Πώς σχολιάζει η κυβέρνηση τη Διακήρυξη των Αθηνών – «Για πρώτη φορά Ελλάδα και Τουρκία δεσμεύονται σε σχέσεις φιλίας και σε ήρεμα νερά»

Υπογράφηκε Κοινή Διακήρυξη Φιλίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία για συνεργασία και καλή γειτονία, όπως ανακοινώθηκε στις κοινές δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ταγίπ Ερντογάν.

Κυβερνητικές πηγές σχετικά με τη Διακήρυξη Φιλίας και Καλής Γειτονίας των Αθηνών αναφέρουν τα εξής:

-Ιδιαίτερα σημαντικό κείμενο, καθώς είναι η πρώτη φορά που Ελλάδα

και Τουρκία – με τις υπογραφές του Πρωθυπουργού της Ελλάδας και του Προέδρου της Τουρκίας δεσμεύονται σε σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας και σε «ήρεμα νερά».

-Συγκεκριμένα, στη Διακήρυξη υπογραμμίζεται η σημασία αποτελεσματικών διαύλων επικοινωνίας σε κάθε επίπεδο και δίνεται έμφαση στην αποφυγή συγκρουσιακών καταστάσεων και δυνητικής κλιμάκωσης.

-Επιπλέον, η Διακήρυξη καθορίζει τις αρχές και τα ορόσημα του ελληνοτουρκικού διαλόγου και των επαφών στη βάση των τριών αξόνων που είχαν συμφωνηθεί κατά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο στο Βίλνιους τον περασμένο Ιούλιο: Πολιτικός διάλογος (για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, στον οποίο εντάσσονται οι διερευνητικές επαφές), θετική ατζέντα (η οποία διαρκώς θα εμπλουτίζεται), Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (στα οποία συμπεριλαμβάνονται και μέτρα για τη μείωση «αδικαιολόγητων πηγών έντασης καθώς και των κινδύνων που απορρέουν από αυτές»)

-Είναι μια δήλωση προθέσεων στην οποία και η Τουρκία δεσμεύεται για στους στόχους του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και της φιλικής συνεργασίας μεταξύ των κρατών.

-Υπάρχει σαφής αναφορά στη δέσμευση αποφυγής δηλώσεων και ενεργειών που υπονομεύουν το πνεύμα και το γράμμα της Διακήρυξης ή θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

-Η γειτονική χώρα δεσμεύεται στην επίλυση όποιας διαφωνίας προκύψει με την Ελλάδα με φιλικό τρόπο είτε με απευθείας διαβουλεύσεις με τη χώρα μας, είτε με άλλα μέσα αμοιβαίας επιλογής, όπως προβλέπεται από τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Διακήρυξη των Αθηνών δεν αναιρεί τις νομικές θέσεις των δύο χωρών.

Αυτή είναι η Διακήρυξη Περί Σχέσεων Φιλίας και Καλής Γειτονίας

Το κείμενο περιγράφει την ανάγκη οι δύο χώρες να συνεχίσουν να εργάζονται από κοινού προς όφελος και των δύο κοινωνιών σε κλίμα φιλίας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης, Έχοντας αποφασίσει να καλλιεργούν φιλικές σχέσεις, αμοιβαίο σεβασμό, ειρηνική συνύπαρξη και κατανόηση και να επιλύουν κάθε διαφορά μεταξύ τους με ειρηνικά μέσα και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Ακόμη, αναφέρει ότι Διακήρυξη δεν αποτελεί διεθνή συμφωνία, δεσμευτική για τα Μέρη κατά το διεθνές δίκαιο. Καμία πρόνοια της Διακήρυξης αυτής δεν πρέπει να ερμηνεύεται ότι παράγει νομικά δικαιώματα ή υποχρεώσεις για τα Μέρη.

Αναλυτικά το κέιμενο:

Διακήρυξη των Αθηνών Περί Σχέσεων Φιλίας και Καλής Γειτονίας

Ο Πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας, η Α.E. κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τουρκίας, η Α.E. κ. Recep Tayyip Erdoğan, εκπροσωπώντας τις αντίστοιχες Κυβερνήσεις τους (που αποκαλούνται από κοινού «τα Μέρη»), έχοντας προεδρεύσει της 5ης συνάντησης του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Τουρκίας την 7η Δεκεμβρίου 2023, στην Αθήνα, σε πνεύμα καλής θέλησης και συνεργασίας,

PP1. Αναγνωρίζοντας την ανανεωμένη βούληση για συνεργασία μεταξύ των Κυβερνήσεων των δύο χωρών,

PP2. Υπογραμμίζοντας ότι οι δεσμοί μεταξύ των δύο γειτονικών εθνών έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν σημαντικά την ευημερία και τη δυναμική της περιοχής,

PP3. Δίνοντας έμφαση στην ανάγκη να συνεχίσουν να εργάζονται από κοινού προς όφελος και των δύο κοινωνιών σε κλίμα φιλίας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης,

PP4. Επιδιώκοντας ενίσχυση των διμερών σχέσεων μέσω των υφιστάμενων θεσμικών μηχανισμών,

PP5. Τονίζοντας ότι, προκειμένου να ενισχυθούν οι σχέσεις καλής γειτονίας, αμφότερα τα Μέρη, χωρίς να θίγονται οι εκατέρωθεν νομικές θέσεις τους, θα καλλιεργούν πνεύμα αλληλεγγύης απέναντι στις τρέχουσες και μελλοντικές προκλήσεις,

PP6. Υπογραμμίζοντας ότι για την προώθηση της εν λόγω θετικής ατμόσφαιρας και ατζέντας, αμφότερα τα Μέρη θα ενθαρρύνουν την ανταλλαγή επισκέψεων σε κάθε επίπεδο με προσέγγιση προσανατολισμένη στην επίτευξη αποτελεσμάτων,

PP7. Υπενθυμίζοντας ότι μεταξύ των θεμελιωδών σκοπών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και των παγκοσμίως αναγνωρισμένων αρχών του διεθνούς δικαίου είναι η διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και η φιλική συνεργασία μεταξύ των κρατών,

PP8. Έχοντας αποφασίσει να καλλιεργούν φιλικές σχέσεις, αμοιβαίο σεβασμό, ειρηνική συνύπαρξη και κατανόηση και να επιλύουν κάθε διαφορά μεταξύ τους με ειρηνικά μέσα και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο,

PP9. Υπογραμμίζοντας τη σημασία των αποτελεσματικών διαύλων και μηχανισμών επικοινωνίας σε κάθε επίπεδο για την επιτυχή διαχείριση των διμερών τους σχέσεων, με ιδιαίτερη έμφαση στην αποφυγή συγκρουσιακών καταστάσεων και δυνητικής κλιμάκωσης,

PP10 Τονίζοντας ότι και τα δύο Μέρη θα προσεγγίσουν τις σχέσεις τους με στόχο την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας και την εμβάθυνση των δεσμών μεταξύ των λαών, συνεισφέροντας με αυτόν τον τρόπο στην ευημερία και την ειρηνική συνύπαρξη των δύο γειτονικών λαών τους, τονίζοντας περαιτέρω ότι προς τούτο, υπό το φως της επιτευχθείσας σημαντικής προόδου σχετικά με την προώθηση της θετικής ατζέντας σε οικονομικά και εμπορικά θέματα μέσω του Κοινού Σχεδίου Δράσης, οι δύο πλευρές θα διερευνήσουν επιπρόσθετα θέματα συνεργασίας,

Συμφώνησαν στα κάτωθι:

OP1. Τα Μέρη συμφωνούν να συμμετέχουν σε συνεχείς εποικοδομητικές και ουσιαστικές διαβουλεύσεις με βάση τους ακόλουθους πυλώνες:

(α) Πολιτικός Διάλογος:

– σε θέματα αμοιβαίου συμφέροντος

– Διερευνητικές/ Διαβουλευτικές συνομιλίες

(β) Θετική Ατζέντα, στο πλαίσιο του ενισχυμένου Κοινού Σχεδίου Δράσης, που περιλαμβάνει μέτρα κοινού ενδιαφέροντος στους τομείς της επιχειρηματικότητας-οικονομίας, τουρισμού, μεταφορών, ενέργειας, καινοτομίας, επιστήμης και τεχνολογίας, γεωργίας, περιβαλλοντικής προστασίας, κοινωνικής ασφάλισης και υγείας, νεολαίας, εκπαίδευσης και αθλητισμού και όποιον άλλο τομέα συμφωνηθεί από κοινού, με στόχο την επίτευξη σημαντικών και συγκεκριμένων παραδοτέων, εξορθολογίζοντας και επικαιροποιώντας συνεχώς την ατζέντα, με δομημένο τρόπο και νέα θέματα.

(γ) Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που περιλαμβάνουν μέτρα στον στρατιωτικό τομέα που θα συνέβαλλαν στην εξάλειψη αδικαιολόγητων πηγών έντασης, καθώς και των κινδύνων που απορρέουν από αυτές,

OP2. Τα Μέρη δεσμεύονται να απέχουν από κάθε δήλωση, πρωτοβουλία, ή ενέργεια που θα μπορούσε να υπονομεύσει ή να απαξιώσει το γράμμα και το πνεύμα αυτής της Διακήρυξης ή να θέσει σε κίνδυνο τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή τους.

OP3. Τα Μέρη θα προσπαθήσουν να επιλύσουν οποιαδήποτε διαφορά προκύψει μεταξύ τους με φιλικό τρόπο, μέσω απευθείας διαβουλεύσεων μεταξύ τους ή με άλλα μέσα αμοιβαίας επιλογής, όπως προβλέπεται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Αυτή η Διακήρυξη δεν αποτελεί διεθνή συμφωνία, δεσμευτική για τα Μέρη κατά το διεθνές δίκαιο. Καμία πρόνοια της Διακήρυξης αυτής δεν πρέπει να ερμηνεύεται ότι παράγει νομικά δικαιώματα ή υποχρεώσεις για τα Μέρη.

Έγινε στην Αθήνα, την 7η Δεκεμβρίου 2023, σε δύο αντίγραφα, καθένα στην Ελληνική, Τουρκική και Αγγλική γλώσσα με όλα τα κείμενα να θεωρούνται εξίσου αυθεντικά. Σε περίπτωση διαφοράς ως προς την ερμηνεία, υπερισχύει το αγγλικό κείμενο.

Για την Κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης Πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας Για την Κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Τουρκίας Recep Tayyip Erdoğan Πρόεδρος της Δημοκρατίας της ΤουρκίαςΣυμφωνίες, Μνημόνια και Κοινές Δηλώσεις/Διακηρύξεις που υπογράφηκαν στο πλαίσιο του 5ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας

*Συμφωνίες*

*1 . Συμφωνία στον Τομέα της Παιδείας*

Υπογράφουν ο Υπ. Παιδείας κ. Κυριάκος Πιερρακάκης και ο Τούρκος Υπ. Παιδείας κ. Yusuf Tekin

Η συμφωνία στοχεύει στην ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ των Υπουργείων Παιδείας της Ελλάδας και της Τουρκίας στον τομέα της επαγγελματικής εκπαίδευσης. Αναφέρεται στην αναγνώριση διπλωμάτων τεχνικής εκπαίδευσης, στην ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών, στην οργάνωση κοινών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων για διδάσκοντες και σπουδαστές, στις ανταλλαγές σπουδαστών.

*Μνημόνια*

*2. Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) ΑΔΜΗΕ – TEIAS στον Τομέα της ηλεκτρικής διασύνδεσης*

Υπογράφουν ο Γενικός Διευθυντής Λειτουργίας, Υποδομών και Αγοράς του ΑΔΜΗΕ κ. Δημήτρης Μίχος και ο Πρόεδρος TEIAS κ. Orhan Kaldirim

Το μνημόνιο αφορά τη δημιουργία νέας διασυνδετικής γραμμής μεταξύ Νέα Σάντας και Μπαμπαέσκι με στόχο την αναβάθμιση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Τουρκίας και την αύξηση του όγκου αμφίδρομης ροής ενέργειας κατά 600 MW.

*3. Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) στον Τομέα των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων*

Υπογράφουν ο Υπ. Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκρέκας και ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών κ. Hakan Fidan

Το μνημόνιο αναφέρεται στην ανάπτυξη δομών δικτύωσης μεταξύ μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων των δύο χωρών, καθώς και στην αλληλοενημέρωση και ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών για την απλοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

*4. Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) ECG- Eximbak στον Τομέα των Εξαγωγών*

Υπογράφουν ο ΥΦΥΠΕΞ κ. Κώστας Φραγκογιάννης και o CEO της Turk Eximbank κ. Ali Guney

Το μνημόνιο προωθεί τη συνεργασία των φορέων Export Credit Greece και Turk Eximbank με σκοπό την αύξηση των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών. Η συνεργασία περιλαμβάνει ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και τεχνογνωσίας, εκπαίδευση προσωπικού, ενημέρωση και διευκόλυνση στην επίλυση προβλημάτων, ανάπτυξη κοινών ερευνητικών προγραμμάτων σε Ελλάδα, Τουρκία και τρίτες χώρες.

*5. Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) EG – Invest in TR στον Τομέα των Επενδύσεων*

Υπογράφουν ο ΥΦΥΠΕΞ κ. Κώστας Φραγκογιάννης και ο Πρόεδρος του Invest in Turkiye κ. Burak Daglioglu

Το μνημόνιο αναφέρεται στη συνεργασία των φορέων Enterprise Greece και Invest in Turkiye με σκοπό την προσέλκυση επενδύσεων. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται η αλληλοενημέρωση σε θέματα οικονομικού ενδιαφέροντος, η δημιουργία σταθερού και ευέλικτου επενδυτικού κλίματος, η προώθηση και διεύρυνση της συνεργασίας μεταξύ των επιχειρήσεων, η ανάπτυξη αμοιβαία επωφελών επενδυτικών προγραμμάτων.

*6. Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) μεταξύ EG – TOBB στον Τομέα των Επενδύσεων/Επιχειρήσεων*

Υπογράφουν ο ΥΦΥΠΕΞ κ. Κώστας Φραγκογιάννης και ο Αντιπρόεδρος του ΤΟΒΒ κ. Cengiz Gunay

Το μνημόνιο αφορά τη συνεργασία των φορέων Enterprise Greece και Union of Chambers and Commodity Exchanges Of Turkiye (TOBB) με σκοπό τη στήριξη των επιχειρηματικών κοινοτήτων των δύο χωρών. Η συνεργασία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την ανάπτυξη στρατηγικών για την αύξηση των εμπορικών και επιχειρηματικών αποστολών, την ανταλλαγή πληροφοριών και τεχνογνωσίας, τη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού και τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη.

*7. Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) στον Τομέα των Κοινωνικών Υπηρεσιών με έμφαση στην Προστασία ΑμΕΑ*

Υπογράφουν η Υπ. Οικογενειακής Πολιτικής και Κοινωνικής Συνοχής κ. Σοφία Ζαχαράκη και ο Τούρκος ΥΠΕΞ κ. Hakan Fidan

Το μνημόνιο προωθεί τη συνεργασία για την ανάπτυξη στρατηγικών και υπηρεσιών με σκοπό την ισότιμη πρόσβαση και συμπερίληψη των ατόμων με ειδικές ανάγκες στον κοινωνικό ιστό. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται η ανταλλαγή καλών πρακτικών και τεχνογνωσίας στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας, η οργάνωση συνεδρίων και σεμιναρίων για την εξάλειψη των ανισοτήτων, τη βελτίωση της προσβασιμότητας, τη φροντίδα και την αποϊδρυματοποίηση των ΑμΕΑ.

*8. Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) στον Τομέα του Αθλητισμού*

Υπογράφουν ο ΥΠΕΞ κ. Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Hakan Fidan

Το παρόν μνημόνιο αντικαθιστά το παλαιότερο Πρωτόκολλο του 2013 και προωθεί την ενδυνάμωση του θεσμού των Ολυμπιακών Αγώνων, τη συνεργασία για την καταπολέμηση της χειραγώγησης των αγώνων, τη συνεργασία και τις ανταλλαγές μεταξύ εθνικών ομοσπονδιών και αθλητικών ομίλων.

*Κοινές δηλώσεις / Διακηρύξεις*

*9. Κοινή Δήλωση /Διακήρυξη για συνεργασία στον Τομέα του Τουρισμού*

Υπογράφουν η Υπ. Τουρισμού κ. Όλγα Κεφαλογιάννη και ο Τούρκος Υπ. Πολιτισμού & Τουρισμού κ. Mehmet Ersoy

Οι δύο πλευρές αναγνωρίζουν τον ρόλο του τουρισμού ως γέφυρας συνεργασίας μεταξύ των δύο λαών και τη συμβολή του στην οικονομική ανάπτυξη και στήριξη επαγγελματιών, επιχειρήσεων και τοπικών κοινωνιών. Στο πλαίσιο αυτό συμφωνούν να συνέρχεται κάθε χρόνο η Κοινή Επιτροπή Τουρισμού με σκοπό να προωθήσει την άμεση συνεργασία ταξιδιωτικών φορέων και τουριστικών πρακτόρων, να ενισχύσει την ανταλλαγή καλών πρακτικών και εμπειριών , να διερευνήσει τις δυνατότητες για κοινές τουριστικές επενδύσεις, με απώτερο στόχο την αύξηση των τουριστικών ροών .

*10. Κοινή Δήλωση /Διακήρυξη ΓΓΕΤ- TUBITAK για συνεργασία στον Τομέα της Έρευνας και της Καινοτομίας*

Υπογράφουν ο Υπ. Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκρέκας και ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών κ. Hakan Fidan

Οι εθνικοί φορείς έρευνας και τεχνολογίας των δύο χωρών, με σκοπό τη συνέχιση και διεύρυνση της επιστημονικής συνεργασίας τους, επιβεβαιώνουν την πρόθεσή τους να προκηρύξουν κοινό διαγωνισμό στους τομείς: βιοεπιστημών, υγείας, φαρμακευτικών προϊόντων, αγροδιατροφής, κυκλικής οικονομίας, βιώσιμης ενέργειας, δομικών υλικών, πολιτισμού, τουρισμού και δημιουργικής βιομηχανίας.

*11. Κοινή Δήλωση/Διακήρυξη για σύγκληση Κοινής Επιτροπής Οικονομίας και Εμπορίου (JEC – JETCO)*

Υπογράφουν ο ΥΦΥΠΕΞ κ. Φραγκογιάννης και ο Τούρκος Υφυπουργός Εμπορίου κ. Sezai Ucarmak

Οι δύο πλευρές συμφωνούν στη σύγκληση της 6ης Συνόδου Κοινής Επιτροπής Οικονομίας και Εμπορίου. Η τουρκική πλευρά έχει προτείνει να πραγματοποιηθεί στις 2 Φεβρουαρίου 2024 στην Κωνσταντινούπολη. Στη σύνοδο θα εξεταστούν θέματα εμπορίου, ενέργειας, μεταφορών, τουρισμού.

*12. Κοινή Δήλωση/ Διακήρυξη για συνεργασία στον τομέα της Αγροτικής Ανάπτυξης*

Υπογράφουν ο Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αυγενάκης και ο Τούρκος ΥΠΕΞ κ. Hakan Fidan

Οι δύο πλευρές εκφράζουν την πρόθεσή τους να προχωρήσουν στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας στον τομέα των αγροτικών καλλιεργειών, να συνεργαστούν στην αντιμετώπιση πλημμυρών ή ξηρασίας, να συνεργαστούν στην πρόληψη και αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών, να καταπολεμήσουν την παράνομη αλιεία, να προωθήσουν την έρευνα στον τομέα της αγροτικής ανάπτυξης.

*13. Κοινή Δήλωση/ Διακήρυξη για Τελωνειακή Συνεργασία*

Υπογράφουν ο Πρόεδρος Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων κ. Γιώργος Πιτσιλής και ο Τούρκος Υφυπ. Εμπορίου Sezai Ucarmak

Οι δύο πλευρές επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους να αναπτύξουν περαιτέρω τη συνεργασία μεταξύ των τελωνειακών αρχών. Στο πλαίσιο αυτό, συμφωνούν στη διοργάνωση κοινών σεμιναρίων, την ανταλλαγή πληροφοριών και βέλτιστων πρακτικών προκειμένου να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητά των τελωνειακών υπηρεσιών, να καταπολεμήσουν την απάτη, να προωθήσουν την ασφάλεια και την προστασία των πολιτών.

*14. Κοινή Δήλωση/ Διακήρυξη για τη διοργάνωση Hackathon*

Υπογράφουν ο ΥΦΥΠΕΞ κ. Φραγκογιάννης και ο Τούρκος ΥΦΥΠΕΞ κ. Burak Akcapar

Οι δύο πλευρές προγραμματίζουν την διοργάνωση διαδικτυακού διαγωνισμού με ενεργό συμμετοχή μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, φοιτητών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, νεοφυών επιχειρήσεων, εμπορικών και βιομηχανικών επιμελητηρίων των δύο χωρών. Οι συμμετέχοντες θα κληθούν να καταθέσουν ιδέες και προτάσεις πάνω σε ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος και καθημερινότητας σε αστικό περιβάλλον. Η πρόταση που θα βραβευθεί θα υποστηριχθεί από τις δύο χώρες προκειμένου να υλοποιηθεί.

*15. Κοινή Δήλωση/ Διακήρυξη για επόμενη σύγκληση τεχνικής Επιτροπής για 2η γέφυρα στον Έβρο – ΕΓΝΑΤΙΑ*

Υπογράφουν ο CEO ΕΓΝΑΤΙΑΣ κ. Κουτσούκος και ο Τούρκος Αν. Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Αυτοκινητοδρόμων Τουρκίας κ. Selahattin Bayramcavus

Οι δύο πλευρές αναγνωρίζουν την πρόοδο των εργασιών στην κατασκευή δεύτερης διασυνοριακής γέφυρας στην περιοχή Κήποι – Ύψαλα, την οποία εποπτεύει η Εγνατία Οδός Α.Ε., και ανακοινώνουν την επόμενη συνάντηση τεχνικών επιτροπών και εμπειρογνωμόνων.

Θετικό κλίμα με… αγκάθια

Με μια σημαντική εξέλιξη – την υπογραφή διακήρυξης φιλίας και καλής γειτονίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας – και ένα γενικά καλό κλίμα, ολοκληρώθηκαν λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι της Πέμπτης η τετ α τετ συνάντηση και οι κοινές δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών.

Από τις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, φυσικά, δεν έλειψαν και κάποια «αγκάθια» με κύριο εξ αυτών το ζήτημα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, αλλά και η πιο έντονη τοποθέτηση του Τούρκου προέδρου σχετικά με την κρίση στη Μέση Ανατολή, ωστόσο, ήταν προφανές ότι το, ας πούμε, «σενάριο» που είχε συμφωνηθεί μεταξύ των δύο κυβερνήσεων τηρήθηκε σχεδόν κατά γράμμα, κάτι που ικανοποιεί την Αθήνα.

Πού υπήρξαν διαφοροποιήσεις; Ο Ερντογάν έκανε εκ νέου λόγο για «τουρκική μειονότητα» στη Θράκη, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να παρεμβαίνει ευγενικά και να υπενθυμίζει ότι η Συνθήκη της Λωζάννης την χαρακτηρίζει ως «μουσουλμανική» και να τονίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται νυχθημερόν για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων της μειονότητας αυτής, κάνοντας λόγο για υπόδειγμα αρμονικής συνύπαρξης χριστιανών και μουσουλμάνων στη Θράκη.

Επίσης, όσον αφορά στο Κυπριακό, ο Έλληνας πρωθυπουργός επέμεινε σε λύση στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και επανεκκίνηση του διαλόγου, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε τη θέση του περί μόνιμης και βιώσιμης λύσης που θα λαμβάνει υπόψη τις πραγματικότητες που έχουν διαμορφωθεί στο νησί (η θέση της Τουρκίας είναι για δύο ανεξάρτητα κράτη, κάτι που Ελλάδα και Κύπρος απορρίπτουν).

Τέλος, ο Τούρκος πρόεδρος χρησιμοποίησε έντονη γλώσσα για τη νέα κρίση στη Μέση Ανατολή, κάνοντας λόγο για «εγκλήματα πολέμου» που διαπράττονται στη Λωρίδα της Γάζας και για «μαζική τιμωρία» των Παλαιστινίων, δηλώνοντας, μάλιστα, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να αναλάβει ρόλο εγγυήτριας για την ειρήνευση στην περιοχή και κάνοντας λόγο για ίδρυση Παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967. Ωστόσο, είναι αξιοσημείωτο ότι ο Ερντογάν δεν έκανε καμία αναφορά στη Χαμάς.

Όσον αφορά στο αμιγώς πολιτικό μέρος της συνάντησης, ο Κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε προσεκτικά στον πολιτικό διάλογο που διεξάγεται μεταξύ των δύο χωρών, ωστόσο δεν απέκλεισε, «όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες», να ανοίξει η συζήτηση και για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών και της υφαλοκρηπίδας, με βάση το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι αποτελεί «ιστορικό χρέος να φέρουμε τα κράτη δίπλα-δίπλα, όπως είναι τα σύνορά μας» και κάνοντας λόγο για ένα «αύριο ειρήνης και συνεργασίας».

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος, ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε για την Ελλάδα και την Τουρκία χρησιμοποιώντας τον όρο «αδέλφια» (τα οποία, βέβαια, όπως είπε, μπορούν να έχουν μεγάλες διαφορές), ζητώντας το Αιγαίο να γίνει θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας, και υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει πρόβλημα που να μην μπορεί να επιλυθεί με διάλογο και καλή πίστη. Επίσης, μίλησε για ωφέλιμες συζητήσεις, βήματα για ανάπτυξη συνεργασίας και ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και πρότεινε το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας να συνεδριάζει κάθε χρόνο.

Μητσοτάκης και Ερντογάν μίλησαν για βελτίωση της συνεργασίας των δύο χωρών σε πολλούς τομείς, με έμφαση στο εμπόριο, αναφέροντας ότι ο στόχος είναι το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών να ανέβει από τα 5 δισ. ευρώ που είναι σήμερα στα 10 δισ. μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε δημόσια την ικανοποίησή του για το κλείσιμο του κουρδικού καταυλισμού στο Λαύριο, τον οποίο η Άγκυρα θεωρούσε ως «πυρήνα» του ΡΚΚ.

Επίσης, ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στις κοινές προσπάθειες για έλεγχο του μεταναστευτικού, σημειώνοντας ότι έχει υπάρξει σημαντική μείωση των ροών από θαλάσσης και ξηράς, κάτι που απέδωσε στην συστηματική φύλαξη των συνόρων και την καλύτερη συνεργασία της αστυνομίας, της Ακτοφυλακής και του Λιμενικού των δύο χωρών, προσθέτοντας ότι η συνεργασία αυτή μπορεί να βελτιωθεί.

Τέλος, ο Κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι σε συμφωνία με την Κομισιόν, πλέον θα επιτρέπεται σε Τούρκους πολίτες και τις οικογένειες τους να επισκέπτονται για διάστημα μιας εβδομάδας δέκα ελληνικά νησιά χωρίς βίζα, ενώ ο Ερντογάν προσκάλεσε τον Έλληνα πρωθυπουργό για επίσημη επίσκεψη στην Άγκυρα μέσα στην άνοιξη.

Οι δηλώσεις

Συνάντηση με Σακελλαροπούλου

Την κοινή τους βούληση για βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων εξέφρασαν νωρίτερα η Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο Ταγίπ Ερντογάν κατά τη συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Είναι αναγκαίο περισσότερο από ποτέ Ελλάδα και Τουρκία να εργαστούν από κοινού για ενίσχυση της συνεργασίας, την προώθηση του Διεθνούς Δικαίου και την ευημερία της ευρύτερης περιοχής», τόνισε μεταξύ άλλων η Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ευχήθηκε επίσης να είναι παραγωγικές οι συνομιλίες που θα γίνουν.

Από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι η επίσκεψή του στην Ελλάδα είναι μια ευκαιρία να ξεκινήσει μια νέα πορεία στις σχέσεις των δυο χωρών.

Παράλληλα, έκανε λόγο για εποικοδομητικές συναντήσεις και τόνισε ότι είναι καλύτερο για το μέλλον και των δυο χωρών να μιλήσουμε για το γεμάτο μέρος του ποτηριού.

«Είναι καλύτερα για το μέλλον να μιλάμε βλέποντας το ποτήρι μισογεμάτο», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον σύντομο διάλογο που είχε μπροστά στις κάμερες με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Τα τραγικά συμβάντα στις χώρες μας έγιναν αφορμή για να επιβεβαιωθεί ότι το αίσθημα αλληλεγγύης σε δύσκολες συνθήκες ενώνει τους δύο λαούς. Η διαπίστωση αυτή αποτελεί ισχυρή βάση για την πολιτική βούληση εδραίωσης που θα επιτρέψει την εμβάθυνση της συνεργασίας και την αποφυγή εντάσεων στις διμερείς μας σχέσεις», ξεκίνησε πρώτη της δηλώσεις η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

«Εάν αναλογιστούμε το τι γίνεται στον περίγυρό μας είναι αναγκαίο περισσότερο από ποτέ Ελλάδα και Τουρκία να συνεργαστούν για ενίσχυση της ευημερίας και τη διαφύλαξη της ειρήνης, της σταθερότητας και του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου καθώς και για την προώθηση σχέσεων καλής γειτονίας προς όφελος των δύο λαών μας», συνέχισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Έχοντας επίγνωση του γεγονότος ότι υπάρχουν ζητήματα που έχουμε διαφορές είναι σημαντική η διατήρηση του εποικοδομητικού κλίματος. Η παρουσία σας στην Ελλάδα μετά από 6 έτη πιστεύω ότι αντανακλά αυτό το θετικό πνεύμα», συνέχισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Πιστεύω ότι η αυτή η σύνοδος θα αποτελέσει την αρχή για μια νέα εποχή στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν.

«Οι υπουργοί των δύο χωρών θα κάνουν εποικοδομητικές συναντήσεις. Θα συζητήσουμε ποια βήματα μπορούμε να κάνουμε σε όλα τα ζητήματα. Οι προετοιμασίες έχουν γίνει από τους υπουργούς. Θα συνεχίσουμε τον δρόμο μας με πιο ευνοϊκό τρόπο. Πιστεύω ότι θα είναι καλύτερα για το μέλλον και των δύο μερών να μιλάμε βλέποντας το ποτήρι μισογεμάτο», συμπλήρωσε.

Διαβάστε επίσης:

Επίσκεψη Ερντογάν: Aπροσπέλαστο το κέντρο – Κλείνει το μετρό στο Σύνταγμα – Όλες οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Ερντογάν: Με χαμόγελα και απαιτήσεις στην Αθήνα – «Στη Χάγη για όλα» η γραμμή της Άγκυρας

Επίσκεψη Ερντογάν: Προσαγωγή για 20 Κύπριους φοιτητές – Ήθελαν να αποδοκιμάσουν τον Τούρκο πρόεδρο

Keywords
αθηνα, ελλαδα, νεα κυβερνηση, ηρεμα, κυβερνηση, τουρκια, φορα, λωρίδα της γάζας, εν λόγω, το φως, ολυμπιακοί αγώνες, recep, φως, νέα, μνημονιο, αδμηε, ceo, export, αμεα, συμμετοχή, λύση, οηε, κυπρος, αμιγώς, χρεος, αιγαιο, ρκκ, υπουργοι, μετρο, συνταγμα, κινηση στους δρομους, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, Καλή Χρονιά, μνημονιο 2, κοινωνικη συμφωνια, Πρώτη Μέρα της Άνοιξης, κοινωνικος τουρισμος, 600 δις, τελη κυκλοφοριας 2013, μνημονιο 3, τελος του κοσμου, σχεδιο αθηνα, αλλαγη ωρας 2013, τελη κυκλοφοριας 2016, αδμηε, χωρες, αμεα, γγετ, θαλασσα, θρακη, κηποι, κωνσταντινουπολη, νησι, νησια, οηε, πλαισιο, ρκκ, φως, ceo, αγκυρα, αυξηση, αλιεια, αμοιβαια, αμιγώς, ανοιξη, ατζεντα, αφορμη, βιζα, γειτονια, γεφυρα, γινει, γινεται, γλωσσα, γραμμα, διαστημα, δυνατοτητα, δηλωση, δηλωσεις, εγνατια οδος, εγνατια, ευκαιρια, ευρω, ειπε, υπαρχει, ειρηνη, εκπαιδευση, ενεργεια, ενημερωση, εν λόγω, εξελιξη, επενδυσεις, εποχη, ερντογαν, ερευνα, ετη, ευημερια, ιδεες, ιδρυση, υφυπουργος, θετικο, καμερες, κειμενο, κλιμα, λαυριο, λύση, λογο, λωρίδα της γάζας, μηκος, μηκος κυματος, μητσοτακης, μειωση, οδος, ολγα κεφαλογιαννη, ολγα, οφελος, περιβαλλον, πιστη, υπογραφη, ρολο, σαφης, συγκεκριμενα, συζητηση, συζητησουμε, συμμετοχή, σοφια, το φως, φυσικα, χαγη, ασφαλεια, βηματα, δημητρης, δικαιωματα, export, ελληνικα, εμφαση, ετοιμη, χωρα, ιδιαιτερα, κειμενα, κωστας, κυριακου, μπροστα, πηγες, recep, θεματα, θεσεις, υγειας, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα
Πώς, Διακήρυξη, Αθηνών – Για, Ελλάδα, Τουρκία,pos, diakiryxi, athinon – gia, ellada, tourkia