«Πράσινο φως» για Κουντουρά - Τα σενάρια για την κυβερνητική πλειοψηφία αν εκλεγεί

Πολιτική

Στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση του ευρωψηφοδελτίου μπαίνει η κυβερνητική παράταξη μετά την άρση του κωλύματος που όριζε ο νόμος του 2014 και σύμφωνα με τον οποίο οι βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου δεν μπορούσαν να είναι υποψήφιοι ευρωβουλευτές, αν δεν παραιτούνταν από την βουλευτική τους έδρα.

Η τροπολογία προκάλεσε έντονη αντιπαράθεση χθες στη Βουλή με την αντιπολίτευση ειρωνικά να την χαρακτηρίζει «τροπολογία Κουντουρά» υπό το επιχείρημα ότι είναι «φωτογραφική» για τις περιπτώσεις της εν λόγω

υπουργού αλλά και του ανεξάρτητου βουλευτή Σπύρου Δανέλλη .

Πάντως, παρά τις αντιδράσεις από την αντιπολίτευση η κυβέρνηση με αυτόν τρόπο αντιμετωπίζει τον «πονοκέφαλο» της υποψηφιότητας Κουντουρά - ενδεχομένως και του Σπ. Δανέλλη - χωρίς να θίγεται η κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 151 βουλευτών που στηρίζεται και στους 6 «ανεξάρτητους» μεταξύ των οποίων και οι δύο παραπάνω.

Δεν αίρεται βέβαια συνολικά το ασυμβίβαστο βουλευτή - ευρωβουλευτή, καθώς αν ο υποψήφιος βουλευτής εκλεγεί, οφείλει στη συνέχεια να παραιτηθεί προκειμένου να αναλάβει καθήκοντα στο Ευρωκοινοβούλιο περί τα μέσα Ιουνίου.

"Μερεμέτι" με Θεοχαρόπουλο

Στην περίπτωση λοιπόν που η Έλενα Κουντουρά ή ο Δανέλλης εφόσον είναι υποψήφιος ή και οι δύο εκλεγούν, η κυβέρνηση πέφτει στους 150 με 149 βουλευτές. Να σημειωθεί ότι η υψποψηφιότητα Κουντουρά θεωρείται βέβαιη- την επιθυμεί τόσο η ίδια, όσο και ο πρωθυπουργός - ενώ το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος ο Σπύρος Δανέλλης είναι ακόμη ανοιχτό όπως ανέφερε χθες και ο ίδιος σε ραδιοφωνική του συνέντευξη (Real fm).

Αν και στο κυβερνητικό στρατόπεδο θεωρείται ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να συνεχίσει με 150 ή 149 βουλευτές για λίγους ακόμη μήνες - ουσιαστικά ίσα για να βγάλει το καλοκαίρι εφόσον οι εθνικές εκλογές γίνουν Οκτώβριο- ως κυβέρνηση «ανοχής» (μειοψηφίας), εκτιμάται ότι υπάρχει η δυνατότητα να μην δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα.

Στο συρτάρι της κυβέρνησης εδώ και λίγες εβδομάδες υπάρχει το σενάριο να «επιστρατευτεί» ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και ανεξάρτητος πλέον βουλευτής και αυτός Θανάσης Θεοχαρόπουλος - ο οποίος άλλωστε έχει ρίξει «γέφυρες» προς τον ΣΥΡΙΖΑ δηλώνοντας ανοιχτός στον διάλογο για το προοδευτικό μέτωπο. Μάλιστα στην περίπτωση που έχει εκλεγεί μόνο η Κουντουρά, τότε η πλειοψηφία των 151 βουλευτών αποκαθίσταται πλήρως.

Από την άλλη για την απώλεια της δεδηλωμένης θα πρέπει να κατατεθεί πρόταση δυσπιστίας από την αξιωματική αντιπολίτευση, κάτι που δεν θα μπορεί να συμβεί αν η Βουλή έχει ορίσει θερινά τμήματα. Ακόμη πάντως και χωρίς αυτή τη συνθήκη, εκτιμάται ότι η αξιωματική αντιπολίτευση εφόσον καταθέσει πρόταση δυσπιστίας αυτή δε θα περάσει.

Τέλος, το τι θα συμβεί μετά τις ευρωεκλογές εξαρτάται και από το πόσους και πους ευρωβουλευτές θα εκλέξει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αν είναι δεύτερο κόμμα υπολογίζεται ότι εκλέγει 5 ευρωβουλευτές, με τους νυν ευρωβουλευτές να θεωρείται ότι θα επανεκλεγούν, ενώ στο πλάνο μπαίνει και ο Παναγιώτης Κουρουμπλής. Κοινώς ο ανταγωνισμός μεταξύ των υποψηφίων θα είναι σκληρός - μην ξεχνάμε, μένει να ανακοινωθούν 26 ακόμη υποψηφιότητες - καθιστώντας την εκλογή των Κουντουρά και Δανέλλη μεγάλο στοίχημα για τους ίδιους. Ο δεύτερος πάντως χθες ανέφερε ότι πιθανή υποψηφιότητά του έχει ένα συμβολισμό και πολιτικό μήνυμα, αφού δηλώνει το άνοιγμα στον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, καταδεικνύοντας έτσι ενδεχομένως ότι το κύριο είναι αυτό.

ΚουντουράΚυβέρνησημεθοδεύσειςΕυρωεκλογέςHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα