Πώς επηρεάζει τους εργαζομένους η Covid-19

Περισσότεροι από τους μισούς (54%) εργαζόμενους που συμμετείχαν στην παγκόσμια έρευνα της ΕΥ Global «2021 Work Reimagined Employee Survey» θα εξέταζαν το ενδεχόμενο να παραιτηθούν από τη δουλειά τους μετά την πανδημία της Covid-19, εάν δεν εξασφαλίσουν ένα επίπεδο ευελιξίας σχετικά με το πού και πότε θα εργάζονται.

Η έρευνα – μία από τις μεγαλύτερες στο είδος της – κατέγραψε τον Μάρτιο του 2021 τις απόψεις και τις προτιμήσεις περισσότερων από 16.000 εργαζομένων σε 16 χώρες σχετικά με την εργασία κατά τη διάρκεια

της πανδημίας, αλλά και κατά τη «νέα κανονικότητα».

Ευελιξία

Η έρευνα διαπιστώνει ότι εννέα στους δέκα υπαλλήλους επιθυμούν ευελιξία στον χώρο εργασίας και στο ωράριό τους. Εάν είχαν τη δυνατότητα επιλογής, οι περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες (54%) θα προτιμούσαν ευελιξία ως προς το πότε θα εργάζονται, σε σύγκριση με το 40% αυτών που θα προτιμούσαν ευελιξία όσον αφορά τον χώρο εργασίας.

Κατά μέσον όρο οι εργαζόμενοι θα ήθελαν να εργάζονται εξ αποστάσεως δύο έως τρεις ημέρες την εβδομάδα μετά το πέρας της πανδημίας. Όταν οι περιορισμοί αρθούν πλήρως στις χώρες τους, οι ερωτηθέντες σε ποσοστό 22% θα προτιμούσαν να εργάζονται με πλήρη απασχόληση από το γραφείο, ενώ σε ποσοστό 33% δήλωσαν ότι θα ήθελαν συνολικά μια συντομότερη εργασιακή εβδομάδα.

Επιπλέον, περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες (67%) πιστεύουν ότι η παραγωγικότητά τους μπορεί να μετρηθεί με ακρίβεια, ανεξάρτητα από τον χώρο από τον οποίο εργάζονται.

Διατήρηση θέσης

Σε σχετική ερώτηση, οι διευθυντές / επικεφαλής τμημάτων, οι εργαζόμενοι στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες ή στην τεχνολογία και όσοι έχουν άλλους ανθρώπους υπό τη φροντίδα τους εκτίμησαν ότι είναι πιθανότερο να μετακινηθούν σε νέο ρόλο και επιχείρηση σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις τους για ευελιξία χώρου και χρόνου στην εργασία.

Πιο πιθανό να παραμείνουν στις σημερινές θέσεις τους είναι όσοι ανήκουν στη γενιά των baby boomers, τα άτομα με 10 και πλέον χρόνια προϋπηρεσίας και οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα και στην εκπαίδευση.

Οι στάσεις απέναντι στην τωρινή θέση εργασίας ποικίλλουν ανάλογα με την ηλικία, με τους millennials να συγκεντρώνουν τις διπλάσιες πιθανότητες να παραιτηθούν σε σχέση με τους baby boomers.

Παρά την προφανή προθυμία αλλαγής θέσης εργασίας για την εξασφάλιση μεγαλύτερης ευελιξίας, οι περισσότεροι ερωτηθέντες (76%) δηλώνουν ότι είναι ικανοποιημένοι με τη δουλειά τους και σχεδόν όλοι (93%) δηλώνουν ότι σκοπεύουν να παραμείνουν στις παρούσες θέσεις τους για τους επόμενους 12 μήνες.

Η οργανωτική κουλτούρα

Η έρευνα αξιολόγησε, επίσης, τη στάση των εργαζομένων απέναντι στις υπάρχουσες εργασιακές πρακτικές και οι ερωτηθέντες, σε γενικές γραμμές, είναι θετικοί προς την εξ αποστάσεως εργασία. Σχεδόν οι μισοί (48%) δηλώνουν ότι η οργανωτική κουλτούρα της επιχείρησής τους έχει αλλάξει και, μάλιστα, έχει βελτιωθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας της Covid-19, ενώ σε ποσοστό 31% πιστεύουν ότι έχει επιδεινωθεί.

Υγεία και ασφάλεια

Επιπρόσθετα η έρευνα εξέτασε τις απόψεις των ερωτηθέντων σχετικά με το εμβόλιο για την Covid-19, διαπιστώνοντας ότι το 61% αυτών επιθυμούν η επιχείρησή τους να καταστήσει τον εμβολιασμό απαραίτητη προϋπόθεση για όσους θα εργάζονται στο γραφείο.

Οι απόψεις σχετικά με τον εμβολιασμό ποικίλλουν ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή: π.χ., οι ερωτηθέντες στη Νότια Αμερική σε ποσοστό 66% συμφωνούν ότι οι εταιρείες πρέπει να απαιτούν τον εμβολιασμό όλων των εργαζομένων, σε σύγκριση με το σχετικά χαμηλότερο ποσοστό της τάξης του 52% που κατεγράφη στην ευρύτατη περιοχή Ευρώπης, Μέσης Ανατολής, Ινδίας και Αφρικής (ΕΜΕΙΑ).

Περισσότερη τεχνολογία

Η προοπτική της ολοένα και πιο διαδεδομένης ευέλικτης εργασίας οδηγεί σε αυξημένες απαιτήσεις για περισσότερη τεχνολογία τόσο για τους εργαζόμενους με φυσική παρουσία όσο και για όσους βρίσκονται σε τηλεργασία.

● Το 64% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι επιθυμούν πιο εξελιγμένο τεχνολογικό εξοπλισμό στο γραφείο (π.χ., ταχύτερο Ίντερνετ και καλύτερα μέσα τηλεδιάσκεψης).

● Σχεδόν οι μισοί συμμετέχοντες στην έρευνα (48%) δηλώνουν ότι οι εταιρείες οφείλουν να αναβαθμίσουν τον τεχνολογικό εξοπλισμό για την εργασία στο σπίτι (π.χ., επιπλέον οθόνες και ακουστικά).

● Σχεδόν το ίδιο ποσοστό (47%) θα επιθυμούσαν να αποζημιωθούν (χρηματική αμοιβή) για τα έξοδα Ίντερνετ υψηλής ταχύτητας / τηλεφωνίας που πληρώνουν.

● Ωστόσο, παρά τη στροφή προς νέους τρόπους εργασίας και την ταχεία υιοθέτηση της τεχνολογίας των τηλεδιασκέψεων, σε ποσοστό 67% δήλωσαν ότι θα επιθυμούσαν να ταξιδεύουν για επαγγελματικούς σκοπούς μετά την πανδημία.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας η Ευτυχία Κασελάκη, εταίρος της EY Ελλάδος, Συμβουλευτικές Υπηρεσίες και Συμβουλευτικές Υπηρεσίες Ανθρώπινου Δυναμικού, δήλωσε: «Η εμπειρία της πανδημίας επιβεβαίωσε, τόσο στους εργαζόμενους όσο και στις επιχειρήσεις, τις δυνατότητες και τα πλεονεκτήματα που παρέχει η μεγαλύτερη ευελιξία στην εργασία. Όπως συμβαίνει με τις περισσότερες από τις αλλαγές που πυροδότησε η Covid-19, το αίτημα για μεγαλύτερη ευελιξία θα παραμείνει.

Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να προσαρμοστούν σε αυτή τη νέα πραγματικότητα για να διατηρήσουν και να προσελκύσουν τα καλύτερα ταλέντα. Συγχρόνως θα πρέπει να εξετάσουν και να εισαγάγουν αλλαγές στην οργανωτική τους κουλτούρα και στις τεχνολογικές υποδομές τους, που θα τους επιτρέψουν να ενισχύσουν την εμπειρία της ψηφιακής και της υβριδικής εργασίας για τους υπαλλήλους τους».

Αμφίσημη η Moody’s για την ελληνική οικονομία

Το βασικό σενάριο είναι η ελληνική οικονομία να αναπτυχθεί με ρυθμό 4,8% το 2021 και 3,7% το 2022, ενώ και το 2023 αναμένεται νέα ισχυρή αύξηση του ΑΕΠ.

Όποιος φυλάει τα ρούχα του έχει τα μισά. Αυτή την παροιμία φαίνεται να υιοθετεί η Moody’s Αnalytics σε αναφορά της για την Ελλάδα, περιλαμβάνοντας και ένα κακό σενάριο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας με βάση το ενδεχόμενο επιδείνωσης της κατάστασης της πανδημίας του κορωνοϊού λόγω της παραλλαγής Δέλτα.

Σύμφωνα με αυτό, τυχόν μεγάλη διασπορά θα μπορούσε να εκτροχιάσει την ανάκαμψη και το σχέδιο «Ελλάδα 2.0». Βέβαια, επαναλαμβάνει ότι το βασικό σενάριο είναι η ελληνική οικονομία να αναπτυχθεί με ρυθμό 4,8% το 2021 και 3,7% το 2022 και για το 2023 να αναμένεται νέα ισχυρή αύξηση του ΑΕΠ.

Η Moody’s Analytics επισημαίνει ότι η Ελλάδα και άλλες χώρες της ευρωζώνης έχουν μετακινηθεί από την πράσινη στην πορτοκαλί περιοχή για τα ταξίδια, απαιτώντας από τους ταξιδιώτες να έχουν αρνητικό τεστ πριν από την αναχώρηση.

Οι οικονομίες που εξαρτώνται από τον τουρισμό σε ολόκληρη την ήπειρο αντιμετώπισαν παρόμοια εμπόδια: η Ισπανία επανέφερε τα τοπικά λοκντάουν, ενώ η Κύπρος βιώνει ρεκόρ νέων κρουσμάτων. Η παραλλαγή Δέλτα φαίνεται να αποτελεί πιο σημαντική απειλή από ό,τι ανέμενε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σημειώνει.

Ζόρι η ανεργία

Επίσης αναφέρεται στην πορεία της ανεργίας, η οποία δείχνει αυξητική. Σημειώνει πως κατά τη διάρκεια του λοκντάουν το περασμένο έτος, πολλοί άνθρωποι αποθαρρύνθηκαν από την έλλειψη ευκαιριών, βγήκαν από την αγορά εργασίας και δεν μετρήθηκαν ως άνεργοι. Συνεπώς, κατά την επιστροφή τους, το ποσοστό ανεργίας θα μπορούσε να αυξηθεί.

Ήδη υπάρχουν σημάδια στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ του περασμένου Απριλίου που τοποθετούν την ανεργία στο 17%, στο υψηλότερο επίπεδο από το 17,2% του περασμένου Αυγούστου.

Η ανεργία επιδεινώθηκε επίσης από τα παρατεταμένα λοκντάουν, τα οποία εφαρμόστηκαν από τον περασμένο Νοέμβριο, καθώς οι επιχειρήσεις που βρέθηκαν στο χείλος της κατάρρευσης δεν μπορούσαν πλέον να πειστούν να αποφύγουν τις απολύσεις με αντάλλαγμα κρατικές παροχές.

Σε ό,τι αφορά τη συνολική πορεία της οικονομίας, το πρώτο τρίμηνο έδωσε μία αισιόδοξη εικόνα, με το πραγματικό ΑΕΠ να συρρικνώνεται μόνο 2,3% σε ετήσια βάση, ενώ η ετήσια εκτίμηση για το 2020 αναθεωρήθηκε σε ύφεση 7,8%, μικρότερη από το 10% που προβλεπόταν, και κινήθηκε στα επίπεδα που ανέμενε και η Moody’s Analytics.

Βασικό και κακό σενάριο

Σύμφωνα με τις τρέχουσες προβλέψεις της και το βασικό σενάριο, η ελληνική οικονομία θα φτάσει στα επίπεδα προ πανδημίας έως τα μέσα του 2022.

● Τα πράγματα θα επανέλθουν στην κανονικότητα καθώς επιτυγχάνεται η ανοσία της αγέλης και η Covid-19 πιθανότατα θα αντιμετωπιστεί τελικά ως εποχικός ιός παρόμοιος με τη γρίπη.

● Ο τουρισμός θα κινηθεί σε πολύ καλά επίπεδα το 2022 και θα απογειωθεί πλήρως έως το 2023.

● Οι καταναλωτές θα επιστρέψουν στα κανονικά πρότυπα δαπανών και θα αποδεσμεύσουν τη συσσωρευμένη ζήτηση για προϊόντα και υπηρεσίες που είτε δεν ήταν διαθέσιμα είτε ήταν περιττά κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Όπως εκτιμά η Moody’s Analytics, το πραγματικό ΑΕΠ στην Ελλάδα θα αυξηθεί κατά 4,8% το 2021 και κατά 3,7% το 2022.

Στο δυσμενές σενάριο το ΑΕΠ αυξάνεται μόνο κατά 3,4% το 2021 και οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της διεθνούς οικονομικής αναταραχής που προκαλείται από την πανδημία έχουν ως αποτέλεσμα οριακή ύφεση της τάξης του 0,7% το 2022.

Σε ό,τι αφορά το βραχυπρόθεσμο διάστημα, όπως υπογραμμίζει η Moody’s Analytics, η πορεία και ο αντίκτυπος της μετάλλαξης Δέλτα είναι αυτά που θα διαμορφώσουν τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη. Μαζί με την πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα, είναι ο κεντρικός παράγοντας που θα καθορίσει σε ποιο βαθμό θα υλοποιηθεί το σχέδιο ανάκαμψης της Ε.Ε.

Όταν το σχέδιο τεθεί σε ισχύ, η Ελλάδα μπορεί να αδράξει τα οφέλη, καθώς θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες απασχόλησης και ενδεχομένως να δώσει κίνητρα σε εκατοντάδες χιλιάδες οικονομικούς μετανάστες – εργαζομένους που έφυγαν κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης και αποτελούν το πιο παραγωγικό μέρος του εργατικού δυναμικού – να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Διαβάστε επίσης:

Παραδόθηκαν στους Ταλιμπάν

Το προλαμβάνειν κρείττον εστί του θεραπεύειν

Τσουρουφλισμένη κυβέρνηση

Keywords
Τυχαία Θέματα