Πού το πάει ο Σαμαράς;

ΠολιτικήΈντυπη Έκδοση

Ερώτημα αν η παρέμβασή του στο συνέδριο της Ν.Δ. είναι η απαρχή μιας ρήξης

Κάτι τρέχει με τον Αντώνη Σαμαρά, και μάλλον είναι σοβαρό, αν σκεφτεί κανείς ότι άφησε στην άκρη τη δοκιμασμένη και εγγυημένη τακτική των... λαγών και βγήκε μπροστά, και μάλιστα μπροστά σε όλη τη Ν.Δ. Βέβαια, η αλήθεια είναι πως η δυσαρέσκεια του πρώην πρωθυπουργού δεν ήταν «κεραυνός εν αιθρία», καθώς το Μαξίμου (και τα δημοσιογραφικά πηγαδάκια) ήταν ενήμερο για την πικρία των σαμαρικών, που εκφράστηκε μετά τις εκλογές

κυρίως σε ό,τι αφορά την υπόθεση Novartis.

Το «θα τους πάω μέχρι τέλους» που διεμήνυε ο Σαμαράς δεν υιοθετήθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που έβγαλε προσωπικά εκτός κάδρου τον Αλέξη Τσίπρα παρουσιάζοντας την κίνησή του αυτή ως ένδειξη πολιτικού fair play – σε αυτή την περίπτωση ο πρωθυπουργός επέλεξε να μην ξηλώσει το συναινετικό πουλόβερ, αλλά και να κατευνάσει το σαμαρικό στρατόπεδο με τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Βέβαια του «αδειάσματος» για τη Novartis προηγήθηκε το «άδειασμα» του πρώην πρωθυπουργού σε ό,τι αφορά το «Μακεδονικό», για το οποίο η προεκλογικά «επαίσχυντη» Συμφωνία των Πρεσπών μετεκλογικά έγινε «να εφαρμοστεί απαρέγκλιτα και από τις δύο πλευρές». Γι’ αυτό ο Σαμαράς ξεσπάθωσε κάνοντας λόγο για ωραιοποίηση της συμφωνίας και ζητώντας την αποδέσμευση της χώρας απ’ αυτήν.

Μάλιστα, το... «παρών» που φώναξε στο συνέδριο της Ν.Δ. ήταν τόσο ηχηρό ώστε ακούστηκε μέχρι τις Βρυξέλλες, αν και ο Μαργαρίτης Σχοινάς ήταν μέσα στην αίθουσα. Δεν είναι μόνο ο όρος «λαθρομεταναστευτικό» που χρησιμοποιήθηκε. Είναι και το επιχείρημα ότι την τριετία 2012-2015 ελέγχονταν πλήρως τα θαλάσσια και χερσαία σύνορα. Και για να μην αφήσει κανένα περιθώριο αμφιβολίας, στη συνέχεια πρόσθεσε ότι είναι λίγοι οι πρόσφυγες που έρχονται στην Ελλάδα, «η συντριπτική πλειονότητα όσων μπαίνουν πλέον είναι παράνομοι μετανάστες ή λαθρομετανάστες».

Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει για ποιον λόγο κάποιος που κυβέρνησε τη χώρα επιλέγει να βγει μπροστά χαϊδεύοντας τα αυτιά ακραίων ακροατηρίων, έστω και αν μπορεί να εξηγηθεί πλήρως το γιατί επιχείρησε να παρουσιάσει μια «χρυσή» εποχή διακυβέρνησης. Μια εξήγηση, ωστόσο, θα μπορούσε να είναι η πικρία που αισθάνεται ο Σαμαράς επειδή το Μαξίμου φάνηκε ότι έκοψε την υποψηφιότητά του από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Ουδέν σχόλιον» έλεγαν με νόημα τότε στενοί συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού.

Το επιχείρημα που φέρεται να του παρουσιάστηκε ήταν ότι η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να διεκδικήσει θέση αντιπροέδρου, κάτι βέβαια που δεν φάνηκε να ισχύει για την περίπτωση του Μαργαρίτη Σχοινά, ο οποίος, αν κρίνει κανείς από το... καρφί για την Ε.Ε., στην επίμαχη ομιλία που εκφώνησε ο Σαμαράς στο «γαλάζιο» συνέδριο, δεν δικαιούται να κάνει μαθήματα ως ανεύθυνος παρατηρητής και να σχολιάζει από μακριά, καθώς είναι κάτι που «δεν το δεχόμαστε».

Αξίζει να σημειωθεί ότι της ομιλίας Σαμαρά στο συνέδριο της Ν.Δ. είχε προηγηθεί η... ροή «γαλάζιων» στελεχών που δήλωναν δημόσια ότι ο πρώην πρωθυπουργός είναι η καταλληλότερη επιλογή για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αν και ο Σαμαράς δεν έχει τοποθετηθεί ποτέ επίσημα για αυτό το ζήτημα. Ανδρέας Κατσανιώτης, Μάκης Βορίδης, Κώστας Καραγκούνης, Γιώργος Κύρτσος, Κώστας Τζαβάρας έχουν... πιέσει με τον τρόπο τους και τον λόγο τους για την είσοδο του Σαμαρά στο προεδρικό μέγαρο.

Αντιδράσεις

Αν και η εμπρηστική ομιλία του πρώην πρωθυπουργού στο συνέδριο μάλλον κόβει τις όποιες πιθανότητες είχε να παίξει ως ισχυρός υποψήφιος για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, προς το παρόν έχει αντιμετωπιστεί μάλλον χλιαρά από το Μαξίμου.

«Οι θέσεις του πρώην πρωθυπουργού και πρώην προέδρου της Ν.Δ. είναι γνωστές και πάγιες» ήταν το σχόλιο του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα όταν ρωτήθηκε σχετικά στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και συνέχισε εξηγώντας τη στάση της κυβερνητικής, πλέον, Ν.Δ. τόσο για τη Συμφωνία των Πρεσπών όσο και για τον σχεδιασμό της στο δυσεπίλυτο προσφυγικό / μεταναστευτικό ζήτημα.

Ο υπουργός Εσωτερικών, και στενός συνεργάτης του Μητσοτάκη, Τάκης Θεοδωρικάκος, όταν ρωτήθηκε σχετικά με την ομιλία Σαμαρά σε συνέντευξή του στο Θέμα 104,6, χαρακτήρισε «δευτερεύον» το «αν κάποιος χρησιμοποιεί τη μία λέξη ή την άλλη» δηλώνοντας πως «δεν αισθάνομαι ότι υπάρχει κάποια σοβαρή, ουσιώδης διαφορά από όσα λέει η κυβέρνηση γύρω από το θέμα του μεταναστευτικού».

Ωστόσο για τη Συμφωνία των Πρεσπών τόνισε χαρακτηριστικά πως «είναι δεδομένες οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, τις έχει διατυπώσει ο πρωθυπουργός πριν από τις εκλογές», απορρίπτοντας με έμμεσο τρόπο τις θέσεις που εξέφρασε ο Σαμαράς.

«Καρφιά» από Ντόρα

Στη σέντρα, ωστόσο, ανέλαβε να βγάλει τον άσπονδο εχθρό της η Ντόρα Μπακογιάννη. Μιλώντας στο Θέμα 104,6 η πρώην υπουργός Εξωτερικών σχολίασε τα όσα υποστήριξε ο Σαμαράς για το μεταναστευτικό / προσφυγικό ζήτημα λέγοντας πως «ουσιαστική πρόταση Σαμαρά δεν κατατέθηκε, διότι, αν είχε κατατεθεί ουσιαστική πρόταση, θα μιλάγαμε για την πρότασή του. Δεν άκουσα εγώ τον κ. Σαμαρά να λέει προτείνω Α, Β, Γ, πάνω στο οποίο να μπορούσαμε να συζητήσουμε σήμερα».

Η Μπακογιάννη τόνισε χαρακτηριστικά πως «δεν κατάλαβα ο κ. Σαμαράς να διαφωνεί σε κάτι συγκεκριμένο» και αναφέροντας πως «λεξιλόγιο χρησιμοποίησε διαφορετικό ο κ. Σαμαράς, λεξιλόγιο το οποίο στην πολιτική, ξέρετε, είναι πάντοτε εύπλαστο» η ίδια σημείωσε ότι χρησιμοποιεί το δικό της εδώ και τριάντα χρόνια.

Σχολιάζοντας όσα είπε ο Σαμαράς περί αποδέσμευσης από τη Συμφωνία των Πρεσπών η Μπακογιάννη σημείωσε ότι δεν γνωρίζει να υπάρχει τρόπος αποδέσμευσης με βάση το διεθνές δίκαιο, ενώ, ερωτώμενη γιατί ο πρώην πρωθυπουργός υποστηρίζει αυτή την άποψη, απάντησε με νόημα: «Ρωτήστε τον ίδιο». Τόνισε μάλιστα χαρακτηριστικά πως «νομίζω πως το ξέρει ο κ. Σαμαράς, έχει υπάρξει υπουργός Εξωτερικών, έχει υπάρξει πρωθυπουργός, ξέρει πάρα πολύ καλά το βάρος της ευθύνης της ελληνικής πολιτικής».

Το ερώτημα, κατόπιν όλων αυτών, είναι αν η έκφραση δυσαρέσκειας του Σαμαρά θα έχει και συνέχεια. Και, κυρίως, αν θα επαληθευτεί μια... πρόβλεψη που καταγράφεται στη φιλική προς αυτόν ιστοσελίδα Antinews: «Είναι ηλίου φαεινότερο ότι, παρ’ όλο που ο Σαμαράς δεν επιδιώκει τη ρήξη με τον Μητσοτάκη, μάλλον είναι αναπόφευκτη»...

Ντόρα ΜπακογιάννηΑντώνης ΣαμαράςσυνέδριοΝέα ΔημοκρατίααντιδράσειςIssue: 2102Issue date: 5-12-2019Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα