Πώς θα μειώσουμε την κατανάλωση ενέργειας

Ζούμε στην εποχή της ενεργειακής κρίσης. Και η συμβουλή την οποία ακούμε συνεχώς είναι μία: Οικονομία, οικονομία, οικονομία. Στην αρχή η συζήτηση αφορούσε τον δημόσιο χώρο. Τα φώτα στους δρόμους πρέπει να περιοριστούν, μας είπαν. Ο χριστουγεννιάτικος στολισμός φέτος θα είναι λιτός. Τα κλιματιστικά στις δημόσιες υπηρεσίες θα κλείνουν.

Ωστόσο:
● Τι γίνεται στον ιδιωτικό μας χώρο;
● Τι συμβαίνει στα σπίτια μας;
● Πόση ενέργεια καταναλώνουμε και πόση θα μπορούσαμε να είχαμε γλιτώσει;
Η απάντηση είναι απογοητευτική. Τα ελληνικά νοικοκυριά είναι από τα πιο σπάταλα σε ό,τι αφορά

στην ενέργεια. Πατάμε τον διακόπτη ή βάζουμε τη συσκευή στην πρίζα σαν να μην υπάρχει αύριο. Έχουμε, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Εurostat, πολλές ηλεκτρικές συσκευές και εν πάση περιπτώσει πολύ περισσότερες σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ας δούμε τα στοιχεία από την αρχή:

Τα σπίτια μας είναι φωτεινά. Ανάβουμε πολλά φώτα μέσα στο σπίτι. Τα αφήνουμε ανοιχτά ακόμα και όταν φεύγουμε από το δωμάτιο. Φωτίζουμε τα σπίτια μας, τα μπαλκόνια μας, τους κήπους μας, τους κοινόχρηστους χώρους της πολυκατοικίας και ξεχνάμε να σβήσουμε τα φώτα ακόμα και την άλλη μέρα το πρωί. Το 20% της ετήσιας κατανάλωσης ενός νοικοκυριού αφορά στον φωτισμό.Τα χειρότερα όμως είναι εδώ: Η θέρμανση τον χειμώνα ή ο δροσισμός το καλοκαίρι. Οι ηλεκτρικές σόμπες και τα ηλεκτρικά καλοριφέρ αποτελούν σίγουρες εναλλακτικές τον χειμώνα. Το καλοκαίρι, δε, το air condition δουλεύει στο φουλ ώρες ατέλειωτες.
Κι όμως, μερικές απλές συνήθειες αρκούν να κάνουν την αλλαγή:
● Διατηρήστε ελεύθερη τη ροή της θερμότητας στον χώρο, μην καλύπτετε τα θερμαντικά σώματα με ρούχα και τοποθετήστε σε απόσταση 15-20 εκ. άλλα αντικείμενα και έπιπλα.
● Τοποθετήστε ανακλαστήρες θερμότητας ή απλώς ένα αλουμινόχαρτο που έχετε σπίτι στην επιφάνεια ανάμεσα σε καλοριφέρ και τοίχο, προκειμένου η παραγόμενη θερμότητα να επιστρέφει στον χώρο.
● Κρατήστε πηγές ψύξης / θερμότητας μακριά από τον θερμοστάτη, προκειμένου να μην καταλήγει να λειτουργεί περισσότερο απ’ όσο χρειάζεται.
● Ρυθμίστε το κλιματιστικό χρησιμοποιώντας ένα καλό θερμόμετρο τοίχου και μην επιδιώκετε θερμοκρασία δωματίου χαμηλότερη από 26 βαθμούς Κελσίου το καλοκαίρι και μεγαλύτερη από 20 βαθμούς Κελσίου τον χειμώνα.Απλές ιστορίες στεγνώματος


Σε ό,τι αφορά στις υπόλοιπες δραστηριότητες, το 38,4% της ετήσιας ηλεκτρικής ενέργειας χρησιμοποιείται για το μαγείρεμα, το 14,7% για τη λειτουργία του ψυγείου, το 10,6% για τη λειτουργία του πλυντηρίου ρούχων. Ποσοστά επίσης μεγαλύτερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Εκεί, δε, που διαπρέπουμε είναι στο στέγνωμα…
Σίγουρα, όταν ο καιρός είναι βροχερός, το στεγνωτήριο μοιάζει μια καλή λύση για τα ρούχα που μόλις βγήκαν από το πλυντήριο.
Βέβαια, σπαταλάμε ενέργεια που ο ήλιος προσφέρει εντελώς δωρεάν τις περισσότερες ημέρες του χρόνου. Προγραμματίστε, λοιπόν, την μπουγάδα σας με βάση τον καιρό της εβδομάδας για να γλιτώσετε ενέργεια.
Στη χώρα μας συμβαίνει το εξής πρωτοφανές: Έχουμε τα περισσότερα ανά νοικοκυριό στεγνωτήρια και ταυτόχρονα τις περισσότερες ηλιόλουστες ημέρες τον χρόνο.
Επίσης σημαντικό για τα ελληνικά νοικοκυριά: Σβήνουμε όλες τις συσκευές στο σπίτι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, υπολογιστή, φορτιστές) και δεν τις αφήνουμε στην αναμονή (stand-by). Ενδεικτικά σε μελέτη του ΟΟΣΑ έχει υπολογιστεί ότι το 13% (ποσοστό – ρεκόρ στην Ε.Ε.) της ηλεκτρικής ενέργειας στο σπίτι καταναλώνεται από συσκευές που βρίσκονται stand-by.

Στην κουζίνα ολοταχώς – Απλές συμβουλές


Η ηλεκτρική κουζίνα καταναλώνει μεγάλο μέρος της συνολικής ενέργειας ενός σπιτιού, γι’ αυτό χρειάζεται και προσοχή κατά τη χρήση της. Ακολουθούν μερικές συμβουλές που έδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος:
● Σβήστε την εστία της ηλεκτρικής κουζίνας ή τον φούρνο αρκετά λεπτά νωρίτερα από την ολοκλήρωση μαγειρέματος του φαγητού. Αν σβήσετε τη συσκευή, το φαγητό συνεχίζει να μαγειρεύεται με τη θερμότητα που υπάρχει ήδη για ακόμα 15 λεπτά.
● Μην ανοιγοκλείνετε άσκοπα τον φούρνο κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Η απώλεια της θερμοκρασίας είναι σημαντική αναγκάζοντας τη συσκευή να δουλέψει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
● Χρησιμοποιήστε τα σωστά μαγειρικά σκεύη. Δηλαδή, επιλέξτε κατσαρόλες και τηγάνια που εφαρμόζουν ακριβώς στις εστίες. Είναι ενδεικτικό ότι μια κατσαρόλα που μπορεί να είναι λίγα εκατοστά μικρότερη από την εστία αυξάνει την κατανάλωση κατά 30%.
● Ρυθμίστε το ψυγείο στους 1-4 βαθμούς Κελσίου και την κατάψυξη στους -18, προκειμένου να πετύχετε εξοικονόμηση της ενέργειας κατά 15%. Γενικότερα, ακόμα και η μείωση της θερμοκρασίας κατά έναν βαθμό οδηγεί στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά περίπου 5%.
Επίσης, εφόσον το ψυγείο δεν έχει την τεχνολογία no frost, μην αμελείτε την απόψυξη σε τακτά χρονικά διαστήματα. Πρόκειται για μια κρίσιμη διαδικασία, καθώς η κατανάλωση της συσκευής σας μπορεί να αυξηθεί κατά 30% ακόμα και με μόλις πέντε χιλιοστά πάγου.
Όπως λένε οι ειδικοί, έχουμε περιθώριο εξοικονόμησης μεγάλο. Είναι στο χέρι μας, εάν όχι στην πρίζα μας, να το πετύχουμε…

Διαβάστε επίσης:

ΠΑΣΟΚ: Τα πρώτα ονόματα των τομεαρχών

Τα νησιά αποστρατιωτικοποιούνται

ΣΥΡΙΖΑ: Πόλεμος φθοράς στην κυβέρνηση μέσω… «γαλάζιων ακρίδων»

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πώς,pos