Πούτιν: Η συνέχιση των παραδόσεων όπλων στην Ουκρανία οδηγεί σε περαιτέρω «αποσταθεροποίηση»

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν κατήγγειλε σήμερα τον “επικίνδυνο χαρακτήρα” των παραδόσεων δυτικών όπλων στην Ουκρανία.

Προειδοποίησε για περαιτέρω “αποσταθεροποίηση”, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν και τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς.

“Ο Ρώσος Πρόεδρος τόνισε τον επικίνδυνο χαρακτήρα (του γεγονότος) ότι η Ουκρανία συνεχίζει να κατακλύζεται από δυτικά όπλα, προειδοποιώντας για τους κινδύνους περαιτέρω αποσταθεροποίησης της κατάστασης και επιδείνωσης της ανθρωπιστικής

κρίσης“, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου που εκδόθηκε μετά την τηλεφωνική συνομιλία.

Τι ζήτησαν Μακρόν – Σολτς

Τηλεφωνική συνομιλία διάρκειας 80 λεπτών, με κεντρικό θέμα τον πόλεμο στην Ουκρανία, είχαν σήμερα από κοινού ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν με τον ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ανακοίνωσε η καγκελαρία, επισημαίνοντας ότι οι δύο ηγέτες ζήτησαν από τον κ. Πούτιν την άμεση κατάπαυση του πυρός και την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι Όλαφ Σολτς και Εμανουέλ Μακρόν κάλεσαν τον ρώσο Πρόεδρο να συμμετάσχει σε σοβαρές απευθείας διαπραγματεύσεις με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι προκειμένου να εξευρεθεί διπλωματική λύση.

Ζήτησαν επιπλέον, να διασφαλίσει τη βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης του άμαχου πληθυσμού. Σημείωσαν πάντως θετικά τη δέσμευση του Βλαντίμιρ Πούτιν να μεταχειρίζεται τους αιχμαλώτους σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, ιδίως τη Σύμβαση της Γενεύης και να επιτρέψει την απρόσκοπτη πρόσβαση του Ερυθρού Σταυρού.

Ο καγκελάριος Σολτς και ο Πρόεδρος Μακρόν αναφέρθηκαν ακόμη στην παγκόσμια επισιτιστική κατάσταση, η οποία είναι ιδιαίτερα τεταμένη ως αποτέλεσμα του ρωσικού πολέμου.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της καγκελαρίας, ο Πρόεδρος Πούτιν διαβεβαίωσε ότι θα επιτρέψει την εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία, ειδικά δια θαλάσσης.

Επιπλέον, δεσμεύθηκε ότι το άνοιγμα της ζώνης των ναρκοπεδίων που δημιουργήθηκαν για την προστασία των ουκρανικών λιμανιών, θα χρησιμοποιηθεί μόνο για την εξαγωγή των σιτηρών και όχι για στρατιωτικές επιθετικές ενέργειες.

Οι τρεις ηγέτες, τονίζει η καγκελαρία, συμφώνησαν ακόμη στον κεντρικό ρόλο των Ηνωμένων Εθνών για την επίτευξη και την εφαρμογή της σχετικής συμφωνίας.

Διαβάστε επίσης:

Ηλεκτρικό ρεύμα: Αρχίζει η εφαρμογή του νέου συστήματος για τα τιμολόγια – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές για τα 600 ευρώ

Ουγγαρία: Φθηνή βενζίνη μόνο για… ημεδαπούς

«This Is Athens City Festival»: «Αναστατώνει» την πόλη για ακόμα 4 ημέρες το 1ο Φεστιβάλ της Αθήνας (Photo)

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πούτιν, Ουκρανία,poutin, oukrania