«Πράσινο φως» από το κυπριακό υπουργικό συμβούλιο για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Ελλάδας

Σε τροχιά συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου εισέρχεται το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης των δύο χωρών, μετά το πράσινο φως που άναψε το υπουργικό συμβούλιο της Κύπρου για την υλοποίησή του.

Τις σχετικές ανακοινώσεις έκανε από το Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου

ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Παπαναστασίου.

Η τελική συμφωνία αναμένεται να επισφραγιστεί στη συνάντηση του Κύπριου Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου, που θα πραγματοποιηθεί στις 19 Σεπτεμβρίου.

Το ηλεκτρικό καλώδιο, όταν συμπληρωθεί το έργο, θα είναι το μεγαλύτερο και το βαθύτερο στο είδος του σε όλο τον κόσμο. Θα έχει μήκος 1.240 χιλιόμετρα και θα ποντιστεί σε βάθος 3.000 μέτρων.

Ο κ. Παπαναστασίου ανέφερε το έργο θα συμβάλει στην άρση της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου, καθώς το εθνικό σύστημα θα διασυνδεθεί με τα διευρωπαϊκά συστήματα. Είπε επίσης ότι, εκτός από το μείζον ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας, το έργο θα διασφαλίσει και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Η χρηματοδότηση του έργου από την ΕΕ θα ανέλθει στα 657 εκατ. ευρώ, ενώ το ποσό ανάκτησης καθορίστηκε στα 25 εκατ. τον χρόνο. 

Ειδικότερα, με τη σημερινή απόφαση, η ανάκτηση μέρους των δαπανών του φορέα υλοποίησης θα αρχίσει εντός του 2025 και θα συνεχιστεί μέχρι τον Δεκέμβριο του 2029. Το ποσό ανάκτησης (25 εκατ. τον χρόνο) θα προέρχεται από κρατικά κονδύλια και συγκεκριμένα από το σύστημα δημοπράτησης δικαιωμάτων ρύπων. Για την πρώτη δόση θα κατατεθεί στη Κυπριακή Βουλή συμπληρωματικός προϋπολογισμός και δεν θα επιβαρυνθούν άμεσα, κατά την 5ετία των κατασκευαστικών έργων, οι καταναλωτές.

Σύμφωνα με κυπριακά ΜΜΕ, αν η ολοκλήρωση της διασύνδεσης δεν γίνει μέσα στο 2029, η χρηματοδότηση του GSI θα διακοπεί και θα επαναρχίσει –με χρέωση των καταναλωτών- μετά τη λειτουργία του έργου. Αν οι δαπάνες του ΑΔΜΗΕ κατά την πενταετία 2025-29 είναι μεγαλύτερες των 125 εκατ. ευρώ (κάτι μάλλον βέβαιο) το υπόλοιπο θα καταβληθεί από τους καταναλωτές στη διάρκεια της λειτουργίας του καλωδίου.

Τέλος, να σημειωθεί ότι στην απόφαση που έλαβε το υπουργικό συμβούλιο της Κύπρου δεν υπάρχει καμία αναφορά για την συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο μετοχικό κεφάλαιο του Great Sea Interconnector, με 100 εκατ. ευρώ. 

Διαβάστε επίσης:

ΠΑΣΟΚ: Οι εκκρεμότητες για το debate της 24ης Σεπτεμβρίου ανάμεσα στους 6 υποψήφιους προέδρους – Πού υπήρξε διαφωνία

Ενστάσεις για την πώληση ρουκετών στις ΗΠΑ 

Συνάντηση Μητσοτάκη με Σακελλαροπούλου την Τετάρτη στο Προεδρικό Μέγαρο

Keywords
Τυχαία Θέματα