Πώς είδαν τουρκικά και διεθνή ΜΜΕ τον τσακωμό Δένδια – Τσαβούσογλου (Photos/Video)

Aντιδράσεις, σχόλια και θόρυβο έφερε η πρωτοφανής on air αντιπαράθεση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας Ν. Δένδια και Μ. Τσαβούσουγλου στην Άγκυρα.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης καταλόγισαν στον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών ασέβεια και πρόθεση για αντιπαράθεση ενώ τα διεθνή έκαναν λόγο για σκληρή αντιπαράθεση χωρίς όμως να παίρνουν θέση.

Τα τουρκικά ΜΜΕ

Το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu,

στάθηκε περισσότερο στο πρώτο μέρος των δηλώσεων του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, ξεκινώντας το σχετικό άρθρο του με τη φράση του Μεβλούτ Τσαβούτογλου ότι «η προκλητική ρητορική πρέπει να αποφεύγεται στις σχέσεις μεταξύ δύο χωρών».

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak τιτλοφορεί το άρθρο της: «Ο Τσαβούσογλου απάντησε αμέσως: (Ο Δένδια) ήρθε για να καταστρέψει τις διμερείς σχέσεις, όχι να τις διορθώσει». «Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατηγόρησε την Τουρκία για τη διαχείριση της ελληνικής μειονότητας, για το προσφυγικό και την Αγιά Σοφιά. Ο Τσαβούσογλου αντέδρασε έντονα στις δηλώσεις αυτές, και τόνισε ότι η Ελλάδα έσπρωξε 80.000 πρόσφυγες στη θάλασσα. (..) Υπογράμμισε μάλιστα ότι η καταπίεση που υφίστανται οι μουσουλμάνοι της Δυτικής Θράκης είναι απάνθρωπη.»

Το κρατικό TRT Haber έκανε λόγο για «σκληρή απάντηση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών»: «Ο Τούρκος ΥΠΕΞ έδωσε σκληρή απάντηση στις κατηγορίες που έγιναν σε βάρος της Άγκυρας (από τον Ν. Δένδια). “Δεν έκανα καμία κατηγορία σε βάρος της Ελλάδας κατά την τοποθέτησή μου (στη συνέντευξη Τύπου). Δεν γίνεται η Τουρκία να αποδεχτεί αυτές τις κατηγορίες” είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου», γράφει χαρακτηριστικά το πρακτορείο.

H Hurriyet έγραψε για «σκάνδαλο» Δένδια μετά τη φιλική συζήτηση και τόνισε πως ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, απάντησε σε όλες τις «προκλήσεις».

Η Vatan, έκανε λόγο για σκανδαλώδεις φράσεις του Έλληνα υπουργού Νίκου Δένδια. Στο άρθρο της που τιτλοφορείται «Το παρασκήνιο των σκανδαλωδών λέξεων του Έλληνα ΥΠΕΞ: Το χειρίστηκε σαν μαριονέτα» η τουρκική εφημερίδα σχολιάζει μεταξύ άλλων: «Παρόλο που ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου παρουσίασε διπλωματικές πρακτικές, ο κ. Δένδιας επέδειξε σκανδαλώδη συμπεριφορά.»

Η αγγλόφωνη Daily Sabah παρουσίασε έναν άκρως διαλλακτικό Τσαβούγλου κι έναν Ν. Δένδια που εκμεταλλεύτηκε το βήμα για να «αραδιάσει μια σειρά μακροχρόνιων παραπόνων».

Keywords
Τυχαία Θέματα