήριο ώς τις εκλογές επέχει θέση πίεσης προς τα κόμματα αυτά, τα οποία η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. θα καλεί επίμονα να αναλάβουν τις ευθύνες τους, αν θέλουν να επιστρέψει η δικαιοσύνη στον τόπο και να δοθεί μια προοδευτική διέξοδος. Την Παρασκευή στο Κατράκειο μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε να πιστεύει ότι η πίεση που θα υποστούν αυτά τα κόμματα θα είναι πολύ ισχυρή. Σημασία, είπε, έχει οι πολίτες να γνωρίζουν ότι «εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είναι η πρώτη δύναμη στις επόμενες εκλογές, την επόμενη ημέρα η χώρα θα έχει κυβέρνηση». «Το πιο σημαντικό ερώτημα δεν είναι ποτέ το ‘‘με ποιους’’» σημείωσε με νόημα, καθώς «αυτά θα τα λύσει η ζωή, σαν έρθει η ώρα».

Ελλείμματα και γκρίνιες

Η Συνδιάσκεψη θεωρήθηκε «πλήρως επιτυχημένη» από τους περισσότερους και ως προς το περιεχόμενο και ως προς την τεχνική διεκπεραίωση.

Ωστόσο, ορισμένοι αποτιμώντας τη διαδικασία επισημαίνουν ελλείψεις και δυσλειτουργίες που ανέδειξαν και την ανωτερότητα των διά ζώσης διαδικασιών. Επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι η διαδικασία δεν ήταν διαδραστική, δεν υπήρχε δυνατότητα για διάλογο, να τεθούν ζητήματα στο σώμα κ.λπ.

Στελέχη αναφέρουν ότι η συμμετοχή ήταν μειωμένη καθώς, αν και οι σύνεδροι ήταν περί τους 2.000, τα στρογγυλά τραπέζια φαίνεται να παρακολούθησαν περί τους 700 συνέδρους, την ολομέλεια 800 και την ομιλία Τσίπρα στο κλείσιμο λίγο πάνω από 1.000 συνέδρους, όσοι περίπου ψήφισαν.

Γκρίνια υπήρξε και για το ότι τη διαδικασία δεν μπορούσαν να παρακολουθήσουν απλά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης, ορισμένοι επισημαίνουν ότι κείμενα συμβολής και τροπολογίες, τόσο στο πρόγραμμα όσο και στην Πολιτική Απόφαση, δεν κοινοποιήθηκαν στους συνέδρους, οι οποίοι ψήφισαν τα δύο βασικά κείμενα, χωρίς να γνωρίζουν ποιες προσθήκες θα μπουν στην τελική μορφή.

Διαβάστε επίσης:

Νέα ώθηση στα μεγάλα έργα

Αιτήσεις μείωσης ενοικίου

Ο κορωνοϊός παίζει μπάλα -Δεν «ιδρώνει» η UEFA

Keywords
Τυχαία Θέματα