ΠΟΥ: Πότε είναι δυνατή η μετάδοση μέσω αέρος
Nεότερα στοιχεία που εξηγούν τον τρόπο διασποράς του κορωνοϊού μέσω αέρος βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες επιστημονικές αποδείξεις, τις οποίες παρουσιάζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η νόσος μεταδίδεται μεταξύ των ανθρώπων μέσω σταγονιδίων της αναπνευστικής οδού και μέσω άμεσης επαφής.
Ο κορωνοϊός μεταδίδεται μέσω αερομεταφερόμενων σταγονιδίων, όταν ένα υγιές
Τότε, δυνητικώς μολυσματικά σταγονίδια από την αναπνευστική οδό του ασθενούς (τα οποία γενικά θεωρούνται ότι έχουν διάμετρο μεταξύ 5-10 μm) μπορεί να φτάσουν σε βλεννογόνους (στόμα και μύτη) ή στα μάτια του υγιούς ατόμου. Η μετάδοση των σταγονιδίων μπορεί επίσης να συμβεί μέσω αντικειμένων στο άμεσο περιβάλλον γύρω από το μολυσμένο άτομο.
Συνεπώς, η μετάδοση του κορωνοϊού μπορεί να συμβεί με άμεση επαφή με μολυσμένα άτομα και με έμμεση επαφή με επιφάνειες στο άμεσο περιβάλλον τους ή με αντικείμενα που χρησιμοποιούνται από κοινού από υγιή και μολυσμένα άτομα (π.χ. στηθοσκόπιο ή θερμόμετρο).
Η μετάδοση της νόσου COVID-19 μέσω αέρος είναι διαφορετική από την μετάδοση σταγονιδίων, καθώς αναφέρεται στην παρουσία μικροβίων εντός των πυρήνων των σταγονιδίων, τα οποία γενικά θεωρούνται σωματίδια με διάμετρο κάτω από 5μm και τα οποία προκύπτουν από την εξάτμιση μεγαλύτερων σταγονιδίων, ή υπάρχουν μέσα σε σωματίδια σκόνης. Μπορούν να παραμείνουν στον αέρα για μεγάλες χρονικές περιόδους και να μεταδίδονται σε άλλους σε αποστάσεις μεγαλύτερες τους ενός μέτρου.
Πότε είναι δυνατή η μετάδοση μέσω αέρος
Σε ό,τι αφορά στον κορωνοϊό, η μετάδοση μέσω αέρος μπορεί να είναι δυνατή σε συγκεκριμένες συνθήκες, στις οποίες εκτελούνται διαδικασίες που παράγουν αερολύματα (π.χ. ενδοτραχειακή διασωλήνωση, βρογχοσκόπηση, ανοικτή αναρρόφηση, χορήγηση νεφελοποιημένης θεραπείας, χειροκίνητος αερισμός πριν από διασωλήνωση, αποσύνδεση του ασθενούς από τον αναπνευστήρα, μη επεμβατικός αερισμός θετικής πίεσης, τραχειοστομία και η καρδιοπνευμονική ανάνηψη). Σε ανάλυση 75.465 περιπτώσεων COVID-19 στην Κίνα, δεν αναφέρθηκε καμία αερομεταφερόμενη μετάδοση.
Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η μόλυνση με COVID-19 μπορεί να οδηγήσει σε εντερική μόλυνση και ο κορωνοϊός να περάσει στα κόπρανα. Ωστόσο, μέχρι σήμερα μόνο μία μελέτη έχει πετύχει καλλιέργεια του κορονοϊού από ένα δείγμα μοναδικού κοπράνων. Δεν έχουν αναφερθεί μέχρι σήμερα μετάδοση του ιού από τα κόπρανα.
Κορονοϊός: Τι δείχνουν πρόσφατες έρευνες ανίχνευσης του ιού από τη δειγματοληψία αέρα
Μέχρι σήμερα, κάποιες επιστημονικές δημοσιεύσεις παρέχουν αρχικά στοιχεία σχετικά με το αν ο κορωνοϊός μπορεί να ανιχνευθεί στον αέρα και, επομένως, μπορεί να θεωρηθεί ότι μεταδίδεται μέσω του αέρα. Αυτά τα αρχικά ευρήματα πρέπει να ερμηνευθούν προσεκτικά.
Σε έρευνα, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine, δημιουργήθηκαν αερολύματα με την χρήση έναν νεφελοποιητή και αναλύθηκαν υπό ελεγχόμενες εργαστηριακές συνθήκες. Πρόκειται για μια μηχανή υψηλής ισχύος που δεν αντικατοπτρίζει τις φυσιολογικές καταστάσεις του ανθρώπινου βήχα.
Επίσης, η ανίχνευση ιού SARS-CoV-2 σε σωματίδια αερολύματος μετά από 3 ώρες δεν αντικατοπτρίζει τις κλινικές συνθήκες όπου εκτελούνται διαδικασίες δημιουργίας αερολύματος. Εν ολίγοις, αυτή ήταν μια διαδικασία δημιουργίας αερολύματος, που εκτελέστηκε για τους σκοπούς του συγκεκριμένου πειράματος.
Υπάρχουν αναφορές ότι έχουν νοσηλευτεί συμπτωματικοί ασθενείς με COVID-19, στους οποίους δεν ανιχνεύθηκε RNA του κορωνοϊού σε δείγματα αέρα. Επιπλέον, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η ανίχνευση του ιικού RNA σε περιβαλλοντικά δείγματα βάσει του πρωτοκόλλου PCR δεν είναι ενδεικτικές του βιώσιμου ιού που θα μπορούσε να μεταδοθεί.
Συμπεράσματα για την μετάδοση μέσω αέρα
Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων δημοσιεύσεων που αναφέρθηκαν παραπάνω, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) εξακολουθεί να συνιστά προληπτικά μέτρα για την προφύλαξη έναντι στα σταγονίδια και έναντι της άμεσης επαφής για τα άτομα που φροντίζουν ασθενείς με COVID-19.
Επίσης συνιστά ίδια προληπτικά μέτρα για καταστάσεις όπου εκτελούνται διαδικασίες παραγωγής αερολυμάτων. Αυτές οι συμβουλές συνάδουν με άλλες εθνικές και διεθνείς κατευθυντήριες γραμμές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αναπτύχθηκαν από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Εντατικής Φροντίδας και από την Ένωση της Ιατρικής Εντατικής Θεραπείας, καθώς και αυτές που εφαρμόζονται σε Αυστραλία, Καναδά και Ηνωμένο Βασίλειο.
Ταυτόχρονα, άλλες χώρες και οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένου του αμερικανικού και του ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC και ECDC αντίστοιχα), που συνιστούν προφύλαξη έναντι αερομεταφερόμενων σωματιδίων για κάθε κατάσταση που αφορά τη φροντίδα των ασθενών με COVID-19 και εξετάζουν τη χρήση ιατρικών μασκών ως αποδεκτή επιλογή σε περίπτωση έλλειψης αναπνευστήρων (N95, FFP2 ή FFP3).
Τέλος, ο ΠΟΥ εξακολουθεί να δίνει μεγάλη έμφαση στη σημασία του συχνού πλυσίματος των χεριών, της προσοχής στην εισπνοή σωματιδίων, του καθαρισμού και απολύμανσης του άμεσου περιβάλλοντος, καθώς και της κοινωνικής απόστασης και της αποφυγής στενής επαφής με άτομα με πυρετό, ή αναπνευστικά συμπτώματα.
ΠΟΥαέραςΚορωνοϊόςHas video: Exclude from popular: 0- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Θεσσαλονίκη: Σε 20χρονη Ελληνίδα ανήκει η σορός που εντοπίστηκε σε παλιό λατομείο
- Κορωνοϊός - Ουχάν: Οι ντόπιοι διαψεύδουν την κυβέρνηση, 42.000 οι νεκροί και όχι 3.200
- Αυτά είναι νέα! Ήταν αγκαλιασμένοι για ώρες στη Χαλκίδα
- Ο Ερντογάν λέει ψέματα για τα κρούσματα, και να η απόδειξη
- Ιταλία: Γιατί παρά τα μέτρα της κυβέρνησης ο ιός «θερίζει»
- Βρέθηκε νεκρή γυναίκα σε παλιό λατομείο της Θεσσαλονίκης
- Η πατέντα Θεσσαλονικιάς για να δείξει την βεβαίωση εξόδου που ξάφνιασε ακόμα και τους Αστυνομικούς (VIDEO)
- Ο λόγος που η Ελλάδα έχει λιγότερα κρούσματα από τη χώρα με το καλύτερο σύστημα υγείας στον κόσμο
- Πώς θα κουρευτείς μόνος σου στο σπίτι
- Εγκληματική ανευθυνότητα στη Θεσσαλονίκη: «Βούλιαξε» η παραλία – Ετοιμάζει σκληρά μέτρα ο Δήμος
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Το Ποντικι
- Οικονομική κρίση λόγω κορωνοϊού: Γιατί η Γερμανία βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση σε αντίθεση με τον ευρωπαϊκό Νότο
- Συνεχίζει τις προκλήσεις ο χρυσαυγίτης Παππάς κατά του Μανώλη Γλέζου
- Τσιόδρας: Σύντομα θα δίνουμε χλωροκίνη για θεραπεία στο σπίτι
- ΕΡΤ: Αλλάζει πρόσωπα και εκπομπές
- Επίθεση Τραμπ σε Πελόζι για τον κορωνοϊό: «Είναι ένα άρρωστο κουτάβι»
- Σε ποιους άνδρες αρέσουν οι γυναίκες με καμπύλες
- Κι όμως, το κάνεις λάθος - Τα «ιταλικά» φαγητά που... δεν τρώνε στην Ιταλία
- Διαψεύδει η Γαλλική πρεσβεία ότι αναγνωρίζει το Παρίσι την «άκυρη» συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης
- Πώς θα φτιάξετε σουβλάκια στο σπίτι
- Τελευταία Νέα Το Ποντικι
- ΠΟΥ: Πότε είναι δυνατή η μετάδοση μέσω αέρος
- Σπίρτζης: «Αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης να στηρίξει εργαζόμενους και επιχειρήσεις»
- Tηλεδιάσκεψη την Πέμπτη στη Σούπερ Λίγκα
- «Ανατριχιαστικός» Ερντογάν: «Η χώρα να συνεχίσει να δουλεύει παρά την πανδημία για να στηριχθούν οι εξαγωγές»
- Συνεχίζει τις προκλήσεις ο χρυσαυγίτης Παππάς κατά του Μανώλη Γλέζου
- Τσιόδρας: Σύντομα θα δίνουμε χλωροκίνη για θεραπεία στο σπίτι
- Επίθεση Τραμπ σε Πελόζι για τον κορωνοϊό: «Είναι ένα άρρωστο κουτάβι»
- Πώς θα φτιάξετε σουβλάκια στο σπίτι
- Κορωνοϊός: Βοήθεια ύψους 38 εκατ. ευρώ στέλνουν οι Βρυξέλλες στα Δυτικά Βαλκάνια
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- “Είμαστε πιο κοντά σε θεραπεία παρά σε εμβόλιο” για τον κορονοϊο – Τι δηλώνει κορυφαία Ελληνίδα λοιμωξιολόγος
- Κοροναϊός: Είμαστε κοντά σε θεραπεία λέει Ελληνίδα λοιμωξιολόγος του Cambridge
- Ο κορωνοϊός μας φέρνει και τον Μεγάλο Αδερφό
- Συνταγή για κλασικό, βελούδινο ρυζόγαλο -Χωρίς κορν φλάουρ
- Πρώτο κρούσμα στην 34η Ταξιαρχία Πεζικού στο Ωραιόκαστρο
- Απαγόρευση κυκλοφορίας: Δείτε την άδεια Αθήνα από ψηλά
- Η περιπέτεια νεαρής Ρουμάνας που έπεσε θύμα κυκλώματος σωματεμπορίας
- Κοροναϊός: Εκατοντάδες χιλιάδες Βρετανοί προσπαθούν να επιστρέψουν στη χώρα
- Βγήκαν βόλτα στην παραλία με τα... ιγκουάνα τους (βίντεο)!
- Στις ΗΠΑ το επίκεντρο της πανδημίας: 140.940 κρούσματα και 2.405 νεκροί