Πούτιν στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας: Θα αποφασίσω για την ανεξαρτησία των περιοχών του Ντονμπάς σήμερα

Έκτακτο συμβούλιο ασφαλείας συγκάλεσε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν με κύριο αντικείμενο στην ουκρανική κρίση και την αναζωπύρωση των συγκρούσεων των φιλορώσων αυτονομιστών και του ουκρανικού στρατού στα σύνορα με την ανατολική Ουκρανία.

Όπως δήλωσε κλείνοντας το συμβούλιο, ο Πούτιν θα αποφασίσει αργότερα σήμερα για την ανεξαρτησία των περιοχών του Ντονμπάς.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού δήλωσε ότι πρέπει να αναγνωρισθεί η ανεξαρτησία των δύο αυτών δημοκρατιών.

It finishes with Putin

saying the decision will be taken today. If the decision is to recognise the republics within the 2014 borders of Donetsk and Luhansk regions, that means a war.

— Shaun Walker (@shaunwalker7) February 21, 2022

Νωρίτερα, οι ηγέτες στις δύο αποσχισθείσες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, τις αυτοανακηρυχθείσες Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ και Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ, ζήτησαν σήμερα από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να τις αναγνωρίσει ως ανεξάρτητες, κάτι που επίσης ζήτησε η Κάτω Δούμα την περασμένη εβδομάδα.

Εάν η Ρωσία προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση, αυτό θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο ώστε η Μόσχα να αποστείλει ανοικτά στρατιωτικές δυνάμεις και στις δύο περιοχές, χρησιμοποιώντας το επιχείρημα ότι παρεμβαίνει ως σύμμαχος για τις προστατεύσει έναντι της Ουκρανίας.

Ο Ρώσος πρόεδρος επεσήμανε ότι η αντιπαράθεση μεταξύ των αρχών του Κιέβου και των ανθρώπων που ζουν στις Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ ξεκίνησε ουσιαστικά από την ίδρυση αυτών των αυτοαποκαλούμενων δημοκρατιών.

Καθώς η κατάσταση στα νοτιοανατολικά της Ουκρανίας συνεχίζει να επιδεινώνεται, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η Μόσχα έκανε ό,τι μπορούσε για να βοηθήσει στην ειρηνική επίλυση των ζητημάτων μεταξύ της κυβέρνησης της Ουκρανίας και των αυτοαποκαλούμενων δημοκρατιών στο Ντονμπάς.

Μιλώντας στη συνεδρίαση του Ρωσικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας στο Κρεμλίνο, ο Πούτιν είπε:
«Θα ήθελα να επισημάνω ότι, από την αρχή, η Ρωσία έκανε τα πάντα για να βοηθήσει στην επίλυση όλων των αναδυόμενων ζητημάτων με ειρηνικά μέσα, με ειρηνικό τρόπο», είπε ο αρχηγός του ρωσικού κράτους.

Ο Πούτιν παρατήρησε επίσης ότι ένα πιθανό μορατόριουμ για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ δεν θα ήταν μια παραχώρηση, αλλά μάλλον μέρος του σχεδίου της Δύσης να προετοιμάσει το Κίεβο για την ένταξη σε αυτή τη στρατιωτική συμμαχία.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν ισχυρίζεται ότι δεν προτίθενται να δεχθούν την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ «αύριο», αλλά ένα τέτοιο μορατόριουμ συνιστά απλώς την υλοποίηση των σχεδίων της συμμαχίας, και όχι υποχώρηση προς την Ρωσία.

«Γι’ αυτό το ζήτημα συζητώ με τους συναδέλφους μου. Και ο Αμερικανός συνάδελφός μου με διαβεβαίωσε ότι δεν ετοιμάζονται να δεχθούν (στο ΝΑΤΟ) την Ουκρανία ‘αύριο’. Πολύ περισσότερο ότι είναι δυνατόν κάποιο είδους μορατόριουμ», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι το ΝΑΤΟ απλά θεωρεί ότι η Ουκρανία δεν είναι ακόμη έτοιμη να ενταχθεί στην συμμαχία.

«Γι’ αυτό τον λόγο η απάντησή μου ήταν απλή: αυτό δεν είναι παραχώρηση σε εμάς. Είναι απλά υλοποίηση των σχεδίων σας. Θεωρείτε ότι χρειάζεται να περιμένουμε και να προετοιμάσετε την Ουκρανία για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Να λοιπόν ποιο είναι το μορατόριουμ. Όχι για εμάς, αλλά για εσάς το κάνετε αυτό το μορατόριουμ», δήλωσε ο Πούτιν.

Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, σε περίπτωση που η Ουκρανία γίνει δεκτή στο ΝΑΤΟ οι απειλές κατά της Ρωσίας θα αυξηθούν. «Εάν η Ρωσία βρεθεί αντιμέτωπη με μια τέτοια απειλή , όπως η ένταξη της Ουκρανίας στην Βορειοατλαντική συμμαχία, οι απειλές για την χώρα μας θα αυξηθούν», δήλωσε ο Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι ο Γάλλος ομόλογός του Εμανουέλ Μακρόν του είπε ότι η ηγεσία της Ουκρανίας είναι έτοιμη να εφαρμόσει την ειρηνευτική διαδικασία του Μινσκ και εργάζεται πάνω σε νέες ιδέες για τη διεξαγωγή εκλογών στις δύο αποσχισθείσες περιοχές.

Με τις δηλώσεις του αυτές, οι οποίες μεταδόθηκαν τηλεοπτικά, ο Πούτιν απαντούσε σε μια εκτίμηση του ειδικού απεσταλμένου του για την Ουκρανία, Ντμίτρι Κόζακ, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Κίεβο δεν θα εφαρμόσει ποτέ τις ειρηνευτικές συμφωνίες όπως έχουν τα πράγματα.

Κλιμάκωση της έντασης

Η κατάσταση στην περιοχή του Ντονμπάς της Ουκρανίας έχει χειροτερέψει τις τελευταίες ημέρες, με τις Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ να αναφέρουν βομβαρδισμούς από ουκρανικές δυνάμεις.

Now it's Valentina Matvienko, the only woman on the security council, who says the last seven years have been "a real genocide" by Ukraine. pic.twitter.com/cY5X39TddL

— Shaun Walker (@shaunwalker7) February 21, 2022

Όπως μετέδωσε σήμερα το ρωσικό RT, πέντε ουκρανοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους και δύο τεθωρακισμένα οχήματα καταστράφηκαν.

Σύμφωνα με το ίδιο μέσο, οι νεκροί Ουκρανοί στρατιώτες είναι μια ομάδα «σαμποτάζ και αναγνώρισης» που επιχείρησε να εισέλθει στη Ρωσία.

Η Ουκρανία από τη μεριά της, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, κάνει λόγο για ψευδείς ειδήσεις της Ρωσίας.

«Ούτε ένας από τους στρατιώτες μας δεν παραβίασε τα σύνορα με τη Ρωσική Ομοσπονδία και ούτε ένας δεν σκοτώθηκε σήμερα (Δευτέρα)», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών Αντόν Γκερατσένκο.

Τι θα σήμαινε μια αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Ντονμπάς

Σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές, η αναγνώριση των δημοκρατιών του Ντονμπάς, θα άνοιγε ενδεχομένως το δρόμο στη Ρωσία για προσάρτηση των συγκεκριμένων περιοχών με την αποστολή στρατευμάτων.

Η Κάτω Δούμα επέδωσε την περασμένη εβδομάδα ψήφισμα στον Πούτιν προκειμένου να αναγνωρίσει τις δύο αυτοανακηρυχθείσες αυτονομιστικές δημοκρατίες, αν και ο Πούτιν αρχικά έδειξε ότι το εξετάζει μεν αλλά δεν θα προχωρήσει άμεσα σε μια τέτοια κίνηση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Associated Press, η Γερουσία της Ρωσίας πρόκειται να πραγματοποιήσει συνεδρίαση την Τρίτη για να συζητήσει την κατάσταση στην Ουκρανία ενώ υπάρχουν εικασίες ότι η Γερουσία μπορεί να ασχοληθεί με το θέμα της αναγνώρισης.

Οι δύο αυτοαποκαλούμενες αυτονομιστικές Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ δημιουργήθηκαν μετά την πυροδότηση σύγκρουσης στη ρωσόφωνη περιοχή του Ντονμπάς το 2014 από τη Ρωσία, στέλνοντας στρατεύματα κρυφά για να βοηθήσουν στη δημιουργία και οριοθέτηση των περιοχών.

Ύστατη ευκαιρία για τη διπλωματία

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ανακοίνωσε στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Ρωσίας ότι η συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογο του Άντονι Μπλίνκεν προγραμματίζεται για τις 24 Φεβρουαρίου στην Γενεύη. «Με τη δική σας έγκριση, αυτή η συνάντηση έχει προγραμματιστεί για αυτή την εβδομάδα στις 24 Φεβρουαρίου στη Γενεύη», δήλωσε ο Λαβρόφ στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Ρωσίας, προεδρεύοντος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Νωρίτερα, σε συμφωνία για άμεση συνάντηση για να συζητήσουν την κρίση στη Ουκρανία, έφτασαν οι πρόεδροι της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Την συνάντηση είχε προτείνει ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, με το Παρίσι και την Ουάσινγκτον να θέτει ως όρο ότι δεν θα έχει γίνει ρωσική εισβολή στο ουκρανικό έδαφος ως τότε.

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανία: Στις 24 Φεβρουαρίου η συνάντηση Μπλίνκεν-Λαβρόφ στη Γενεύη – Στον «αέρα» η σύνοδος Μπάιντεν -Πούτιν

Moody’s: «Έκρηξη» τιμών στο πετρέλαιο με πιθανή ανάφλεξη στην Ουκρανία

Ουκρανία: Επικίνδυνη η κατάσταση λέει το Βερολίνο – Ανώφελη η σύνοδος Πούτιν Μπάιντεν χωρίς την Ουκρανία λέει το Κίεβο

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πούτιν, Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, Ντονμπάς,poutin, symvoulio ethnikis asfaleias, ntonbas