«Πράσινο» φως στη συμφωνία από την ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

Αστερίσκοι και προτροπή σε κάλπες από Φίλη και 12 στελέχηΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με την υπερψήφιση της πολιτικής απόφασης κατά μεγάλη πλειοψηφία (υπήρξαν 11 κατά και 12 λευκά) ολοκληρώθηκαν γύρω στις 7 το απόγευμα της Κυριακής οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Η συνεδρίαση ήταν κλειστή και αυτή τη φορά τα μέλη του οργάνου κράτησαν επτασφράγιστο μυστικό τις τοποθετήσεις τους αν και σε γενικές γραμμές οι πληροφορίες λένε ότι οι τόνοι κρατήθηκαν χαμηλά και η συζήτηση ήταν παραγωγική.

Άλλωστε και στις

τάξεις εκείνων που εκφράζουν ανησυχία και δυσαρέσκεια για τα μέτρα που προβλέπει το προσύμφωνο για την αξιολόγηση, επικρατεί ως επί το πλείστον ικανοποίηση για την ομιλία του πρωθυπουργού ο οποίος περιέγραψε τις δυσκολίες και απέφυγε τους πανηγυρικούς τόνους, επομένως κάλυψε ουσιαστικά όλες τις πτέρυγες του κόμματος.

Με δεδομένο ότι δεν προκύπτει πλέον σοβαρή εσωκομματική διαφωνία ή σύγκρουση που να φαίνεται πως επηρεάζει τις επικείμενες ψηφοφορίες των μέτρων όταν έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή, έμπειρα στελέχη περιγράφουν ως επίδικο για το διάστημα μετά τη συμφωνία την επανασύνδεση του κόμματος με τις κοινωνικές κατηγορίες που εκπροσωπεί αλλά θα πληγούν από τα μέτρα.

12 + Φίλης με κείμενο που αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα των αντισταθμιστικών μέτρων

Στο μεταξύ, υπήρξε κείμενο 13 υπογραφών (ενδεικτικές) από αντίστοιχα μέλη του οργάνου – 12 εξ αυτών ανήκουν στην τάση των 53, ενώ το υπογράφει και ο Νίκος Φίλης – το οποίο τηρεί αποστάσεις από τη συμφωνία και ουσιαστικά την περιγράφει ως προϊόν εκβιασμού. Ταυτόχρονα, στο κείμενο αυτό αν και επιχειρείται να τηρηθούν οι ισορροπίες μέσα από θετικά σχόλια για την μάχη της κυβέρνησης και της διαπραγματευτικής ομάδας εν τούτοις εκτιμάται ότι τα αντίμετρα «δεν είναι σε θέση να αντισταθμίσουν τις απώλειες για συγκεκριμένες κοινωνικές κατηγορίες και δεν αποτρέπουν τις κοινωνικές επιπτώσεις που θα έχουν τα μέτρα».

Παρά την αρχική επιδίωξη των στελεχών που υπέγραψαν το κείμενο είτε να ενσωματωθούν τμήματά του στον κορμό της απόφασης είτε να κατατεθεί ως διακριτό κείμενο τελικά τίποτα από τα δύο δε συνέβη και αποφασίστηκε μετά από παρέμβαση Τσίπρα να συζητηθεί στις οργανώσεις του κόμματος παράλληλα με την Πολιτική Απόφαση.

Σε απόσπασμα του κειμένου αναλυτικότερα, αναφέρονται τα εξής:

«Μέσα σε αυτό το πλαίσιο αναμέναμε τους νέους εκβιασμούς, τις νέες προκλήσεις από την πλευρά των δανειστών, καθώς βασική τους επιδίωξη ήταν και είναι την κρίση να την πληρώσουν οι λαϊκές τάξεις και όχι οι πλούσιοι και οι μεγάλες επιχειρήσεις. Η διαπραγμάτευση για τη 2η αξιολόγηση γίνεται έχοντας μπροστά μας ένα μπλοκ δυνάμεων με κοινή ουσιαστικά γραμμή και κατεύθυνση. Οι υπαρκτές επί μέρους όμως διαφωνίες δεν ακυρώνουν την αρχική διαπίστωση Οι αδικαιολόγητες για εμάς εμμονές, απολύτως όμως δικαιολογημένες για το νεοφιλελεύθερο μπλοκ διαμορφώνουν αντικειμενικά μια δυσκολία και ένα δίλημμα που πρέπει με σαφήνεια να απαντηθεί.

Το πρόγραμμά τους δεν βγαίνει καθώς έχει υφεσιακή και αντικοινωνική διάσταση, και με αυτή την έννοια πρέπει να ανατραπεί. Τα όποια θετικά προέκυψαν από νομοθετικές πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης μέσω του παράλληλου προγράμματος και μόνο. (…) Ασφαλώς δεν υποτιμούμε τις μάχες που δόθηκαν στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για τη 2η αξιολόγηση με τους δανειστές. Είναι σαφές ότι αν στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν το εγχώριο νεοφιλελεύθερο μπλοκ δεν θα είχε δοθεί καμία μάχη, δεν θα υπήρχε κανένα κέρδος για τον κόσμο της εργασίας, τις λαϊκές κοινωνικές τάξεις. Υπό την έννοια αυτή όσα κατάφερε να κερδίσει ή να κατοχυρώσει η διαπραγματευτική ομάδα (τα αντίμετρα που αντιμετωπίζουν υπαρκτά προβλήματα των μεσαίων και κατώτερων στρωμάτων, τα εργασιακά, οι συλλογικές συμβάσεις), έχουν θετικό πρόσημο. Ωστόσο, στο βαθμό που η εφαρμογή τους παραμένει ασαφής δεν είναι σε θέση να αντισταθμίσουν τις απώλειες για συγκεκριμένες κοινωνικές κατηγορίες και δεν επιτρέπουν τις κοινωνικές επιπτώσεις που θα έχουν τα μέτρα».

Επίσης, σε άλλο σημείο του κειμένου σημειώνεται πως η αποδοχή της κυοφορούμενης συμφωνίας ή όχι δεν αφορά αποκλειστικά την ηγεσία του κόμματος ή την κυβέρνηση, αλλά το σύνολο των κομματικών δυνάμεων και της ευρύτερης επιρροής του, ενώ υπάρχει και η προτροπή της προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία: «Στην τελική ο μόνος που μπορεί ν’αποφασίσει για την ίδια του τη ζωή είναι ο λαός»

Το κείμενο υπογράφουν τα μέλη της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Χάρης Γολέμης, Θοδωρής Δρίτσας, Πέτρος Καλκανδής, Ιφιγένεια Καμτσίδου, Παύλος Κλαυδιανός, Κατερίνα Κνήτου, Εμρίνα Κυπριανίδου, Πάνος Λάμπρου, Χριστόφορος Παπαδόπουλος, Νίκος Φίλης, Τασία Χριστοδουλοπούλου, Μιχάλης Υδραίος.

«Μάιο κλείνουν όλα»

Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία κυβερνητικές πηγές επέμειναν στο χρονοδιάγραμμα που έχει ήδη περιγραφεί και σύμφωνα με το οποίο όλο το πακέτο (δηλαδή η αξιολόγηση και μαζί τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που τρόπον τινά αποτελούν συγκοινωνούν δοχεία με τη συζήτηση για τα πλεονάσματα μετά το 2018) θα κλείσει είτε στις αρχές Μαΐου (αμέσως μετά την εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ) είτε στο Eurogroup της 22ας Μαΐου.

ΚΕΣΥΡΙΖΑΦίληςκείμενοΤσίπραςδυσαρέσκειαμέτραHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα