Πούτιν σε Ερντογάν: Αντικειμενική αναγκαιότητα η αναγνώριση των περιφερειών της Ανατολικής Ουκρανίας

Οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Τουρκίας Βλαντίμιρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν αντάλλαξαν εκτιμήσεις για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σε σχέση με την αναγνώριση από την Ρωσία των Λαϊκών Δημοκρατιών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπογράμμισε ότι η ληφθείσα απόφαση σε συνθήκες επιθετικότητας των ουκρανικών αρχών στο Ντονμπάς και η κατηγορηματική τους άρνηση να εφαρμόσουν τις συμφωνίες

του Μινσκ, ήταν αντικειμενική αναγκαιότητα», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Με τη σειρά του ο Ερντογάν «ανέπτυξε τις γνωστές του απόψεις σ’ αυτό το ζήτημα», επισημαίνει η υπηρεσία τύπου του Κρεμλίνου.

Ο Πούτιν στην τηλεφωνική συνομιλία με τον Ερντογάν συζήτησε το θέμα της επεξεργασίας των μακροπρόθεσμων νομικών εγγυήσεων ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου, όπως και ότι «ο Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε την απογοήτευση του για την αντίδραση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, η οποία ισοδυναμούσε με μια απόπειρα να αγνοηθούν οι νόμιμες ρωσικές ανησυχίες και απαιτήσεις».

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συνεχίσουν τις ρωσο-τουρκικές επαφές σε διάφορα σχήματα, επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Ερντογάν: «Να βρεθεί λύση με βάση τις συμφωνίες του Μινσκ»

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, «Η Τουρκία δεν θα αναγνωρίσει κανένα μέτρο που θίγει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», δήλωσε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Ερντογάν ζήτησε «να βρεθεί λύση με βάση τις Συμφωνίες του Μινσκ» του 2014 και του 2015, ενώ αυξάνεται η απειλή μιας ρωσικής επίθεσης στην περιοχή του Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία.

Οι συμφωνίες του Μινσκ, που υπέγραψαν το Κίεβο και οι αυτονομιστές υπό την αιγίδα του Παρισιού, του Βερολίνου και της Μόσχας, είχαν συντελέσει στη μείωση της έντασης της σύγκρουσης, η οποία μετρά περισσότερους από 14.000 νεκρούς, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό του ΟΗΕ.

Ο αρχηγός του τουρκικού κράτους επιβεβαίωσε την «προσήλωσή του στη συνέχιση των επαφών και των διπλωματικών διαβουλεύσεων» και διαβεβαίωσε ότι «η Τουρκία είναι έτοιμη να αναλάβει το μερίδιο που της αναλογεί για τη μείωση της έντασης», ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία.

Ο Ερντογάν είχε ήδη κρίνει «απαράδεκτη» την Τρίτη την αναγνώριση από τη Μόσχα των φιλορωσικών αυτονομιστικών δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.

Ωστόσο, στο αεροπλάνο με το οποίο επέστρεψε το βράδυ της Τρίτης από τη Σενεγάλη, ο Τούρκος πρόεδρος διευκρίνισε ότι δεν σκοπεύει να έρθει σε ρήξη με κανέναν από τους δύο πρωταγωνιστές.

«Δεν είναι δυνατόν. Έχουμε πολιτικές και στρατιωτικές σχέσεις με τη Ρωσία. Έχουμε επίσης πολιτικές, στρατιωτικές και οικονομικές σχέσεις με την Ουκρανία», είπε στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν.

«Θέλουμε να επιλυθεί το θέμα χωρίς να χρειάζεται να επιλέξουμε μεταξύ των δύο», επέμεινε.

Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, βρίσκεται κοντά στο Κίεβο, στο οποίο συγκεκριμένα πούλησε στρατιωτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Αλλά εξαρτάται επίσης σε μεγάλο βαθμό από τη Μόσχα για τις προμήθειές της σε ενέργεια και σιτηρά, μεταξύ άλλων. Η Άγκυρα απέκτησε επίσης ένα ρωσικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας S-400. Για τον λόγο αυτό, ο Ερντογάν προσέφερε τη μεσολάβησή του για να αποφευχθεί μια σύγκρουση μεταξύ αυτών των δύο χωρών, που συνορεύουν όπως και η Τουρκία με τη Μαύρη Θάλασσα.

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανία: Περιορισμοί σε μετακινήσεις, ενημέρωση και διαδίκτυο – Σε έκτακτη ανάγκη τις επόμενες 30 ημέρες

Σαρλίζ Θερόν για Τομ Χάρντι: Δεν ένιωθα ασφαλής στα γυρίσματα του «Mad Max: Fury Road»

Μακρόν: Οι προεδρικές φωτογραφίες στο Ελιζέ προκαλούν αντίδραση της γαλλικής αντιπολίτευσης (Photos)

Keywords
Τυχαία Θέματα