Πότε έγινε το τελευταίο δημοψήφισμα στην Ελλάδα
Το προηγούμενο δημοψήφισμα στη χώρα μας είχε διενεργηθεί το 1974. Μετά την πτώση της δικτατορίας, η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή διενεργεί δημοψήφισμα με ερώτημα τη μορφή του πολιτεύματος. Το δημοψήφισμα διενεργήθηκε
Μέχρι σήμερα στην Ελλάδα, έχουν διεξαχθεί επτά δημοψηφίσματα, με το ερώτημα να σχετίζεται στις έξι περιπτώσεις με το πολίτευμα (βασιλευόμενη ή αβασίλευτη δημοκρατία) και μια για την έγκριση Συντάγματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τρία από τα επτά δημοψηφίσματα διενεργήθηκαν από δικτατορικά καθεστώτα.
Το δημοψήφισμα του 1974
Στις 8 Δεκεμβρίου 1974 διεξήχθη στην Ελλάδα δημοψήφισμα για τη μορφή του πολιτεύματος μεταξύ Βασιλευόμενης και Αβασίλευτης Δημοκρατίας. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ήταν 69,2% υπέρ της Αβασίλευτης Δημοκρατίας.
Την 1η Ιουνίου 1973 η Χούντα των Συνταγματαρχών κατήργησε τη Βασιλεία στην Ελλάδα, μετά το Κίνημα του Ναυτικού εναντίον της, και εγκαθίδρυσε Προεδρική Δημοκρατία. Κανένα κόμμα δεν αναγνώρισε το δημοψήφισμα που ακολούθησε τον Ιούλιο του 1973 και δεσμεύτηκαν, μαζί με τον Βασιλιά Κωνσταντίνο, στη διενέργεια άλλου, όταν αποκατασταθεί η Δημοκρατία.
Μετά την πτώση της Χούντας τον Ιούλιο του 1974 η Κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή υιοθέτησε τη Συντακτική Πράξη της 1ης Αυγούστου 1974 και επανέφερε σε ισχύ το Σύνταγμα της 1 Ιανουαρίου 1952, χωρίς τις θεμελιώδεις διατάξεις, δηλαδή αυτές που αφορούσαν τη βάση και τη μορφή του πολιτεύματος ως Βασιλευομένης Δημοκρατίας. Η αναστολή των διατάξεων περί Αρχηγού Κράτους θα κρινόταν με δημοψήφισμα, που θα γινόταν εν καιρώ. Μέχρι το Δημοψήφισμα, Αρχηγός του Κράτους συνέχισε να είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας του στρατιωτικού καθεστώτος, Στρατηγός Φαίδων Γκιζίκης. Στο δημοψήφισμα της 8ης Δεκεμβρίου 1974, η πλειοψηφία του εκλογικού σώματος, επέλεξε την Αβασίλευτη Δημοκρατία με ποσοστό 69,2%.
Η απόφαση αυτή έκρινε δύο ζητήματα:
- Σε θεσμικό επίπεδο τον τρόπο ανάδειξης του αρχηγού του κράτους (αιρετός και όχι κληρονομικός) και
- Σε πολιτικό επίπεδο τη μη επιστροφή του Βασιλιά Κωνσταντίνου, ο οποίος βρισκόταν εκτός Ελλάδος από τις 13 Δεκεμβρίου 1967, μετά από το αποτυχημένο εγχείρημά του εναντίον των απριλιανών σφετεριστών της εξουσίας.
Τα δημοψηφίσματα πριν από 1974
1920: Η κυβέρνηση Δημητρίου Ράλλη προκηρύσσει δημοψήφισμα για τις 5 Δεκεμβρίου με ερώτημα την επιστροφή του βασιλιά Κωνσταντίνου του Α'. Στο δημοψήφισμα δεν συμμετέχουν οι Φιλελεύθεροι. Η επάνοδος του εξόριστου βασιλιά εγκρίνεται με 99%. Το αποτέλεσμα ενοχλεί τις συμμαχικές δυνάμεις και κυρίως τη Βρετανία που δεν επιθυμεί την επιστροφή του φιλογερμανού Κωνσταντίνου. Οι σύμμαχοι παύουν να υποστηρίζουν την Ελλάδα προσφέροντας την υποστήριξή τους προς την Τουρκία. Η αλλαγή της στάσης των συμμάχων θεωρείται ένας από τους παράγοντες που συνέλαβαν καθοριστικά στη μικρασιατική καταστροφή.
1924: Η Δ' Συντακτική Εθνοσυνέλευση προκηρύσσει δημοψήφισμα για τις 13 Απριλίου με ερώτημα την κατάργηση της μοναρχίας. Η διαδικασία οργανώνεται από την κυβέρνηση Παπαναστασίου. Υπέρ της αβασίλευτης δημοκρατίας ψηφίζει το 69,95% των ψηφοφόρων και κατά το 30,05%. Την 1η Μαΐου της ίδιας χρονιάς ορκίζεται πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Παύλος Κουντουριώτης.
1935: Προκηρύχθηκε από το δικτατορικό καθεστώς του Γεωργίου Κονδύλη κι έμεινε στην ιστορία ως "νόθο δημοψήφισμα". Το ερώτημα ήταν η κατάργηση της αβασίλευτης δημοκρατίας. Σύμφωνα με το επίσημο αποτέλεσμα, υπέρ της βασιλευόμενης δημοκρατίας ψήφισε το 97,88% των ψηφοφόρων, ενώ το "όχι" απέσπασε μόλις το 2,12%.
1946: Η κυβέρνηση Κωνσταντίνου Τσαλδάρη προκηρύσσει δημοψήφισμα για την 1η Σεπτεμβρίου. Οι επιλογές ήταν τρεις: υπέρ ή κατά της επανόδου του βασιλιά και υπέρ της αβασίλευτης Δημοκρατίας. Υπέρ της επανόδου του βασιλιά Γεωργίου Β' ψήφισε το 69%, κατά το 20% και υπέρ της αβασίλευτης Δημοκρατίας το 11%.
1968: Η χούντα των συνταγματαρχών διενεργεί δημοψήφισμα στις 29 Σεπτεμβρίου για σχέδιο συντάγματος που είχε εκπονήσει η ίδια. Στο δημοψήφισμα - παρωδία το "ναι" αποσπά ποσοστό 92,21% και το "όχι" το 7,79%. Στη διαδικασία δεν είχαν δικαίωμα συμμετοχής οι πολιτικοί κρατούμενοι που είχαν συλληφθεί ή εκτοπιστεί μετά το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου του 1967.
1973: Το δεύτερο δημοψήφισμα - παρωδία της Απριλιανής δικτατορίας πραγματοποιήθηκε στις 29 Ιουλίου εκείνου του έτους. Τα ερωτήματα σχετίζονταν με την έγκριση μεταρρύθμισης του συντάγματος του 1968, την εκλογή προέδρου (Γεώργιος Παπαδόπουλος) και αντιπροέδρου (Οδυσσέας Αγγελής) της Δημοκρατίας για θητεία οκτώ ετών και την κατάργηση της μοναρχίας. Υπέρ ψήφισε το 78,43% και κατά το 21,57%.
Πηγή: left.gr
Δημοψήφισμα1974βασιλείαΜεταπολίτευσηHas video:- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις για το δημοψήφισμα
- Δημοψήφισμα 2015: Τι λένε οι δημοσκοπήσεις
- Η ώρα της αλήθειας για τα σενάρια για τις τράπεζες
- Τo πόρισμα- φωτιά για τον Κώστα Καραμανλή: Το σχέδιο "ασημένια δραχμή" για Grexit - Σωστό «κατασκοπευτικό θρίλερ»
- Δημοψήφισμα 2015: Θα ανοίξουν τη Δευτέρα οι Ελληνικές τράπεζες;
- Απίστευτη εικόνα - Είχε 10 χρόνια να επισκεφτεί τον οδοντίατρο της...
- Λαγκάρντ: Άκυρο το δημοψήφισμα μετά την Τρίτη
- Να, τι θα βγάλει το δημοψήφισμα!
- Η παρέμβαση Καραμανλή και η ανησυχία Σαμαρά
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Το Ποντικι
- Λαγκάρντ: Άκυρο το δημοψήφισμα μετά την Τρίτη
- Ο «ινστρούχτορας της φασιστεράς» και ο «άντρας με Ζ κεφαλαίο»: Χυδαία επίθεση Μαστοράκη σε Λαζόπουλο και σύζυγο Ζωής
- «Θερμό επεισόδιο» στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ - Η Αναγνωστοπούλου επέπληξε τη Ραχήλ Μακρή για τη συμπεριφορά της
- Το θρυλικό φινάλε του Μιχάλη Ζαμπίδη!
- «Βγαίνοντας ο Βαρουφάκης έκλεισε πίσω του την πόρτα»: Ο Γερμανικός Τύπος για το eurogroup και το δημοψήφισμα
- Ψάχνουν ρεβάνς με «κατσαρόλες»
- Πλανήτης Γη
- Μια... «κουρελού» στην Παιδεία
- Στάινμαγερ: «Εντελώς παράλογες» οι κατηγορίες για έλλειψη αλληλεγγύης από την ΕΕ
- Πότε έγινε το τελευταίο δημοψήφισμα στην Ελλάδα
- Τελευταία Νέα Το Ποντικι
- Πότε έγινε το τελευταίο δημοψήφισμα στην Ελλάδα
- Ο «ινστρούχτορας της φασιστεράς» και ο «άντρας με Ζ κεφαλαίο»: Χυδαία επίθεση Μαστοράκη σε Λαζόπουλο και σύζυγο Ζωής
- Το θρυλικό φινάλε του Μιχάλη Ζαμπίδη!
- «Θερμό επεισόδιο» στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ - Η Αναγνωστοπούλου επέπληξε τη Ραχήλ Μακρή για τη συμπεριφορά της
- ΕΜΥ: Συννεφιά και βροχές – Μικρή άνοδος στη θερμοκρασία
- Στάινμαγερ: «Εντελώς παράλογες» οι κατηγορίες για έλλειψη αλληλεγγύης από την ΕΕ
- Πλανήτης Γη
- Μια... «κουρελού» στην Παιδεία
- Η Ένωση των Δωδεκανήσων με την Ελλάδα
- Αλήθειες, ψέματα και παιδικά βιντεοπαιχνίδια
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ουρές για καύσιμα και τρόφιμα
- Διαβουλεύσεις στον απόηχο του δημοψηφίσματος
- Ελένη Μενεγάκη: Πώς σχολίασε τον ανταγωνισμό με τη Ναταλία Γερμανού;
- Ελένη Φουρέιρα & Σπυράγγελος Λυκούδης: Η αποκάλυψη για τον παπαράτσι που ήθελε να τους... σκοτώσει!
- Πρόεδρος Ευρωπαϊκής Αριστεράς: Καταπάτησαν για ακόμη μία φορά τη δημοκρατία στην Ευρώπη
- Μπακογιάννη: Ο κ. Τσίπρας βάζει την Ελλάδα σε τεράστιο κίνδυνο εξόδου από το ευρώ
- ΑΥΤΗ ΤΗΝ... «ΒΟΜΒΑ» ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ Η ΦΕΝΕΡ!
- Σόιμπλε:"Θλιβερό ότι έφυγαν από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων" - Τι λέει για Grexit και ελληνικές τράπεζες
- ΚΛΕΙΣΤΕΣ οι Τράπεζες μέχρι και τις 6 Ιουλίου - 60 ευρώ το όριο αναλήψεων ανά ημέρα - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Τσίπρα: Έστειλα εκ νέου αίτημα παράτασης στους Θεσμούς
- Και επίσημα στην Λάρισα ο Κούγιας - Εξελίξεις στην Παναχαϊκή